PDA

Zobacz pełną wersję : D40 , sb-600 i bezprzewodowy wyzwalacz.

magicduh
23-07-2008, 00:54
cześć
Mam D40 i SB-600 i chciałbym ją bezprzewodowo wyzwolić. Chcę jej używać w terenie i na odległości ok 10 m i powyżej, więc kable raczej nie wchodzą w grę, tym bardziej na terenach podmokłych. Kupiłem ostatnio jakiś daleko wschodni wyzwalacz, marki "różnej" na eBay. Jest ich tam pełno, wszystkie podobne tylko inna firma heh.. Na chybił-trafił wyzwoliłem lampę może ze 4 razy.. Odesłałem go z powrotem. Czy mieliście może do czynienia z wyzwalaczem 'markowym', lub takim który po prostu zadziała tak jak powinien? Nie mam doświadczenia w sprawach zdalnego wyzwalania, słyszałem o jakiś kostkach za pomocą których można wyzwolić lampę, jak to działa czy jedna kostka starczy? Być może po prostu trafiłem na trefny model wyzwalacza - zdarza się. Dodam jeszcze, że testowałem lampę i aparat na możliwie dostępne sposoby i nie zadziałało...

pozdrawiam

kronos28
23-07-2008, 08:53
hmm tutaj z tym zestawem są trzy sposoby - fotocela, kostka synchro i radio, no i sterownik SU800

fotocele można kupic za 50zł na allegro - minus tego rozwiązania jest taki, że fotocela musi widzieć błysk z lampy wbudowanej i np. na większe odległości w słoneczny dzień może nie załapać.

Radio i kostka synchro to lepsze rozwiązanie ale tu własnie juz to przerobiłeś - są rózne radia i ta tania chińszczyzna ma to do siebie, że jak wyzwala to 2 razy na 5 strzałów albo ma okropnie mały zasięg (zalezy co się kupi albo też jaki dzień miały małe chinskie rączki w małym chińskim garażyku gdzie to było składane). Dobre, markowe radia to chyba tylko mi jedno przychodzi do głowy - pocketwizzard ale tanio to nie będzie. Oczywiście jak ma być tanio to pozostaje eksperymentowanie z droższą chinszczyzną (nie tą najtaszą jak to możliwe) i usilne szukanie egzemplarza, który spełnia dane wymagania.

SU800 daje ci wszystkie zalety CLS - minus jak fotocela - przez scianę nie odpalisz a w mocno słoneczne dni gdy odległość jest większa może nie łapać.

magicduh
23-07-2008, 20:27
Kurczę, to fotocela odpada, no bo jak chce się wyzwolić światło z lewej strony to przedni błysk zepsuje pomysł - czyli odpada. Robótki chińskie... naprawdę szukałem najdroższych ale nie wyszło, oni po prostu nie mają drogich odbiorników - a zamawiać z netu mi sie nie chce w kółko eh, bo sklepu żadnego nie mam obok siebie ani w granicach możliwych do pokonania :(. A i ileż można tez tą chińszczyznę gryźć, nie ma na to czasu. Została firma pocketwizzard - zobaczę co tam mają dobrego i dam znać.

Jacek_Z
23-07-2008, 21:34
radiowe (solidne) wyzwalacze ma też Bowens. Jak jesteś z UK to może tam to będzie tanie.
Pocket Wizard ma bardzo duży zasięg - do 500 m,

kronos28
23-07-2008, 22:11
radiowe (solidne) wyzwalacze ma też Bowens. Jak jesteś z UK to może tam to będzie tanie.
Pocket Wizard ma bardzo duży zasięg - do 500 m,

ja miałem kontakt z tymi najzwyklejszymi pocketami plus 2(nie tym "skomputeryzowanym" ze wyświetlaczem itd. ) - bomba :)

a tu przykładzik ze strobistów co można zdziałać za pomocą tego cuda :)

http://strobist.blogspot.com/2008/07/on-assignment-night-chopper-pt-2.html

magicduh
23-07-2008, 22:31
Kurcze, no nie dam tyle samo pieniędzy za wyzwalacz radiowy co za lampę... do kitu eh, sprawdzałem jedną i drugą firmę ale ceny są dla... zawodowców (chyba że macie namiar na coś z tych firm, bez lcd i "niepotrzebnych" pierdół , coby tylko błysk wyzwalało). Szukam czegoś między chińską robótką i zawodową ręką, ale widać, że nie ma takich... Ręce opadają, stwierdziłem, że chyba zainwestuje w jakiś kabel, ale jak patrzyłem są same 1,5 m i to skręcone w dodatku :| Macie jakiś pomysł może na jakiś długi kabel: d40 + sb-600...