Zobacz pełną wersję : Moja Przyjaciółka Ewcia
Witajcie, oto moje pierwsze zdjęcie na forum. Każdą konkretną uwagę/ krytykę/ wskazówkę przyjmę z otwartymi ramionami, bo to dopiero moje początki a zapału do nauki mam multum:)
Na zdjęciu moja przyjaciółka Ewa i moja rodzinne strony wieczorową porą. Niektórych błędów jestem świadoma( duże cienie na twarzy, dyndający kłos na pierwszym planie w lewym górnym rogu, rozpraszająca uwagę bluzka). Mówiłam Ewci żeby zdjęła, ale mimo że przyjaciółkami jesteśmy, to nie chciała;)
Zwróćcie mi uwagę na to, na co ja nie zwróciłam.
Aha, aparat D40x z kitem:( Ale na dniach kit idzie w odstawkę a ja do sklepu po nowy obiektyw:)
Pzdr:)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img399.imageshack.us/img399/5489/ewciazj9.png)
jacek.gold
22-07-2008, 22:20
Czy Ewcia ma murzyńskie pochodzenie? Przy pięknym niskim słoneczku które daje jedno z lepszych oświetleń zrobiłeś murzynkę :( Fatalnie. Ewcia nie pochwali...
no nie ma murzyńskiego pochodzenie... chyba że o czymś nie wiem;)
jacek.gold jak na przyszłość uniknąć takiego efektu? Co zrobić żeby nie powtórzyć błędu? Jako początkująca będę wdzięczna za każdą radę. Pzdr:)
jacek.gold
22-07-2008, 22:28
No twarzą do światła przecież a nie plecami
no w sumie to nawet logiczne;)
Ok, a poza tym, że za czarno to jak?
kropsi niestety nijako .. :(
sam pomysł jest ok- Ewcia buszująca w zbożu ale..
1 kadr trzeba bardziej przemyśleć - założe sie że nie widziałaś tego wielkiego kłosa w momencie robienia zdjęcia
2 jak kolega wyżej powiedział trzeba było lepiej ustawić Ewcie to i światło było by łatwiejsze do opanowania
3 trzeba zainteresować się komputerową obróbka - na początku proste rzeczy typu krzywe, poziomy, nasycenie kolorów itp
4 ogłądaj zdjęcia innych czytaj itp
5 wstaw zdjęcie tu na forum które zrobiłaś i w/g Ciebie jest dobre - i dopiero wtedy czekaj na rady innych - w/g mnie nie ma sensu wstawiać zdjęć z których sam autor jest niezadowolony
1 kadr trzeba bardziej przemyśleć - założe sie że nie widziałaś tego wielkiego kłosa w momencie robienia zdjęcia
wygrałeś zakład:)
3 trzeba zainteresować się komputerową obróbka - na początku proste rzeczy typu krzywe, poziomy, nasycenie kolorów itp
nie jestem do końca przekonana do komputerowej obróbki, wiadomo, że można super poprawić zdjęcie, ale jakoś mam opory. Pewnie się teraz zacznie atak na to co napisałam;)
4 ogłądaj zdjęcia innych czytaj itp
duuużo oglądam i czytam:)
5 wstaw zdjęcie tu na forum które zrobiłaś i w/g Ciebie jest dobre - i dopiero wtedy czekaj na rady innych - w/g mnie nie ma sensu wstawiać zdjęć z których sam autor jest niezadowolony
Tutaj mam nieco inne zdanie. Jak na razie nie jestem z żadnego zdjęcia w 100% zadowolona, a uważam, że wstawiając zdjęcie, którego pewnych wad jestem świadoma, mogę się wiele nauczyć, bo inni mi zwrócą uwagę na to na co ja nie zwróciłam. Chyba że ten dział jest tylko i wyłącznie po to, żeby się chwalić i pokazywać swoje prace. Jeśli tak to widocznie się myliłam.
Dzięki za uwagi! Pzdr:)
Witajcie ponownie, siedzę właśnie w pracy i zajrzałam tu żeby sprawdzić czy ktoś coś jeszcze napisał. Mam wrażenie, że na tym monitorze zdjęcie jest sporo ciemniejsze niż na moim domowym.. Nie znam się na takich technicznych sprawach stąd moje pytanie - czy to normalne, czy ja mam problemy ze wzrokiem..?:)
Pozdrawiam!
jacek.gold
23-07-2008, 10:31
Problemy ze wzrokiem są niewykluczone a monitory mają pewno inne ustawienia. Zamiast roztrząsać to niezbyt udane zdjęcie należałoby wziąć aparat i coś nowego cyknąć.
Problemy ze wzrokiem są niewykluczone a monitory mają pewno inne ustawienia. Zamiast roztrząsać to niezbyt udane zdjęcie należałoby wziąć aparat i coś nowego cyknąć.
jacek.gold, ja nie roztrząsam, nie wiem czemu tak sądzisz. Po prostu pytam i szukam, to chyba nie jest złe.. A to że trzeba wziąć aparat i na nowo cykać to ja wiem, i tak właśnie zamierzam robić:)
Pzdr
co do monitora może np to będzie pomocne http://www.grzyby.pl/hardware.htm