Zobacz pełną wersję : nikkor 24-70 czy 28-70
banan1955
22-07-2008, 20:25
Pytanie czy warto zmieniać mam N 28-70 f 2,8 na 24-70 f 2,8 czytam czytam i jestem juz całkiem skołowany
generalnie fotografuję imprezy konferencje i sluby mam d-300
Czy jest między tymi szkłami tak wieka róznica ?
GrzegorzPPP
22-07-2008, 20:29
jak będziesz sprzedawał 28-70 to daj znać :)
Może lekko nie na temat. Ostatnio testowałem N24-70 i N35-70. Po za oczywiście zakresem ogniskowych muszę powiedzieć, że jakość tego starszego jest na b. wysokim poziomie.
Wniosek - jeśli potrzebujesz szerzej - kupuj. Myślę, że w jakości nie będzie rewolucji.
pzdr 124miko
24-70 ma dwa plusy w stosunki do 28-70
1) szerszy
2) zauważalnie ostrzejszy w zakresie F 2,8-4
na plus 28-70 budowa i chyba jednak (subiektywne) AF
24-70 jest zdecydowanie ostrzejszy przy wiekszych otworach. Szerszy -- o tym nie trzeba przypominac. AF -- nie zauwazylem zadnych roznic pomiedzy nim a 28-70. A co do budowy -- zwarta bryla 28-70 jakos bardziej mi lezala.
Podstawowe zapytanie o którym większość zawsze zapomina - czy drukujesz odbitki w wielkości, które pozwolą za zauważenie bez lupki tej różnicy w ostrości? Nie przesadzałbym tutaj z tym, iż nowy Nikkor jest aż tak ZNACZNIE ostrzejszy. Staruszek to też doskonałe szkło. Sprzedawać go za ~3000 aby kupić nowego za ~5000 ?? MZ kompletnie bez sensu... No, chyba, że te 4 mm to dla Ciebie różnica warta dopłaty...
Podstawowe zapytanie o którym większość zawsze zapomina - czy drukujesz odbitki w wielkości, które pozwolą za zauważenie bez lupki tej różnicy w ostrości? Nie przesadzałbym tutaj z tym, iż nowy Nikkor jest aż tak ZNACZNIE ostrzejszy.Przy 2.8-4.0 jest to ZNACZNA roznica. Szkoda, ze wywalilem porownanie, ktore dla siebie zrobilem, bo otworzylbys szeroko usta ze zdziwienia. ;) Przy duzych formatach -- (nie mowie tu o standardowych odbitkach, nawet rzedu A4 -- bo na takim medium to w ogole ciezko zauwazyc roznice w ostrosci z jakichkolwiek szkiel) -- bedzie to jednak widac.
Kiedy pojawil sie 24-70 funkcjonowalo takie stwierdzenie, ze zmieniajac w tym obiektywie przeslone, regulujemy jedynie GO. ;) Oczywiscie to bzdura, bo takie szklo nie istnieje, jednak w pewnym stopniu obrazuje to ostrosc tego szkla na duzych otworach przeslony.
Przy duzych formatach -- (nie mowie tu o standardowych odbitkach, nawet rzedu A4 -- bo na takim medium to w ogole ciezko zauwazyc roznice w ostrosci z jakichkolwiek szkiel) -- bedzie to jednak widac.
no przecież o tym właśnie pisałem wyżej...
no przecież o tym właśnie pisałem wyżej...Pamietaj jednak, ze juz przy ogladaniu zdjec w skali 1:1 na kompie (co czyni wiekszosc fotografow uzywajacych technologii cyfrowej) -- widac to wyraznie. Nie potrzeba wielkiej odbitki, zeby stwierdzic roznice.
Tak, o tym pamiętam. A ci, którzy nie stosują technologii cyfrowej używają jubilerskich lupek do oceny ostrości zdjęcia...
Jednak pisalem o normalnym fotografowaniu i wywoływaniu odbitek a nie o onanizmie i cropach.
na plus 28-70 budowa i chyba jednak (subiektywne) AF
Hmm, nie widziałem specjalnych różnic w budowie obu obiektywów jesli chodzi o materiały. Oba są ciężkie i maja metalowy "posmak". Ale czas pokaże czy trwałość tych szkiełek jest podobna. W 24-70 trochę mało miejsca na uchwycenie ręką, tak żeby nie poruszyć pierścieni zooma i ostrości.
A wracając do sedna: chyba nie ma sensu zmieniać obiektywu jeśli nie używasz często pełnego otworu i 24 mm
(chociaż to ostatnie na D300 może przydać się do zdjęć małych grup osób bardziej niż 28 mm).
Jednak pisalem o normalnym fotografowaniu i wywoływaniu odbitek a nie o onanizmie i cropach.Niektorzy obrabiaja zdjecia w pelnej skali, a widok nieostrych detali moze mocno zirytowac -- na tyle, zeby sie chcialo wydac te roznice i miec przyjemnosc patrzenia na faktycznie ostre zdjecia. I wcale nie trzeba tego nazywac onanizmem.
banan1955
23-07-2008, 19:47
Dzięki wszystkim za porady i tak dalej jak byłem jestem głupi co do zamiany
Mnie przeszkadzał w N 28-70/2.8D TYLKO i WYLACZNIE jego za wąski kąt na D70. Tylko to spowodowało że go zamieniłem na 14-24/2.8G. Bardzo lubiłem to szkło, było pancerne i superszybkie, lecz jednak mniej ostre od N 14-24/2.8G. Cóż, 8lat w rozwoju technologii N też ma znaczenie.
lazaruss
24-07-2008, 00:37
Dla 11-13 razy w roku chcesz zmieniać obiektyw na nowszy model? :)
A tak poważnie, możesz przesłać jakieś sample z tego szkła na
[email protected]
I czy to jest wersja light grey czy ta co na zdjęciu?
Być może to dziwne pytanie, ale czy 24-70/2.8 równie dobrze sprawuje się z analogowymi aparatami? Wiem, że jest na pełną klatkę, ale produkowany był głównie na cyfrę.
Mam Nikona F65 i chętnie bym go jeszcze wykorzystał z tym szkłem...
banan1955 zapoznaj się z regulaminem forum i giełdy. Gdy chcesz coś sprzedać, sprzedawaj tu lub na allegro. Gdy sprzedajesz na allegro, nie przemycaj tej informacji tutaj, bo jest to niezgodne z regulaminem. Tym razem tylko wyciąłem linki do aukcji.
Pytanie czy warto zmieniać mam N 28-70 f 2,8 na 24-70 f 2,8 czytam czytam i jestem juz całkiem skołowany
generalnie fotografuję imprezy konferencje i sluby mam d-300
Czy jest między tymi szkłami tak wieka różnica ?
Witam... na wstępie zapytam: Czytałeś już co pisali koledzy? Jakoś nie widać Twojego zainteresowania, a forum jak zwykle "żyje" własnym życiem hehe.
OK, do rzeczy!
różnic jest więcej, jakkolwiek faktycznie są one pomijalne przy zdjęciach o jakich piszesz. Powiem więcej do klasycznej reporterki tzn. śluby konferencje to nawet polecałbym DX'owy Nikkor 17-55/2.8
Natomiast gdybyś się upierał przy formacie FX - to zdecydowanie bierz 24-70/2.8 Mimo wszystko jest kolosalna różnica w szerokości między dolnym 24 a 28mm.
Być może to dziwne pytanie, ale czy 24-70/2.8 równie dobrze sprawuje się z analogowymi aparatami? Wiem, że jest na pełną klatkę, ale produkowany był głównie na cyfrę.
Mam Nikona F65 i chętnie bym go jeszcze wykorzystał z tym szkłem...
Nieprawda - N24-70/2.8 jest kontynuatorem słynnej konstrukcji Nikona 35-70/2.8 i został bezsprzecznie zaprojektowany do pełnego obrazka 24/36mm
Nieprawda - N24-70/2.8 jest kontynuatorem słynnej konstrukcji Nikona 35-70/2.8 i został bezsprzecznie zaprojektowany do pełnego obrazka 24/36mm
No to świetnie :-)
banan1955
05-08-2008, 00:58
ok. nie wiedziałem jeszcze nie poruszam sie sprawnie po forum
banan1955
05-08-2008, 00:59
to wersja light grey