PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Na wskroś..

AMI
22-07-2008, 16:34
Witam,

Dawno już żadnego portretu nie pokazywałem. :) Załączam z prośbą o opinię i krytykę.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img241.imageshack.us/img241/7115/dorotkaportretqz6.jpg)

D80, nikkor 50 mm 1.8.

Dziękuję i pozdrawiam,
AMI

dusker
22-07-2008, 18:37
szkoda ze nie doswietliles czyms z prawej strony, ale i tak imho jest bardzo dobrze

ruda#
22-07-2008, 19:00
Przyjemne w odbiorze, ale mogłeś zostawić troszkę więcej miejsca pod brodą. Fajne kolory.

MikeP
22-07-2008, 19:34
szkoda ze nie doswietliles czyms z prawej strony, ale i tak imho jest bardzo dobrze

O co chodzi? Mnie nie do konca lezy kadrowanie. Takie nijakie.

AMI
23-07-2008, 07:44

Dusker, gdzie jest niedoświetlone? Dziękuję za odpowiedź.

Przyjemne w odbiorze, ale mogłeś zostawić troszkę więcej miejsca pod brodą. Fajne kolory.

ruda, Ja lubię ciasne kadry, dziękuję za opinie.

Mnie nie do konca lezy kadrowanie. Takie nijakie.

Hmm coś więcej niż nijakie, nie rozumiem co w nim nijakiego :). Ale dziękuję za opinie.

Pozdrawiam,
AMI

fjerzy
23-07-2008, 07:54
myślę, że to dobry kadr, a to czy za ciasny czy nie, to już bardzo indywidualna sprawa. Nieco mniej tolerancji mam dla rozpiętości tonalnej. Napiszę tak: jasne za jasne (nie wiem 10-15%, nieznacznie). Ale, może ktoś napisze, że to "indywidualna sprawa" :).

nonnatus
23-07-2008, 22:01
bardzo subtelny, przyjemny portret.
się podoba. very nawet.
pzdr.

filozzof
23-07-2008, 22:06
mnie osobiście tło rozprasza - a chciałbym się koncentrować na tych oczach które są (powinny być) centralnym punktem :) – technicznie bardzo dobre

AMI
24-07-2008, 12:10
myślę, że to dobry kadr, a to czy za ciasny czy nie, to już bardzo indywidualna sprawa. Nieco mniej tolerancji mam dla rozpiętości tonalnej. Napiszę tak: jasne za jasne (nie wiem 10-15%, nieznacznie). Ale, może ktoś napisze, że to "indywidualna sprawa" :).

fjerzy, ciekawe spostrzeżenie, możę i ciut za jasno a może to kwestie ustawień monitora. :) Dziękuję bardzo za opinię. Cieszę się, że kadr się podoba.

Przyjemny portrecik

pastrana, dziękuję za opinie!

bardzo subtelny, przyjemny portret.
się podoba. very nawet.
pzdr.

nonnatus, cieszę się że przypadł do gustu. Właśnie ta subtelność była głównym motywem, subtelność wyrazu ;).

mnie osobiście tło rozprasza - a chciałbym się koncentrować na tych oczach które są (powinny być) centralnym punktem :) – technicznie bardzo dobre

filozzof, dziękuję za opinie. Ja wiem, że rozprasza. Ale w moim odczuciu tak wyraziste oczy dostatecznie zatrzymują wzrok który wędruje od lewej do prawej by zatrzymać się na nich, i dąć się wciągnąć zarówno w tło jak i w ich głebie jednoszcześnie.

Pozdrawiam serdecznie,
AMI

slanting_eye
24-07-2008, 13:02
bardzo mi sie podoba

Jacek S
24-07-2008, 20:15
Bardzo przyjemne w odbiorze zdjęcie! Tytuł bardzo tu pasuje!

malibu
24-07-2008, 20:22
też mi się podoba

Polsar74
24-07-2008, 23:26
bardzo miłe w odbiorze - gratuluję

AMI
25-07-2008, 09:15
bardzo mi sie podoba

slanting_eye, dziękuję za opinie.

Bardzo przyjemne w odbiorze zdjęcie! Tytuł bardzo tu pasuje!

jacekmarysienka, cieszę się, że tytuł też się podoba, skojarzył mi się natychmias gdy spojrzałem na końcowy efekt pracy ;).

też mi się podoba

Dziękuję malibu!

bardzo miłe w odbiorze - gratuluję

Polsar74, cieszę się bardzo. Już myślałem, że te zdjęcie może się nie podobać w ogóle. Ale zawsze trzeba dążyć do doskonałości więc jeszcze dużo pracy. A te zdjęcie to jest mój styl ( może jeszcze nie do końca ale ten kierunek ) i cieszę się, że komuś to się podoba.

Pozdrawiam wszystkich,
AMI

arturkrz
25-07-2008, 09:53
Kadrowanie świetne.
Moim zdaniem za ciemne.
Oczy wyraziste ale "różowość" nosa trochę przeszkadza.
Czy lekka redukcja nasycenia lub koloru czerwonego pomoże? Może rozjeśnienie, ale delikatne, żeby nie stracić brązowych oczu?

Bartek Witek
25-07-2008, 10:49
Kolorki i Go bardzo fajna.
Cięcie możę troszkę zbyt odważne, ale to już indywidualne upodobania wchodzą w grę.
Ogólny odbiór bardzo pozytywny!

Pozdrawiam!

ADAM1
25-07-2008, 13:15
Przyjacielu, obraz, który stworzyłeś bardzo przypadł mi do gustu.

Żeby go jednak zrozumieć zupełnie, chciałoby się obejrzeć obraz źródłowy.

AMI
26-07-2008, 13:16
Kadrowanie świetne.
Moim zdaniem za ciemne.
Oczy wyraziste ale "różowość" nosa trochę przeszkadza.
Czy lekka redukcja nasycenia lub koloru czerwonego pomoże? Może rozjeśnienie, ale delikatne, żeby nie stracić brązowych oczu?

Artur, dziękuję bardzo za opinie. Kwestia czy za jasne (jak inny kolega napisał, czy za ciemne, to raczej kwestia skalibrowanego monitora i pory dnia oglądania tego zdjęcia ;). Co do różowości noska, masz racje, dobrze zauważyłeś, ale to jest portret a nie glamour ;) więc zostawiłem tą różowość ;).

Kolorki i Go bardzo fajna.
Cięcie możę troszkę zbyt odważne, ale to już indywidualne upodobania wchodzą w grę.
Ogólny odbiór bardzo pozytywny!

Pozdrawiam!

Dzięki Burner, staram się znaleźć swoją drogę:).

Przyjacielu, obraz, który stworzyłeś bardzo przypadł mi do gustu.

Żeby go jednak zrozumieć zupełnie, chciałoby się obejrzeć obraz źródłowy.

Adam, dziękuję za opinie. A dlaczego obraz źródłowy miał by pozwolić Ci bardziej zrozumieć ten obraz, tego za to ja nie rozumiem;) ? Powiedz, że chcesz cropa i koniec ;).

Pozdrawiam,
AMI

ADAM1
26-07-2008, 14:57
A dlaczego obraz źródłowy miał by pozwolić Ci bardziej zrozumieć ten obraz, tego za to ja nie rozumiem;) ? Powiedz, że chcesz cropa i koniec ;).

Jak będę mieć źródłowy, to sobie sam cropa zrobię.:D

Niektóre obrazy z forum poddaję gruntownej analizie i Twój też by się nadawał, to spytałem.

Jest nietuzinkowy, więc wart poświęcenia mu odrobiny uwagi.