PDA

Zobacz pełną wersję : Czy w dzisiejszej dobie przesiadka na d200 ma sens?

milk
22-07-2008, 15:19
Witam!

Trochę na tym forum jestem ale jeszcze nie zadałem takiego troche lamerskiego :) pytania czy własnie taka forma przesiadki ma sens... Meczę od 2 lat d80 i jakoś tak mnie naszło by pomyśleć o d200 bo ceny całkiem całkiem...wtedy 80tka została by może dla dzieciaków albo zapas bo sprzedaż za bezcen raczej bez sensu...
Jak myslicie czy właśnie jest sens ubrac sięw takie body / raczej nowe/, dodam że D300 owszem piękna rzecz ale skok cenowy też większy... Więc ludziska rozsądnie się wypowiadać poprosze...
Aha fotografuję...duzo i wszystko , zarobkowo też bywa ale raczej dorywczo /okolicznościowo:sluby,chrzty i takie tam/
pozdr
milk

wojteh
22-07-2008, 15:23
czy warto???? na 100000000% warto - dlaczego???? - używałem obydwu i wiem ze zupełnie inaczej użytkuję się d200 - potem przesiadka na d300 nie jest juz takim szokiem ....

jeśli chcesz to o szczegóły pytaj

milk
22-07-2008, 15:37
czy warto???? na 100000000% warto - dlaczego???? - używałem obydwu i wiem ze zupełnie inaczej użytkuję się d200 - potem przesiadka na d300 nie jest juz takim szokiem ....

jeśli chcesz to o szczegóły pytaj

Super trafiłem na użytkownika, który "macał" to samo więc pytanie jest na miejscu... czy jest druzgocąca przewaga d300 nad D200 bo jakoś tego sięnajbardzej obawiam...w D300 ujęły mnie minimalne szumy czy dwusetka da mi podobne...ewentualnie inne Twoim zdaniem różnice ale takie powalające ... nie wiem czy się rozumiemy ale jakoś pod tym kontem próbuje sobie to tłumaczyć...

life
22-07-2008, 15:45
co do szumów to D80 i D200 są bardzo bardzo podobne

między D300 a D200 główne różnice to matryca i AF no i ewentualnie fps ale dla mnie nie ma to znaczenia :)

co do D80 vs D200 ja nie żałowałem zmiany :) zupełnie inna kultura pracy, "mocne" uszczelnione body zapewniające komfort i poczucie bezpieczeństwa (uszczelniona magnezowa konstrukcja) praktycznie wszystko co potrzeba wywalone na korpus do menu zaglądasz naprawdę sporadycznie :)

banki z przedefiniowanymi trybami dla mnie bardzo fajne rzecz :) AF w D200 lepszy niewiele ale zauważalnie :) łączenie pól AF (nie tylko środkowego jak w D80)

szkoda że nie ma tego w D300 bo często używałem tej opcji

BOAEDON
22-07-2008, 15:49
200 nie da Ci innych szumów niz 80 a to z tej prostej przyczyny, że oba maja tą samą matryce. Różnią się ergonomia, obudowa i wygodą użytkowania z grubsza rzecz biorąc ;)

Ja przesiadłem się z 70S na 300 i powiem że po kilku dniach użytkowania zastanawiam sie jak robiłem zdjęcia 70 ;)) Po prostu inny poziom wygody użytkowania ;) O zdjeciach nie wspomnę, 70s sporo potrafi ale jakoscią obrazów d 300 powala.

Calme
22-07-2008, 15:57
Przesiadka z d80 na d300 jest znaczaca pod wzledem wygody uzytkowania i jakosci zdjec.

Alcove
22-07-2008, 17:31
potwierdzam stwierdzenie że przejście z D80 na D300 jest znaczne i daje zupełnie inne wrażenia użytkowe. Zwłaszcza jak podepniesz do tego gripa to robi się z tego urządzenia potwór do pstrykania zdjęć;-) A tak poważnie to ja na Twoim miejscu sprzedałbym D80(o ile ten właśnie posiadasz) i pozbierał pieniążki na D300, do wychaczenia już za 4K, a powiem jedno-warto.

Pozdrawiam
Adam

prz3mo
22-07-2008, 17:58
Wspomniałeś o ślubach, chrztach...
W takim przypadku moim zdaniem przesiadka z D80 na D200 jest pozbawiona większego sensu. Oba szumią niestety sporo na wyższych ISO (a to chyba istotne najbardziej w takich zdjeciach). W kwestii oobrazowania przecieć to to samo.
Moim zdaniem jak już to min. D300.

do wychaczenia już za 4K

Nowy za 4k ? Gdzie ? :)

Zbigniew
22-07-2008, 18:04
D200 lepiej mierzy światło niż D80, jeżeli chodzi o pomiar matrycowy, współpracuje lepiej z manualami i jest wygodniejszy w obsłudze, do tego można nim czasami wbić gwóźdź. Miałem dwie sztuki D80 i przesiadłem się na D200 - jestem bardzo zadowolony. Pytanie czy dzisiaj się to nadal opłaca - wg mnie nie. Za niecały rok ceny D300 będą przystępniejsze i zmieniając właśnie na tę puszkę odczujesz skok jakościowy i taki, który dałby Ci D200, czyli pod względem ergonomii. Wniosek -> wstrzymałbym się.

messer
22-07-2008, 18:57
I ja się do wątku dołączę.
Zależy, co chcesz osiągnąć zmianą.

Jeśli zdjęcia z D80 pod względem jakości Cię satysfakcjonują, a chcesz się przesiąść z jakiegoś (jakiego?) innego powodu, to tak jak pisali poprzednicy - D200 bez wątpienia w stosunku do D80 daje poprawę ergonomii i wygody pracy. Body jest większe, znacznie lepiej leży w dłoni, na body wyciągnięto sporo sensownych przełączników.
Tak czy siak - D200 to ciągle CCD, znane Ci z D80.

Jeśli natomiast przesiadka powodowana jest chęcią poprawy jakości otrzymywanych obrazów - D300.
Sam kilka dni temu dokonałem takiej zmiany.

D300 to już znaczna różnica. Przede wszystkim - CMOS. Są tacy, co lubią, są tacy, co nie lubią.
Moim zdaniem CMOS w tym przypadku wyszedł Nikonowi na dobre. A na pewno posiadaczom trzysetki :-)

Jeśli w D80 bolą Cię szumy, przejścia tonalne przy wysokich ISO i słabe nasycenie kolorów - D300.
A oprócz jakości obrazów otrzymujesz równie sensowne co D200 body (nawet troszkę poprawione - gubiące się zaślepki) oraz kilka fantastycznych funkcji jak na przykład osławiony już D-Lighting (działa wyśmienicie).

Ale - cóż - za takie cuda to niestety trzeba płacić. Zależy od priorytetół - ale IMO - warto.

EDIT:
O, widzę, że jesteś z Krakowa. Jeśli chciałbyś pstryknąć coś D300 i sam się przekonać na własnej skórze co potrafi - daj znać.

Tommy
22-07-2008, 19:23
ja dokupiłem d200 bo zależało mi na 5kl/s, uszczelnieniach i mocnej obudowie bo aparat u mnie nie ma lekko ani sucho ;) no i jednak miałem tylko d70 więc tu i technologicznie przeskoczyłem. Natomiast do ślubów, chrztów i rodzinnych wycieczek bym został przy d80 na Twoim miejscu. W sumie to to samo a o ile lżejsze!- lepiej nadwyżkę budżetową przeznaczyć na foto-wycieczkę lub fajne szkiełko

Terminux
22-07-2008, 19:33
Milk - chcesz pomacać D200 to umówmy się gdzieś na mieście (może jak kiedyś do Taco).

Tr0n
22-07-2008, 20:10
...Meczę od 2 lat d80 i jakoś tak mnie naszło by pomyśleć o d200 bo ceny całkiem całkiem...wtedy 80tka została by może dla dzieciaków albo zapas bo sprzedaż za bezcen raczej bez sensu...

To lepiej sprzedaj D80 dołóż odrobinę więcej i kup D300 lub czekaj na następcę D300. Przesiadka z D80 na D200 pozbawiona jest sensu, poprawi Ci się ergonomia i nic więcej. Taka wymiana może lekko rozczarować po kilku dniach bo pieniądze wydane ale różnicy w obrazku nie ma, a kupowanie drugiego aparatu żeby tylko lepiej w dłoni leżał jest pozbawione sensu.

rotor
22-07-2008, 20:45
łączenie pól AF (nie tylko środkowego jak w D80)

szkoda że nie ma tego w D300 bo często używałem tej opcji

no właśnie!!!! czy ktoś ma może dane, dlaczego Nikon wycofał sie z tak genialnego rozwiązania?

aneczka18
23-07-2008, 03:05
Nowy za 4k ? Gdzie ? :)

http://allegro.pl/item404482384_nowy_nikon_d300_gwarancja_eu_tanio_. html prawie za 4 :P tyle ze sprowadzany z UK :) Polakow nowych za 4 tys nie ma szans dorwac to fakt

prz3mo
23-07-2008, 08:07
http://allegro.pl/item404482384_nowy_nikon_d300_gwarancja_eu_tanio_. html prawie za 4 :P tyle ze sprowadzany z UK :) Polakow nowych za 4 tys nie ma szans dorwac to fakt

hmm.... rzeczywiście tanio :)

Zbigniew
23-07-2008, 08:15
Ale kupiłbyś od takiego człowieka aparat ? Bo ja nie. Owszem, kupiłem swój jako używany, ale od forumowicza, od którego dzień wcześniej Gawronnek kupił 70-200VR, zresztą miałem okazję przetestować sprzęt przed zakupem i ogólnie było bardzo miło. Aparat był z polskiej dystrybucji i miał chyba 4 miesiące.

To tak jak z zakupami samochodów - w Polsce wiadomo jakie są ceny - za 2/3 tej kwoty spokojnie kupisz samochód w Niemczech, ale jaką masz pewność, że nie jest kręcony, bity, itp. (w Polsce zresztą też tego nie wiesz). A w Stanach fury kupisz wręcz za 1/3 kwoty, przy czym trzeba doliczyć jeszcze sprowadzanie, co wiadomo ile kosztuje. To wszystko więc zależy kto ma jakie priorytety - jeden chce tanio, drugi woli mieć pewność co do źródła, możliwość ścigania sprzedawcy, pewność co do serwisu. Ja należę do tych, którzy cenią komfort, dlatego dałem z siebie zedrzeć kupując samochód w salonie :D A sprzęt foto kupuję albo na naszej giełdzie, albo od Sławka.

prz3mo
23-07-2008, 08:20
Też nie zaryzykowałbym... ale ceny u innych sprzedawców też spadają, wiec spoko - d300 staje się powoli w moim zasięgu.
Niestety ostatnio mam mały dylemat bo kilka osób namawia mnie.... na C. I bądź tu mądry co robić :???:

Kyo
23-07-2008, 08:31
ja zmienilem na d50 z d200 wiec badz co badz dla mnie byl to duzy skok porownujac te dwa korpusy.
Staram sie nie myslec o pieknym iso D300 zeby mi zal nie bylo :)

milk
23-07-2008, 08:33
Niestety ostatnio mam mały dylemat bo kilka osób namawia mnie.... na C. I bądź tu mądry co robić :???:

No własnie a konkretnie na który C?

prz3mo
23-07-2008, 08:36
No własnie a konkretnie na który C?

40D, jest w dobrej cenie (biorąc stosunek tej ceny do mozliwosci)
Sam nie wiem już co robić :)

JK
23-07-2008, 09:08
.... Sam nie wiem już co robić :)

Rób zdjęcia. :-D

prz3mo
23-07-2008, 09:17
Rób zdjęcia. :-D

hehehe... robię :) Ale chciałoby się też robić nieszumiące na ISO1600 :]

JK
23-07-2008, 09:20
hehehe... robię :) Ale chciałoby się też robić nieszumiące na ISO1600 :]

No cóż. Do zdjęć w piwnicy to tylko D3 i być może D700, ale to się na dniach wyjaśni. :-D

milk
23-07-2008, 10:12
40D, jest w dobrej cenie (biorąc stosunek tej ceny do mozliwosci)
Sam nie wiem już co robić :)

też o tym myślałem, ale przeczytałem na fotopolisie wstep do testu 40d i jest tam odniesienie do D300 to wystarczyło aby odpuścić, wszak przesiadak na inny system to zmiana wszsytkiego i tak suma sumarum drożej wyjdzie ...

Messer i Terminux dzięki za propozycję "macania" trzystetką już zdążyłem się pobawić i nie mówię tutaj o sklepie... znajomy kupił... i nie znając modelu musiałem Go nauczyć jak robić nim zdjęcia :) wiec poznałem jakie ma mozliwości...

Jeśli decyzje zapadną to sprzet przyjedzie zza wody koniec sierpnia lub deko dalej...w takim wypadku pewnie powiecie że nie ma się co zastanawiać tylko brać... coś koło 3.300.- zakładam że wyjdzie :) za to są inne dylematy / obwy,gwarancja,serwis, awaryjność itd/

Póki co dzięki wszystkim za cenne uwagi.... "myślenice" potrwają nadal...:)

milk

robin102
23-07-2008, 10:55
....Niestety ostatnio mam mały dylemat bo kilka osób namawia mnie.... na C. I bądź tu mądry co robić :???:
Na obiektywy, czy na korpusy ? Bo chyba nie sądzisz, że zmiana D80 na 40D ma jakiś większy sens na dziś. Chyba, że dla szkieł.
echhhhh żyźńń :)

Raf 007
23-07-2008, 12:03
Jest jeszcze Fuji S5Pro cenowo chyba poniżej 300 a jakość zdjęć lepsza niż z 200 (pod pewnymi względami).

Merde
23-07-2008, 12:29
też o tym myślałem, ale przeczytałem na fotopolisie wstep do testu 40d i jest tam odniesienie do D300 to wystarczyło aby odpuścić, wszak przesiadak na inny system to zmiana wszsytkiego i tak suma sumarum drożej wyjdzie ...
Wg mnie zmiana systemu na Canona byłaby uzasadniona gdyby Nikon uparcie trzymał się szumiących matryc CCD, ale jeśli macie D300, D3 i lada chwila (już?) D700 i jest to tylko kwestia pieniędzy, to wg mnie zdecydowanie nie warto. Choćby dlatego, że Canon daje ostatnio ciała ze szklarnią, a Nikon wręcz przeciwnie. Cena D300 spadnie, warto poczekać. Przecież masz czym robić fotki teraz.

Piszę to jako posiadacz Canona (30D).

pn
23-07-2008, 12:51
Ja tam nie bylbym taki pewny, Kolega Kubaman z CB ze swada udowodnil pelna wyzszosc swojego 40D nad D300.

Calme
23-07-2008, 13:00
Ja tam nie bylbym taki pewny, Kolega Kubaman z CB ze swada udowodnil pelna wyzszosc swojego 40D nad D300.
:mrgreen: moze mial kompleks nizszosci

prz3mo
23-07-2008, 13:14
Na obiektywy, czy na korpusy ? Bo chyba nie sądzisz, że zmiana D80 na 40D ma jakiś większy sens na dziś. Chyba, że dla szkieł.
echhhhh żyźńń :)

Robin, skoro kupiłbym 40D to logicznym też jest, że musiałbym kupić i szkła do C.
Piszesz, że zmiana z D80 na D300 nie ma sensu... Heh... W takim razie po co Ty kupowałeś D300? Odpowiedz mi kolego pięknie uczesany :mrgreen: Bo już w kilku Twoich postów zauważyłem tę tendencję, że gadasz ludziom, że przesiadka z czegoś tam na coś tam nie ma sensu, a sam się przesiadasz, testujesz, cudujesz, wymieniasz etc... Więc w Twoich ustach te teksty brzmią conajmniej zabawnie.

D300 szumi zdecydowanie mniej na wyzszych ISO, ma 6fps, jest uszczelniony... To głowne powody dla których chciałbym go mieć.

Wg mnie zmiana systemu na Canona byłaby uzasadniona gdyby Nikon uparcie trzymał się szumiących matryc CCD, ale jeśli macie D300, D3 i lada chwila (już?) D700 i jest to tylko kwestia pieniędzy, to wg mnie zdecydowanie nie warto. Choćby dlatego, że Canon daje ostatnio ciała ze szklarnią, a Nikon wręcz przeciwnie. Cena D300 spadnie, warto poczekać. Przecież masz czym robić fotki teraz.

Piszę to jako posiadacz Canona (30D).

Tak, masz rację. Ale np. cena teleobiektywu 70-200 2.8 L w Canonie kusi. Można go wyrwać nowego z prywatnego importu za ok. 3300pln.
Z drugiej strony dużo bym stracił wyprzedając wszystko i się przesiadając... Ehhh....

Calme
23-07-2008, 13:25
Tak, masz rację. Ale np. cena teleobiektywu 70-200 2.8 L w Canonie kusi. Można go wyrwać nowego z prywatnego importu za ok. 3300pln
Za tyle samo mozesz wyrwac 7-200/2.8 w Nikonie.......

prz3mo
23-07-2008, 13:26

Niby którą wersję ?

robin102
23-07-2008, 13:39
Robin, skoro kupiłbym 40D to logicznym też jest, że musiałbym kupić i szkła do C.
Piszesz, że zmiana z D80 na D300 nie ma sensu... Heh... W takim razie po co Ty kupowałeś D300? Odpowiedz mi kolego pięknie uczesany :mrgreen: Bo już w kilku Twoich postów zauważyłem tę tendencję, że gadasz ludziom, że przesiadka z czegoś tam na coś tam nie ma sensu, a sam się przesiadasz, testujesz, cudujesz, wymieniasz etc... Więc w Twoich ustach te teksty brzmią conajmniej zabawnie....
Miałem na myśli, że ludzie kombinują zmiany przemiany ograniczając jakby temat tylko do samych puszek. Znam takich. A Canon naprawdę ma sporo fajnych szkieł których nie ma u Nikona przynajmniej na razie. Sam z powodu szkieł już jedną nogą byłem u Canona, ale świetna matryca w 5D to dla mnie za mało. Korpus profesjonalnego aparatu z przed kilku lat (5D) w porównaniu do amatorskiego D300 to istne dziadostwo i tak naprawdę to mnie powstrzymało. Lubie mieć coś porządnego przy oku i w ręku. Przyznaję jednak, że to co daje matryca z 5D to piękna sprawa.
Ja chyba nigdzie świadomie na trzeźwo nie napisałem, że nie warto zmienić D80 na D300 bo uważam, że warto. Sam tak zmieniałem, a właściwie z D70s na D300 bo to krok milowy z każdym dniem wydaje się, że jest coraz większy. Ostatni ślub jaki robiłem to naprzemiennie D300 oraz D80 było w użyciu i do dziś nie mogę sensownie dopasować fotek aby od razu nie rzucało sie w gały, że są z innych aparatów. Takie porównanie to najlepsza sprawa.
Pamiętam za to, że odradzałem kolegom pospieszne zmiany D200 na D300 bo to według mnie nie miało sensu. Dziś Ci co rozsądnie podeszli do sprawy mogą zrobić z D200 krok milowy w kierunku D700. Dla Nich przystanek pośredni w postaci D300 jest zbędny. No ale wszystko zależy od możliwości finansowych. Ja w każdym razie chyba dość długo będę z D300 z różnych powodów - finansowych też, przynajmniej tak dziś mi się wydaje.

Calme
23-07-2008, 13:55
Niby którą wersję ?
Jak to jaka - jak do tej pory jest tylko jedna wersja 70-200/2.8 G IF-ED VR....

prz3mo
23-07-2008, 13:58
Robin, no widzisz... to po co pisałeś to co pisałeś wcześniej? :)
Chyba sprzedam wszystko i kupię se LOMO :-P

nowart
23-07-2008, 14:07

Za 3300?? Wow, biorę 10 sztuk od ręki - podaj namiary :)

prz3mo
23-07-2008, 14:08

I to szkło kupie z papierami za 3300pln? Gdzie?

nowart
23-07-2008, 14:14
też o tym myślałem, ale przeczytałem na fotopolisie wstep do testu 40d i jest tam odniesienie do D300 to wystarczyło aby odpuścić

A dokładnie to który fragment...? Równie dobrze mógłbym Ci napisać - to przeczytaj sobie opis D3 i w zupełności wystaczy on Tobie aby odpuścić sobie D300...

Calme
23-07-2008, 14:24
I to szkło kupie z papierami za 3300pln? Gdzie?
z prywatnego importu.... ;)
Wogole nie wiem co w tym takiego dziwnego :) W pierwszym glupim B&H masz to szklo za niecale 1580$ - policz po kursie - przywozi Ci znajomy i tyle w temacie....

ekonet
23-07-2008, 14:39
Och, to byłoby szkło-marzenie... ;)

nowart
23-07-2008, 14:39
aaa no tak usa i bh... jakie to proste...
dziwię się niezmiernie dlaczego sprzedawcy i sklepy w europie jeszcze wogóle istnieją skoro za pół ceny można tak prosto nabyć to samo za oceanem...

milk
23-07-2008, 14:40
A dokładnie to który fragment...? Równie dobrze mógłbym Ci napisać - to przeczytaj sobie opis D3 i w zupełności wystaczy on Tobie aby odpuścić sobie D300...

cyt Fotopolis:

Na następcę EOS-a 30D przyszło nam czekać półtora roku. Właściwie należałoby napisać, że na nowy model czekaliśmy 3 lata - tyle czasu upłynęło bowiem od premiery EOS-a 20D. Przypomnijmy, że różnice między 20D a 30D były na tyle małe, że trudno było mówić o prawdziwie nowym aparacie. Właściwie można wymienić tylko 3 cechy istotne dla fotografów: punktowy pomiar światła, większy monitor i wprowadzenie trybu PictureStyles. Jednak najważniejszy element aparatu - matryca - pozostała bez zmian. Z pewnością miłośnicy systemu EOS poczuli się rozczarowani. Tym razem jest sporo lepiej. Można bez obaw powiedzieć, że 40D wprowadza do oferty Canona nową jakość nie tylko z powodu matrycy o większej rozdzielczości. Jednak nasuwa się na myśl pewien smutny fakt. Trzy dni po premierze EOS-a 40D miała miejsce prezentacja między innymi Nikona D300. Radość "canonistów" trwała krótko - zaawansowaniem technicznym D300 deklasuje "czterdziestkę". I choć trzeba przyznać, że to model trochę wyższy od EOS-a (ach te rozbieżności w pozycjonowaniu poszczególnych modeli lustrzanek Canona i Nikona...), to i tak różnica przynajmniej jednej klasy nie najlepiej świadczy o umiejętności przewidzenia posunięć konkurencji.

Calme
23-07-2008, 14:51
aaa no tak usa i bh... jakie to proste...
dziwię się niezmiernie dlaczego sprzedawcy i sklepy w europie jeszcze wogóle istnieją skoro za pół ceny można tak prosto nabyć to samo za oceanem...
Nowart - nie rozumiem Twojego podejscia - jest taka mozliwosc i tyle - a czy ktos ma mozliwosci zeby skorzystac to juz inna sprawa

messer
23-07-2008, 14:53
No to jeszcze poczytaj testy 40 i 300 na optyczne.pl

Zresztą - pracuję z człowiekiem, który dużo foci 40D. Ostatnio spędziliśmy pół nocy oglądając jego i moje zdjęcia (z D300), "onanizowaliśmy się" sprzętem (nie często się nam to zdarza, ale dla zabawy czasem...).
Jako zatwardziały Canoniarz z dość spuchniętą szklarnią przyznał, że D300 jest fajniejszy. Ot, bez czarowania.

prz3mo
23-07-2008, 14:57
No to jeszcze poczytaj testy 40 i 300 na optyczne.pl

Zresztą - pracuję z człowiekiem, który dużo foci 40D. Ostatnio spędziliśmy pół nocy oglądając jego i moje zdjęcia (z D300), "onanizowaliśmy się" sprzętem (nie często się nam to zdarza, ale dla zabawy czasem...).
Jako zatwardziały Canoniarz z dość spuchniętą szklarnią przyznał, że D300 jest fajniejszy. Ot, bez czarowania.

Tu nikt nie twierdzi, że D300 nie jest fajniejszy niż 40D. Jest ! Pytanie brzmi czy te różnice są warte aż tak dużej różnicy w cenie. Ot co :)

Jacek_Z
23-07-2008, 15:03
prz3mo - poczekaj parę miesięcy. Niedługo może zapowiedzą D90 (powinni), na gwiazdkę będzie w sklepach.
Co was tak ten sprzęt ciśnie? Kupujcie sobie obiektywy jak jest niespodziewany zastrzyk finansowy :-D Mając takie ciśnienie na sprzęt to co pół roku będziecie narażeni na stres.

Ja to tłumaczę tak - jak nie ma takiego aparatu jakbym chciał to mam usprawiedliwienie, że nie zrobiłem jakichś tam zdjęć. Tylko czy próbowaliście je robić tym co macie?

nowart
23-07-2008, 15:05
Ludzie, kto napisał, że D300 to zły aparat? Jest bardziej zaawansowany technicznie, ma kilka ficzerów więcej i tyle.
Za to płacimy 2 razy więcej niż za 40D. Może porównamy D300 do MarkaIII za ok 10000zł - też dwukrotnie droższy od D300.
Może zacznijmy w końcu rozmawiać biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości ??

phantom
23-07-2008, 15:37
Witam serdecznie
Przy obecnym kursie dolara zakupy w USA sa jak najbardziej korzystne i grzech byloby z nich nie skorzystac. Polecam sprawdzonego poczciwego B&H (www.bhphotovideo.com)
Aktualne ceny D200 - 1000USD (przesylka do Polski ok 80USD + clo ok 2% 20 USD) = razem 1100USD = 2300PLN)
Dla D300 - 1625USD (1750 USDz uwzglednieniem cla i przesylki = 3750PLN)
Ceny dosc przystepne - pewien minus to gwarancja - obowiazuje tylko w USA - chcac by obowiazywala w Polsce trzeba przejcs cala dosc skomplikowana procedure, W Austrii, Niemczech - mozna sie czasem probowac wyklucic...)

Najprosciej oplacic zakup karta w Polsce i prosic o przywoz znajomego
pozdr
s

P.S.
Wartosc cla nalezy sprawdzic na biezaco ten parametr waha sie dosc czesto w przedziale (1-5 %)- inny jest dla obiektywow inny dla lustrzanek dostepny na stronach urzedu celnego

Merde
23-07-2008, 15:46
Witam serdecznie
Przy obecnym kursie dolara zakupy w USA sa jak najbardziej korzystne i grzech byloby z nich nie skorzystac. Polecam sprawdzonego poczciwego B&H (www.bhphotovideo.com)
Aktualne ceny D200 - 1000USD (przesylka do Polski ok 80USD + clo ok 2% 20 USD) = razem 1100USD = 2300PLN)
Dla D300 - 1625USD (1750 USDz uwzglednieniem cla i przesylki = 3750PLN)
A gdzie VAT? Dolicz sobie do tego jeszcze 22%. Cło i VAT jest naliczane od wartości paczki WRAZ z kosztami przesyłki.
Nie wychodzi już tak różowo...

phantom
23-07-2008, 18:56
A gdzie VAT? Dolicz sobie do tego jeszcze 22%. Cło i VAT jest naliczane od wartości paczki WRAZ z kosztami przesyłki.
Nie wychodzi już tak różowo...

upss zgadza sie , ale nawet doliczajac te 24% (clo +vat) otrzymujemy cene konkurencyjna do Allegro nie mowiac o sklepowej. Najlepszy deal to przywoz przez znajomego

Zbigniew
23-07-2008, 19:10
Jak dobrze, że jesienią będę kilka dni w Stanach ... Ciekawe czyim okażę się być znajomym :D :D

prz3mo
23-07-2008, 19:14
Jak dobrze, że jesienią będę kilka dni w Stanach ... Ciekawe czyim okażę się być znajomym :D :D

Do jesieni nie wytrzymam, ale jakbyś jechał za kilka dni to bym Cie męczył na GG dzień i noc :-P

BugsBunny
23-07-2008, 20:22
no patrz, a moi znajomi ni cholery nie chcą w tamtym kierunku jeździć :cry:

rotor
24-07-2008, 11:38
Najprosciej oplacic zakup karta w Polsce i prosic o przywoz znajomego
pozdr
s

czy wiesz to z własnego doświadczenia, czy tak "wróble ćwierkają" ?
bo, jak sprowadzałem pewną rzecz, to za cholere nie chcieli sprzedać inaczej niż ich procedury przewidują, tzn.na teren USA, kupujący z karta kredytową i miejscem zameldowania na niej, telefon stacjonarny, weryfikacja przez telefon itp.

pn
24-07-2008, 11:48
czy wiesz to z własnego doświadczenia, czy tak "wróble ćwierkają" ?
bo, jak sprowadzałem pewną rzecz, to za cholere nie chcieli sprzedać inaczej niż ich procedury przewidują, tzn.na teren USA, kupujący z karta kredytową i miejscem zameldowania na niej, telefon stacjonarny, weryfikacja przez telefon itp.

Hihihihihi, hehehehe, hahahaha. :-D :-D :-D

Ciekawe, ze ja jakos kupowalem nie raz i zawsze tak jak wroble cwierkaly. :-P

rotor
24-07-2008, 11:59
Hihihihihi, hehehehe, hahahaha. :-D :-D :-D

Ciekawe, ze ja jakos kupowalem nie raz i zawsze tak jak wroble cwierkaly. :-P

to zamiast się hihrać, napisz po kolei dokładnie całą procedurę dla forumowiczów, bo temat się powtarza co jakiś czas

adamouse
24-07-2008, 19:28
W przypadku BH nie powinno być problemu. Kiedyś czatowałem z ich konsultantem i napisał mi, że bez problemu mogę zapłacić swoją kartą i wysłać towar na adres mojej siostry w USA. Nie kupiłem w końcu w BH, ale nie raz tak robiłem w Amazon - 0 problemów.

J@sió
24-07-2008, 21:49
W przypadku BH nie powinno być problemu. Kiedyś czatowałem z ich konsultantem i napisał mi, że bez problemu mogę zapłacić swoją kartą i wysłać towar na adres mojej siostry w USA.
Zgadza się. Przetestowane. Działa bez zarzutu.

Jarosław Woźnica
25-07-2008, 12:06
W przypadku BH nie powinno być problemu. Kiedyś czatowałem z ich konsultantem i napisał mi, że bez problemu mogę zapłacić swoją kartą i wysłać towar na adres mojej siostry w USA. Nie kupiłem w końcu w BH, ale nie raz tak robiłem w Amazon - 0 problemów.

Można też wysłać sobie do hotelu, ale to już wymaga dłuższych negocjacji z ich konsultantami. Najlepiej, gdy ma się już trochę zamówień na koncie. Wtedy są bardziej skorzy do wysłania towaru do hotelu.

Rarog
25-07-2008, 13:49
to zamiast się hihrać, napisz po kolei dokładnie całą procedurę dla forumowiczów, bo temat się powtarza co jakiś czas

PAYPAL - zero problemów. Większość amerykańskich sklepów sprzedaje w sklepach internetowych gdzie najpopularniejszym i w pełni akceptowalnym jest właśnie PayPal - a poza tym bezpiecznym, gdyż nie wysyłasz "w nieznane" numeru swojej karty kredytowej :)

tomek61
25-07-2008, 18:35
Witam
Uzywałem D70,70s,D200 a od 3 tygodni jestem szczęsliwym posiadaczem D300.Nie znam D80 więc nie mam porównania.
D70 i 70s to byly dobre maszynki,D200 to był niesamowity przeskok a D300 to już zupełnie inna bajka--głownie chodzi o jakość obrazów i AF.Co do szumów na wysokich czułosciach to D200 szumiał mocno i dlatego też zdecydowałem się na przesiadkę na Canona 40D.Teraz wrócilem do Nikona i nie żałuję!!
Jest super!!
Fotografuję przyrodę(ptaki,ssaki) i często korzystam z wyższych czułości--tutaj D300 naprawdę pokazuje klasę!!
Pozdrawiam

adamouse
25-07-2008, 20:38
PAYPAL - zero problemów. Większość amerykańskich sklepów sprzedaje w sklepach internetowych gdzie najpopularniejszym i w pełni akceptowalnym jest właśnie PayPal - a poza tym bezpiecznym, gdyż nie wysyłasz "w nieznane" numeru swojej karty kredytowej :)

Akurat z PayPal to parę razy miałem problem - niektórzy sprzedawcy wysyłają tylko na PayPal confirmed address - a takiego cuda w PL nie da się zorganizować, nie ma nas na liście krajów, w których daje się zweryfikować adres.

whatsilenceknows
25-07-2008, 21:28
Akurat z PayPal to parę razy miałem problem - niektórzy sprzedawcy wysyłają tylko na PayPal confirmed address - a takiego cuda w PL nie da się zorganizować, nie ma nas na liście krajów, w których daje się zweryfikować adres.

E? Nie miałem żadnego problemu z weryfikacją adresu. Tego dokonuje się via karta kredytowa, bodajże. W każdym razie moje konto jest 'verified'.

J@sió
26-07-2008, 09:28
E? Nie miałem żadnego problemu z weryfikacją adresu. Tego dokonuje się via karta kredytowa, bodajże. W każdym razie moje konto jest 'verified'.
Dokładnie tak. Bez problemu przechodzi się weryfikację nawet w naszym dzikim kraju :)

fotouśmieszek
27-07-2008, 18:41
nie no ludzie---d80 a d200 roznica klasy.pomiar - juz admin wspomnial w punkt,white balance w punkt,mozliwosc uzywania wszystkich obiektywow z bagnetem Nikona,szumy porownywalne ALE obrazowanie d200 na ISO 100 jest bezbledne.o klasie puszki nie wspomne,zrobili to poprzednicy. DLA MNIE jest to jeden z lepszych aparatow studyjnych:niskie ISO,obrazowanie.ale jezeli komus przeszkadza szum powyzej ISO 200 to nie dla niego ta puszka.ja wlasnie zmienilem d80 na d200:-)jako puszka terenowa tylko d300.Portret,moda,glamour itepe tylko d200.nie wiem jak bedzie sie spisywal d700.:-) to moje zdanie,ale kazdy ma swoje motywacje,ktore szanuje.pozdrowki

adamouse
27-07-2008, 21:02

Jesteś pewny, że adres też?
Cytuję informację z maila otrzymanego od PayPal:

"Dziękujemy za poświęcenie czasu na kontakt z nami w sprawie Twojego
problemu. Cieszymy się, że możemy Ci pomóc.

Sugeruję skontaktowanie się ze sprzedającym w celu zawarcia tej transakcji.
Potwierdzenie adresu na koncie PayPal jest możliwe jedynie dla kont
amerykańskich, kanadyjskich, brytyjskich oraz niemieckich."

CONFIRMED ADDRESS means that Paypal has confirmed that you live where you say you live. This is one of the single most important things in preventing fraud.

VERIFIED means that a bank account or credit card has been attached to your Paypal account