PDA

Zobacz pełną wersję : naklejanie zdjecia na pianke

R
22-07-2008, 13:12
macie moze jakis dobry sprawdzony sposob, zeby przykleic tradycyjne zdjecie takie zrobione w labie na papierze foto przykleic do pianki? sposobow mozna mnozyc wiele, ale chcialbym taki ktory bedzie wygladal bardzo elegancko i przy ktorym zdjecie bedzie przylegac cala pow. do pianki... nie wiem czy sa jakies kleje tasmy itp???

donkiszot
23-07-2008, 01:48
Klej w sprayu (np. Velpon). Z tego co wiem to najlepszy sposob spelniajacy Twoje kryteria. Ostrzegam, ze zanim nauczysz sie uzywac mozesz zakleic wszystko, od dziurek w nosie po szeroko pojete otoczenie. Potem jest juz z gorki (moze przesadzam i Tobie pojdzie bez problemu od pierwszego razu). Wyprobuj najpierw na mniej znaczacym materiale zdjeciowym.

Wydaje mi sie, ze mozna takie klejenie zlecic w drukarni(?) hm.. no wlasnie, nie jestem pewien, ale cos mi sie obilo o uszy.

fIlek
23-07-2008, 02:24
Sporo drukarni wielkoformatowych świadczy takie usługi - zadzwoń do firmy Nielsen i zapytaj czy w Twojej okolicy jest ktoś kto świadczy takie usługi. Podklejanie samodzielne jest wykonalne, ale to upierdliwa i brudna robota

R
23-07-2008, 09:31
ok, znam firmy ktre naklejaja wydruki na pianke i czest korzystam z ich uslug, tu sytuacja jest nieco inna bo chodzi mi o papier jaki wypluwa z siebie frontier, czyli normalny gruby papier foto... zastanawiam sie wlasnie czy jest taka opcja.

donkiszot
23-07-2008, 10:39
(...) normalny gruby papier foto(...)

Wylacznie taki papier mialem na mysli.

R
23-07-2008, 10:45
ok, dzieki za podpowiedzi...

Michu
23-07-2008, 11:35
Z pianką miałem średnie doświadczenia. Wydruki wielkoformatowe naklejane nań po pewnymn czasie zaczynały siędziwnie zachowywać. Powstawały bąble - prawdopdobnie pianka chwytała wilgoć i w owych miejscach puchła. Pomimo tego, iż wydruki wisiały w pomieszczeniach. Lepszym i sprawdzonym rozwiązaniem było naklejanie wydruków na płyty PCV, ale to już wyższy koszt. W większości firm reklamowych są plotery nakładające z rolki klej dwustronny. Prawdopodobnie zlecając wydruk takiej firmie możesz od razu zlecić naklejenie. Inną formą jest zabawa z dwustronną taśmą klejącą (monterską - taka żółta).

the-k
23-07-2008, 18:22
Witam. Dokladnie klej dwustronny, robię cos takiego b.czesto i jest bezproblemowo (podloza od zwyklej kredy 200g przez papier z proofera (Efi) na różnych dziwnych podłożach z Kodak Approval kończąc). Czy to pianka czy pcv ma o tyle znaczenie ze pianki raczej nie dasz na zewnątrz. Chociaż.. pcv-ki z naklejonym papierem też nie. Generalnie niewielka filozofia tylko maszynka sie przydaje, tj laminator. Pozdrawiam.

PS> Zadnych bąbli nie zaobserwowałem nawet po roku czasu (czasem klient zapomni czegos odebrac i sobie lezy to mozna poobserować ile wytrzyma :-) Widac kwestia naklejenia.

fIlek
23-07-2008, 18:25
Z pianką miałem średnie doświadczenia. Wydruki wielkoformatowe naklejane nań po pewnymn czasie zaczynały siędziwnie zachowywać. Powstawały bąble - prawdopdobnie pianka chwytała wilgoć i w owych miejscach puchła. Pomimo tego, iż wydruki wisiały w pomieszczeniach. Lepszym i sprawdzonym rozwiązaniem było naklejanie wydruków na płyty PCV, ale to już wyższy koszt. W większości firm reklamowych są plotery nakładające z rolki klej dwustronny. Prawdopodobnie zlecając wydruk takiej firmie możesz od razu zlecić naklejenie. Inną formą jest zabawa z dwustronną taśmą klejącą (monterską - taka żółta).

W mocno wilgotnym środowisku pianki, szczególnie grubsze, puchną, ale od tej nie oklejonej strony i cała fota wywija się na kształt litery C :twisted:

R
23-07-2008, 18:26
Witam. Dokladnie klej dwustronny,

a dokladniej?

the-k
23-07-2008, 18:31
Dokładnie w sensie że nazwa tego kleju? Np Orabond 4040 lub 4040 D (tez z literka D troche wygodniejszy jak ktos nie ma laminatora, bo ma papierek ochronny z obu stron, a ten bez "D" klei się od razu po rozwinięciu z rolki - jedna strona jest odbezpieczona ;-).

R
23-07-2008, 18:54
czy to jest do dostania? jaka cena?

the-k
23-07-2008, 18:59
Cena w granicach 12 pln / m2. Jest do dostania i to nawet chyba sprzedaja na metry bieżące (ale nie jestem pewny bo biore na rolki), warto popytac po firmach poligraficznych tudziez gdzies gdzie mają introligatornię. A firma która to sprzedaje w Polsce to Lambda, mają oddziały w kilku miastach.

R
23-07-2008, 19:03
wykonujesz uslugi tego typu?

the-k
23-07-2008, 19:06
Priv

Kameh
24-07-2008, 10:54
Przepraszam, ale o jaką piankę chodzi? Tą do wypełniania szczelin? A dlaczego naklejac zdjęcie na piankę?

R
24-07-2008, 11:06
:o ... nie, chodziło mi o taka do nurkowania...

http://www.taniareklama.pl/pl/pages/oferta_mtr/pianka.php