Zobacz pełną wersję : Capture NX2 a dwa systemy
Dwa systemy Leopard i Vista ( ble )
generalnie uzywam PCeta bo mam na niego PSa ale pomyslalem ze dobra sprawa bylo by wgranie NXa do mojego maca ktory jest malutki i zawsze mam go przy sobie. Do wstepnego(czasem terenowego) obrobienia , wywolania fotek to moglo by byc swietne polaczenie.
Po przeczytaniu licencji mam mieszane uczucia, najpierw pisza ze mozna zainstalowac na 2 komputerach , potem ze nie mozna na roznych systemach , pozniej ze nie mozna uzywac na raz , a na koniec ze beda mieli wglad w moj system zainstalowane oprogramowanie itd.:)
wszystko ok tylko pytanko czysto techniczne , czy jak postawie sobie NXa na Macu to zamykam sobie drzwi do uzywania go czasami na windowsie ??
Czy praktykuja takie sprawdzenie ze zobacza ze dany produkt odpalilem na 2 systemach i mi zablokuja ??
ktos moze ma jakias praktyke zwiazana z takimi akcjami?
Jak to jest z Capture ?? moze ktos wie...
NX ma licencje pozwalającą na instalację na dwóch komputerach.
Nie chcę Cię jakoś specjalnie buntować, ale olej te ograniczenia, jeśli są.
Masz legalną kopię programu, więc i tak jesteś 100% uczciwszy niż spora rzesza amatorszczaków.;)
Z tego co wiem, to wolno instalować na dwóch maszynach.
to tak wybralem pare pkt :
b) Use the full version of the SOFTWARE (“FULL SOFTWARE”) on up to two (2) of your own computers upon valid purchase of a product key (“PRODUCT KEY”) for the FULL SOFTWARE from Nikon (TRIAL SOFTWARE and FULL SOFTWARE and associated documentation, including electronic form, collectively “SOFTWARE”);
Notwithstanding the foregoing, you may not use the SOFTWARE on more than one computer at the same time.
czyli wszystko Okey ...
ale to : ??
You may not use the SOFTWARE in connection with multiple systems, networks, servers, or emulations on a main frame or mini computer, provided that you may use the SOFTWARE on up to two (2) of your own computers that are connected to a network or server so long as the SOFTWARE cannot be accessed by other computers via such network or server.
:D
to mnie meczy:) chociaz faktycznie chyba tak zrobie jak piszecie ze nie bede sie przejmowal :P
tylko sprawa jest taka ze on sie z netem laczy i istnieje mozliwosc sprawdzenia przeciez na jakich systemach tego uzywam:P
tylko sprawa jest taka ze on sie z netem laczy i istnieje mozliwosc sprawdzenia przeciez na jakich systemach tego uzywam:P
Każdy proces można już na etapie wykonania, zablokować firewallem.
Nawet jeśli ktoś nie ma nic na sumieniu, to i tak nie warto dawać zaglądać sobie przez ramię, bo to dość irytujące.
wlasnie chyba tak zrobie i nie bede sie stresowal ...
A na dodatek to zostało napisane po angielsku, czyli z założenia nie spełnia warunków ustawy o języku polskim. Nie musisz znać obcego języka aż tak dokładnie, żeby wyłapywać jakieś prawne i techniczne niuanse. Piszą, że można na dwóch komputerach, to resztą bym się zbytnio nie przejmował, o ile soft da się zainstalować i będzie prawidłowo działał.
na macu dziala bardzo OK ... o dziwo porownywalnie do PCeta ... z tym ze w macu mam 2 rdzenie po 2ghz a w PC 4 po 2ghz ;p i 4 razy tyle ramu:P
instaluje i w dupuuu jak to sie mowi:P dzieki za pomoc;)
wasilewk
23-07-2008, 09:54
You may not use the SOFTWARE in connection with multiple systems, networks, servers, or emulations on a main frame or mini computer, provided that you may use the SOFTWARE on up to two (2) of your own computers that are connected to a network or server so long as the SOFTWARE cannot be accessed by other computers via such network or server.
Przecież nie używasz jednocześnie obydwu programów na obydwu komputerach i to poprzez sieć.
Pzdr.
Z tych punktów które przytoczyłeś NIE wynika, że nie możesz zainstalować na dwóch różnych systemach.
Ten ostatni punkt to MZ tyczy się jakiegoś ewentualnego udostępniania zainstalowanego oprogramowania poprzez sieć (w końcu serwer to też komputer więc w ten sposób zabezpieczają się od tego typu działań).
juz doczytalem ze zrozumieniem , nie wiem czemu wydawalo mi sie ze jest tam kropka i czesc o network to juz osobne zdanie ...
BlackRoger
12-02-2009, 16:31
Odświeżę temat. Dzwoniłem dziś na infolinię Nikona i dostałem oficjalną informację że NX2 można zainstalować na dwóch komputerach z dwoma różnymi systemami - np. pod win i leo. I moje pytanie: jaki inny program do wołania nef/raw umozliwia również jednoczesną instalację na podanych wyżej systemach? Nawet nie chodzi o to żeby na płytce instalacyjnej znajdowały się obydwie wersję tylko żeby jednym kluczem zatwierdzić dwie osobne instalacje - jedną zawsze mozna ściągnąć z www jako triala.
Ja mam taki klucz do LR 2, kupiony z Adobe EU Store, po przesiadce na Maca myslalem, ze bede zmuszony prosic Adobe o przeniesienie licencji, ale doczytalem w potwierdzeniu zakupu ''multisystem'' . Drugi to PS Elements dolaczony do Wacoma Bamboo Fun, rowniez klucz dwusystemowy.