Zobacz pełną wersję : Lowepro Reporter D300 AW czy LowePro Nova 5 AW
aneczka18
22-07-2008, 11:56
Ktora z tych dwoh toreb wybrac?? D300 ma otwarcie u gory i mozna szybko wyciagnac sprzet, ale jest mniej pojemna od Nova 5... Chce kupic torbe juz na zapas bo niedlugo planuje rozbudowac szkarnie pokupic jakies filtry itp
to ja sie dolacze do pytania w ktora z tych 2 toreb zmieszcza sie 2 body z gripem (wielkosci D2), polozone na plecach (na wyswietlacach) na dnie torby, przegrodzone tylko w srodku?
nonnatus
22-07-2008, 12:57
wbrew pozorom Nova 5 wcale nie jest taka duża.
jest pakowna, ale do dużej szklarni i dwóch body to będzie trochę mało.
nie wiem jaka jest 300 ale 350 reporter to już na kilogramy się mierzy...
Wszystko w zależności od układu przegród. Ja mam d300aw w takim układzie, że zmieści aparat z podpiętym obiektywem typu 70-300, lampę i 4 dodatkowe obiektywy (na upartego 3x S70-200 + 50mm, ale to raczej szczyt możliwości - torba byłaby wówczas wypchana jak puszka sardynek). Mieści też duży korpus z podpiętą sigmą 70-200 2.8/nikkorem 80-200 2.8, o ile obiektyw będzie w płaszczyźnie poziomej, ale wtedy główna komora zmieści dodatkowo jedynie lampę i jakiś obiektyw. Subiektywnie patrząc - d300aw jest ładniejsze niż nova, choć niektórzy zarzucają jej, że jest...szmatą :]
sirtorpeda
22-07-2008, 13:38
Ja mam Stealth Reporter D300 właśnie. a wcześniej Nove 3 AW. Do D300 wpycham: D200+14-24+17-55+80-200 f/2.8 + sb-800. Więcej sprzętu już nie wejdzie, a już z tym zaczyna się robić ciasno. Weź jednak pod uwagę, że to, co wymieniłem, jest raczej sporych gabarytów. Jakbym miał teraz wymkieniać torbę na inną to tylko na wyższy model reportera. Wg mnie to są świetne torby - bardzo pakowne, z wygodnym paskiem na ramię, świetnie pomyślaną górną "klapką" (i nie chodzi mi wcale o zamek z góry, a o fakt, że jest to taki jakby "kapturek", który chroni torbę przed wlaniem się wody do środka, więc nawet jak pada deszcz to nie trzeba zamykać zamków ani zakładać pokrowca AW).
Co do pytania R - D300 jest chba w stanie to zrobić, ale jednak kupiłbym do tego celu model ciut wyższy.
Minus do Novy 3 jest jeden - trzeba się sporo namęczyć, żeby założyć pokrowiec AW, tam to się robiło jednym ruchem, a tutaj trzeba odpinać pasek. No i brakuje trochę zewnętrznych "gumwych" kieszeni na pićko, ale to można w środku przenieść.
Reporter ma za to jeszcze jedną zaletę - jest trochę workowata, tak że nie wyglądamy z nią - jak z torbami z serii Nova - jakbyśmy nosili monitor CRT na ramieniu :) Nova wygląda jak typowa torebka foto na hybrydę, tyle że powiększona - każdy złodziej się zorientuje, co w tym nosisz. Z Stealth Reporterm już niekoniecznie (chociaż, nie czarujmy się, jak człowiek dźwiga taki pakunek na ramieniu, to chyba od razu widać, że to foto;) ).
Jest jedna rzecz, której nie lubię w mojej torbie - przeciera mi tylną kieszeń od spodni! Nie wiem od którego elementu, ale w tym momencie w trzech moich parach spodni mam dziurę w tylnej kieszeni, po stronie, na której noszę torbę. Muszę się temu cholerstwu przypatrzeć...
Mateoosh
22-07-2008, 14:27
a nie mozesz kupic repoirtera 400 od 300 rozni sie tylko wielkoscia
aneczka18
22-07-2008, 15:02
a nie mozesz kupic repoirtera 400 od 300 rozni sie tylko wielkoscia
cena :/
sirtorpeda
22-07-2008, 15:36
Aneczko, ale może powiedz, co chcesz konkretnie tam wsadzić, bo Reporter 300 to spora torba... Może zmieści?:)
dozbieraj na reportera 400 i będziesz miał święty spokój... wchodzi tele 70-200/2.8 (pionowo) bez problemu... do tego 3-4 obiektywy... + puszka z gripem i zapięty na nią obiektyw...
sam chciałem kupić reportera 300, ale jest dość niska... i dłuższy obiektyw by nie wszedł...
a nie chciałem dodatkowych sliplocków targać po bokach...
aneczka18
22-07-2008, 21:50
no w planach jest kupienie kilku szkiel.... + lampe pewnie SB800 Obiektywy jakie chcialabym kupic to narazie Nikon 18-200, sigma 10-20 i sigma 4,5... takie sa plany na przyszly rok wiec chcialabym miec torbe juz na zapas zeby znowu zaraz nie wymieniac... wiadomo do tego pewnie jakies filtry itp :) a podoba mi sie ten patent z otwierana klapa na zamek bo w moim przypadku jest to bardzo wygodne :) a jeszcze w dalszej przyszlosci jak jeszcze nabiore lepszej wprawy w fotografii to D300
Rozważałem zakup Reportera 400, ale...
nie pasuje mi jego elastyczna (miękka) konstrukcja;
nie podoba mi się, że wiele kieszeni nie jest zapinanych na zamek;
jestem sceptyczny co do wyjmowania, a szczególnie wkładania body z obiektywem przez otwór w klapie.
Podoba mi się natomiast wyjmowany wkład - można taki wkład przenieść do zwykłego plecaka (najlepiej zniszczonego) i wybrać się z tak zakamuflowanym sprzętem w niebezpieczne rejony. :)
Po rozważeniu wszystkich za i przeciw, zdecydowałem się na Lowepro Nova 200 AW. Wysokość tej torby wynosi 23 cm, więc Nikkor 70-200/2.8 VR pewnie się nie zmieści, ale to nie jest problem. Do targania całego sprzętu mam plecaki.
No Reporter 400 ma wygodną miękką obudowę... mi to bardzo pasuje...
1 przednia kieszeń nie jest zapinana na zamek i 1 z tyłu...
no przez otwór w klapie da się wyjąć body z obiektywem... ale już body+grip kiepsko lub prawie wcale nie daje sie wyjąć...
sirtorpeda
23-07-2008, 10:54
Aneczka - nie rozumiem Twojego podejścia do zakupów, chcesz zastąpić wyraźnie lepsze obiektywy, jakimś chłamem z dolnej półki :) Miałem Sigmę 70-300 APO DG Macro w Canonie, jak na 900 zł, to świetne szkło. Nie wmówisz mi, że obiektyw o zoomie 11x (czyli 18-200, nawet jak NIKKOR) jest lepszy od takiego, co ma zoom 4x. Wymien kita na cos jasnego i wtedy ewentualnie te Sigme 10-20 kupuj:)
Ja w reporterze 300 nosilem swego czasu: Canon 30D + Sigma 10-20 + Tamron 28-75 /2.8 + Canon 70-200 f/4 L + lampa. Pamiętaj, że podczas korzystania z aparatu, puszki i jednego obiektywu w środku nie masz, więc nie ma takiego tłoku.
A, zapomniałem powiedzieć o tym "zamku" z góry, który ma niby służyć do szybkiego wyjmowania. Nie wiem, może w reporterach wyższych modeli to się sprawdza, ja nie skorzystałem ani razu, po prostu wygodnij jest mi podnieść całą klapkę, zamiast szarpać się z tą dziurką.
Potwierdzam, że zamek w klapie Stealth Reportera (mam wersję D300, co jakoś dziwnie się zbiegło z aparatem ;)) jest nieprzydatny, zaś sama torba - flaczasta. Przez obecność w klapie zamka traci się miejsce, które np. w modelu Nova jest wykorzystane - umieszczono tam zapinaną kieszeń. Za to Reporter ma bardzo przydatny przy "reporterce" pasek biodrowy.
Mateoosh
23-07-2008, 11:46
jezeli rozwazasz kupna torby na zapas to bardzo dobrze robisz. ja osobiscie kupilem nova 4 po czym lkedwo co wciskalem do niej graty. teraz fakt ze mam pustki w d400aw ale jestpretekst zeby wiecej dokupic sprzetu :P jezeli chodzi o kieszen ktorej nie ma przez to ze zamek jest w gornej klapie sadze ze zostalo wynsagrodzone dwoma kieszeniami na froncie torby oraz etui na karty ktore jest wewnatrz torby.
co do tego ze torba flaczasta jest :p no nie dla mnie całkiem ok jest chociaz przyznaje sie odrazu ze nie uzywalem jej zaduzo jeszcze stoi prawie nowka. i dodam ze faktycznie pasek biodrowy super pomysł. przynajmniej jak gdzies lecimy przez tłum torba nie lata nam niewiadomo gdzie i moze mniejsza opcja ze cos nam zginie z niej.
aneczka18
24-07-2008, 13:25
Aneczka - nie rozumiem Twojego podejścia do zakupów, chcesz zastąpić wyraźnie lepsze obiektywy, jakimś chłamem z dolnej półki :) Miałem Sigmę 70-300 APO DG Macro w Canonie, jak na 900 zł, to świetne szkło. Nie wmówisz mi, że obiektyw o zoomie 11x (czyli 18-200, nawet jak NIKKOR) jest lepszy od takiego, co ma zoom 4x. Wymien kita na cos jasnego i wtedy ewentualnie te Sigme 10-20 kupuj:)
sigma nalezy niestety do tych obiektywow ktore nie spiesza sie raczej z ustawieniem ostrosci :P jako, ze nikkor ma silniczek AF-S to moim zdaniem szybciej sie zbiera.... poza tym to sa dopiero plany, jeszcze duzo moze sie zmienic :P
a co do torby to juz sama nie wiem, chyba sie wybiore po jakis sklepach i jak beda mieli to poprzymierzam i popatrze
przepastna torba w "dobrych" pieniądzach miałem ja 2 lata - bardzo dobre wykonanie, jak załadowałem cały sprzęt to nie bardzo sie ją unieśc dawało.
Tamrac pro12
Moim zdaniem warta rożważenia
(http://www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=135819&postcount=6)
Mam Reportera 300 i 500 oraz Nove 5... Zdecydowanie lepiej nosi sie Reportery dzieki genialnemu paskowi a wlasciwie dzieki wylozeniu wewn. czesci przylegajacej do ramienia super chwytnym, gumopodobnym materialem - w Novie 5 jest znacznie gorzej... Do R300 wsadzam duzy DSLR z gripem i zapietym 28-75/2,8, lampe i kilka stalek - nie wyobrazam sobie noszenia tam dwoch SLRow slusznych rozmiarow, to juz do Nowy 5 spokojniej wejdzie... Za to D500 lyka potworne ilosci sprzetu a to jeszcze nie najwieksza z tej serii - spokojnie 645n z wielkim 45-85/4,5, pionowo najwieksza lampa "z paluszkiem" i dwa szkla formatu 150/2,8 do 645 lub nawet wieksze (cos jak 80-200/2,8 do 35mm)... Tak wiec jak juz to R400 IMHO...
BTW - ta klapa od gory jest kompletnie bezuzyteczna - no chyba, ze siegnac po jakies szkielko na szybko, sam nie wiem... :-P
Pzdr
Spinner
Reportery sa wygodniejsze w noszeniu tak jak kolega wyzej napisal , nova 5 jest pojemniejsza , D400Aw jest wizualnie nie wiele wiekszy ale bardziej pojemny. Mam d300aw jestem bardzo zadowolony, jest bardziej miekka niz nova i przez to wygodniej sie nosi. Co do otworu na gorze , to d70s z gripem i czyms dluzszym niz 50mm mial problem zeby sie przecisnac;P ... balem sie ze porysuje sprzet suwakiem wiec sie przyzwyczailem do normalnego otwierania torby ( co jest i tak bardzo komfortowe ) i pamietaj zeby kupic z AW bo to naprawde bardzo przydatne !
W tym momencie mam w d300AW wszystko to co jest w stopce , + czytnik kart na usb, ladoware, szmatki, karty pamieci, kabel do ladowary, ladowarke do baterii do lampy , 3 pierscienie do makro i spokojnie sie to miesci ... mysle ze porekonfiguracji przegrod torby spokojnie wejda 3 obiektywy takie rozmiarow 70-300mm aparat (d300) i lampa sb600 lub sb800 + jakies akcesoria
hackermuz
27-01-2009, 18:41
to ja się podepnę bo właśnie jestem na kupnie czegoś konkretnego na sprzęta co polecicie? myślę nad D300 AW ale jak padną inne propozycje to czemu nie. Pomieścić ma:
D300 z Tamkiem 17-50 (docelowo N17-55) i gripem, N80-200/2.8 N, 50/1.8 i SB 800 czasami dochodzi Nikkor 14-24/2.8 więc fajnie jak by na niego też miejsce było, wiadomo jeszcze jakieś aku itd.
to ja się podepnę bo właśnie jestem na kupnie czegoś konkretnego na sprzęta co polecicie? myślę nad D300 AW ale jak padną inne propozycje to czemu nie. Pomieścić ma:
D300 z Tamkiem 17-50 (docelowo N17-55) i gripem, N80-200/2.8 N, 50/1.8 i SB 800 czasami dochodzi Nikkor 14-24/2.8 więc fajnie jak by na niego też miejsce było, wiadomo jeszcze jakieś aku itd.
Do takiego zestawu zdecydowanie polecam większy model D400AW.
A ja Naneu Pro C400. Zastanawiam sie nad najwieksza Nova i Dxx i byly za male. Mam Naneu o naprawde sobie chwale.
hackermuz
27-01-2009, 19:50
jak jest w D400 z tym zamkiem od góry? chodzi o względy bezpieczeństwa sprzętu przed ewentualnym zalaniem wodą
jak jest w D400 z tym zamkiem od góry? chodzi o względy bezpieczeństwa sprzętu przed ewentualnym zalaniem wodą
Zamek jest wodoszczelny, pod warunkiem, że go zamkniesz. ;)
Jeszcze torby mocno nie "kąpałem", ale zamek wydaje się być solidnie zabezpieczony. Jeśli chodzi o używalność zamka - praktycznie nie korzystam. Body z obiektywem ciężko przez to wyciągać - raczej sam obiektyw i to ze środkowej komory.
hackermuz
27-01-2009, 20:12
chyba łyknę D400 w takim razie, teraz tylko trzeba poszukać gdzie w miarę tanio ;)
chyba łyknę d400 w takim razie, teraz tylko trzeba poszukać gdzie w miarę tanio ;)
325 pln (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt13966-Lowepro-Stealth-Reporter-D400-AW.html)
hackermuz
27-01-2009, 20:36
325 pln (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt13966-Lowepro-Stealth-Reporter-D400-AW.html)
pewni?
pewni?
Trudno o pewniejszych.
Nie ma lekko - to Ty musisz być pewny ;) :) Potem coś nie będzie pasować i powiesz, że to nasza wina :twisted:. Może przejdź się do sklepu i sam oceń, czy jest OK.
hackermuz
27-01-2009, 21:09
Nie ma lekko - to Ty musisz być pewny ;) :) Potem coś nie będzie pasować i powiesz, że to nasza wina :twisted:. Może przejdź się do sklepu i sam oceń, czy jest OK.
Chodziło mi o to czy sprzedawca polecony jest pewny a nie czy Wy jesteście pewni co do torby :)
Chodziło mi o to czy sprzedawca polecony jest pewny a nie czy Wy jesteście pewni co do torby :)
Źle Cię zrozumiałem :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Skoro jesteśmy w temacie m.in. o lowepro reporterach to może orientuje się ktoś jak do takiego d100 wchodzi D90 + 18-108? Wejdzie, czy będę potrzebował torby nieco większej? Na razie nie dysponuję dodatkowymi obiektywami ani lampą, chociaż mam nadzieję, że prędzej czy później w takową się zaopatrzę.
schwepes
01-02-2009, 01:48
Potrzebuję torbę, do której wrzucę D300 z gripem z 70-200/2.8, 10-20, 17-55/2.8, sb-800, a w przyszłości jeszcze jakąś małą stałkę. Czy do którejś z toreb Reporter wejdzie taki zestaw w dowolnej kombinacji (tzn. z różnym szkłem zapiętym na body).
Aktualnie mam plecak do którego taki zestaw jakoś wejdzie (Fastpack 200), ale nawet w przypadku zabrania ze sobą tylko dwóch szkieł (np. 10-20 i 70-200) muszę mieć zawsze na body założone tele. Z zapiętym szerokim kątem, nie mam jak zmieścić 70-200 do plecaka, co mi bardzo przeszkadza.
Do Reportera D400 body z zapiętym 70-200 wejdzie, ale to już na siłę. Da się zapiąć, ale body wypycha wierzch torby. Z pewnością wejdzie do D650, ale to już naprawdę wielgachne jest.
Wojteksw
01-02-2009, 15:31
Potrzebuję torbę, do której wrzucę D300 z gripem z 70-200/2.8, 10-20, 17-55/2.8, sb-800, a w przyszłości jeszcze jakąś małą stałkę. Czy do którejś z toreb Reporter wejdzie taki zestaw w dowolnej kombinacji (tzn. z różnym szkłem zapiętym na body).
Aktualnie mam plecak do którego taki zestaw jakoś wejdzie (Fastpack 200), ale nawet w przypadku zabrania ze sobą tylko dwóch szkieł (np. 10-20 i 70-200) muszę mieć zawsze na body założone tele. Z zapiętym szerokim kątem, nie mam jak zmieścić 70-200 do plecaka, co mi bardzo przeszkadza.
Z nowości podobają mi się takie torby http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7996, czekam na tą 160. Cena jest wysoka.
Z nowości podobają mi się takie torby http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7996, czekam na tą 160. Cena jest wysoka.
Torba jest do kupienia, np. tutaj (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt8534-torba-Lowepro-Classified-160-AW-czarny.html)
Wojteksw
01-02-2009, 20:58
W agito jest taniej http://www.agito.pl/torby/lowepro-classified-160-aw-czarna.251.339547.html Cena jest bardzo wysoka, powinna kosztować w granicach 350 do 400 zł.
.... Cena jest bardzo wysoka, powinna kosztować w granicach 350 do 400 zł.
W BH Photo (http://www.bhphotovideo.com/c/product/586029-REG/Lowepro_LP35301_PEU_Classified_160_AW_Pro.html) kosztuje 149,95 USD, tzn. ok 518 PLN.
schwepes
01-02-2009, 22:53
Do Reportera D400 body z zapiętym 70-200 wejdzie, ale to już na siłę. Da się zapiąć, ale body wypycha wierzch torby. Z pewnością wejdzie do D650, ale to już naprawdę wielgachne jest.
Dzięki. Już mniej więcej wiem, do czego się przymierzać.
Jeszcze jedna sprawa. O jakim 70-200 pisałeś? Ja posiadam Sigmę, która ma ok. 190mm, z kolei Nikkor ma aż 215mm długości. Zakładając, że Nikkor wejdzie ciasno, Sigma powinna mieć trochę luzu ;).
Jeszcze jedna sprawa. O jakim 70-200 pisałeś? Ja posiadam Sigmę, która ma ok. 190mm, z kolei Nikkor ma aż 215mm długości. Zakładając, że Nikkor wejdzie ciasno, Sigma powinna mieć trochę luzu ;).
Pisząc miałem na myśli Nikkora :)
Mam prośbę. Mógłby ktoś sprawdzić w swoim reporterze jak mają się faktyczne wymiary wnętrza podane do tych na stronach? Chodzi mi głównie o wysokość bo np do d100 chciałbym zmieścić d90 z zapiętym 18-105 (który wg moich pomiarów ma koło 17 cm) a wysokość wewn. torby to jedyne 15,5 cm. Myślicie, że da radę to gdzieś tam upchać?
hackermuz
07-02-2009, 15:35
D400 widziałem dzisiaj, przyznam szczerze, że tak trochę "licha" jest. Wybór padł na compact aw, od razu sztachnąłem się na pasek Voyager C. Jedno i drugie godne polecenia, co prawda godzinę walczyłem z ustawienie przegródek żeby mieć szybki dostęp do wszystkiego ale fajnie, pasek zajefanie wygodny :) i ten od torby i voyager :)
od razu sztachnąłem się na pasek Voyager C.
Ale słowotwórstwo...
Do tej pory "sztachnąć się" znaczyło tyle, co "zaciągnąć się (dymem)". :)
hackermuz
07-02-2009, 16:22
ekonet od kiedy rzuciłem palenie już nie ;) wiele osób u mnie tak mówi, jak kupiła coś tam ;)
Ja bym rzekł, żeś się szarpnął na taki pasek.
Najważniejsze, żeś zadowolony. :)
Miłego użytkowania!
hackermuz
07-02-2009, 16:48
a może ;) whatever emocje związane z zakupami jeszcze nie opadły ;) pomijam fakt, że jechałem po ciuchy a wróciłem z tym co napisałem :D w podartych portkach chodzić można a aparat zasługuje na coś więcej ;)
D400 widziałem dzisiaj, przyznam szczerze, że tak trochę "licha" jest. Wybór padł na compact aw, od razu sztachnąłem się na pasek Voyager C. Jedno i drugie godne polecenia, co prawda godzinę walczyłem z ustawienie przegródek żeby mieć szybki dostęp do wszystkiego ale fajnie, pasek zajefanie wygodny :) i ten od torby i voyager :)
Co masz na myśli pisząc "licha"
W moim przypadku model Compact dyskwalifikowała wysokość.
hackermuz
08-02-2009, 00:10
sam myślałem, że nie da rady ale 80-200 na stojaka wchodzi :) jeżeli chodzi o D400 to jak dla mnie za miękkie to to w sensie - za mało usztywnione
sam myślałem, że nie da rady ale 80-200 na stojaka wchodzi :) jeżeli chodzi o D400 to jak dla mnie za miękkie to to w sensie - za mało usztywnione
Dla N70-200 już troszkę brakuje.
D400 miękka jest, ale się za to do ciała dopasowuje :)
Mariusz888
05-03-2009, 12:43
Jak już jest wątek to żeby nie śmiecić to się podepnę bo widzę że wielu tu używa toreb o które chcę zapytać :) Otóż w najbliższym czasie zaczynam się rozglądać za torbą która pomieści:
- 2x body z gripem (zakładam że będą z gripami dla pewności że potem "o nie wchodzi" ;)
- lampa
- jakieś drobne badziewia to zawsze wejdą ale miejsce na nie być musi :)
i szkła:
- N 50/1.8
- S 10-20
- S 150/2.8
- 70-200 lub 80-200 z 2.8
- coś pokroju 24-70 z 2.8
Na razie część sprzętu w planach ale nie chcę torby szukać 10x ;) Ważna uwaga że najlepiej żeby były szkła wszystkie z pozakładanymi osłonami przeciwsłonecznimi - każdorazowe ich zakładanie bardzo mi działa na nerwy ;) o ile S 150/2.8 nie jest jakaś obligatoryjna to miło by było jak by też dało się ją w tym nosić. Ze względu na te osłony itd miło by było jak by body z 2 zoomami dało się ułożyć na płask na wyższym poziomie a resztę szkieł trzymać na dolnym :) nie wiem czy to wykonalne żeby to tak ułożyć? Wiadomo że do tego to Stealth Reporter co najmniej 400 ale jaki optymalnie? zawsze mogę wziąć 650 tylko nie wiem czy jest sens (i cenowo i rozmiarowo) - sęk w tym że często potrzebuję mieć ze sobą jakiś zeszyt czy notatnik do tego więc jak mam z tym śmigać w miarę na co dzień czy kilka razy w tyg to nie chcę mieć wagonu kolejowego do taszczenia który "zachodzi na zakrętach" ;)