Zobacz pełną wersję : Plecak dla fotoreportera? (laptop+foto)
sirtorpeda
22-07-2008, 00:38
Witka,
Temat zakładam, bo nie mogę się doszukać konkretnej odpowiedzi za pomocą szukajki (i to ani tu, ani na forum Canona), a w poszukiwaniu upragnionego sprzętu spędzam już chyba szóstą godzinę prze kompem.
Jestem fotoreporterem i szukam czegoś, co pomieści mój sprzęt + laptopik. Coś, co mógłbym zabrać np. na nadciągający Woodstock, ale i też czasem używać w codziennej pracy, podczas chodzenia po mieście.
Mój zestaw: D200 + 14-24 + 17-55 + 80-200 (wszystko f/2.8, podaję, bo chcę zauważyć, że szkiełka dość spore gabarytowo). Docelowo puszka będzie wyposażona w grip. Dodatkowo do tego laptop z dwunastocalową matrycą. No i SB 800 do tego.
Wymagania: Ma być jak najmniejszy. Nie potrzebuję dodatkowej kieszeni na kanapki czy ubranie albo wodę - plecak ma pasować do sprzętu i jednocześnie nie robić ze mnie garbusa.
Przeglądałem:
* Lowepro - biorę pod uwagę Computrekkera AW, ewentualnie Vertex 100/200, jeśli można odpiąć tę idiotyczną podpórkę na statyw. Odpada Stealth II (bo nie można włożyć aparatu z zapiętym obiektywem).
* Naneu - tutaj ewentualnie U120
* Kata - nic nie znalazłem, wszystko jest chyba za duże
* Case Logic - nic nie mają dla mnie
* Tamrac - myślałem o Expedition 5x (czyli model 5585)
* Crumpler - fajne są, ale oni nie mają chyba nic dla mnie... przynajmniej ja nie znalazłem (może się mylę?)
* Domke - oni robią w ogóle plecaki? mają swoją WWW? ja nawet strony nie znalazłem!
Cena: aktualnie - bez ograniczeń. 1500 za plecak nie dam, ale takich chyba na szczęście nie mają:D
Nie wiem sam już... pomóżcie :) Będę też wdzięczny za opinie posiadaczy w/w modeli. Aha, zamiennie mam torbę lowepro stealth reportera 300 AW, ale chcę raz na jakiś czas odciążyć plecy.
Mam CompuTrekkeraAW.
Zalety?
- pomiesci dużo (obiektywy, korpus/y, lampe, osprzet do kompa - ladowarki, myszki tez gdzies trzeba nosic)
- ma nieprzeciekajacy patent antydeszczowy
- wygodna raczka obleczona plastikiem
- kieszen na laptopa na plecach
- duza kieszen z przodu w ktorej bez problemu zmiescisz kurtke np.
- ustawny w srodku
Wady?
- mam MacBook'a Pro i mam wrazenie ze wcisniecie tam innego kompa to nie lada wyczyn
- na dlugie noszenie nie jest super wygodny, tzn w koncu zaczyna uwierac to tornistrowate ulozenie plecaka na plecach
- pocisz sie pod nim jak cholera, nie ma zadnego systemu wentylacji plecow
- w sumie latwo sie brudzi i mam wrazenie ze za szybko zuzywa (w porownaniu z cioranym natalexem z Cordury)
- ma nie wygodny pasek biodrowy - ot kawalek taśmy ktora słabo się sprawdza
- mocno zaladowany plecak nawet przy zapietych paskach, biodrowym i na piersi, ma olbrzymia bezwladnosc i trudno go utrzymac na miejscu przy dynamicznych ruchach (przetestowalem gdy jezdzilem z nim na nartach).
sirtorpeda
22-07-2008, 11:35
Pytanie - czy on jest duży?
http://www.fotorimex.pl/product.php/2790,pl,crumpler_zoomiverse_xl_full_foto.htm
ew. http://www.fotorimex.pl/product.php/2788,pl,crumpler_match_maker_m_full_foto.htm
sirtorpeda
22-07-2008, 12:02
Też na to trafiłem, zupełnie o tym zapomniałem. Biorę pod uwagę wersję M, XL jest na dwie lustrzanki i ją na pewno kupię wtedy, gdy będę miał dwa lustra. Masz może tego Crumplera, możesz coś o nim napisać?
Mam znacznie mniejszą torbę tej firmy.
Na pewno z czystym sumieniem mogę polecić samą firmę Crumpler -
świetne wykonanie, wygoda noszenia.
sirtorpeda
22-07-2008, 20:19
Kupiłem Crumplera, rozmiar M, napiszę czy się sprawdza :)
napisz, napisz... sam się przymierzam do wersji L
sirtorpeda
12-08-2008, 09:38
Zamówiłem sobie plecak, o którym pisałem w wątku - jest to jeden z tych, co mają przeznaczenie tylko foto, bez komory na dodatkową kurtkę. No i laptok.
Jest to rozmiar M - modelu nie podam, bo po prostu nie pamietam teraz. Jego glowna zaleta i wada jest to, ze aby dostac sie do sprzetu, trzeba zdjac plecak calkowicie. Nie otwiera sie go bowiem jak standardowe plecaki, po prostu w tym przypadku odpinasz TYLNĄ ŚCIANKĘ. Dodatkowo musisz odpiąć jeszcze jedne zabezpieczenie i masz sprzęt. Dlaczego więc to też może być zaleta? Bo NIE MA MOŻLIWOŚCI, żeby ktoś dostał się do zawartości plecaka z drugiej strony, chyba że do kieszeni na gadżety typukarta pamięci czy notatnik. Po prostu jest to fizycznie niemożliwe.
Nie przypomina on też wyglądem standardowego plecaka foto. To plus. Kolejną zaletą jest śwetna izolacja pleców od tylnej ścianki za pomocą wyściełanych "poduszeczek", które bardzo fajnie rozkładają ciężar i zapobiegają nadmiernemu poceniu się. Codzę w nim od dwóch dni po polu woodstockowym i jest ok.
Jeśli jesteś reporterem, to Crumpler nie jest dla ciebie. Ja do tego mam jeszcze pas z sakwami, w których noszę ekwipunek podczas rooty, a sam plecaczek służy mi do transportu sprzętu "pomiędzy zleceniami".
Noszę w nim: laptop 14 cali, d200, 12-24 + 17-55 + 80-200 f/2.8 (wszysttkie) + sb800 + pierdoły.
Skonczy sie na tym, ze ten plecak sobie zostawie, bo do transportu jest idealny, a na codzienne uzytkowanie zapewne pojawi sie u mnie cos ze slingshotow - kolega uzywa i sprawdza mu sie znakomicie, a ma sprzet podobny do mojego.
przyjrzyj się Fastpack-om - mam 350 i jest naprawdę fajny, szybkie wyciąganie i chowanie aparatu jak w silngshocie do tego komora na laptop, dwie a nie jedna szelka i całkiem wygodnie się nosi nawet na spore dystanse.
Widział ktoś Kata DR-467? Może to by się nadało?
grudzinsky
12-08-2008, 12:42
tylko i wylacznie Vertex 200 AW :)
mam, uzywam i polecam :)
ja z kolei oglądałem dość wnikliwie Naneu U120 i wydaje się naprawdę porządnie zrobiony.
grudzinsky
13-08-2008, 11:44
jesli ktos ma sprzet wart 10k to lepiej jest zainwestowac w pozadny sprzet, taki ktory ochroni przed upadkiem, uderzeniem no i najwazniejsze przed niesprzyjajacymi warunkami atmosferycznymi :)
no dobry mały update - pojechałem i oglądałem DR-467, FastPacka 250, Tamracka Adventure 9 i jeszcze LP Primusa. I teraz już wiem:
LowePro Primus AW
+ fajnie rozplanowane wnętrze
+ dobre materiały i wyjonanie
+ wygodny system nośny
+ sprytne wyjmowanie sprzętu zwłaszcza z długą lufą
- brak komory laptokowej
- wieeeelki ;)
FastPack 250
+ wykonanie
+ dostęp do sprzętu
- nie mieści się Sigma 70-200/2.8 (chyba, że w poprzek kradnąc miejsce dla 3 innych obiektywów)
- wygląd ;)
Tamrac Adventure 9
+ super rozplanowanie wnętrza na sprzęt
+ fajna komora na laptoka
+ wykonanie
- dostęp do sprzętu raczej standardowy, czyli bez zdejmowania plecaka nie
- ogrooomny rozmiar (przesiadka z Orion Trekkera II boli)
Kata DR-467
+ niezły dostęp do komory foto - dałoby radę bez zdejmowania plecaka
+ spora komora górna
+ pokrowiec
+ jakość wykonania
- nie mieści się Sigma 70-200/2.8 AW
- nieco pogrzebowy wygląd w wersji czarnej ;)
Czyli jak dla mnie temat zakończony - do samolotu właduję się z lapem i sprzętem w wielkim Crumplerze Daily XL, a na miasto, już bez laptopa pójdę z Orionem II albo DryZonem (choć to raczej nie, bo jest ogromny)
EDIT: ktoś ma może jakiś patent DIY na pokrowiec AW na plecak rozmiarów Orion Trekkera II? ;)