Zobacz pełną wersję : D70s + sigma = brak ostrości
Mam Nikona D70s i Sigme 18-50-2.8 EX DC Macro
wcześniej miałem kitowego nikkora
i teraz problem jest taki:
robie zdjęcia na weselach i na sesjach jest jeszcze w miare ostro
ale przy innych zdjęciach (głównie ruchowych) już jest lekko nie ostre albo wcale nie ostre... Zdjecia robie w trybie AF-C... obiektyw nie ma BF ani FF... jakie mogą być przyczyny tego?
przy nikkorze też czasami coś odbijało i nie łapało ostrości
sample + exif, zobaczymy.
a sprawdzałeś jak jest na AF-A?
stachmuszel
22-07-2008, 10:59
a sprawdzałeś jak jest na AF-A?
Oj, chyba D70s nie ma AF-A.
Pozdr!
sample + exif, zobaczymy.
co to znaczy ?(sory ale jestem laikiem w tych sprawach)
Sprawdzałem na AF-S i on do ruchomych zdjęć sie wogóle nie nadaje ;/
mysle ze sa nie ostre z tego powodu ze nie czekasz az w AFC doostrzy, mialem d70s i to samo zauwazylem. Nie wiem czy mozna ustawic priorytet ostrosci w trybie AFC , ja jakos tego znalesc nie moglem.
Wyglada to tak ze wciskasz w AFC spust i musisz poczekac az ci sie zapali pole wyboru AF , bo da rade zrobic zdjecie z chybiona ostroscia ... przynajmniej w moim tak bylo
no wlaśnie sigma strasznie wolno dostraja do ostrości ;/
nawet jakbym chciał przytrzymać to i tak np tańczące pary się ruszają cały czas i nonstop trzebaby regulować ostrość;/
nie da rady jakoś tego przyspeszyc ?
2. Jak zrobić zdjęcie tak aby całe zdjęcie było ostre? bo zdjęcia grupowe mi nie wychdzą ostre wogóle ;/
2. Jak zrobić zdjęcie tak aby całe zdjęcie było ostre? bo zdjęcia grupowe mi nie wychdzą ostre wogóle ;/
Musisz bardziej domykac przeslone , zwieksz tez ISO w d70s tak spokojnie 400/500 mozesz dac bez obawy na gigantyczne szumy i oczywiscie lampa blyskowa ...
co to znaczy ?(sory ale jestem laikiem w tych sprawach)
Sprawdzałem na AF-S i on do ruchomych zdjęć sie wogóle nie nadaje ;/
To oznacza, zebys wkleil tutaj jakies przykladowe zdjecie, ale musi ono zawierac informacje min. o nastawach aparatu (czyli exif). Czyli jakiekolwiek, ktore nie bylo obrabiane, a ktore wydaje Ci sie nieostre.
Robisz zdjęcia na ślubach i mówisz, że jesteś laikiem w tych sprawach? Nieźle...
http://images24.fotosik.pl/253/0305b1f979e131bf.jpg
to przykładowe zdjęcie
Punkt ostrości ustawiłem na twarz pani w welonie... widać ze do ostrości troche jej brakuje
http://spbielica.pl/a.jpg
a tutaj dane jakie mi sie udało jeszcze wydobyc
wydaje mi sie, ze problem polega w zbyt dlugich czasach. 1/100 przy odpalonej lampie i tak niskim ISO? Moze niech wypowie sie ktos bardziej doswiadczony, ale ja obstawiam zbyt dlugi czas. Niech ktos bardziej doswiadczony ode mnie powie, czy nie lepiej byloby nastawic 1/250 przy przeslonie tak okolo 4 i ewentualnie ratowac sie wyzszym ISO?
zdecydowanie ja bym dal wyzsze ISO tak jak pisalem wczesniej nawet 400-500
przy odbitkach nie widac zbytnio szumow.
i tak jak kolega wyzej pisze bardziej domykaj obiektyw ...
zdecydowanie ja bym dal wyzsze ISO tak jak pisalem wczesniej nawet 400-500
przy odbitkach nie widac zbytnio szumow.
i tak jak kolega wyzej pisze bardziej domykaj obiektyw ...
na początku miałem ISO w granicach 600-800 ale były szumy i ktoś mi polecił zeby jak najniższe ustawiać
"domykaj obiektyw" ... czyli co ?
Pytanie do autora wątku za sto punktów. Czy zawodowo wykonujesz zdjęcia ślubne?
A teraz coś ode mnie: ISO nawet do 800, domykaj przesłonę i dopalaj jakąś sensowną lampą.
czyli zamiast przeslony 2.8 dawaj np 4 albo 3,5 ...
domykaj obiektyw czyli wyższe numerki przysłony, np 4; 5,6; 6; 8 etc.
a tym nikonem kitowym ci dobrze ostrosc lapalo przy takich nastawach??
no łapało w miare, ale zdjęcia wychodziły ciemniejsze
mam lampe SB800
czyli sumując: większa przysłona i większe iso
no to w takim razie jak nastawiać lampę ?
czy stosowac dyfuzor ?
p.s. tak robie zdjęcia "zawodowo", ale teraz po kupnie tej sigmy mi sie tak zwaliło wszystko
wiesz , wszystko zalezy od sytuacji , na pewno nie walic po oczach na wprost, mysle ze jakis dyfuzorek by sie przydal zdecydowanie. SB800 spokojnie daje rade na takich imprezach , ja uzywalem sb 600 i dawala rade wiec musisz troche potrenowac;) jak dla mnie to lekko domykaj obiektyw tak f3,5 lub 4 , iso do gory ale nie przesadzaj i staraj sie osiagnac jak najszybsze czasy zeby "zamrozic" kadr.
I jednak w d70s ja uzywalem AF-S ... pewniejszy byl jak dla mnie
dzięki narazie za wszystkie porady
w sobote kolejne wesele to zobaczymy jak pójdzie
bede sie stosował do tego co pisaliscie
dzieki
to może "w ramach eksperymentu" nie czekaj do kolejnego ślubu tylko wyjdź na ulicę i porób parę zdjęć ludziom i pojazdom w ruchu z ustawionym trybem "zielonym" i P?
cos mnie w tej historii zwyczajnie "smierdzi"... Bo skoro kolega robi zawodowo fotki, a gubi sie przy takich niuansach, to albo te fotki sa rownie "zawodowe", ale to jakas inna straszna masakra jest...
zamknąć temat....mi tu tanią prowokacją zalatuje!!!! :P .....a jeśli to nie prowokacja to niech weselnicy lepiej robią foty swoimi kompaktami żeby mieć jakiekolwiek pamiątki z uroczystości :P
no niestety... zrobiłem to co mówiliście...AF-S większa przesłona... i jest jeszcze gorzej niż było ;/
Chroń opatrzności od fotografa który twierdzi że jest "zawodowym" i nie "kuma" pojęcia exif i zdjęcia określa jako "ruchowe" i uzywa AF-c na weselach :D. Ja tam jestem totalnym amatorem :) i jakoś nie wyobrażam sobie żeby 1/60 nie wystarczyła do "zrobienia" wesela z lampą, taka dynamika na tych weselach? :D . D70S z kitem ISO 400, przesłona 5,6 i wystarczy wbudowana lampa, a już posiadając SB800 to można zaszaleć z dyfuzorem itd, więc jak już tu napisano, post to zapewne prowokacja :D
jaka prowokacja człowieku... określam się jako zawodowy w ""... poprostu miałem ustawiony aparat przez profesjonalnego fotografa, który troche mi potłumaczył co i jak, a teraz po zmianie szkła wszystko sie pozmieniało i nie wychodzi tak jak ma być ....
daj no jakies sample , bo nie wierze ze nieostre foty masz przy 1/60 i lampie ... chyba ze faktycznie masz jakis gigantyczny BF / FF w szkle ...
meledhel
14-08-2008, 10:54
... poprostu miałem ustawiony aparat przez profesjonalnego fotografa
ROTFL :lol:
przy 1/60 to wychodziło totalne dno... dlatego dałem 1/200
najgorsze ze ja nie wim co od czego zależy np jak zwieksze przesłone co to da, jak zwieksze migawke itp...
http://donpedro.pdg.pl/1.jpg
http://donpedro.pdg.pl/2.JPG
aha i FF/BF nie powinno być, bo robiłem cwiczenia z bateriami itp i bylo ok
przy 1/60 to wychodziło totalne dno... dlatego dałem 1/200
najgorsze ze ja nie wim co od czego zależy np jak zwieksze przesłone co to da, jak zwieksze migawke itp...
http://donpedro.pdg.pl/1.jpg
http://donpedro.pdg.pl/2.JPG
Chlopie... i ty sie bierzesz za robienie wesel i jak to okresliles "sesji"?
Peklem ze smiechu i teraz musze sie pozbierac.
Polecam Ci udac sie do google, i troche poszukac, poczytac, albo nabyc jakas madra ksiazke - na przyklad instrukcje obslugi aparatu - tak na poczatek....
No faktycznie jestem wstrząśnięty !
To tak jak by ktoś zaczynał operację wyrostka i pytał się na forum gdzie jest brzuch ? ;-)
I jeszcze za to kasował !
Ale to tak oczywiście na marginesie ;-)
Pozdr.
nie wiem , poddaje sie proponuje jakas ksiazke poczytac na poczatek jednak , bo to troche nie powazne robic komus zdjecia w jedynym takim dniu w zyciu nie posiadajac zupelnie zadnej wiedzi ... podkreslam zadnej !
co do fotek to jedyne co mi przychodzi do glowy to to ze przy 1/200 w priorytecie migawki , aparat ustawil ci f/2.8 bo nizej nie mogl ...
natomiast nie wiem na jakim iso to robiles ... tak czy siak teorii troche trzeba znac ...
puchbeary
14-08-2008, 12:16
o mamusiu :shock:
Spróbujmy. Więc tak. Jeśli masz przysłonę ustawiona na f2'8 to masz bardzo małą głębie ostrości - w ekstremalnych sytuacjach przy ciasnym ujęciu może to oznaczać że ostry będziesz miał czubek nosa a oczy już ostre nie będą. Przymykając obiektyw powodujesz że głębia się zwiększa a to oprócz wyżej przytoczonego przykładu powoduje również że jeśli nawet AF aparatu się pomyli i ostrość zamiast na twarzy ustawi się na kołnierzu lub sukience to jest szansa że również twarz załapie się w zasięg ostrości. Skracanie czasu do 1/250 jest niepotrzebne. Szczególnie przy w miarę statycznych zdjęciach takich jak siedzące osoby - wtedy w zupełności wystarczy 1/80 a w sytuacjach wyjątkowo statycznych jak choćby zdjęcia pozowane można śmiało ryzykować czasy o połowę dłuższe - oczywiście wiele też zależy od tego do jakiego stopnia panujesz na drżeniem dłoni. Pamiętaj też że im większa ogniskowa tym trudniej zrobić nieporuszone zdjęcie. Rzadko na sali robię zdjęcia w czasach krótszych niż 1/160 s a i po wielkości graniczne sięgam też tylko w chwili gdy dzieje sie coś wyjątkowo dynamicznego. Niestety wraz ze zwiększeniem przysłony maleje też ilość światła które pada na matrycę. Do pewnego stopnia niweluje to lampa ale musisz pamiętać że im mocniej błyska lampa tym brzydsze efekty uzyskasz na zdjęciu i tym większe fundujesz obciążenie dla sprzętu. Im mocniejszy błysk tym mniej widać drugiego i dalszych planów i tym bardziej płasko wyjdzie pierwszy plan. Zwiększając ISO - w dużym uproszczeniu - powodujesz że możesz zrobić zdjęcie w gorszych warunkach oświetleniowych przy jednoczesnym zachowaniu korzystniejszych nastaw aparatu (większa przysłona lub krótszy czas) tyle w teorii.
Co do twojego problemu. Sigma z tego co pamiętam jest Afowym śrubokrętem to oznacza że AF ustawiany jest silnikiem w body - ma to znaczenie w zdjęciach dynamicznych - Af Sigmy będzie potrzebował te ułamki sekund więcej aby poprawnie złapać ostrość. 18-70 który jak rozumiem sprzedałeś miał AFS-a a to oznacza że był szybszy od sigmy - o tym że cichszy wspominać zapewne nie muszę. Włącz - jeśli nie masz - AF Assist w lampie błyskowej - to takie czerwone "laserki" które pomagają aparatowi ustawiać ostrość. Podnieś ISO w aparacie - spokojnie akceptowalne jest ISO 640 - ekstremalnie ISO 800 i jeśli nie oddajesz zdjęć w formie cyfrowej to możesz spokojnie na tym robić - na papierze nie będzie widać szumu tak jak widać go na monitorze. Rób na ustawieniu manualnym. Priorytet przysłony powoduje stosowanie dłuższych czasów przez aparat nawet w sytuacjach gdzie wymagane są krótsze zas priorytet migawki na którym jak wynika z exifów robisz automatycznie spowoduje ustawieni9e przez aparat pełnej dziury w obiektywie. tylko tryb w pełni manualny da ci kontrole nad oboma parametrami. Af daj w automat jeśli masz taki tryb i ustaw centralne pole ostrości - IMHO sprawdza się najlepiej.
to tyle bo niestety z tego co czytam masz wiedze na temat fotografowania niezbyt wielką a uzupełnic ja nie da się jednym postem na forum.
ok, no to tyle jezeli chodzi o czas i f a co z lampą? ten fotograf któwy mi ustawiał powiedzieł ze zawsze powinien byc tryb TTL... a co daja inne tryby? kiedy zwiększać EV a kiedy go zmniejszać i co to daje ?
fotografujesz śluby zarobkowo, sprzęt masz jaki masz, w koncu to nie aparat robi zdjęcia. Fotograf chyba niestety też nie. Nie masz pojęcia o podstawach techniki fotograficznej, więc albo jestes artystą który ma tzw. oko, albo to co oddajesz ludziom woła o pomstę do nieba. Kiedyś z D40 sprzedawany był podręcznik 'radość fotografowania' przeczytaj go ze zrozumieniem, pozniej pooglądaj dobre zdjęcia slubne (na forum: adam trzcionka, radzik, tymancjo, egosite i kilku innych...). Nie piszę tego ze złośliwości. Mnie jest poprostu żal ludz, którzy dostają nieostre/poruszone/niedoświetlone/prześwietlone/zaszumione zdjęcia, czyli jednym słowem mówiąc kiszkę fotograficzną...
odpowiadając na Twoje pytanie - EV (exposure value) oznacza wartość(korektę) ekspozycji. Kiedy zmniejszać - kiedy widzisz na lcd, ze lampa prześwietla zdjęcie (bardziej łopatologicznie - jest za jasne lub całe białe) a zwiększać, kiedy zdjęcie jest niedoświetlone (za ciemne)
puchbeary
14-08-2008, 13:11
odpowiadając na Twoje pytanie - EV (exposure value) oznacza wartość(korektę) ekspozycji. Kiedy zmniejszać - kiedy widzisz na lcd, ze lampa prześwietla zdjęcie (bardziej łopatologicznie - jest za jasne lub całe białe) a zwiększać, kiedy zdjęcie jest niedoświetlone (za ciemne)
Ja sugerowałbym jedynie ocenę po histogramie ale obawiam się że Artur trafnie założył że to dla ciebie zbyt skomplikowane i radzi LCD - lepsze to niż nic.
Co do trybów Sb800 - po co Ci to ? I tak nie będziesz wiedział jak z nich skorzystać. Nie sądzę żebyś umiał wyzwolić ją poza sankami i świadomie wykorzystać płynące z tego profity. Tryb manualny przy twoim stanie wiedzy spowoduje tylko szkody. O reszcie nie ma co nawet wspominać. Trzymaj się TTL-a. Robiąc sesję w plenerze możesz zmienić na TTLBL ale w połączenie z matrycowym pomiarem światła inaczej nie ma to sensu.
Trwam w bezgranicznym zdumieniu że mimo braku elementarnych podstaw fotografii zdecydowałeś się robić zarobkowo wesela bazując w dodatku na ustawieniach osoby trzeciej. Jestem również pod wrażeniem Pary Młodej która Cię zaangażowała. Pisze to bez żadnych zlosliwości - po prostu trudno mi w to uwierzyć.