PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki fotobank ?

LOGODTP
21-07-2008, 19:36
Witam, proszę o radę jaki fotobank polecacie....
interesuje mnie pojemność od 120 GB wzwyż....
może mieć funkcję przeglądania plików, ale nie koniecznie
... ideał gdyby przeglądał RAW (NEF) :)
może macie jakieś doświadczenia z tym tematem....

z góry dzięki

downunder
21-07-2008, 22:59
Od pół roku użytkuję VOSONIC VP8360 z dyskiem 80 GB i jestem naprawdę zadowolony.
Jakość przy oglądaniu zdjęć raczej jest przeciętna jednak nad databankami gdzie nie ma możliwości podglądu mam ogromną przewagę, wiem, że zdjęcia faktycznie się zgrały. :)

mOSAd
22-07-2008, 14:57
To od razu się podłączę o pytanie dotyczące wydajności prądowej tego fotobanku. Na ile zrzutów, jakiej wielkości kart (i jakiego typu karty) wystarcza jeden akumulator? I drugie pytanie, czy można dokupić drugi akumulator i je wygodnie podmieniać?

LOGODTP
22-07-2008, 19:19
Od pół roku użytkuję VOSONIC VP8360 z dyskiem 80 GB i jestem naprawdę zadowolony.
Jakość przy oglądaniu zdjęć raczej jest przeciętna jednak nad databankami gdzie nie ma możliwości podglądu mam ogromną przewagę, wiem, że zdjęcia faktycznie się zgrały. :)

Fajny jest owszem, cena nie zachwyca 1.300 trzeba liczyć, a jak właśnie z trzymaniem baterii ?

downunder
22-07-2008, 21:08
Kupiłem mojego Vosonic'a w listopadzie 2007 TUTAJ (http://www.systembank.pl) i kosztował coś koło 1100 zł, mam remont i w tym bałaganie nie mogę za bardzo odszukać faktury. Widzę, że obecnie nie mają go na stanie ale warto popytać bo i wtedy wszędzie był za grubo więcej niż 1300 zł.
Też nie wiedziałem ile akumulator będzie trzymał, a ponieważ wybierałem się na wycieczkę do Egiptu, zapobiegliwie dokupiłem drugi akumulator TUTAJ (http://fotozakupy.pl/akumulator/gp-fuji-np-100,275s). Jeszcze nigdy zapasowego nie użyłem. :lol:
Tak w ogóle zapominam, kiedy ostatnio bank fotobank był ładowany. Czasem więc profilaktycznie go doładowuje. W sumie może był ładowany z 5-7 razy.
Po pewnej komunii zgrałem z kolegą 16 GB danych i stan naładowanie nawet nie drgnął.
Faktem jednak jest, że po zgraniu zdjęć tylko przeglądam na miniaturach czy są pliki, zdjęć nie oglądam w powiększeniu bo jakość jest jak na słabym LCD.
Podpowiem może jeszcze tyle, że w drodze do Egiptu oglądałem na nim filmy przez 4 godziny i do końca się nie rozładował.
Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem. :)

mOSAd
23-07-2008, 14:50
Brzmi interesująco, prócz ceny i dostępności. A jakieś inne propozycje, czegoś co jest w stanie zrzucić na siebie 15-20GB bez problemów z zasilaniem?

Właśnie zerknąłem na stronę producenta - produkcja tego modelu jest już zarzucona z jakiegoś powodu. No tak - jest następca już.

coobik
25-07-2008, 16:04
witam. polecam któryś z "kombajnów" epsona. uzywam epsona p-.2000. rewelacja. bateria trzyma długo. zostal juz wycofany z produkcji i zastąpiony epsonem p-3000.
w polsce tojest drogi sprzęt, ale jesli masz znajomych w wlk brytanii to polecam, szczególnie przy aktualnym kursie funta. tam mozna go dostać za ok.250 funtów.
ma 40 gb dysku (faktycznie 36 gb), moze wydawać sie ze to malo miejsca, ale przeciez po wyprawie i tak zrzuca sie foty na kompa, wiec nie wiem jak ty ale ja wiecej nie potrzebuję.
taka jest moja opinia.
poza tym na fotopolis.pl coś było w ostatnich dniach o jakimś banku.

LOGODTP
25-07-2008, 16:41
wielkie dzięki za podpowiedź