PDA

Zobacz pełną wersję : D50 problem

jareckiVW
21-07-2008, 17:40
Witam, mam taki oto problem ze swoim d50:

podczas usuwania zdjęć zawiesił się, wyłaczyłem i włączyłem ponownie. Po tym nie mogę wejść do menu, nie można zrobić zdjęcia, ustawia ostrość automatycznie, ale na wyświetlaczu miga mi bateria i napis CLOCK, nie widzi karty pamięci.. wyjmowałem baterię, kartę, zmieniałem obiektywy i nic nie pomaga, używałem również resetu.. byłem w jednym serwisie, takim ogólnym to usłyszałem, że nie warto go naprawiać, choć ten Pan przyznał że nie zna się na nikonach..

z góry dzięki za pomoc:)

Hanzo
21-07-2008, 18:16
Może w czasie kasowania po prostu rozładowała się bateria w aparacie.
Zobacz czy w czytniku kart możesz z niej korzystać?

jareckiVW
21-07-2008, 18:45
bateria jest ok, karta pamieci tez..

carl00s
21-07-2008, 19:13
a jak z komunikacja z komputerem? Widza sie przez usb? moze sprobuj usunac zawartosc karty poprzez managera aparatu i skanera wbudowanego w windows? albo format karty za pomoca czytnika? Nie wiem czy to cokolwiek da, ale poprobowac warto. Ewentualnie moze inna karta?

jareckiVW
21-07-2008, 19:51
zapomniałem dodać wcześniej.. komp nie widzi aparatu przez złącze usb, karte formatowałem za pomocą czytnika, wkładałem też inne karty i efekt taki sam.. czy to może być wina opogramowania czy jak? no i dziwi mnie komunikat migający na wyświetlaczu - CLOCK no i migająca bateria.

stachmuszel
21-07-2008, 20:10
Aby aparat mogl "wystartowac" do pracy musi! miec ustawiony zegar. Ustaw zegar, zniknie napis "clock" i powinno byc ok.
Pozdr.

jareckiVW
21-07-2008, 21:01
Aby aparat mogl "wystartowac" do pracy musi! miec ustawiony zegar. Ustaw zegar, zniknie napis "clock" i powinno byc ok.
Pozdr.

no ok, ale nie moge wejsc do menu nawet.. nie wiem czy to cos z oprogramowaniem czy jak.

miron19j
21-07-2008, 21:24
instrukcja str.69
"zegar i kalendarz są zasilane przez niezależny akumulator, który w razie potrzeby doładowywany jest z głównego źródła zasilania aparatu... Trzy dni ładowania zapewniają zasilanie zegara przez około miesiąc. Jeżeli na panelu kontrolnym miga CLOCK, bateria zegara wyczerpała się, a on sam został wyzerowany. Ustaw prawidłowa datę i godzinę"
moja rada: włóż naładowany akumulator do aparatu i odłóż go na dwa dni. Jeżeli nie pomoże, serwis. Akumulatorek zegara padł.

hitman
22-07-2008, 09:34
mam dodatkowe pytanie - miga symbol pustej (rozładowanej) czy pełnej baterii?

jareckiVW
22-07-2008, 09:55
mam dodatkowe pytanie - miga symbol pustej (rozładowanej) czy pełnej baterii?

miga "pełna" bateria.

hitman
22-07-2008, 10:13
To oznacza, że aparat nie wykrył akumulatora.
Jeśli masz dostęp do innej baterii, spróbuj założyć inny akumulator i zobaczyć czy objaw ustąpi - to może być po prostu usterka akumulatora.
Próbowałeś resetować aparat? Pod spodem jest przycisk RESET.

jareckiVW
22-07-2008, 19:21
tak, był resetowany, ale bez rezultatu. Wybieram się zaraz do kolegi co ma nikona i sprawdzę baterię, dam znać

jareckiVW
22-07-2008, 21:34
tak, był resetowany, ale bez rezultatu. Wybieram się zaraz do kolegi co ma nikona i sprawdzę baterię, dam znać

zmiana baterii nic nie dała. Jednak chyba serwis go czeka..

hitman
22-07-2008, 21:44
W takim razie chyba jednak serwis.