Zobacz pełną wersję : Nikon F100 + MC-31+Photo Secretary
Aberrator
21-07-2008, 12:21
Witam!
Po długich namysłach właśnie nabyłem F100 - stan kolekcjonerski:), będę używał go tylko do slajdów, oże sporadycznie jakiś cz-b. Znalazłem w Pstryk.pl kabelek do komputera
http://www.pstryk.pl/details:891/nikon+mc+31+pc+connecting+cord
czy jest to ten właściwy? bo w instrukcj podają jeszcze MC-33
wiem że do tego trzeba jeszcze Photo Secretary, ale zdobyć to obecnie graniczy chyba z cudem. Na forum nie mogłem znaleźć za bardzo opisu tego programu, więcej jest dyskusji na temat czy można wgrać EXIF itd, tudzież inne porady związane z tym tematem "jak samemu zrobić kabelek". Pytanie moje jest następujące: jakie korzyści będę miał z używania ww oprogramowania i gdzie mogę je nabyć, chętnie prosiłbym jeśli można isntrukcję obsługi programu (może być angielska) chciałbym także wiedzieć na 100% czy aplikacja t działa pod Windows XP Home edition?
pozdrawiam
Piotr
najlepsze jest to, ze możesz z kompa wyzwolić migawkę. no i dowiedzieć się, ile setek tysięcy zdjęć już zrobił ten Twój kolekcjonerki sprzęt ;) (żartuję)
ten kabel coś dziwnie tani
i parametry ekspozycji :)
najlepsze jest to, ze możesz z kompa wyzwolić migawkę. no i dowiedzieć się, ile setek tysięcy zdjęć już zrobił ten Twój kolekcjonerki sprzęt ;) (żartuję)
Z odczytem licznika migawki chyba nie jest tak różowo. PhotoSecretary dla F90/F90X oraz wcześniejsze programy Nikona (na PC i organizery Sharpa) czy też zamienniki (np. N90 Buddy na PalmOS) pozwalały odczytać licznik migawki. Niestety wypuszczone później oprogramowanie dla F5 nie daje już tej możliwości. F100 jest z nich najnowszy i nie mam pewności, czy PhotoSecretary 2 dedykowane dla F100 bliższe jest programom dla F90 czy dla F5... Może nie być takiej opcji jak w programie dla F5.
ten kabel coś dziwnie tani
Bo pewnie to żaden MC-31, tylko jakiś zamiennik
Co do oprogramowania, PhotoSecretary przy tytanicznym wysiłku jest do wyciągnięcia z sieci, ale to raczej na granicy legalności - dokładnie rzecz biorąc nielegalne Tyle, że to oprogramowanie (wszystkie wersje) dawno jest poza ofertą Nikona i w zasadzie nie do zdobycia w normalnej sieci dystrybucyjnej. Czasem - ale BARDZO rzadko (2-3 razy na rok) pojawia się na eBayu, ale raczej w wersji box (kabel + dyskietki) i to raczej dla F5... i trzeba mieć jeszcze szczęście do wersji (PC lub Mac).
Jest jednak wyjście - niedawno SoftTalk 2000 został przez producenta wycofany z oferty komercyjnej
i udostępniony na zasadach freeware.
Aberrator
22-07-2008, 09:52
....Bo pewnie to żaden MC-31, tylko jakiś zamiennik....
Jest jednak wyjście - niedawno SoftTalk 2000 został przez producenta wycofany z oferty komercyjnej
i udostępniony na zasadach freeware.
Czyli co kupowac tę podróbkę, bo raczej nie jestem zwolennikiem zamienników, natomiast jeśli chodzi o SoftTalk200 o jest to zamiennik PhotoSecretary? i działa pod Windows XP home edition?
Dziękuję za wszystkie informacje
Pozdrawiam
Kupić nie kupić...? To nie ja muszę podjąć decyzję...
SoftTalk 2000 to program południowoafrykańskiej firmy Cocoon Creations, która swego czasu oferowała konkurencyjne w stosunku do Nikona kabelki (o nazwie HarTalk) i oprogramowanie (SoftTalk). Przy czym nie była to produkcja garażowa, ale normalne akcesoria o pewnych cechach lepszych niż u Nikona (pełna izolacja aparatu od komputera, możliwość wyzwalania migawki bez opóźnień wynikających z transmisji szeregowej).
Proponuję pobrać program, zainstalować i popatrzeć, na co pozwala... wyciągnąć wnioski i rozważyć zakup kabelka. Kabel można też wykonać samemu. Są w internecie opisy, ale głównym problemem, o który rozbijają się wszyscy majsterkowicze, jest nietypowa wtyczka.
nadeszły wakacje i też pomyślałem że wrócę do starego F100 i pobawie sie PhotoSecretary, mam oryginała gdzieś na płytce ale nie miałem nigdy do niego kabla (program to pozostałość magazynowa). Znalazłem natomiast stronkę http://www.schneordesign.com/Avi/F100/diy_02.htm jak zrobić kabel mc-33 - jak znajdę na giełdzie ten scalak potrzebny do tej konstrukcji to spróbuje odpalić program i podłączyć f100. Przy cyfrakach wsystko jest łatwe - jest USB i już...
acha i mc-31 to zdaje sie starsza wersja mc-33 na wtyczkę 15 DIN do kompa, bo mc-33 jest na 9 bolców (jak stare myszki:-))