PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon F100 + MC-31+Photo Secretary

Aberrator
21-07-2008, 12:21
Witam!
Po długich namysłach właśnie nabyłem F100 - stan kolekcjonerski:), będę używał go tylko do slajdów, oże sporadycznie jakiś cz-b. Znalazłem w Pstryk.pl kabelek do komputera
http://www.pstryk.pl/details:891/nikon+mc+31+pc+connecting+cord
czy jest to ten właściwy? bo w instrukcj podają jeszcze MC-33
wiem że do tego trzeba jeszcze Photo Secretary, ale zdobyć to obecnie graniczy chyba z cudem. Na forum nie mogłem znaleźć za bardzo opisu tego programu, więcej jest dyskusji na temat czy można wgrać EXIF itd, tudzież inne porady związane z tym tematem "jak samemu zrobić kabelek". Pytanie moje jest następujące: jakie korzyści będę miał z używania ww oprogramowania i gdzie mogę je nabyć, chętnie prosiłbym jeśli można isntrukcję obsługi programu (może być angielska) chciałbym także wiedzieć na 100% czy aplikacja t działa pod Windows XP Home edition?
pozdrawiam
Piotr

galu44
21-07-2008, 13:37
najlepsze jest to, ze możesz z kompa wyzwolić migawkę. no i dowiedzieć się, ile setek tysięcy zdjęć już zrobił ten Twój kolekcjonerki sprzęt ;) (żartuję)

ten kabel coś dziwnie tani

mpwt
21-07-2008, 14:46
i parametry ekspozycji :)

HSM
22-07-2008, 08:57
najlepsze jest to, ze możesz z kompa wyzwolić migawkę. no i dowiedzieć się, ile setek tysięcy zdjęć już zrobił ten Twój kolekcjonerki sprzęt ;) (żartuję)
Z odczytem licznika migawki chyba nie jest tak różowo. PhotoSecretary dla F90/F90X oraz wcześniejsze programy Nikona (na PC i organizery Sharpa) czy też zamienniki (np. N90 Buddy na PalmOS) pozwalały odczytać licznik migawki. Niestety wypuszczone później oprogramowanie dla F5 nie daje już tej możliwości. F100 jest z nich najnowszy i nie mam pewności, czy PhotoSecretary 2 dedykowane dla F100 bliższe jest programom dla F90 czy dla F5... Może nie być takiej opcji jak w programie dla F5.

ten kabel coś dziwnie tani
Bo pewnie to żaden MC-31, tylko jakiś zamiennik

Co do oprogramowania, PhotoSecretary przy tytanicznym wysiłku jest do wyciągnięcia z sieci, ale to raczej na granicy legalności - dokładnie rzecz biorąc nielegalne Tyle, że to oprogramowanie (wszystkie wersje) dawno jest poza ofertą Nikona i w zasadzie nie do zdobycia w normalnej sieci dystrybucyjnej. Czasem - ale BARDZO rzadko (2-3 razy na rok) pojawia się na eBayu, ale raczej w wersji box (kabel + dyskietki) i to raczej dla F5... i trzeba mieć jeszcze szczęście do wersji (PC lub Mac).

Jest jednak wyjście - niedawno SoftTalk 2000 został przez producenta wycofany z oferty komercyjnej
i udostępniony na zasadach freeware.

Aberrator
22-07-2008, 09:52
....Bo pewnie to żaden MC-31, tylko jakiś zamiennik....

Jest jednak wyjście - niedawno SoftTalk 2000 został przez producenta wycofany z oferty komercyjnej
i udostępniony na zasadach freeware.

Czyli co kupowac tę podróbkę, bo raczej nie jestem zwolennikiem zamienników, natomiast jeśli chodzi o SoftTalk200 o jest to zamiennik PhotoSecretary? i działa pod Windows XP home edition?

Dziękuję za wszystkie informacje
Pozdrawiam

HSM
22-07-2008, 10:23
Kupić nie kupić...? To nie ja muszę podjąć decyzję...

SoftTalk 2000 to program południowoafrykańskiej firmy Cocoon Creations, która swego czasu oferowała konkurencyjne w stosunku do Nikona kabelki (o nazwie HarTalk) i oprogramowanie (SoftTalk). Przy czym nie była to produkcja garażowa, ale normalne akcesoria o pewnych cechach lepszych niż u Nikona (pełna izolacja aparatu od komputera, możliwość wyzwalania migawki bez opóźnień wynikających z transmisji szeregowej).

Proponuję pobrać program, zainstalować i popatrzeć, na co pozwala... wyciągnąć wnioski i rozważyć zakup kabelka. Kabel można też wykonać samemu. Są w internecie opisy, ale głównym problemem, o który rozbijają się wszyscy majsterkowicze, jest nietypowa wtyczka.

nason
22-07-2008, 23:38
nadeszły wakacje i też pomyślałem że wrócę do starego F100 i pobawie sie PhotoSecretary, mam oryginała gdzieś na płytce ale nie miałem nigdy do niego kabla (program to pozostałość magazynowa). Znalazłem natomiast stronkę http://www.schneordesign.com/Avi/F100/diy_02.htm jak zrobić kabel mc-33 - jak znajdę na giełdzie ten scalak potrzebny do tej konstrukcji to spróbuje odpalić program i podłączyć f100. Przy cyfrakach wsystko jest łatwe - jest USB i już...

nason
23-07-2008, 00:02
acha i mc-31 to zdaje sie starsza wersja mc-33 na wtyczkę 15 DIN do kompa, bo mc-33 jest na 9 bolców (jak stare myszki:-))