PDA

Zobacz pełną wersję : Anita w parku

jakubs
20-07-2008, 21:15
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Drugi zestaw spacerowy. Będę wdzięczny za opinie.

1.
2.
3.
...

downunder
20-07-2008, 22:15
Poza tym, że modelka jest sliczna, chyba nie da się o tych zdjęciach powiedzieć nic dobrego.
Kadry wyglądają na dość przypadkowe i nie przemyślane, a 2, wręcz na backstage z ustawiania modelki. :)

jakubs
20-07-2008, 22:49
Ooo, backstage... nie myślałem o tym w ten sposób, backstage ze spaceru... ;). I jak tu nie wyjść na niewdzięcznika, ale powiem tak: jak zauważyłeś przypadkowość tych kadrów? Uważasz, że na 1. modelka przypadkowo stanęła koło przechylonego drzewa, jakby zastępując je w rytmicznym szeregu prostych drzew, albo na 2. przypadkowo oparła się o drzewo i ja przypadkowo zrobiłem zdjęcie, a może na 3. przypadkowo jest na tle drzew i trawnika, a po bokach ma ma symetrycznie uciekające alejki parku?

Może zniechęcam w ten sposób do komentowania moich zdjęć, ale jeśli ktoś ma pisać takie komentarze, to może lepiej oszczędzić klawiaturę... I bynajmniej nie chodzi o to, że unikam krytyki, bo mogą się kadry nie podobać rzecz gustu... Mogą się nie podobać kolory, czy obróbka... i jesli się nie podobają, to chętnie przeczytam dlaczego, ale niech to będzie racjonalna opinia, a nie zdanie-samograj.

jacek.gold
20-07-2008, 22:55
nie chciał bym być krytykantem w tak zacnych oczach ale........
1 troszkę za mało światła na twarzy i w zasadzie najciekawsze jak dla mnie
2 naprawdę wygląda na przypadkowe zdjęcie bo pozycja nijak ma się do "kanonów fotografii"
3 tu widać jak modelka woła "kochanie chodźmy już bo robi się chłodno"

downunder
20-07-2008, 23:29
Ooo, backstage... nie myślałem o tym w ten sposób, backstage ze spaceru... ;). I jak tu nie wyjść na niewdzięcznika, ale powiem tak: jak zauważyłeś przypadkowość tych kadrów? Uważasz, że na 1. modelka przypadkowo stanęła koło przechylonego drzewa, jakby zastępując je w rytmicznym szeregu prostych drzew, albo na 2. przypadkowo oparła się o drzewo i ja przypadkowo zrobiłem zdjęcie, a może na 3. przypadkowo jest na tle drzew i trawnika, a po bokach ma ma symetrycznie uciekające alejki parku?

Może zniechęcam w ten sposób do komentowania moich zdjęć, ale jeśli ktoś ma pisać takie komentarze, to może lepiej oszczędzić klawiaturę... I bynajmniej nie chodzi o to, że unikam krytyki, bo mogą się kadry nie podobać rzecz gustu... Mogą się nie podobać kolory, czy obróbka... i jesli się nie podobają, to chętnie przeczytam dlaczego, ale niech to będzie racjonalna opinia, a nie zdanie-samograj.

Może niepotrzebnie zużyłem klawiaturę a może i ponownie niepotrzebnie ją zużywam, ale i tak pozwolę uzupełnić swoją opinię.
Nie jesteś tu nowy, to pooglądaj sobie trochę portretów a zobaczysz co jest nie tak ...
Modelka nic nie zrobiła przypadkowo.
Przypadkowo, bez pomysłu i nieudolnie ustawił ją fotrograf, czyli ty. :neutral:
Twoja modelka/żona/dziewczyna jest jedynym jasnym punktem tych zdjęc ... bez jej urody nie warto by ich w ogóle ich komentować i zachęcać cię do ponownych prób. ;)

jakubs
20-07-2008, 23:56
Może niepotrzebnie zużyłem klawiaturę a może i ponownie niepotrzebnie ją zużywam, ale i tak pozwolę uzupełnić swoją opinię.
Nie jesteś tu nowy, to pooglądaj sobie trochę portretów a zobaczysz co jest nie tak ...
Modelka nic nie zrobiła przypadkowo.
Przypadkowo, bez pomysłu i nieudolnie ustawił ją fotrograf, czyli ty. :neutral:
Twoja modelka/żona/dziewczyna jest jedynym jasnym punktem tych zdjęc ... bez jej urody nie warto by ich w ogóle ich komentować i zachęcać cię do ponownych prób. ;)

Czyli uważasz, że jakaś część Twojej wypowiedzi zachęcała do kolejnych prób? Która to była część?

Nie jesteś tu nowy, więc wiesz, że komentarze w stylu "pooglądaj sobie trochę portretów, to się dowiesz" są jednymi z najmniej wartościowych. Mogę też dodać do skarbnicy Twojej mądrości, że amatorzy tacy, jak ja- dają zdjęcia do działu "Album" z myślą, że coś im wyszło, ale że brak im dystansu, więc chętnie poznają opinię innych... Ale jeszcze raz powtarzam "opinię", a nie teksty w stylu: "przypadkowe" i "pooglądaj sobie", bo te teksty ani nie zachęcają, ani nie zniechęcają... nie wnoszą zupełnie nic poza niepotrzebnymi chwilowymi emocjami.

Aha, jeszcze jedno... Nie jest tak źle, bo mogłem te zdjęcia tak spaprać, że nie byłoby widać, iż modelka (żona) jest ładna ;).

ADAM1
21-07-2008, 02:20
Cześć Kubuś, zaryzykuję się odezwać.:D

Jedynka i dwójka jest trochę mdła i radzę dodać kontrastu i rozjaśnić po 10%.

W dwójce zdecydowanie zdjąłbym REDa, tak 10 - 15% (circa).

Trójka z kolei jest troszkę za ciepła., więc ująłbym saturacji 10% i dodał bluesa 10%.

Saturację w puszce masz na maxa (2).

Co do póz, to się nie wchrzaniam, ale generalnie do dwóch pierwszych nie mam zastrzeżeń.

W końcu to albumowa.

I bez urazy.;)

pebees
21-07-2008, 07:20
(..)
Uważasz, że na 1. modelka przypadkowo stanęła koło przechylonego drzewa, jakby zastępując je w rytmicznym szeregu prostych drzew, albo na 2. przypadkowo oparła się o drzewo i ja przypadkowo zrobiłem zdjęcie, a może na 3. przypadkowo jest na tle drzew i trawnika, a po bokach ma ma symetrycznie uciekające alejki parku?

Pozwolę się włączyć, i napisać:
1. Na 1 nie widać tego szeregu drzew, widać kawałek jakiegoś drzewa, o które opiera się modelka (z lewej), przeciętą rękę, ucięte łokieć i dłoń, a pół zdjęcia to prezentacja bokehu, zupełnie zbędna. Albo ciasno (jak z lewej, góry i dołu), albo luźno jak z prawej. Doświetlenie chyba lampą dodaje nienaturalności tej scenie.
2. Mówisz, że się opiera? Dziwnie, samymi końcówkami palców. Wyprostowała się, jakby stanęła na palcach u nóg, ale tego nie wiemy, bo nie widać. Sama reszta parku jest zbyt ciemna, a balans bieli wydaje się być zupełnie innym niż na 1.
3. Jeśli stawiałeś na symetrię, to trzeba było modelkę dokładnie centralnie w kadr wsadzić, a alejki pokazać nieco bardziej - tu ich praktycznie nie widać. Modelka aż prosi o jakieś okrycie, mówiąc swoją pozą 'zimno mi'. Całe zdjęcie jest zbyt nasycone kolorystycznie.

Generalnie nie podobają mi się te zdjęcia.

PS. Mniemam, że w swoim pędzie odpowiedzi (cytowanej wyżej) pomyliłeś zdjęcia 1 i 2 - tak?

ikr
21-07-2008, 08:49
Jedynka - łokieć na pierwszym planie jest nieładnie ułożony i wygląda jak bezkształtna masa zasłaniająca to, co ładne :)
Dwójka - zimna kolorystyka nie pasuje do dwóch porzednich, mało ciekawy kadr
Trójka - dla mnie najlepsze z pokazanych, imo dużo zyskałoby w kwadracie - po cięciu za modelką z prawej.

jakubs
21-07-2008, 11:14
nie chciał bym być krytykantem w tak zacnych oczach ale........
1 troszkę za mało światła na twarzy i w zasadzie najciekawsze jak dla mnie
2 naprawdę wygląda na przypadkowe zdjęcie bo pozycja nijak ma się do "kanonów fotografii"
3 tu widać jak modelka woła "kochanie chodźmy już bo robi się chłodno"

Przede wszystkim dzięki, że nie ograniczyłeś się do "chyba przesadziłeś" ;). Z tym światłem na twarzy to jest tak, że mocniejsze przyświecenie lampą mogłoby się zakończyć niezłym lśnieniem twarzy. Mi też sie ono podoba, choć uważam, iż jest dosyć ryzykownym kadrem. Zupełnie nie zgadzam się, że 2. nie pasuje do kanonu fotografii, ale może się mylę, przypadkowe nie jest, ale może efekt jest za słabo wydobyty...

Cześć Kubuś, zaryzykuję się odezwać.:D

Jedynka i dwójka jest trochę mdła i radzę dodać kontrastu i rozjaśnić po 10%.

W dwójce zdecydowanie zdjąłbym REDa, tak 10 - 15% (circa).

Trójka z kolei jest troszkę za ciepła., więc ująłbym saturacji 10% i dodał bluesa 10%.

Saturację w puszce masz na maxa (2).

Co do póz, to się nie wchrzaniam, ale generalnie do dwóch pierwszych nie mam zastrzeżeń.

W końcu to albumowa.

I bez urazy.;)

Popróbuję, ale pewnie masz rację, że zdjęcia rozbiegają się kolorystycznie i jest to efekt mojej niestaranności w przygotowaniu, bo zbagatelizowałem tę rzecz. Dzięki i bez urazy ;).

Pozwolę się włączyć, i napisać:
1. Na 1 nie widać tego szeregu drzew, widać kawałek jakiegoś drzewa, o które opiera się modelka (z lewej), przeciętą rękę, ucięte łokieć i dłoń, a pół zdjęcia to prezentacja bokehu, zupełnie zbędna. Albo ciasno (jak z lewej, góry i dołu), albo luźno jak z prawej. Doświetlenie chyba lampą dodaje nienaturalności tej scenie.
2. Mówisz, że się opiera? Dziwnie, samymi końcówkami palców. Wyprostowała się, jakby stanęła na palcach u nóg, ale tego nie wiemy, bo nie widać. Sama reszta parku jest zbyt ciemna, a balans bieli wydaje się być zupełnie innym niż na 1.
3. Jeśli stawiałeś na symetrię, to trzeba było modelkę dokładnie centralnie w kadr wsadzić, a alejki pokazać nieco bardziej - tu ich praktycznie nie widać. Modelka aż prosi o jakieś okrycie, mówiąc swoją pozą 'zimno mi'. Całe zdjęcie jest zbyt nasycone kolorystycznie.

Generalnie nie podobają mi się te zdjęcia.

PS. Mniemam, że w swoim pędzie odpowiedzi (cytowanej wyżej) pomyliłeś zdjęcia 1 i 2 - tak?

ad PS Tak, opisałem je chyba w kolejności wykonania, a nie publikacji - przepraszam.

ad 3. Było więcej alejek, ale było wtedy zbyt mało - wg mnie- modelki, moze faktycznie straciło na przycięciu.

Jedynka - łokieć na pierwszym planie jest nieładnie ułożony i wygląda jak bezkształtna masa zasłaniająca to, co ładne :)
Dwójka - zimna kolorystyka nie pasuje do dwóch porzednich, mało ciekawy kadr
Trójka - dla mnie najlepsze z pokazanych, imo dużo zyskałoby w kwadracie - po cięciu za modelką z prawej.

jedynka - ryzykowna, tak jak napisałem wyżej, jednak o efekt zasłonięcia jak najbardziej chodziło
dwójka - ze współgraniem kolorów faktycznie się nie postarałem, zgadzam się
trójka - ma w sobie jakąkolwiek dynamikę, może dlatego Ci się podoba, pozostałe max statyczne

Bardzo dziękuję za komentarze i podpowiedzi :).