PDA

Zobacz pełną wersję : Poison

misiael
20-07-2008, 14:41
Jako iż zamieszczam tu pierwsze foto, proszę o wyrozumiałość jak coś.
Tytuł taki ponieważ zdjęcie zostało zrobione dziś na imprezie w LONDYNIE pod nazwą POISON.

Uchwycona: Patrycja B.

Średnia wielkość:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://spmac.pl/nikonforum/dsc_3881web.jpg)

Oryginalny obraz: link

(http://spmac.pl/nikonforum/dsc_3881.jpg)Dzięki za wszelkie uwagi :)

PS.
Kto wie jak zrobić więcej takich zdjęć ? Bo dziś mi to wyszło przez przypadek - wkońcu D300 mam od zeszłej soboty ;)

ikr
20-07-2008, 16:54
Bardzo mi sie podoba - kolory, dynamika i naturalnosc. Dzial troche nie ten, ale co tam.
Gratuluje debiutu :)

sebah
20-07-2008, 16:56
co za czlek daje gwiazdki? zdjecie jest dobre, szkoda ze dalas jedno zdjecie a nie caly reportaz z imprezy.

heffi
20-07-2008, 17:30
Fotograf - moze to i lepiej ze nie pojawil sie tu caly reportaz....chyba ze wszystkie przypadki sa tak trafione :)

Kto wie jak zrobić więcej takich zdjęć ? Bo dziś mi to wyszło przez przypadek - wkońcu D300 mam od zeszłej soboty ;)

mOSAd
20-07-2008, 17:43
Zdjęcie zrobiłeś na 1/6 sekundy. To baaaaaardzo długi czas. Tryb manualny, przysłona 2.8, ISO 200. Ponieważ aparat naświetlił to zdjęcie tak jakbyś robił bez użycia lampy błyskowej to powstał efekt poruszenia się wszystkiego dookoła. Ale jednak użyłeś lampy, tyle że ustawionej jako błysk dopełniający w trybie SLOW - i chyba na drugą lamelke (REAR). To dało taki rezultat, że zdjęcie, które byłoby poruszone całe, wraz z pierwszoplanową bohaterką, zostało doświetlone na ułamek sekundy w ostatnim momencie i niejako "zamrożone". Ale zamrożony został jedynie pierwszy plan, a nie tło, bo tam juz błysk lampy nie dotarł.
Efekt jest w miarę powtarzalny, ale zależy od wielu czynników, głównie czasu otwarcia przysłony, tego jak się ruszasz z aparatem oraz nieruchomości modelki. Ten efekt można jeszcze spotęgować, co mogłeś zrobić przez przypadek, przez kręcenie pierściem zooma podczas robienia zdjęcia. Zmieniając ogniskową w trakcie zdjęcia (z dłuższej na krótszą w tym rpzypadku) otrzymałbyś takie smugi zbiegające się do środka kadru, co tu właśnie też trochę widać.

Eksperymenty: w dość ciemnym pomieszczeniu z różnymi światłami zrób zdjęcie z parametrami jak wyżej, zarówno kręcąc zoomem jak i nie i celując w nieruchomy obiekt blisko ciebie.

Erie
20-07-2008, 18:10
zdjęcie przeniesione do bardziej odpowiedniego działu

Vodafone
20-07-2008, 18:36
Co do foty.. to masz może jakieś zdjęcia " bez eksperymentów" z tego klubu ? jeśli tak to wstaw,chętnie zobaczę ;-)

misiael
20-07-2008, 20:27
Spokojnie jak ogarnę to zmontuję galerię i zapodam adresem :)
Jak narazie jeszcze nie spałem... :(

zdjęcie przeniesione do bardziej odpowiedniego działu
Dzięki

diZaster
20-07-2008, 20:34
hm, ja tez chce d3oo do robienia zdjec przypadkiem.

polecam instrukcje, bedziesz wiedzial skad sie biora 'takie - tam - rozne - rzeczy'.
jak juz bedziesz swiadom tego co robisz, to bedziemy pisali na temat zdjec.

ps: jak na przypadkowy pstryk, to nawet niezle wyglada.

Erie
20-07-2008, 21:35
utnij dwa centymetry z góry oraz 3 cm z lewej, nie przyznawaj się, że to przypadek i połowa widzów będzie się rozpływać w zachwytach, że super oddana atmosfera klubowo-dyskotekowa :)

downunder
20-07-2008, 22:04
Kompletnie nie rozumiem tej jednej wystawionej jednej gwiazdki. Chyba, że to za "przypadkowość" ujęcia, ale nawet w takim wypadku należałoby się wypowiedzieć. :???:
Zdjęcie jest naprawdę intrygujące, posłuchaj jeszcze podpowiedzi Erie i a kadr będzie świetny. :)

Erie
20-07-2008, 22:11
Kompletnie nie rozumiem tej jednej wystawionej jednej gwiazdki. Chyba, że to za "przypadkowość" ujęcia, ale nawet w takim wypadku należałoby się wypowiedzieć. :???:
Zdjęcie jest naprawdę intrygujące, posłuchaj jeszcze podpowiedzi Erie i a kadr będzie świetny. :)

gwiazdki nalezy po prostu olewać - jedną gwiazdkę wystawiają zwykle nieudacznicy i tchórze, którzy boją się wypowiedzieć się w wątku, a tak to są anonimowi i mogą przywalić komuś z ukrycia :(

misiael
20-07-2008, 22:13
Ok wiem jak się kadruje w Photoshopie ale jak odmierzyć te 2cm i 3cm hehe :P

Erie
20-07-2008, 22:16

oj to była wskazówka - 2 i 3 cm przy takiej wielkości jak jest na ekranie - przy wielkości ekranu 15" (pracowałem wówczas na laptopie) i rozdzielczości 1024 x 768 pikseli - to będzie jakaś 1/8 zdjęcia i tyle należałoby obciąć w moim mniemaniu

downunder
20-07-2008, 22:17
Zrób to na "oko" tak aby modelka trafiła w mocny punkt zdjęcia. :)

misiael
20-07-2008, 22:32
Zrób to na "oko" tak aby modelka trafiła w mocny punkt zdjęcia. :)Poprawione, jestem poczatkujący więc proszę o wyrozumiałość :) mam nadzieję że dobrze, lecz wydaje mi się że jeszcze chyba można by trochę gorę podciąć :)

ruqasz
22-07-2008, 23:09
takie o niewiele wnosi. imprezowe.

Erie
22-07-2008, 23:30
Poprawione, jestem poczatkujący więc proszę o wyrozumiałość :) mam nadzieję że dobrze, lecz wydaje mi się że jeszcze chyba można by trochę gorę podciąć :)

już lepiej i faktycznie jeszcze troszkę można przyciąć, ale juz jest dobrze jak na mój gust