PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia na stadionie

malyd77
20-07-2008, 13:27
Witam

Jako kibic a także świeży posiadacz D40 mam do Was pytanie o zdjęcia na stadionie. Zdjęcia nie zawodników ale tzw opraw robionych przez kibiców. Coraz częściej zdarza się że meczą towarzyszą różnego rodzaju oprawy w postaci flag sektorowych, rac czy choreografii kartonowych. Ponieważ w większości mecze rozgrywane są przy sztucznym świetle wiec warunki oświetleniowe są trudne no i same sceny trwają na tyle krótko że musi wyjść za pierwszym lub drugim razem

Chodzi mi o np takie zdjęcie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://lh4.ggpht.com/MalyD77/SIMfInCW8UI/AAAAAAAABR0/XZzlLVr3x6c/s400/076.jpg)
Było wykonane z przeciwległej trybuny, przy sztucznym oświetleniu.
Zdjęcie wyszło jednak nie ostre.

Niedługo sam ruszę i będę eksperymentował natomiast moje pytanie do Was na co zwrócić uwagę:
- fotografować z preselekcją przesłony. Przesłona wystarczy na 11 czy większa
- oczywiście statyw
- balans bieli no właśnie stadionowe światło to światło żarówkowe czy "biurowe"

Może Ktoś z Was zajmuje się taką fotografią i może udzielić kilku rad.?
Z góry dziękuję za każdą pomoc

mancini
20-07-2008, 13:41
Przyslona to spokojnie starczy 5,6 zalezy od obiektywu jakiego uzyjesz jeszli to szerszy kat lub w okolicach statndardu glebia bedzie na tyle duza ze wszystko bedzie ostre.
Druga sprawa to jakosc tego obiektywu i czy nie trzeba go jeszcze mocniej domknac ale przyslona 11 to troszke za duzo.
Czas to taki jaki jestes w stanie utrzymac na danej ogniskowe.
WB to bardziej kolo 5000-5500 stopni ( ja moge powiedziec jak jest u mnie na stadionie ( LUBIN ) innych stadionów nie znam ) Rob NEF zawsze balans delikatnie zmieniesz i kolejnym razem bedziesz wiedział jak ustawic

Statyw bym odpuscil chyba ze masz delirke ;)

malyd77
20-07-2008, 14:18
WB to bardziej kolo 5000-5500 stopni ( ja moge powiedziec jak jest u mnie na stadionie ( LUBIN ) innych stadionów nie znam ) Rob NEF zawsze balans delikatnie zmieniesz i kolejnym razem bedziesz wiedział jak ustawic

Czy możesz wyjaśnić jak ustawić WB w D40 aby miało 5000-5500 stopni i co to znaczy "Rób NEF".?
A stary stadion w Lubinie robi wrażenie byłem kilka razy na nim to tak na marginesie

malyd77
20-07-2008, 15:01
a jeszcze jedno iso 400 wystarczy

autograf
20-07-2008, 15:18
Czy możesz wyjaśnić jak ustawić WB w D40 aby miało 5000-5500
Z tego co pamiętam, to w D40 nie można w body ustawić tej opcji. W D80 w WB jest ostatni program o nazwie K, czyli ustawianie temperatury barw w Kelwinach.

co to znaczy "Rób NEF".?
Kolega miał na myśli, abyś zapisywał zdjęcia w formacie NEF (znane też jako RAW). Wtedy w programie (np ACR) możesz wywołać to zdjęcie z ustawianiem m.in. WB.

a jeszcze jedno iso 400 wystarczy
Powinno wystarczyć. Jeśli się okaże że nie - to wtedy czeka Cię zmiana obiektywu. Powyżej ISO 400 jest widoczny szum.

mancini
20-07-2008, 15:44
Ustaw Wb na lampe błyskowa, lub PRE z kartki :) reszte korekt zrobisz w PS lub innym programie do wołania NEF albo na bierząco skorygujesz na stadionie

Bez przesady z tym ISO ze na 400 szumi, spokojnie mozesz uzywac do 800 nie popadajmy w skrajnosc :)

Mysle ze przysłona 5,6 czas kolo 1/50 - 1/80 i ISO bedzie nie wiecej niz 400 :)

Juz stadionu w Lubinie nie ma ( tego starego ) nowy buduja piorunowo :D )

Mavok
20-07-2008, 18:43
Jak będzie potrzeba spokojnie możesz użyć iso 800 w d40 zdjęcia przy takim iso są naprawdę dobre .

projacek
22-07-2008, 01:28
Ja niemam z tym problemów, takie same warunki jak na boisku tylko skracam troche czasy np. z 400 do 200 i jest dobrze ;) ISO, przesłona, balans bez zmian i sa takie oto efekty:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://kujawiak.q4.pl/gallery/big/kujawiak-mien//264.jpg)

Chyba, że chcesz zrobic jakieś bardziej "artystyczne fotki" to wtedy inna sprawa

Jak będzie potrzeba spokojnie możesz użyć iso 800 w d40 zdjęcia przy takim iso są naprawdę dobre .

Życze powodzenia w szukaniu w Polsce stadionu gdzie da sie zejśc do ISO 800 :)

Mavok
22-07-2008, 15:34
Życze powodzenia w szukaniu w Polsce stadionu gdzie da sie zejśc do ISO 800

Jak to przecież nasz rząd obiecał,że niedługo Polska będzie krajem pięknych,nowoczesnych stadionów to i pewnie oświetlenie zrobią takie ze przy iso 100 spoko będzie można robić zajefajne fotki:mrgreen:.Tylko mam nadzieję,że nie obudzimy się z ręką w nocniku .

phantomek
25-07-2008, 13:13
Życze powodzenia w szukaniu w Polsce stadionu gdzie da sie zejśc do ISO 800
.

Mam wymieniac?

Mavok
25-07-2008, 13:31
Mam wymieniac?

Ja tylko cytowałem kolegę z postu powyżej ,że nie da się zejść poniżej iso 800.

Ale jakbyś mógł wymienić to na pewno komuś się przyda .