Zobacz pełną wersję : Nikkor AF 80-200mm f/2.8D ED - pierscień AF
Witam, niedawno stałem się posiadaczem w/w szkła, jednak nie jestem pewien czy wszystko z nim ok. Chodzi o pierścień przełącznika autofocusa (tryb A lub M) - w moim egzemplarzu metalowy pierscień blokuje się tylko w położeniu M (aby przełączyć z M do A trzeba przycisnąć metalowy guzik blokady), natomiast w położeniu A blokada nie zaskakuje. Czy to normalne zachowanie dla tego modelu?
pozdrawiam
U mnie jest tak samo, wydawało mi się, że także powinien być zablokowany w A. Dziś zauważyłem, że ten pierścień (u mnie plastikowy) jest pęknięty :-( Słychać, że coś tam pyka, ale wolę tego nie ruszać. Czy ten pierścień lepiej wymienić, czy go skleić? Czy ktoś orientuje się, jaki jest szacunkowy koszt takiej naprawy?
sirtorpeda
19-07-2008, 22:43
Powinien blokować się w obu nastawach - miałem styczność z trzema takimi szkłami i w każdym jest tak samo.
GrzegorzPPP
20-07-2008, 09:51
właśnie sprawdzałem u siebie, blokuję się w obu pozycjach
Byłem w dwóch punktach naprawy, w tym w serwisie Nikona i okazało się, że pierścień AF powinien blokować się w obu położeniach, w M i A. Niestety u mnie, jak pisałem, pękł ten pierścień i obiektyw wymaga serwisowania :( . Czas naprawy wynosi ok. 3 tygodni, części są - to info z serwisu Nikona. Przypuszczam, że może nastąpić jakaś obsuwa w czasie, więc chyba go oddam do naprawy jak najszybciej. W zakładzie Bieńka okazało się, że to koszt rzędu 350zł :-(
u mnie tez ten pierscien pekl, ale w ten sposob, ze blokuje sie w pozycji A i wtedy trzyma pewnie :) poki co trzyma sie w calosci :)
a czemu u Bienka tak drogo? Jakis czas temu slyszalem cos o ok 150zl za naprawe samego pierscienia...
Trzeba pół obiektywu rozebrać na kawałki. Tego pierścionka nie da się inaczej zdjąć, jak w ten sposób. Mówił mi, że próbował go kleić, ale bez rezultatu.
Hej,
No i po bólu. Właśnie odebrałem obiektyw z naprawy. Wymienili mi ten pierścień, jednak niezbyt dokładnie przełącza się na M, tzn. srebrny guzik nie wyskakuje od razu, a trzeba trochę nacisnąć ten czarny pierścień obok tego guzika. Podobno ma się to z czasem trochę wyrobić i będzie ok. Serwis Nikon Polska skasował mnie na kwotę 329,19zł. Oczywiście byłem powiadomiony o cenie naprawy, dziś zadzwoniła pani z NP że obiektyw do odbioru.