PDA

Zobacz pełną wersję : D 40 i wyzwalanie przez wężyk..

coroner
19-07-2008, 18:40
Witam.
Czy D40 ma jakieś gniazdo do podpięcia wężyka synchro? Oglądałem go już zewsząd, ale nie znalazłem niestety... Pytam bo wolę się upewnić. Ewentualnie czy istnieje jakaś prześciówka, którą wpinało by się do sanek lampy a do niej podłączało kabel synchro? Chodzi mi o wyzwalanie w ten sposób lamp zewnętrznych

Pozdrawiam

Jacek_Z
19-07-2008, 20:28
.. Ewentualnie czy istnieje jakaś prześciówka, którą wpinało by się do sanek lampy a do niej podłączało kabel synchro? Chodzi mi o wyzwalanie w ten sposób lamp zewnętrznych
oczywiście, że istnieją kostki z gniazdkiem PC.
Radze uwolnić się od kabli i kupić tanią radiówkę.

Frodo
19-07-2008, 21:05
Jacek, poleciłbyś jakieś niedrogie i niezawodne?

Władca Pixeli
19-07-2008, 21:08
Ewentualnie czy istnieje jakaś prześciówka, którą wpinało by się do sanek lampy a do niej podłączało kabel synchro?
Nikon AS-15

Jacek_Z
19-07-2008, 21:10
Zdaje się, że to loteria. Jedni są zadowoleni, inni narzekają na gubienie błysków i mały zasięg.
Nie wyłapałem lepszej opinii o jakimś modelu, nie wiem co polecić.

coroner
19-07-2008, 21:20
oczywiście, że istnieją kostki z gniazdkiem PC.
Radze uwolnić się od kabli i kupić tanią radiówkę.

A czy jakąś radiówką odpalę żarówki błyskowe tego typu? http://allegro.pl/item396188712_2x_statyw_oprawa_lampa_blyskowa_para solka_1x_tlo.html
Wiem, że to nie jest sprzęt rewelka, ale też nie przymierzam się do niego (przynajmniej na razie), po prostu zastanawiam się czy dam radę pracować z czymś takim posiadając obecny sprzęt (D40), czy też muszę się uzbrajać w puchę z trybem commander ??

Jacek_Z
19-07-2008, 21:26
oczywiście, że odpalisz te żarówki radiowo.
Tryb CLS jest bezuzyteczny przy tych żarówkach, nie zmieniaj puszki pod kątem takich błyskogratów :-D.

coroner
19-07-2008, 21:31
A jaka jest przybliżona cena takich wyzwalaczy radiowych, i jak to się w ogóle nazywa?? Przepraszam za byćmoże głupie pytania, ale oświetleniem dopiero zaczynam się interesować i pasowałoby wiedzieć, czego w ogóle mam szukać ;)

coroner
19-07-2008, 23:50
Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/item396193849_bezprzewodowy_wyzwalacz_lamp_blyskow ych_promocja_.html , czy taki wynalazek wystarczy ??

Jacek_Z
20-07-2008, 01:13
to jest bezprzewodowo, ale na IR - podczerwień. Te twoje żarówki chyba mają wbudowane fotocele, więc to będzie działało.
szukaj na allegro wyzwalacz radiowy one są trochę praktyczniejsze od IR, ale z drugiej strony bywają kłopoty z odbiornikami, które trzeba łączyć z lampą przez jakieś przejściówki.
To wszystko zależy jakie są gniazda na wyjściu z radia i na wejściu do lamp. A z tym jest róznie, bo sa i typu jack i typu PC i normalne sanki od lamp. Zależy od tego co kupisz - zwróć na to uwagę.

coroner
20-07-2008, 23:04
Widzę więc, że kompletowanie oświetlenia to nie taka prosta sprawa. Dziękuję Jacku za zwrócenie uwagi :)