Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Poranne... - [Nemeth]

Nemeth
19-07-2008, 11:42
Witam

Jak się Wam to widzi?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img184.imageshack.us/img184/1475/dsc9414gp9.jpg)

źródło (http://img184.imageshack.us/img184/9231/dsc9377nq4.jpg)

źródło (http://img154.imageshack.us/img154/3771/dsc9367su2.jpg)

pozdr.

deoc
19-07-2008, 11:44
czy tylko mi sie zdaje czy ten pomost z 1. to czesty gosc na Twoich zdjeciach??
A tak poza tym to klasa jak zawsze :) Wszystkie super z naciskiem na 1. :D

Nemeth
19-07-2008, 11:50
Ten pomost omijałem szerokim łukiem przez - w sumie - lata. Taki niepozorny. Ale widok z niego przedni ;)
Tyle tylko, żeby zrobić #1 musiałem stać na skraju pomostu modląc się w duchu by się nie "gibnąć" do wody ;)

Grzegorka
19-07-2008, 11:52
Podoba mi się - jak niemal zawsze :D W tej kolejności w jakiej dałeś :)

borregaard
19-07-2008, 12:02
Jedynka b.fajna,nawet z tym czymś do ratowania tonących....i mimo "gibniętego" horyzontu...:-D
Trójka ,to nieporozumienie jakieś....łódka niewyrażna i nie w mocnym punkcie obszaru "owiniętego" winietą....:mrgreen:
Pzdr
Andrzej

..pojętny uczeń Mistrza Bombla....chociaż się nie zrównoważyło,ale tylko deko

..to ,akurat,komplement...:-D

odii
19-07-2008, 12:07
jedynka super - spokój, cisza... dzisiaj rano robione? bo ja dopiero co wstałem :D

Piotr_ek
19-07-2008, 12:55
Jak się Wam to widzi?

Zatoka Pucka ?

Dwójeczka przypadła mi do gustu. Już odliczam dni do wyjazdu nad morze... :)

Nemeth
19-07-2008, 13:01
Zatoka Pucka ?

(...)

Tia... i to widziana z samego Pucka... dlatego odechciewa mi się już komentować uwagi o rzekomo "krzywym" horyzoncie.... :|

Nemeth
19-07-2008, 13:06
(...)

..pojętny uczeń Mistrza Bombla....

(...)

Hmm... Od czasu gdy kolega Bombel jakieś półtora roku temu w charakterystyczny dla niego sposób uświadomił mi, że to co wydawało mi się być HDRem, HDRem jednak nie było to żadnych "lekcji" od niego nie odbierałem.
Nie bardzo wiem zatem o czym mówisz.

ADAM1
19-07-2008, 13:11
Jakoś nie czuję klimatu, może półgodziny do godziny wcześniej, trzeba było strzelać, a tak jest już .......

......... chłodno.

Kiedyś strzelałeś cieplejsze, wieczorne pejzażyki.;)

Piotr_ek
19-07-2008, 13:13
Hmm... Od czasu gdy kolega Bombel jakieś półtora roku temu w charakterystyczny dla niego sposób uświadomił mi, że to co wydawało mi się być HDRem, HDRem jednak nie było to żadnych "lekcji" od niego nie odbierałem.

HDR to zło... ta technika działa w nazwijmy to specyficznych warunkach i nie ma sensu stosowania jej na siłę tak jak czyni to wiele osób. A do DRI mam następujące podejście - im mniej dłubania przy focie i mniej warstw tym lepsza fota - zakładając, że mam się dobrze naświetlonego NEFa - bo jak się mawia z pustego i Salomon nie naleje...

Nemeth
19-07-2008, 13:26
Jeśli chodzi o te konkretne zdjęcia to są to zrzuty z matrycy. Tu lekko krzywa, tam poziomy. To wszystko. Żadnych warstw, żadnych DRI. :)

Piotr_ek
19-07-2008, 13:32
Żadnych warstw, żadnych DRI.

Warto wiedzieć :)

ADAM1
19-07-2008, 13:39
PRZEPRASZAM, nie zauważyłem, że to PORANNE, a nie wieczorne.:D

Tak więc, pół godziny do godziny później.

Tak, czy siak jest za chłodno.

borregaard
19-07-2008, 13:54
Nie bardzo wiem zatem o czym mówisz.

Dobra...nabiję sobie posta,bo nie chcę by ktoś pomyślał ,że czytam forum bez zrozumienia...
Chcesz powiedziec,że "przelatujesz" posty i ....nic.
OK.
Nie wierzę,bo nie byłoby reakcji.......:mrgreen:

I tyle...miłego weekendu...:-D

Pzdr
Andrzej

.....uczniem się jest nawet bezwiednie...
Raczej nie da się nie wynieść nic z postów Bombla,nawet taki matoł jak ja coś podpatrzyłem...ale tylko tyle ile pozwoli mi nie czerwienić się jak pokażę album czy plik, znajomym czy rodzinie,ze zwykłymi pstrykami..

Nemeth
19-07-2008, 15:17
(...)
Raczej nie da się nie wynieść nic z postów Bombla,nawet taki matoł jak ja coś podpatrzyłem...ale tylko tyle ile pozwoli mi nie czerwienić się jak pokażę album czy plik, znajomym czy rodzinie,ze zwykłymi pstrykami..

Tyle, że Bombel nie odkrywa wiedzy tajemnej. Mówi z godną podziwu wytrwałością o podstawach. Wystarczy odrobić pracę domową - mniej siedzieć na forum i przeczytać książkę o fotografii. Albo ją chociaż "przelecieć" wzrokiem.

borregaard
19-07-2008, 15:21
Fakt,trudno się z tym nie zgodzić...:-D
Pzdr
Andrzej

T_P_
19-07-2008, 16:05
Tak jak zaprezentowałeś, tak i oceniam- 1, 2, 3,

T_P_

Seeker
20-07-2008, 02:06
Mnie najbardziej 1 i troche 3.

harb
20-07-2008, 08:46
jedynka bdb, dwójka dobra :-D

pozdrawiam

ADAM1
20-07-2008, 10:45
... przeczytać książkę o fotografii. Albo ją chociaż "przelecieć" wzrokiem.

I tu leży pies zagrzebany, bo spora liczba radośnie prezentujących tu zdjęcia, zachowuje się tak jakby książki parzyły ich w ręce.:D

Tak więc skoro ci koledzy nie zadają sobie trudu, aby poznać podstawy, to MUSI to ktoś im powiedzieć.

I robi to właśnie, między innymi kolega bombel.

Bardzo proszę więc, więcej szacunku do jego syzyfowej działalności.

ekonet
20-07-2008, 11:00
Jedynka b.fajna,nawet z tym czymś do ratowania tonących....i mimo "gibniętego" horyzontu...:-D
Z Nemethem kiedyś już bardzo dokładnie temat horyzontu był przerabiany i teraz można różne rzeczy mówić, ale nie to, że horyzont "leci" ;)

borregaard
20-07-2008, 11:18
Z Nemethem kiedyś już bardzo dokładnie temat horyzontu był przerabiany i teraz można różne rzeczy mówić, ale nie to, że horyzont "leci" ;)
Przeca nie pisałem "leci",ale że się "gibnął"..:mrgreen:
Pzdr
Andrzej

Nemeth
20-07-2008, 11:42
Przeca nie pisałem "leci",ale że się "gibnął"..:mrgreen:
Pzdr
Andrzej

Przyjedz sobie kiedyś do Pucka. Zapnij w bagnet jakiś szerokokątny obiektyw. Aparat ustaw sobie na wypoziomowanym statywie. Zgraj zdjęcia do komputera. Będziesz mógł sobie prostować "gibnięty" horyzont do usra** śmierci. Wyprostujesz horyzont - walić się będą piony. Wyprostujesz piony - horyzont się będzie "gibać".

...
:|

(...)
Tak więc skoro ci koledzy nie zadają sobie trudu, aby poznać podstawy, to MUSI to ktoś im powiedzieć.

I robi to właśnie, między innymi kolega bombel.

Bardzo proszę więc, więcej szacunku do jego syzyfowej działalności.

Rozumiem, że mamy go po stopach z nabożeństwem całować?

Kpię sobie bo nigdzie nie dostrzegam wyrazów braku owego szacunku do postawy kolegi bombla.
I trudno naprawdę uznać by była to syzyfowa działalność. Parę osób "wyprostował" ;)

Z pozdrowieniami dla bombla ;)

ekonet
20-07-2008, 11:52
O, przepraszam - lekko leci w lewo na zdjeciu nr 3 :)
Zdjęcia ładne, jak zawsze, trzymają wysoki poziom.

Nemeth
20-07-2008, 11:55
O, przepraszam - lekko leci w lewo na zdjeciu nr 3 :)
Zdjęcia ładne, jak zawsze, trzymają wysoki poziom.

Brzeg na trójce "leci po łuku".
Lewa strona jest bliżej matrycy o ładnych parę kilometrów niż prawa.
Weź to wyprostuj.

ekonet
20-07-2008, 11:58
Brzeg na trójce "leci po łuku".
Lewa strona jest bliżej matrycy o ładnych parę kilometrów niż prawa.
Weź to wyprostuj.
Właśnie liczę na to, iż ktoś powie. jak to sensownie zrobić.