Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pejzażyk...
Dzis drugie i ostatnie zdjecie.... odbiega klimatem od pracy "Taki zachód..." wiec wstawiam osobno... i tak duzo wycisnalem z tego kiepskiego na poczatku NEFa...
P.S. Sorki ze tak duzo zajmuje, ale większa kompresja naprawde niszczyla efekt...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/07/f5277e28df2a9294-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
borregaard
19-07-2008, 11:13
Piękna sprawa..
Nie można troszku przygasić tego w LG..byłaby bajka...
Pzdr
Andrzej
Fakt, sporo wyciskane, ale da sie wiecej.
Ciekawa miejscowka, tylko troche slabo to widac.
mi tez się podoba szkoda tylko lewej strony.
pozdrawiam
ver. 2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/07/7edf03dc5bb572e7-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
lepiej??
Wadą tej fotografii jest to, że składa się ona (zupełnie niepotrzebnie) z dwóch pionowych kadrów przypadkowo złączonych ze sobą, z których każdy opowiada inną historię. Tym samym każdy z nich ciągnie widza w swoją stronę i dlatego końcowy efekt tej fotografii, jako całości, jest IMHO troszku kulawy.
Jak poprawić?
Ano IMHO po prostu podzielić ww. fotkę na dwa pionowe kadry. I pokazać tylko ten lewy. W nim jest prawie wszystko, co można pokazać w górach na fotografii. Dość ciekawe światło (poza niewybaczalnym, bo nie uzasadnionym przepałem na górze), głębię budowaną przez liczne plany wspierane dodatkowo poprzez różnicę w kolorystyce dolnej i górnej części zdjęcia, zarys ostrych wzgórz będacych symbolem wysokich gór, w których przebywałeś oraz dynamiczne światło na niebie wspaniale kontrastujące z sielanką zielonej polany w środku kadru.
Popatrz tyle elementów, a dzięki temu, że wszystko jest na swoim miejscu i ma w kadrze odpowiednią wagę, to przekaz płynący ze zdjęcia jest spójny i nic nie przeszkadza w jego oglądaniu.
Główne wyzwanie, to robiąc zdjęcie nie tylko myśleć o tym co się chce pokazać, ale i JAK to coś pokazać w dwuwymiarowej, zamkniętej przestrzeni kadru, by przekaz o tym co nas zachwyciło w realu, bez przeszkódł dotarł za pośrednictwem zdjęcia do widzów.
PS. Pierwsza wersja IMHO lepsza, mniej sugeruje, a więcej pozostawia dla wyobraźni.
Pozdrawiam,
Pyzik
http://www.dreamygallery.com
Pyzik jestes wielki... tak sobie wlasnie zaslonilem prawa strone i masz racje... jest super .....
To bylo takie proste, a ja sie glowilem co zrobic, aby bylo dobrze... co do tego "prawie przepału" to mi sie podoba ;)
Poprostu musze sie wiele jeszcze nauczyc... jak kiedys sie spotkamy to masz u mnie OLBRZYMIEGO browara :)
Pyzik jestes wielki... tak sobie wlasnie zaslonilem prawa strone i masz racje... jest super .....
To bylo takie proste, a ja sie glowilem co zrobic, aby bylo dobrze... co do tego "prawie przepału" to mi sie podoba ;)
Poprostu musze sie wiele jeszcze nauczyc... jak kiedys sie spotkamy to masz u mnie OLBRZYMIEGO browara :)
Się cieszę, że mogłem pomóc. :-)
Jeśli chodzi o przepał, to mnie generalnie rażą błędy na zdjęciach niż mi się podobają. Są pewne wyjątki oczywiście, ale za długo by pisać.
Co do nauki, to życzę powodzenia. :-) Moja drobna rada, to rób zdjęcia krajobrazowe wyłącznie ze statywu, nie po to byś miał zawsze foty nieporuszone, ale głównie po to byś miał czas pomyśleć nad kadrem.
Aha, jak lubisz fotografować góry, to przeczytaj Mountain Light, Galena Rowella.
Co do piwa, to postaram się nie zapomnieć :-)
Pozdrawiam,
Pyzik
http://www.dreamygallery.com
ciekawe miejsce i kiepska pogoda - efekt jako taki, bardzie podoba mi się kadr z lewej naprawdę super mgła i chmury
v.2 jak najbardziej. Mi najbardziej podba się kształt tych skał po prawej. Jakby ogromny niedźwiedź czy wilk wgryzał się w trawę. Super ujęcie !
Pyzik zazwyczaj wie, co mowi. Podziwiam jego determinacje.
a mnie podoba się właśnie takie ujęcie ,ładna kolorystyka prawej i powoli przeniesienie wzroku w głąb ujecia w mgły i chmury - dla mnie wersja nr 1
podzielenie pionu na pół - nie stworzy dla żadnej z połówek własciwego dopracowanego kadru
pozdrawiam :-D