PDA

Zobacz pełną wersję : Vista a Zarządzanie kolorem

milo_ja
19-07-2008, 09:53
Stoję przed dylematem wyboru systemu operacyjnego do nowego komputera.
Sprawa rozbija się pomiędzy XP a Vista. Jedyną rzeczą, jaka mnie przekonuje
do Visty to ponoć lepsze zarządzanie kolorem. No i tu pojawia się pytanie:
na czym polega to "lepszość". Wiem, że został dorobiony nowy engine i
aplikacje mogą z niego korzystać. Chodzi mi o to, czy aplikacje,
które nie potrafią zarządzać kolorem (w szczególności nie biorą pod uwagę
profilu monitora) będą dzięki Viście poprawnie wyświetlać barwy (oczywiście
zakładając, że mam dobry profil do skalibrowanego monitora), czy też
podobnie jak pod XP kolory będą przesaturowane (mam monitor o poszerzonym gamucie).
Żeby było konkretnie: czy IrfanView (czy inna przeglądarka zdjęć) z włączoną opcją
brania pod uwagę profilu zawartego w zdjęciu poprawnie je wyświetli na Viście,
czy też będzie jak pod XP?

stig
19-07-2008, 12:17
Nie wiem jak wyglada CMS w Viscie. Nawet jesli jednak byloby tak jak w Twoich domyslach (zyczeniach?), to hmmm... myslisz, ze "oplaca" sie z tego powodu przechodzic na tak dziadowski system? Wszystkie w zasadzie aplikacje do obrobki zdjec (czy takze skladu), maja dobrze dzialajace CMSy. W takim razie inne oprogramowanie jakie mogloby Cie interesowac, to np. viewer. Nie prosciej znalezc i uzywac takiego, ktory sobie z tym radzi, niz po prostu zmieniac caly system operacyjny, ktory z ta jedna interesujaca Cie zaleta (jesli w ogole, bo przeciez rozmawiajac teraz -- obydwaj tego nie wiemy), przynosi ze soba inne problemy?
Zeby tak uscislic, bo wydaje mi sie, ze troszke niepotrzebnie na wyrost oczekujesz poprawnego wyswietlania zdjec przez inne programy -- co robisz ze zdjeciami w kompie? Standardowo to zdjecia sie zrzuca do kompa, potem oglada (wystarczy viewer z CMSem), obrabia (edytory CMSa maja), potem ewentualnie uzywa w programach do DTP (te takze maja swoje CMSy). Do czego wiec wsparcie zarzadzania kolorem dla aplikacji, ktore go nie posiadaja?

milo_ja
19-07-2008, 17:08
Standardowo to zdjecia sie zrzuca do kompa, potem oglada (wystarczy viewer z CMSem), obrabia (edytory CMSa maja), potem ewentualnie uzywa w programach do DTP (te takze maja swoje CMSy). Do czego wiec wsparcie zarzadzania kolorem dla aplikacji, ktore go nie posiadaja?

Problem w tym, że nie znalazłem sensownego viewera z CMSem. :( Z mniej sensownych to teraz FireFox 3.0. Poza CMSem (o który się właśnie pytam) pozostaje jeszcze kwestia DirectX 10. Mam niezłą zagwózdkę.

stig
19-07-2008, 17:14
Problem w tym, że nie znalazłem sensownego viewera z CMSem. :( ACDSee

Z mniej sensownych to teraz FireFox 3.0. No to akurat browser, a nie viewer. ;) Tylko po co Ci przegladarka WWW z CMSem, skoro do netu i tak wszystko idzie bez profili albo co najwyzej w sRGB.

Poza CMSem (o który się właśnie pytam) pozostaje jeszcze kwestia DirectX 10. No to zdjec ten DirectX Ci raczej nie jest potrzebny. ;)

milo_ja
19-07-2008, 22:01
ACDSee

A z darmowych?

No to akurat browser, a nie viewer. ;) Tylko po co Ci przeglądarka WWW z CMSem, skoro do netu i tak wszystko idzie bez profili albo co najwyżej w sRGB.

Do netu idzie w sRGB lub bez profilu, bo dotychczas przeglądarki nie miały CMSa. A przeglądarka z CMSem mi po to, aby do sRGB wyglądało jak ma wyglądać (tzn. nie przesaturowane). Wspomniałem o Firefoxie, bo od biedy można mu jako adres podać katalog ze zdjęciami i używać jako darmowej przeglądarki zdjęć z CMSem. Strasznie kulawej, ale da się od biedy.

No to zdjęć ten DirectX Ci raczej nie jest potrzebny. ;)
No nie, ale głupio będzie, jak pewnego pięknego dnia pojawi się gierka, w którą chciałbym zagrać a tu w wymaganiach minimalnych DX10. Nie żebym był nałogowym graczem, ale nie samymi zdjęciami człowiek żyje. ;)

stig
19-07-2008, 22:33
A z darmowych?Nie wiem -- nie uzywam innych.

Do netu idzie w sRGB lub bez profilu, bo dotychczas przeglądarki nie miały CMSa. A przeglądarka z CMSem mi po to, aby do sRGB wyglądało jak ma wyglądać (tzn. nie przesaturowane).Ale pomysl -- co Ci po tym, ze u Ciebie w przegladarce z CMSem bedzie to dobrze wygladac, skoro 99% ludzi ogladajacych Twoje zdjecia bedzie miala i tak po staremu. ;)

Czereśniak
19-07-2008, 22:34
Stig:

myslisz, ze "oplaca" sie z tego powodu przechodzic na tak dziadowski system?

Ja tak myślę... I każdemu życzę - na dzien dzisiejszy oczywiście - tego systemu z odpowiednim komputerem (czyt. m.in. 4 GB RAM-u) Nie wyobrażam sobie już innego systemu niz Vista x64. Nawet "tylko" do zdjęć... A sam system kosztuje aż lub tylko 250 zł...

stig
19-07-2008, 22:52
Ja tak myślę... I każdemu życzę - na dzien dzisiejszy oczywiście - tego systemu z odpowiednim komputerem (czyt. m.in. 4 GB RAM-u) Nie wyobrażam sobie już innego systemu niz Vista x64.Taaa... A plik postscriptowy da sie juz na nim wydrukowac? Adobe daje gwaranacje na prawidlowe dzialanie swojego softu pod Vista 64? Nieee? :) No to dla mnie nadal jest to tylko platforma do gier, tudziez zbedny zamulacz komputera, a nie system do pracy.

milo_ja
19-07-2008, 22:54
Nie wiem -- nie uzywam innych.

Co do ACDSee to albo ten CMS kuleje albo nie umiem go włączyć. Ściągnąłem sobie demo ACDSee 10 Photo Manager. Wziąłem pierwsze z brzegu zdjęcie bez załączonego profilu i porównałem z tym, co widać w IrfanView i Gimpie z włączonym CMSem. Jak żywo ACDSee nie zarządza kolorem.

Ale pomysl -- co Ci po tym, ze u Ciebie w przegladarce z CMSem bedzie to dobrze wygladac, skoro 99% ludzi ogladajacych Twoje zdjecia bedzie miala i tak po staremu. ;)
Firefox jest używany przez całkiem pokaźną grupę ludków. Sam zacząłem go używać właśnie ze względu na CMSa. Inne sprawa, że jest on domyślnie wyłączony i aby go włączyc trzeba otworzyć specjlaną stronę skonfiguracją, co nie kazdy robi. Bardziej myślałem w drugą stronę: żebym widział to, co 99% widzi. ;)

milo_ja
19-07-2008, 22:56
Ja tak myślę... I każdemu życzę - na dzien dzisiejszy oczywiście - tego systemu z odpowiednim komputerem (czyt. m.in. 4 GB RAM-u) Nie wyobrażam sobie już innego systemu niz Vista x64. Nawet "tylko" do zdjęć... A sam system kosztuje aż lub tylko 250 zł...

Skoro używasz, to jak to jest z tym CMSem w Viście? Działa jak w XP (czyli generalnie sprowadza się do ustawiania domyślnego profilu), czy też potrafi sterować tym, co wyświetlają aplikacje nie potrafiące same z siebie zarządzać kolorem?

stig
20-07-2008, 11:06
Co do ACDSee to albo ten CMS kuleje albo nie umiem go włączyć. Ściągnąłem sobie demo ACDSee 10 Photo Manager. Wziąłem pierwsze z brzegu zdjęcie bez załączonego profilu i porównałem z tym, co widać w IrfanView i Gimpie z włączonym CMSem. Jak żywo ACDSee nie zarządza kolorem. A w ogole wlaczyles? Ustawiles tak jak GIMPa?

Firefox jest używany przez całkiem pokaźną grupę ludków. Sam zacząłem go używać właśnie ze względu na CMSa. Inne sprawa, że jest on domyślnie wyłączony i aby go włączyc trzeba otworzyć specjlaną stronę skonfiguracją, co nie kazdy robi.No wlasnie. :) Druga sprawa, ze ta "calkiem pokazna grupa ludkow" to moze liczbowo wychodzi sporo, ale procentowo raczej nadal niewiele...

Bardziej myślałem w drugą stronę: żebym widział to, co 99% widzi. ;)No zaraz... Przeciez kazda przegladarka domyslnie wyswietla wlasnie w takiej przestrzeni -- wiec jezeli nic nie bedziesz kombinowal, to bedziesz widzial tak, jak te 99% ludzi. :)

milo_ja
20-07-2008, 11:48
A w ogole wlaczyles? Ustawiles tak jak GIMPa?

Nie włączyłem, bo się nie mogę dokopać do odpowiedniego przełącznika w ustawianiach. W helpie ani słowa o tym. Możesz mi podpowiedzieć gdzie to włączyć?

No zaraz... Przecież każda przeglądarka domyślnie wyświetla właśnie w takiej przestrzeni -- wiec jeżeli nic nie będziesz kombinował, to będziesz widział tak, jak te 99% ludzi. :)
Problem w tym, że przeglądarka zakłada, że monitor wyświetla sRGB i wyświetla obraz radośnie tak, jak jest. A w moim przypadku monitore wyświetla więcej i tu się zaczyna problem. Firefox 3 bierze pod uwagę profil monitora o ile się włączy w nim CMSa.

stig
20-07-2008, 11:58
Nie włączyłem, bo się nie mogę dokopać do odpowiedniego przełącznika w ustawianiach. W helpie ani słowa o tym. Możesz mi podpowiedzieć gdzie to włączyć?Ja uzywam ACDSee Pro 2. CMS jest w Tools / Options / Color Management.

Problem w tym, że przeglądarka zakłada, że monitor wyświetla sRGB i wyświetla obraz radośnie tak, jak jest. A w moim przypadku monitore wyświetla więcej i tu się zaczyna problem.Ale w tym przypadku nie bierzesz pod uwage, ze monitory prawie wszystkich osob ogladajacych Twoje zdjecia (nie mowie tu o forum tylko w ogole), nie potrafia czesto wyswietlic zbyt wiele. Szansa, zeby ktos zobaczyl w internecie Twoje zdjecia dokladnie tak, jak Ty je widzisz w swoim FireFoxie z wlaczonym CMSem i na Twoim monitorze, jest prawie rowna "0". :)

milo_ja
20-07-2008, 12:30
Ja uzywam ACDSee Pro 2. CMS jest w Tools / Options / Color Management.

Pro powiadasz... To może wiele wyjaśniać. :)

milo_ja
20-07-2008, 15:12
Chyba będę musiał zainwestować w w wersję pro. Wygląda naprawdę nieźle. Szkoda tylko, że promocja się kończy 25 lipca.. :(

Czornyj
20-07-2008, 15:46
Nie ma takiego systemu operacyjnego, który zarządzałby barwą w aplikacjach. Każda aplikacja musi mieć zaimplementowany swój własny CMM (Color Management Module).

milo_ja
20-07-2008, 16:01
Nie ma takiego systemu operacyjnego, który zarządzałby barwą w aplikacjach. Każda aplikacja musi mieć zaimplementowany swój własny CMM (Color Management Module).
To kiszka. Fajnie by było, gdyby system mógł za aplikację zarządzać kolorem (tzn. konwertować kolory z domyślnej przestrzeni na przestrzeń monitora).

Czornyj
20-07-2008, 16:04
To kiszka. Fajnie by było, gdyby system mógł za aplikację zarządzać kolorem (tzn. konwertować kolory z domyślnej przestrzeni na przestrzeń monitora).

Nie byłoby fajnie - bo spowolniłoby to działanie aplikacji, gdzie zarządzanie barwą jest praktycznie całkowicie zbędne (np. Office).

milo_ja
20-07-2008, 16:15
Nie byłoby fajnie - bo spowolniłoby to działanie aplikacji, gdzie zarządzanie barwą jest praktycznie całkowicie zbędne (np. Office).
Jakby dało się ten ficzer włączać i wyłączać na życzenie, to nie byłoby problemu.

BTW. Udało mi się znaleźc darmową przeglądarkę zarządzającą kolorem (11view). :) Problem w tym, że jej słabo to wychodzi i obraz jest zażółcony (w porównaniu z GIMPem czy ACDSee). :( Ech...

stig
20-07-2008, 16:17
BTW. Udało mi się znaleźc darmową przeglądarkę zarządzającą kolorem (11view). :) Problem w tym, że jej słabo to wychodzi i obraz jest zażółcony (w porównaniu z GIMPem czy ACDSee). :( Ech...A podlozyles mu firmowy profil monitora? Pamietam jak kiedys niektore aplikacje tak reagowaly na profile dolaczane przez producentow. Sprawdz, jak to "gada" z jakims innym (tylko nie zapomnij tego innego podlozyc we wszystkich aplikacjach, zeby dobrze porownac).

Czornyj
20-07-2008, 16:19
Jakby dało się ten ficzer włączać i wyłączać na życzenie, to nie byłoby problemu.

BTW. Udało mi się znaleźc darmową przeglądarkę zarządzającą kolorem (11view). :) Problem w tym, że jej słabo to wychodzi i obraz jest zażółcony (w porównaniu z GIMPem czy ACDSee). :( Ech...

Być może pracuje na odwzorowaniu absolutnym kolorymetrycznym.

milo_ja
20-07-2008, 18:22
A podlozyles mu firmowy profil monitora? Pamietam jak kiedys niektore aplikacje tak reagowaly na profile dolaczane przez producentow. Sprawdz, jak to "gada" z jakims innym (tylko nie zapomnij tego innego podlozyc we wszystkich aplikacjach, zeby dobrze porownac).
Z braku kalibratora podłożyłem firmowy. Niemniej potestowałem jeszcze z NVAdobe, NVsRGB (dostarczone z Picture Project) i standardowy Windowsowy sRGB i o zgrozo nie widać zmiany (w 11view oczywiście). Jedynie wyłączenie twego ułomnego zarządzania kolorem powoduje, że pomarańcze zmieniają się w walące po oczach czerwienie. W ACDSee zmiana profilu powoduje zmienę wyswietlania w sposób oczekiwany.

Być może pracuje na odwzorowaniu absolutnym kolorymetrycznym.
Kto go tam wie. Nie ma jak tego zmienić. Niemniej jakie bym odwzorowanie nie ustawił w ACDSee czy GIMPie, to i tak żaden z nich mi takich pomarańczy z czerwieni nie robi. :(