Zobacz pełną wersję : Otwieranie filtrów w PS2
jerezano
19-07-2008, 09:20
Może to dziecinne pytanie, ale nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić.
Poprawiając zdjęcie w PS2, ustawiłem w zakładce "filtry" parametry np. wyostrzania (dzieje się to też dla innych filtrów). Teraz ilekroć chcę coś poprawić - PS od razu wyostrza, nie pokazując okna wyostrzania. Nie wiem jak je otworzyć?
Pomoże ktoś?
Pozdrawiam
Przemek Paśnik
19-07-2008, 09:28
Filtres->Sharpen->unsharp mask
sprawa jest taka ze , wybierasz zapewne ostatni filtr czyli ten na samej gorze listy i wtedy jest on z ostatnimi ustawieniami.
Jezeli chcesz uzyc filtru z nowymi ustawieniami , wybierz go z menu tak jak kolega wyzej napisal, ewentualnie Filtry-> Wyostrzanie-> Inteligentne wyostrzanie :>
jerezano
20-07-2008, 11:15
Właśnie w tym tkwi problem, że wybieram go z listy, a nie ostatnio użyty. Ścieżka wyboru filtrów jest mi znana :-D, obojętnie czy chcę wybrać filtr myszką czy klawiaturą - efekt jest ten sam: PS wykonuje zadanie bez pokazania okna.
A nie działa Ctrl + Alt + F?
To wywołanie okna parametrów ostatnio używanego filtru.
jerezano
21-07-2008, 08:11
Ostatnio, problem dotyczy tylko zwykłego wyostrzania. Inteligentne i maska działa ok.
Przy tej kombinacji klawiszy wyostrzanie wyostrza:-D bez okna, a w historii odkłada się kolejna wykonana czynność "wyostrzanie". ???
Ale, o ile się nie mylę, zwykłe "sharpen" nigdy nie miało okna parametrów.
Dlatego wszyscy używają "unsharp mask" :)
jerezano
21-07-2008, 12:31
Jeśli tak, to nie wiem gdzie podziać oczy ze wstydu :oops:
tak, tak- zwykłe wyostrzanie jest bez parametrów.
Nie ma co się wstydzić, każdemu się zdarza :)