Zobacz pełną wersję : problem z niebieską poświatą
piotrek_p
19-07-2008, 03:54
http://picasaweb.google.com/Piotr.Wybawca/WDrWkiGRskie/photo?authkey=XNRt-Ad9Uyc#5224531920993160594
http://picasaweb.google.com/Piotr.Wybawca/WDrWkiGRskie/photo?authkey=XNRt-Ad9Uyc#5224534188599753826
3. http://picasaweb.google.com/Piotr.Wybawca/WDrWkiGRskie/photo?authkey=XNRt-Ad9Uyc#5224535666532852082
problem dotyczy tej poświaty - niebieska, może troche fioletowa, na krawędziach przedmiotów lub na obrysie osób, wystąpiła ona na wielu zdjęciach, ale nie na wszystkich, praktycznie wszędzie gdzie jest biała koszulka!
na 3 natomiast fioletowe są włosy na głowie.
aparat nikon d80
szkło tamron af 70-300 f/4-5.6
balans bieli auto
Focal Length: 70mm
Jeśli ktoś może mnie naprowadzić w czym robię błąd - bardzo proszę o radę.
The Structorr
19-07-2008, 08:42
To zwykła aberracja chromatyczna (http://pl.wikipedia.org/wiki/Aberracja_chromatyczna). Ten obiektyw tak ma. Stosunkowo łatwa do usunięcia (lub zmniejszenia) w programach graficznych i wywoływaczach RAWów.
O kurka, zeby na 70mm juz taka mial (masakra), jednak proponuje zainwestowac w lepsze szklo, albo zaczac robic zdjecia w mniej razacym sloncu, np. z rana albo pod wieczór.
Moze pomysl nad zmiana szkla? Niedrogi, a w miare dobry zoom to Sigma 70-300 APO. Albo Nikkor 70-300.
Moze pomysl nad zmiana szkla? Niedrogi, a w miare dobry zoom to Sigma 70-300 APO. Albo Nikkor 70-300.
Miałem Sigme 70-300 APO też ma niezłe aberracje... mniejsze niż tu ale w tej klasie cudów bym nie oczekiwał ;)
dlatego wlasnie napisalem "a w miare dobry zoom" ;)
O ja cie kręce a już sie przymiarzałem do kupna tego słoja....
piotrek_p
19-07-2008, 12:06
a gdyby zastosować jakiś filtr, aby robić zdjęcia w słońcu - np. polaryzacyjny - czy jest szansa na poprawę?
a gdyby zastosować jakiś filtr, aby robić zdjęcia w słońcu - np. polaryzacyjny - czy jest szansa na poprawę?
podobno polaryzacyjny kołowy daje poprawę, ale osobiście nie sprawdzałem
Moja mała uwaga. To są cropy. Zwróćcie uwagę, że w klasie szkieł amatorskich takie abberacje to niemal normalna sprawa. A fajnym abberatorkiem jest nawet 85/1.8... A autor wątku niech pokaże normalną fotkę.
http://optyczne.pl/56.5-Test_obiektywu-Tamron_AF_70-300_mm_f_4-5.6_Di_LD_Macro_Aberracja_chromatyczna.html
piotrek_p
19-07-2008, 20:20
oto oryginał - na ile pozwala oczywisci serwis picassa:
http://picasaweb.google.com/Piotr.Wybawca/WDrWkiGRskie/photo?authkey=XNRt-Ad9Uyc#5224790665664653042
przy powiekszeniu mozna zobaczyc to co umieściłem jako link do pierwszego zdjecia
Są szkła które aberują bardziej od innych. Dużo zależy jak będziesz prezentował zdjęcia- np. czy będą to duże formaty, wtedy może to być już uciążliwe. Jeżeli jednak bardzo Ci to przeszkadza pozostaje robić zjęcia w mniej konstrastowych scenach, lub obrabiać zdjęcia pod kątem zmniejszenia aberracji. Najlepiej wtedy ronić zdjęcia w RAW i obrabiać jakimś programem, choćby darmowym RawTherapee
Na nie kropach jest przyzwoicie. Niedostrzegam (tak na szybko) problemu.
piotrek_p
20-07-2008, 23:46
dzieki za rade...
na zdjeciach bez powiekszeń nie jest tak źle - ale jak je przytne - wygląda kiepsko
mrpawcio
21-07-2008, 00:19
Polecam zamienić szkło na Nikkora 70-210 4-5.6, do kupienia na naszej giełdzie na 350 zł (nie ja sprzedaję :-) ) Szkoda się męczyć z takim szkłem i za każdym razem usuwać tą aberrację w programie graficznym.
dzieki za rade...
na zdjeciach bez powiekszeń nie jest tak źle - ale jak je przytne - wygląda kiepsko
Możesz się zdziwić ale wiele innych mogło by się wydawać rewelacyjnych szkieł (czytaj profi i drogich) po kadrowaniu również będzie wyglądać kiepsko...
Szkoda się męczyć z takim szkłem i za każdym razem usuwać tą aberrację w programie graficznym.
Jakbyś podobnie kadrował fotki z 70-210 to nie wiem czy by było dużo lepiej...
Pomijając że mydło okrutne (przyjmijmy że to zrozumiałe dla max dziury przy amatorskim szkle) ale z taką abberacją - i to w centrum kadru - nie spotkałem się nawet w kompaktach z najniższej półki. Naprawdę to nic niepokojącego a może być jeszcze gorzej? (zdziwiony pytam na poważnie bo mój kit na dowolnej ogniskowej zachowuje się na pełnej dziurze 100x lepiej)
Pomijając że mydło okrutne (przyjmijmy że to zrozumiałe dla max dziury przy amatorskim szkle) ale z taką abberacją - i to w centrum kadru
Skąd wiesz, że to centrum kadru? To są okrutne cropy i choćbyś się okrutnie starał to kompakt wyjdzie i tak okrutnie gorzej (okrutnie scropowany).
Naprawdę to nic niepokojącego a może być jeszcze gorzej?
Jak dla mnie takie CA jest nie do zaakceptowania. Mam 70-300 VR i ponoc aberruje dosc mocno, ale takich cyrkow nie mialem jeszcze nigdy, nawet w ostrym sloncu.
Pozostaje tylko unikanie bardzo kontrastowych kadrow i ostrego slonca + usuwanie CA w postprocessing'u jak juz bedziesz musial strzelac w takich warunkach.
Ludziska, a widzieliście aberrację np. z Nikkora 85/1.8? Na pewno nie mniejsze jak z tych przykładów jak tutaj. Niech autor pokaże pełny rozmiar pierwszej fotki (nie skropowanej).
Nie wiem jak aberruje 85/1.8 bo nie mialem, ale mimo, ze to sa cropy to i tak moim czysto subiektywnym zdaniem CA jest za duza :)
Nie wiem jak aberruje 85/1.8 bo nie mialem, ale mimo, ze to sa cropy to i tak moim czysto subiektywnym zdaniem CA jest za duza :)
Widzisz, bo są takie specyficzne warunki, że nawet najlepszy obiektyw potrafi zamienić się w aberratorka. Nota bene nie wiem czy nie pomyliłem z 85 z 35 (już nie pamiętam). Ale też może nie zauważacie takie problemu, bo mało kto i nawet jeśli to nie zaczęsto nie robi aż takich cropów i (ba!) nie oglądacie fotek w takim powiększeniu!
To prawda nie ogladam zdjec w takim zajeb...tym powiekszeniu bo nie ma takiej potrzeby, ale... ( :) ) nieraz przy fotografii ptakow, jak strzelam cos na tle nieba (jakis fajny gatunek i nie ma czasu na zabawe z ladnym kadrowaniem na tle lisci itp.) to sobie cropuje jak ptaszek jest maly. I serio, nawet na bialych piorkach nie mam takiego syfu.
Ale faktycznie moze sie zdarzyc sytuacja w ktorej nawet najlepsze szklo zafunduje nam fioletowe obwodki... i moze to byla ta sytuacja? :)
Ale faktycznie moze sie zdarzyc sytuacja w ktorej nawet najlepsze szklo zafunduje nam fioletowe obwodki... i moze to byla ta sytuacja? :)
No właśnie tego nie wiemy. Ba, nie wiemy jak wygląda obrazek oryginalny. Bo patrząc na fotki z galerii to jest wszystko ok.
To czekamy na oryginaly :)
piotrek_p
21-07-2008, 21:26
na jakiej stornie lub poprostu gdzie mogę zamieścić zdjęcie w oryginale - ok3mb, 3kx2k pixeli?????????????
picassa to szajs i nie moge wepchnąć tam oryginału.
a i przy okazji moge kilka innych przykładów zapodać - szokujących dodam
piotrek_p
21-07-2008, 22:49
http://www.myalbum.com/Album=JBLRJS6W
zobaczcie państwo to: tu jest pod słońce - może dlatego?!?!
2 zdjecia
i
a te to tragedia:
http://www.myalbum.com/Album=F4H3TO6P
tu 3 zdjecia
można zobaczyć w oryginale!!!
moja rada jest taka:
poproś kolegę, niech sprawdzi grawitacje tym pseudoobiektywem z np.10 piętra, będziesz miał z niego większy pożytek, jak zobaczysz w jaki efektowny sposób kończy swój żywot :mrgreen: (tylko uważajcie na przechodniów, samochody i po spektaklu pozamiatajcie ;)
tak na poważnie, koledzy którzy mówią, że wielkość tej wady to normalka, ..chyba oczu dziś nie myli..,
nie spotkałem sie jeszcze z taką aberracją, z kompaktami na czele
piotrek_p
21-07-2008, 23:21
zatem ostatnie pytanie - czy ktos ma tamrona 70-300 /4-5.6 i taki sam problem, czy może mój ma jakąś wadę(może jeśli wymienię na inny egzemplarz będzie inaczej, choć trochę lepiej)??????
wg.mnie to ewidentnie wadliwy egzemplarz
zatem ostatnie pytanie - czy ktos ma tamrona 70-300 /4-5.6 i taki sam problem, czy może mój ma jakąś wadę(może jeśli wymienię na inny egzemplarz będzie inaczej, choć trochę lepiej)??????
Miałem kiedyś (i teoretycznie mam dalej), ale ładnych parę lat temu poszedł w ludzi - pożyczyłem i jakoś nie wrócił jeszcze. Może się wreszcie upomnę?
W każdym razie nie pamiętam żebym kiedykolwiek miał aż taką aberrację nawet w krytycznych warunkach. Ale może pamięć nie ta.
No to po ostatnich próbkach stwierdzam: słabo :(
A widzisz :p Ewidentnie jest walniety, niestety :(
Lampiarz
22-07-2008, 08:28
Mam N 70-300 VR ale takich efektow nie robi. Skala zjawiska na Twoim Tamronie jest ogromna moim zdaniem. Ten egzemplarz jest prawdopodobnie wadliwy.