PDA

Zobacz pełną wersję : wybór filtra

Kordian d70
19-07-2008, 01:27
stoje przed wyborem kilku filtrow i nie bardzo wiem jak to ugryzc

chcialbym kilka polowek i polar

i tu pytanie do uzytkownikow i zwolennikow danych filtrow
czy lepiej kupic filtry nakrecane czy zainwestowac w system cookin?

dzieki i pozdrawiam ;-)

pinio
19-07-2008, 01:29
Połówki - Cokin, polar - nakręcane.

Kordian d70
19-07-2008, 16:07
ma ktos linka do sampli z 50mm 1.8 + filtry, bylbym wdzieczny

T_P_
19-07-2008, 16:16
Cokin- jest systemem kreatywnym w związku z czym bije na głowę "nakręcaną" konkurencję... :-D Od każdej zasady są jednak wyjątki, o których już częściowo wspomniał pinio. Mianowicie- z filtrów nakręcanych warto mieć filtr polaryzacyjny i ewentualnie (jak ktoś używa) IR,

T_P_

Kordian d70
19-07-2008, 16:45
a jaki polar polecacie, wkrecany oczywiscie ;-)

Art Erie
19-07-2008, 16:57
Od 2 lat mam na Coolpixie B+W, na jesień planuję zakup lustra i dobrego szkła (N24-70). Skoro na C8800 nakręcam B+W, to przy lustrze nie zejdę niżej. Cokinów używam też od jakiegoś czasu ( oryginały ). Filtry to nie jest temat do oszczędności.

pinio
19-07-2008, 20:49
Mianowicie- z filtrów nakręcanych warto mieć filtr polaryzacyjny i ewentualnie (jak ktoś używa) IR,
Z nakręcanych, to można też jeszcze pełne ND, w szczególności te mocno przyciemniające.

T_P_
19-07-2008, 21:14
Od 2 lat mam na Coolpixie B+W, na jesień planuję zakup lustra i dobrego szkła (N24-70). Skoro na C8800 nakręcam B+W, to przy lustrze nie zejdę niżej...

Filtry B&W rzecz jasna, to filtry z wysokiej półki, z tym że kupując filtr polaryzacyjny warto wybrać wersję slim. B&W oczywiście ma w swojej ofercie takowy filtr lecz bez przedniego gwintu... Ja wybrałem Marumi...

Z nakręcanych, to można też jeszcze pełne ND, w szczególności te mocno przyciemniające.

Oczywiście że można, ale trudno sobie wyobrazić 3 filtry ND, łącznie zamocowane, w połączeniu z szerokim kątem... Jeżeli już, to tak jak wspomniałeś- bardzo mocno przyciemniające typu Hoya ND x400, etc.

Kreatywność systemu Cokin rozwiewa w moim mniemaniu wszelakie wątpliwości przy wyborze filtrów połówkowych... Ewentualnie rozważyłbym, będąc na Twoim miejscu, nie to czy nakręcane czy też Cokin, a to czy Cokin, Hitech, PPL czy też LEE ;)

Pozdrawiam, T_P_

pinio
19-07-2008, 21:19
Oczywiście że można, ale trudno sobie wyobrazić 3 filtry ND, łącznie zamocowane, w połączeniu z szerokim kątem...
A w Cokinie sobie to wyobrażasz ;)
Akurat przy szerokim kącie, to w systemie Cokin w zasadzie można myśleć tylko o jednym filterku - trzeba wtedy również korzystać z holdera z jednym slotem.

Art Erie
19-07-2008, 21:21
...a to czy Cokin, Hitech, PPL czy też LEE ;)...

Dopiszę jeszcze tylko, że przy systemie Cokin nie warto inwestować w typ "A", lecz od razu zbierać filtry typu "P". Dla mniej zorientowanych dopiszę, że chodzi tutaj o wielkość filtrów, a więc o zakres srednic obiektywów z jakimi będą one mogły pracować.

T_P_
19-07-2008, 21:53
A w Cokinie sobie to wyobrażasz ;)...

Zdecydowanie łatwiej... ;)

Dopiszę jeszcze tylko, że przy systemie Cokin nie warto inwestować w typ "A", lecz od razu zbierać filtry typu "P"...

Dokładnie, albowiem największy pierścień jest dostępny dla obiektywu o średnicy 62 mm...

T_P_

pinio
19-07-2008, 23:28
Zdecydowanie łatwiej... ;)
A jak chcesz upchać kilka filtrów w jeden slot?
Nakręcane można stosować w wersjach slim :).
Można też zamiast nakręcać kilka ND mieć ich więcej i nałożyć jeden o gęstości jak trzeba - podobnie też w Cokin ;)

T_P_
20-07-2008, 00:03
A jak chcesz upchać kilka filtrów w jeden slot?

A kto mówi o jednym slocie- ja cały czas mam na myśli uchwyt na 3 filtry- taki standard :-D

Nakręcane można stosować w wersjach slim :). Można też zamiast nakręcać kilka ND mieć ich więcej i nałożyć jeden o gęstości jak trzeba - ...

Właśnie sobie sam odpowiedziałeś:

...podobnie też w Cokin ;)

Stąd ta kreatywność tego systemu. Zmieniasz filtry jak rękawiczki- ND pełne, połówkowe ND, "kolorowe", etc., bez konieczności demontażu pierścienia i uchwytu :-D

T_P_

pinio
20-07-2008, 01:04
A kto mówi o jednym slocie- ja cały czas mam na myśli uchwyt na 3 filtry- taki standard :-D
A próbowałeś kiedyś uchwyt na trzy filtry podpinać np. do Sigmy 10-20 i robić na szerokim końcu? Widziałeś może wtedy winietowanie? A nie widziałeś holdera z jednym slotem właśnie do szerokich kątów? Jeśli nie, to poszukaj. A słyszałeś o przycinaniu trzyslotowych holderów do jednego slota, bo taniej wychodzi? Jak myślisz dlaczego niektórzy forumowicze tak robią - dla zabawy, bo lubią? A może mają jakiś głębszy w tym cel?

Właśnie sobie sam odpowiedziałeś:
Nie sobie, a tobie :twisted: To ty pierwszy kazałeś nakręcać trzy filtry ND na obiektyw. Pamiętasz?

Stąd ta kreatywność tego systemu. Zmieniasz filtry jak rękawiczki- ND pełne, połówkowe ND, "kolorowe", etc., bez konieczności demontażu pierścienia i uchwytu :-D
Nigdy nie twierdziłem, że tak nie jest. Żeby była jasność - posiadam zarówno filtry nakręcane (ND pełne i polary) oraz z systemu Cokin (połówkowe). Przy połówkowych Cokin jest nie do zastąpienia. Przy pełnych i polarach - wolę nakręcane. :)

T_P_
20-07-2008, 09:49
A próbowałeś kiedyś uchwyt na trzy filtry podpinać np. do Sigmy 10-20 i robić na szerokim końcu? Widziałeś może wtedy winietowanie?...

Niestety nie, amator ze mnie...

...A nie widziałeś holdera z jednym slotem właśnie do szerokich kątów? Jeśli nie, to poszukaj...

Dziękuję za radę, poszukałem...

...A słyszałeś o przycinaniu trzyslotowych holderów do jednego slota, bo taniej wychodzi?...

Tak słyszałem i fakt taniej wychodzi... http://www.foto-kurier.com.pl/

...Jak myślisz dlaczego niektórzy forumowicze tak robią - dla zabawy, bo lubią? A może mają jakiś głębszy w tym cel?...

Zapewne tak, bo inaczej by tak nie postępowali...

pinio- emocje trzymaj na wodzy, bo Twoja irytacja nijak wpływa na naszą dyskusję...

...Nie sobie, a tobie :twisted: To ty pierwszy kazałeś nakręcać trzy filtry ND na obiektyw. Pamiętasz?...

Kazałem powiadasz..., a może próbowałem sobie to wyobrazić...

...Przy pełnych i polarach - wolę nakręcane. :)

Na tym zakończmy naszą bezprzedmiotową dyskusję. Niech autor wątku przemyśli sprawę i sam dokona wyboru jako przyszły użytkownik omawianych filtrów...

T_P_

Kordian d70
20-07-2008, 22:36
Dzieki i ja sobie pomysle a wy troche wyluzujcie, bo widze ze nastapila ostra wymiana pogladow ;-)

tak czy inaczej jest tak jak myslalem, ze ilu uzytkownikow tyle opinii,
tak wiec pozostaje mi pomyslec co mi bardziej pasuje i do sklepiku na zakupy.

Dzieki bardzo za podpowiedzi.

pinio
20-07-2008, 23:15
pinio- emocje trzymaj na wodzy, bo Twoja irytacja nijak wpływa na naszą dyskusję...
Jeśli naszą wymianę zdań uważasz za mocno emocjonalną z mojej strony i myślisz, że jestem poirytowany, to Twój problem. Zapewniam Cię, że jestem wyluzowany. Oszczędzaj czerwonego - to kolor adminów forumowych ;)

Dzieki i ja sobie pomysle a wy troche wyluzujcie, bo widze ze nastapila ostra wymiana pogladow ;-)

Naprawdę uważasz, że to ostra wymiana zdań :shock: W porównaniu do innych wątków to tylko zwykłe popierduchy ;) :)

Pozdrawiam