Zobacz pełną wersję : Ślubne zdjęcia w nocy?
Jutro ślub i nie mam za bardzo czasu na próby, a młodzi zażyczyli sobie nocne zdjęcia przy kościółku, który ponoć jest ładnie oświetlony. Nigdy jeszcze nie robiłem takich zdjęć, a nie chcę się zbłaźnić jakimiś próbnymi zdjęciami... Pytanie do fotografów ślubnych: Jak? Statyw na pewno, SB800 na TTL BL? manual? Jakieś korekty na lampie?
CLS fajnie by sie zpisal. na pewno nie lampa na sankach bo bedzie tak sobie...
Jak SB800 była nowa to się trochę bawiłem CLSem, ale teraz mnie przypiliło trochę. Dzisiaj w pracy do późna, nie będę miał czasu... Będzie raczej na sankach
Na tylną kurtynę i dajesz czas jakiś 1/30-1/40, może być i na sankach byle sensownie odbite światło.
slanting_eye
18-07-2008, 16:35
podlacze sie do pytania tak niesmialo :)
Na tylną kurtynę i dajesz czas jakiś 1/30-1/40, może być i na sankach byle sensownie odbite światło.
Od czego odbite światło? Będę chyba robił z dyfuzorem.
Od czego odbite światło? Będę chyba robił z dyfuzorem.
Masz SB-800, użyj wysuwanej białej karty i dyfuzora.
Palnik lekko do przodu, ale nie na wprost.
A tak, w ogóle, http://foto.jasiu.pl ;)
a ja robie nocne zdj slubne w swietle ciągłym :D
będzie pan z kamerą? poproś go by poświecił ci lampką na kamerze (zwykle halogen 25W). aprat na statyw i po problemie
Dzięki za uwagi. Myślę, że poradzę sobie. a SB800 w TTL BL?
na pewno niedoświetli...
ja bym robił w M - efekt najbardziej przewidywalny i powtarzalny
Łukasz F.
18-07-2008, 17:29
kiedys robilem.
potrzebny statyw, niestey ogranicza toche mobilnosc, ale za to sa lepsze wyniki.
tryb S, czas ok, 1/30 - 1/8 i lampa na 2 kurtyne, raczej bez dyfuzora. ciezko bedzie z WB ale zawsze mozna w NEFach robic i potem wyciagac. zrob kilka fotek w trybie TTLBL i kilka TTL. chociaz z tego co pamietam, lepsze wyniki byly na TTLu
a ja robie nocne zdj slubne w swietle ciągłym :D
będzie pan z kamerą? poproś go by poświecił ci lampką na kamerze (zwykle halogen 25W). aprat na statyw i po problemie
Widziałem je. Ostatnio wrzucałeś na forum, a co z balansem bieli? na żarówkę? nie mam w D70 w kelwinach ;(
jak masz D70 to zarowka albo, zeby było dokładniej - NEF
Widziałem je. Ostatnio wrzucałeś na forum, a co z balansem bieli? na żarówkę? nie mam w D70 w kelwinach ;(
NEFy tylko i wyłącznie miły kolego.
Nie zamierzasz chyba spaprać komuś ślubu robiąc w jotpegach. :)
NEFy tylko i wyłącznie miły kolego.
Nie zamierzasz chyba spaprać komuś ślubu robiąc w jotpegach. :)
te moje były z JPGa - zleceniodawca nie chciał nefow...
Pracuję w lightroomie, ustawiam balans bieli na JPGach
Nie wiem, ja osobiście wolę zrobić w NEFach i nawet wywołać wszystkie z automatu, nie ufam JPG.
Szczególnie ze starszych puszek, bo ponoć D300 ma już znośne.
W tym akurat przypadku, którego dotyczy wątek też będę robił NEFy, żeby mieć większą tolerancję gdybym źle naświetlił.. TFU!
... i w miarę możliwości maksymalnie małe iso - zeby nie wychodziły przydkie rzeczy przy wyciąganiu ;)
Moim koszmarem jest monochromatyczne światło i gdyby nie NEFy często byłbym w dupie.
Taka prawda.
... i w miarę możliwości maksymalnie małe iso - zeby nie wychodziły przydkie rzeczy przy wyciąganiu ;)
Marzę o D700, może w przyszłym sezonie...heh
piotereks
18-07-2008, 19:58
daj znac jak ci poszlo. czekamy na jaks fotke. powodzenia. jak Kosciolek bedzie rzeczywiscie ladnie oswietlony to beda super zdjecia. a zrob tak dla przekory na koniec na auto - "portret noca" zobaczymy co wyjdzie. o ile bedziesz pamietal.
Oczywiście jak zawsze coś wrzucę. Hmhm... portret nocą, a co na to Sabina ;)
tymancjo
18-07-2008, 21:19
Witam,
Z tego co kojaże to d70 działą jako commander na jedna grupe.
Ja bym polecał te sb wywalić jako zdalną w trybie ttl - zdjecie probne + korekta. Iso jakies sensownie wysokie i dosc dlugie czasy (1/30) nawet bez statywu daja rade - chyba ze mlodych postawisz zaraz pod latarnia - to wtedy krotsze bo udzial zastanego bedzie wiekszy.
taki klin na 1/40s (jezeli dobrze pamietam)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://photoshots.pl/sub/karolina/2008-07-05-21-10-56-DSC_2823.jpg)
i cos podobnego (chyba na dluzszym czasie):
źródło (http://photoshots.pl/database/sluby/pary/12/galeria/big/2008-06-14-21-37-29-_DSC9886.jpg)
w obu przypadkach sb600 jako zdalna wyzwalana za pomoca sb800 strzelajaca przez softbox lub parasolke.
a tutaj sb600 walaca bezposrednio:
źródło (http://photoshots.pl/slub/pary/6/rafal_o_plener/big/rafal_plener_2-0484.jpg)
(powinien byc exif)
Na pewno dasz rade, pamietaj tylko, jezeli masz taka mozliwosc to zdjecia nocne rob o zmierzchu :)
(sorry za literowki - szag mnie trafia siedze nie na swoim kompie i tu jest jakas porabana klawiatura)
pozdrawiam,
Zdecydowanie CLS, sabina na statywie wraz parasolka, jedyne sensowne rozwiazanie, bo jak na sankach, ciezko bedzie osiagnac ciekawy efekt
tymancjo - bardzo ładnie, czy to jest jedna fotka czy wołałeś rawa kilka razy i go kleiłeś? powiedz mi jak zbalanowałeś kolory na 2 - latrania i lampa
Czemu na tylną?
jacek.gold
19-07-2008, 01:55
Czemu na tylną?
bo brzmi fachowiej :)
Połowy z tych porad nie rozumiem ale może i działają?
Ja tam radze sobie zabierając do trzymania lampek jakichś młodych weselników i ewentualnie statyw pod aparat choć nie zawsze i przy dobrych układach jakoś się udaje
Z głowy, kościół nie był oświetlony. Jak obrobię to wrzucę coś z pleneru dziennego.
ja idąc do lasu lub w tatry na fotki to używam do 3 lamp na statywach a Wy tu weselni fotografowie głowicie się nad jedną w CLSie?! ......a ja śluby porzuciłem do przyszłego roku zanim nie dokupię akumulatorów to zestawu bowensów 500W ;) . Może pora pomyśleć nad zgłoszeniem się jako czeladnik do prawdziwego studia i coś się poduczyć ;)
Sory za złośliwość ale niektórzy mnie zszokowali :P !!
ja idąc do lasu lub w tatry na fotki to używam do 3 lamp na statywach a Wy tu weselni fotografowie głowicie się nad jedną w CLSie?! ......a ja śluby porzuciłem do przyszłego roku zanim nie dokupię akumulatorów to zestawu bowensów 500W ;) . Może pora pomyśleć nad zgłoszeniem się jako czeladnik do prawdziwego studia i coś się poduczyć ;)
Sory za złośliwość ale niektórzy mnie zszokowali :P !!
Jak są studia, które pracują w nocy to się pisze na to. W dzień nie mam czasu.
tymancjo
22-07-2008, 17:28
tymancjo - bardzo ładnie, czy to jest jedna fotka czy wołałeś rawa kilka razy i go kleiłeś? powiedz mi jak zbalanowałeś kolory na 2 - latrania i lampa
Hej,
Na sb600 był filtr do światła żarowego z zestawu od sb800. Wszystkie nefy wołane raz, bez jakichś późniejszych składań w ps czy innym sofcie.
pzdr,
nie bede zakladał nowego tematu, a moje pytanie dosyc pokrewne:
- jako gosc u kolegi na weselu chce mu (tzn on też chce) jako 2gi foto zrobic pare fotek w kosciele. Czytalem "foto-jasiu" ale nie znalazlem odpowiedzi na takie pytanie: jakie lepsze efekty beda jesli nie ma od czego odbić blysku (wysoki kosciol)- jesli zaloze nasadke rozpraszajacą i bede walił wprost (oczywiscie z długimi czasami np 1/20) czy raczej palnik ustawiony pod kątem (jakim?) i biala karteczka doczepiona na lampie?? czy mozna to rozsądzić czy jednak zalezy to tylko od konkretnych okolicznosci... ??
dodam ze 2 tyg. temu tez mialem wesele kolegi i jako gosc robilem z nasadką rozpraszającą na 1/30, BL, iso 500 i jestem z efektow raczej zadowolony, jednak nie mam porownania..
no ja rozumiem ze BL wtedy sie wykorzystuje jesli glownie chcemy sie oprzec na swietle zastanym. nie bylo półmroku a raczej dużo światła- jak na kosciol- wiec dlatego tak robilem- co nie oznacza ze uwazam ze dobrze :)- to byl "pierwszy raz"
zawsze w kosciele lepiej sam TTL ?? robilem BL z matrycowym.
MZ lepszy efekt jest z samym ttl i jakas korekta na -
co to MZ?
bede zatem robil ttl i centralnie ważony na sukienke PM a potem obrobka w NX- protection shadow i wyciagniecie koloru z garnitura PM :) mądre to?
Darek Jankowiak
25-07-2008, 09:04
co to MZ?
MZ - moim zdaniem.