Zobacz pełną wersję : zdjęcia w kościele
Miałem niedawno okazję focić ślub znajomych, ślęczę teraz nad obróbką zdjęć i zastanawiam się nad rozwiązaniami ułatwiającymi wykonanie poprawnych fotek w trudnych warunkach oświetleniowych.
Na ISO800-1250 przy f4-5,6 uzyskiwałem czasy zapewniające względnie nieporuszone pstryki :) (1/60-1/100s)
Zdjęcia wyszły jednak o 1-2EV niedoświetlone i musiałem je teraz wyciągać.
Pomijam fakt, że z roztargnienia zostawiłem balans na auto A6 co mi kompletnie zażółciło obraz.
Jak sądzicie, czy głębia ostrości przy użyciu szkła 30-50mm i f1,4-2 nie będzie zbyt mała dla sfotografowania stojących obok siebie dwóch osób (Młoda Para) ??
Miałem możliwość używania ostrego f2,8 ale asekurancko przymknąłem przysłonę do wspomnianych wyżej wartości. Teraz mam niedoświetlone zdjęcia, a mogłem mieć nieostre..
Jakie preferujecie ustawienia ekspozycji w ciemnych kościołach : otwieracie przesłonę ile fabryka dała by zaoszczędzić na szumach w wysokim ISO, czy nie przejmujecie się ziarnem by tylko GO objęła wszystko co powinna objąć ??
Albo zacząć taszczyć ze sobą statyw i skracać czasy do 1/30-50s ??
Damianus
18-07-2008, 12:33
W ciemnych kościołach cudów nie ma i trza lampy użyć .Do tego szkło które pozwala focić w zakresie od 2,8 do 3,5 iso od 600-1600 .Statyw to raczej odpada najwyżej monopod (odpada dlatego że musisz być w miarę mobilny a wyobraź sobie wychodzenie z kościoła gdzie musisz uchwycić wyjście a w jednej ręce tachasz statyw a w drugiej aparat i na ramieniu masz torbę raczej ciężka sprawa )
Przy 1/50s nie powinno być poruszenia na 30mm/DX Często udaje mi się zejść do 1/30s ale to już trzeba się przyłożyć. Na 30mm wystarczające GO to przy f 1.8-2.8. Jeżeli robisz prostopadle do osób to może wystarczyć nawet 1.4
Kilka przykładów teoretycznych obliczeń dla DX i odległości ostrzenia 3m:
30mm f 1.4 GO=0,55m
f 1.8 GO=0,72m
f 2.0 GO=1,02m
f 2.2 GO= 1,13m
f 2.8 GO= 1.46m
Oczywiście pole ostrości rozkłada się nierównomiernie przed i za polem ostrości (mniej więcej chyba 1/3 przed i 2/3 za polem ostrości)
Polecam darmowy programik do ściągnięcia fClac
Ja uważam ze można spokojnie używać 1,4 -2 oczywiście zależny to od odległości w jakiej stoisz i co chcesz osiągnąć.
Pozdrawiam
Jeżeli robisz prostopadle do osób to może wystarczyć nawet 1.4
Wiesz, że podczas uroczystości o to trudno i oznaczałoby konieczność wejścia pomiędzy młodych i księdza.
Właśnie na tym się złapałem, że zdjęcia robione z ukosa eliminują w swej ostrości jedno z pary :)
Idąc za tym odrzuciłem myśl o jaśniejszym szkle czy nawet używaniu f2,8 w moim.
wszystko zalezy od tego jakie zdjecia robisz na slubach... czy to sa zdjecia czy ZDJECIA. ja nie wyobrazam sobie robienia na slubach powyzej f4. nawet f4 zabija plastyke i caly urok zdjecia. 1,4-4 max
Wiesz, że podczas uroczystości o to trudno i oznaczałoby konieczność wejścia pomiędzy młodych i księdza.
Właśnie na tym się złapałem, że zdjęcia robione z ukosa eliminują w swej ostrości jedno z pary :)
Idąc za tym odrzuciłem myśl o jaśniejszym szkle czy nawet używaniu f2,8 w moim.
Ok w przypadku Młodych to mozesz zapomnieć o f1.4 nawet na 30mm, ale jak chcesz "zrobić kogoś" z gości z pierwszej ławki to F1.4 da się, ale trzeba uważać, żeby po złapaniu ostrości nie przemieścić aparatu bo wyjdzie nieostro, a niektórzy zaczną doszukiwać się FF/BF:).
Wiele zależy od tego z jakiej odległości focisz. Wiadomo ogniskowa ze względu na to co znajdzie się w kadrze będzie trochę ograniczała zakres odległości focenia w kosciele
nie ma ciemnych kosciolow ... sa tylko ciemne obiektywy:mrgreen:
mi sie zdarza robic na przyslonie f/1.2
Rozsądne efekty głównie w zakresie 1.8 - 2.8 - potem to już ciemnica i raczej ciężko zrobić ostre nieporuszone zdjęcie. W tym zakresie czasy średnio 1/50 - 1/100 przy ISO 400<=800.
Niestety w tym przedziale przesłony lampa przydaje się - chociażby do delikatnego doświetlenia twarzy...
GO - przy 1.8 może się zdarzyć, że jedno z młodych przy cyku z profilu będzie miało nieostrą twarz - dlatego 2.0 - 2.8 to minimum.
Następny razem pojadę na AUTO-ISO >1600 + tryb M f2,8 i właściwy czas :)
Ok w przypadku Młodych to mozesz zapomnieć o f1.4 nawet na 30mm, ale jak chcesz "zrobić kogoś" z gości z pierwszej ławki to F1.4 da się, ale trzeba uważać, żeby po złapaniu ostrości nie przemieścić aparatu bo wyjdzie nieostro, a niektórzy zaczną doszukiwać się FF/BF:).
zupełnie nie rozumiem stwierdzenia, że Młodych na 1.4 to nie da rady robić. Na niepełnej klatce na 30mm i 1.4 z odległości 3m GO wynosi ponad pół metra - tyle chyba wystarczy żeby było ok.
a moze by poprostu postawić statyw? przy czasach rzędu 1/10-1/15 sek nie będę widać poruszen; slub jest imprezą doscyć statyczną.
a chwilach ciezkich ,kiedy jest sie nie pewnym, a zdjecie musi byc nieporuszone , zawsze pozostaja zdjecia seryjne :D ktores wyjdzie dobrze. Albo podciagać iso, z drugiej strony mlodzi mogliby narzekac na jakosc, ale z drugiej miec ladne zdjecia a nie miec ich wogole?
a moze by poprostu postawić statyw? przy czasach rzędu 1/10-1/15 sek nie będę widać poruszen; slub jest imprezą doscyć statyczną.
Nie obawiasz sie, ze jeden statyw to za malo ?
absolutnie nie. sam tak robię i chwalę sobie tę metodę, chociaż początkowo podchodziłem do niej z dystansem
co do zdjęć z długimi czasami naświetlenia czyli 1/20, 1/30 sek to spokojnie można utrzymać z ręki. Ja dosyć często używam właśnie zdjęć seryjnych w trybie CH (D300). Wtedy nie ma opcji by przy zrobieniu 4 zdjęć nawet na czasie 1/10 sek nie wyszły 2 poprawnie ostre.
Co do przesłony. Jeszcze nigdy nie użyłem w kościele więcej niż f/4. Przecież powyżej tego to tak jakby strzelić lampą na wprost... czarne tło i paskudne cienie.
Przeważnie reportaż robię z użyciem 17-55 f/2.8, czasami S 30/f1.4 lub N 50/f1.8. Po to są jasne szkła by z tego korzystać:).
A nawet jak uda ci się na ogniskowej 50 mm i przesłonie f/1.8 strzelić ostrą pannę młodą a pan młody będzie wyraźnie rozmazany to jest to ładne zdjęcie. Nie wszystkie zdjęcia muszą mieć ostre wszystkie plany. Jeśli zależy ci na takim efekcie to ja polecem kompakta. Tam promień rozproszenia światła jest zupełnie inny i wręcz nie zrobisz rozmycia tła.
Pozdrawiam.
co do zdjęć z długimi czasami naświetlenia czyli 1/20, 1/30 sek to spokojnie można utrzymać z ręki.
Potwierdzam. W kościele bardzo często takie czasy się zdarzają.
Co do przesłony. Jeszcze nigdy nie użyłem w kościele więcej niż f/4. Przecież powyżej tego to tak jakby strzelić lampą na wprost... czarne tło i paskudne cienie.
Niestety to prawda. Dla mnie światło powyżej 2.8 już jest niedopuszczalne... Dlatego kupiłem stałki :)
Przeważnie reportaż robię z użyciem 17-55 f/2.8, czasami S 30/f1.4 lub N 50/f1.8. Po to są jasne szkła by z tego korzystać:).
Ja też :)
A nawet jak uda ci się na ogniskowej 50 mm i przesłonie f/1.8 strzelić ostrą pannę młodą a pan młody będzie wyraźnie rozmazany to jest to ładne zdjęcie. Nie wszystkie zdjęcia muszą mieć ostre wszystkie plany.(...)
Dokładnie tak - trzeba tylko wiedzieć jaki efekt chce się osiągnąć...
1/10 f/4 400 ISO:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://arturjb2.republika.pl/ko1.jpg)
1/10 f/3,5 560 ISO:
źródło (http://arturjb2.republika.pl/ko2.jpg)
metoda ze statywu, moze jak się wrszcie dorobię jasnych szkieł (sigma przy 2.8 jest bezuzyteczna) to zostawię statyw...
waznym jest ze na 2 zdj wpływ na ekspozycję miał halogen 500W postawiony przez pana z kamerą
Hmm.. ja myslałem raczej o monopodzie, targać statyw do kościoła jakoś mi się nie widzi .. :)
powiedzcie jak zrobić zdjęcie dobre w kościele nikonem d200 z dosyć ciemnym obiektywem 18-200, 3.5-5.6G? Mam jeszcze lampe sb-800. Jakie ustawienia dać? Nie mam doświadczenia w robieniu zdjęć w kościele.
kolega robi tym zestawem śluby, radzi sobie całkiem dobrze. najlepiej bedzie jak postawisz aparat na statywie ;)
eldritch
23-07-2008, 18:55
źródło (http://eldritchfr.republika.pl/JPG2/o.jpg)
na statywie? można spróbować, robi z lampą czy bez? Dobrze by było żeby dał mi ten kolega kilka rad, byłbym wdzięczny...
albo na statywie albo z lampą nie ma sensu z lampą na statywie
wszytko jest kwestią tego czy zdjęcia będą pozniej obrabiane czy juz mają wyjsc wmiarę dobre z puszki
jezeli z ręki to z lampą przy czasie 1/30 powinieneś utrzymać (masz vr!), w ten sposob prpopnuję zrobić fotki z przysięgi i obraczkowania. do tego przysłona otwarta max i iso tak z 560
no ok będę próbować ;) dzięki