Zobacz pełną wersję : BF/FF to bzdura?
Kurcze, tak się zastanawiam, czy ja to mam jakieś szczęście, czy może faktycznie FF/BF to tylko mit :-). Kupiłem sporo szkiełek na naszej forumowej giełdzie - w ciemno i nie miałem problemów nawet z takimi słynącymi z kłopotów szkłami jak:
Tamron 17-50/2.8
Sigma 30/1.4
ani z żadnym innym szkłem jakie posiadam/pożyczyłem.
Co jest? Czy ja mam jakiś dziwny aparat, czy może te problemy to urojenia i nadwrażliwość :-)
autograf
17-07-2008, 22:05
Masz też BF/FF w puszcze i wszystko jest okej. Ale tylko jest dobrze z Twoją puchą!
JOKE:twisted::mrgreen:
Odkupując na naszej giełdzie od onanistów sprzętowych wybierających w sklepach ze 100 sztuk problem z BF/FF nie istnieje ;)
autograf
17-07-2008, 22:08
Odkupując na naszej giełdzie od onanistów sprzętowych wybierających w sklepach ze 100 sztuk problem z BF/FF nie istnieje ;)
DOBRE!! :mrgreen:
Mysle, ze nie pasujesz do tego forum; pewnie zamiast testowac wszystko na wszystkie mozliwe sposoby, zamiast robic zapierajace dech w piersiach zdjecia scian i linijek, jak gdyby nigdy nic, zajmujesz sie fotografianiem, nie zwazajac na rzeczy fundamentalne ;)
Orkaniusz
17-07-2008, 22:26
Bluźnierca! :mrgreen: Bez BF / FF ćwierć wątków na forum by nie istniała....:mrgreen:
A tak serio, to ja do końca też nie czuję tego problemu. Jeśli fokusem steruje aparat i to w nim jest powiedzmy "czujnik że jest fokus", to rozumiem że kręci obiektywem tak długo, aż będzie dobrze na obrazie, który powstaje TTL. Rozumiem, że to aparat może mieć spieprzony czujnik, ale nie rozumiem, jak obiektyw może mieć BF / FF. Ale co ja tam wiem - prosty programista jestem. :-)
Chyba, że to obiektyw wie, kiedy jest fokus - wtedy rzeczywiście obiektyw może mieć wadę... E - niech się mądrzejsi wypowiadają... ;-)
Może zdjęcia dekielków robisz i nawet nie wiesz, że masz BF/FF ;) :)
Jeśli nie doświadczyłeś BF/FF toś du.., nie fotograf ;)
Jeszcze może napisz, że nie robiłeś zdjęc dekielka na czasie 30min z ISO3200 to juz w ogóle WSTYD ! :-P
;)
Jeśli nie doświadczyłeś BF/FF toś du.., nie fotograf ;)
Jeszcze może napisz, że nie robiłeś zdjęc dekielka na czasie 30min z ISO3200 to juz w ogóle WSTYD ! :-P
;)
No to - WSTYD. A ja się miałem śmiałość uważać za onanistę sprzętowego :(. Kajam się i postaram poprawić.
Kajam się i postaram poprawić.
Rób szybko test dekla ! Czas 60min i ISO6400 :-P Na bank masz hot-pixele (czyli sprzet kwalifikujący sie do wymiany! ) :-P
Rób szybko test dekla ! Czas 60min i ISO6400 :-P Na bank masz hot-pixele (czyli sprzet kwalifikujący sie do wymiany! ) :-P
Nie mam ISO 6400 :oops:
A wracając do tematu: Może problemy z BF/FF wynikają z nieumiejętnego użycia obiektywu? Może ktoś kto cykał fotkę ustawił ostrość, a potem ruszył się przy robieniu zdjęcia o kilka cm do przodu i już - mamy BF? Zgodnie z tym, co napisał kolega kilka postów temu, problem FF/BF jest po prostu nielogiczny. Dlaczego miałoby to zależeć od obiektywu?
Kurcze, tak się zastanawiam, czy ja to mam jakieś szczęście, czy może faktycznie FF/BF to tylko mit :-). Kupiłem sporo szkiełek na naszej forumowej giełdzie - w ciemno i nie miałem problemów nawet z takimi słynącymi z kłopotów szkłami jak:
Tamron 17-50/2.8
Sigma 30/1.4
ani z żadnym innym szkłem jakie posiadam/pożyczyłem.
Co jest? Czy ja mam jakiś dziwny aparat, czy może te problemy to urojenia i nadwrażliwość :-)
Serio - taki problem istnieje - ale jest mało spotykany. Ja przemaglowałem wiele szkieł, ale ostatnie jakie chciałęm kupić właśnie miało nieszczęśliwego BFa.... wcześniej testowałem wiele innych i ten problem mnie nie spotkał. Pech straszny :/
ps.Celując w samochód z odległości około 20 metrów, trafiło mi w następny który stał dobry metr za tym - na którym ustawiłem ostrość :P
ps.Celując w samochód z odległości około 20 metrów, trafiło mi w następny który stał dobry metr za tym - na którym ustawiłem ostrość :P
AF się czasem myli, jesteś pewny, że powtarzalnie dostajesz takie fotki? Może BF/FF to po prostu rozregulowane szkło i tyle?
Zabawa w szukanie BF/FF jest przednia!!! Podoba mi się szczególnie jak trudno znaleźć te BF/FF i trzeba mierzyć sufmiarką, albo jakimś innym laserowym przyrządem:)
Z dugiej strony to na razie mam BF =Bee..Frame chociaz wolałbym FF= Full Frame:). Pozdrawiam kolegów z wątków o FF i Bee..Frame=DX:)
Władca Pixeli
18-07-2008, 02:20
Tu masz przykład jak duży może być FF :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.geocities.com/wladcapixeli1/Backfocus_Problem.jpg)
To szkiełko ma chyba AF "samonaprowadzający na twarze" - zrobili następną bajerę, ale nie przetestowali na plaży :)
Niesmialo sie przyznam ze tez nie mialem zadnego BF/FF...
Wczoraj tylko malo zawalu nie dostalem jak mi przestal dzialac AF w aparacie ze wszystkimi szklami (pod koniec sesji na szczescie) ale wystarczylo przeczyscic styki alkoholem(nowart masz u mnie piwo)
Właśnie kupiłem 85 u mnie chodzi rewelacyjnie, a podpięte do D300 kolegi z forum miało metrowy FF. Na szczęście regulacja w body pomogła i rozwiązała problem
Tu masz przykład jak duży może być FF :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.geocities.com/wladcapixeli1/Backfocus_Problem.jpg)
Moim zdaniem w tym przypadku aparat prawidłowo ustawił ostrość i o żadnym BF/FF mowy być nie może:). Uważam nawet że AF automatycznie skorygował błędny kadr fotografa. :)
Valdek_Tychy
18-07-2008, 08:13
To jest nas już dwóch ;) swego czasu też "ubolewałem" nad moim odstawaniem od reszty.Im wszystkim puszki nawalały,obiektywy były pełne BF i FF,nie ostrzyły na f/2,8 na f/0,8 pewnie też, puszki spadały co najmniej z 1 m na podłogi itp.itd etc. a mnie jak na złość nic - kompletnie nic :( - a nie coś miałem, napis nikon na dekielku mam na wszystkich obiektywach do góry nogami
wasilewk
18-07-2008, 08:17
... ...Jeśli fokusem steruje aparat i to w nim jest powiedzmy "czujnik że jest fokus", to rozumiem że kręci obiektywem tak długo, aż będzie dobrze na obrazie, który powstaje TTL. ... ;-)
Żeby to było takie proste !
Są różne algorytmy ustawiania ostrości: przykład N i C.
Jak widać algorytm C, teoretycznie lepszy, w praktyce jest gorszy od Nikonowskiego.
Niestety (albo stety) na wszystko jest patent i stan taki się ustabilizował.
Pzdr.
P.S.
Wystarczy troszkę większe przegrzewanie się scalaka, czy innego elementu elektroniki, w obiektywie lub w aparacie - no i pomiar oraz ustawianie AF są obarczone błędem.
Tak mi się wydaje, że obiektyw "gada" swoim językiem, a aparat swoim. Jak nie ma dobrego tłumacza to kicha. Jak tłumacz przekręca to potem są FF/BF:)
Tak na poważnie to też się zastanawiam jak to jest z tymi algorytmami przy ustawianiu ostrości, kto ma więcej do powiedzenia szkiełko, czy pucha? Np. taki D300 dogada się z większością szkieł jak się go poprawi i pokaże, że "gada" niepoprawną gwarą z jakąś Sigmą, Nikkorem czy kimś innym....:)
No właśnie... może ktoś wie jak jest z tym ustawianiem ostrości? Jakiś link do specyfikacji czy coś takiego? :-))
Władca Pixeli
19-07-2008, 00:08
No właśnie... może ktoś wie jak jest z tym ustawianiem ostrości? Jakiś link do specyfikacji czy coś takiego? :-))
http://www.leongoodman.com/d70focuspart5.html
AF i jego błędy w prostych słowach:
"Coś" kręci regulatorem ostrości w obiektywie do tego momentu aż układ "rozpoznawania" ostrości w korpusie "powie" stop, ale w tym czasie obiektyw na skutek bezwładności mechaniki "poleciał" jeszcze trochę dalej. W zależności od konstrukcji albo elektronika obiektywu, albo aparatu cofa ustawienie obiektywu do prawidłowej wartości: i w zależności od tego jak jest odczytywane położenie regulatora ostrości w obiektywie, jaka jest dokładność sterowania silnikem, a nawet poślizg sprzęgła MF dostajemy zdjęcia mniej lub bardziej ostre :-D
AF i jego błędy w prostych słowach:
"Coś" kręci regulatorem ostrości w obiektywie do tego momentu aż układ "rozpoznawania" ostrości w korpusie "powie" stop, ale w tym czasie obiektyw na skutek bezwładności mechaniki "poleciał" jeszcze trochę dalej. W zależności od konstrukcji albo elektronika obiektywu, albo aparatu cofa ustawienie obiektywu do prawidłowej wartości: i w zależności od tego jak jest odczytywane położenie regulatora ostrości w obiektywie, jaka jest dokładność sterowania silnikem, a nawet poślizg sprzęgła MF dostajemy zdjęcia mniej lub bardziej ostre :-D
Gdyby to była prawda, to wskaźnik potwierdzenia ostrości pokazywałby brak ostrości w przypadku "nietrafienia", więc (przy priorytecie ostrości) aparat nie pozwoliłby zrobić zdjęcia.
Wyjaśnienie, dlaczego działanie AF zależy od obiektywu jest podane w linku Władcy Pixeli.
Gdyby to była prawda, to wskaźnik potwierdzenia ostrości pokazywałby brak ostrości w przypadku "nietrafienia", więc (przy priorytecie ostrości) aparat nie pozwoliłby zrobić zdjęcia.
Wyjaśnienie, dlaczego działanie AF zależy od obiektywu jest podane w linku Władcy Pixeli.
Bardzo ciekawe ale nie do końca prawdziwe. Pomysł iż za błąd BF/FF odpowiada nieprecyzyjnie skalibrowany czujnik kontrastu nie jest nowy (patrz: http://focustestchart.com/chart.html ) i pewnie "coś" w tym jest, ale też i nie jest do końca prawdziwy. Chciałbym zwrócić uwagę na fakt jak to już większość zauważyła iż problem w większym stopniu dotyczy body niż obiektywów... a dlaczego? wyjaśnienie znajduje się tutaj http://leongoodman.com/sergei/backfocus.htm
wyjaśnienie znajduje się tutaj http://leongoodman.com/sergei/backfocus.htm
ale...
Ale dlaczego jeden obiektyw (nikkor) doskonale ostrzy z D80 a z D70 ma totalny FF? Przy czym mam jeszcze kilka innych obiektywów i wszystkie ostrzą jak należy na jednym i drugim body. Ten jeden, jest wyjątkowy.
ale...
Ale dlaczego jeden obiektyw (nikkor) doskonale ostrzy z D80 a z D70 ma totalny FF? Przy czym mam jeszcze kilka innych obiektywów i wszystkie ostrzą jak należy na jednym i drugim body. Ten jeden, jest wyjątkowy.
I właśnie to wyjaśnia zamieszczony przeze mnie link. Piszesz dokładnie o tym iż jakiś obiektyw z jakimś body działa doskonale, zaś z innym nie. Świadczy to niezbicie o tym iż układ optyczny obiektywu i systemu pomiaru kontrastu w aparacie współpracują dobrze... albo nie :|
Z Twojej wypowiedzi należało by wysnuć wniosek jeden - problem BF/FF dotyczy zarówno obiektywów jak i body, ale jak to się dzieje że raz jest tak a raz siak :)
Myślę że czynników wpływających na błąd jest więcej - takich jak sprawność mechaniczna obiektywu lub aberracja chromatyczna danego egzemplarza szkła - niemniej wszystko to sprowadza się nadal do indywidualnego "zestrojenia" się obiektywu z systemem pomiarowym w aparacie.
Przepraszam, że zadam byćmoże głupie pytanie, ale odpowiedzi na nie znaleźć nie mogę... Nawet mr. Google mi nie pomógł...
Co to w ogóle jest BF/FF ?? Wiem tylko że jest to jakiś błąd związany z obiektywami... Niestety skrótu FF używacie też w odniesieniu do Full Frame, i zgłupieć można.. Czy chodzi o coś w stylu Front Focus/Back focus ?? w sumie to już wymyślam teraz potencjalne znaczenia. Bardzo proszę o oświecenie mnie :)
Pozdrawiam :)
Władca Pixeli
24-07-2008, 00:04
Bardzo proszę o oświecenie mnie :)
Lepiej jak mniej wiesz o BF/FF. Jeżeli będziesz wiedzieć więcej to będziesz spędzał godzinami robiąc zdjęcia tablic testowych i doszukiwał się problemów, których nie masz. :mrgreen:
Lepiej jak mniej wiesz o BF/FF. Jeżeli będziesz wiedzieć więcej to będziesz spędzał godzinami robiąc zdjęcia tablic testowych i doszukiwał się problemów, których nie masz. :mrgreen:
Myślę, Władco, że jednak lepiej być świadomym swoich zakupów. Zwłaszcza, że w obiektywy zazwyczaj idą niemałe pieniądze, o czym jestem przekonany dobrze wiesz.
Obiecuję, że nie będę drukował tablic :)
autograf
24-07-2008, 00:37
Odpowiadam Coroner:
Back Focus, Front Focus.
AF się czasem myli, jesteś pewny, że powtarzalnie dostajesz takie fotki? Może BF/FF to po prostu rozregulowane szkło i tyle?
Nie wiem. 80% zdjęć była nietrafiona tam gdzie nie trzeba (ale rozdzielczosć - ostrość - obiektywu - rewelacja - nie widziałem jeszcze tak ostrej pompki. Ahh - szkoda że nie tam gdzie powinno :( )
teraz leci do mnie D-ED - mam nadzieje ze wszystko będzie dobrze :)
Kazdy kupujac obiektyw chce najpierw poznac opinie na jego temat - tak tez zrobilam i ja przed zakupem T 28-75 w 90% opiniach napisane jest ze szklo posiada BF i prawdopodobnie bedzie do skalibrowania w serwisie, no wiec moj obiektyw jest chyba jakis cudwonie wyjatkowy bo ani BF ani FF nie ma i na dodatek popelnilam najwiekszy blad na swiecie bo nie kupilam obiektywu testujac go najpierw w sklepie tylko po prostu w sklepie internetowym, no chyba ze moj D200 ma jakas "wade" ktora maskuje BF w tym szkle :mrgreen:
Odpowiadam Coroner:
Back Focus, Front Focus.
Dzięki, Autograf :) Rozwiałeś moje wątpliwości :) W sumie z czasem zacząłem podejrzewać, że o to chodzi, ale nie zaszkodziło się upewnić :)
Polsar74
24-07-2008, 21:33
ale że kolega dociekliwy i na dodatek znalazł się jeszcze jeden uprzejmy - to teraz coroner masz za swoje :mrgreen:
a TU (http://focustestchart.com/) masz resztę !
pzdrw
GrzegorzPPP
24-07-2008, 21:41
to ja jestem kolejnym który ma FF/BF.
W Tamronie miałem najlepszy :D Celowałem w drzewa oddalone o 150m a miałem ostry swój płot w odległości 3 m. Potwierdzone również na innych obiektach więc to nie jest zboczenie :D
W 80-200 mam na każdej puszce, ale generalnie powyżej odległości 3m jest cudnie :)
W Sigmie 30/1,4 dobrze ostrzy na D70s na D200 i S5 ma jakieś minimalne problemy.
Całe szczęście mam też 17-55 który ostrzy w punkt z każdą puszką :)
Świete słowa. Ja pierwszy obiektyw kupiłem używany, w ciemno, nie wiedząc, że BF/FF w ogóle istnieją i obiektyw okazał się dobry. Teraz, gdy już o tych przypadłościach wiem, to żadne szkło nie jest dobre :(
Świete słowa. Ja pierwszy obiektyw kupiłem używany, w ciemno, nie wiedząc, że BF/FF w ogóle istnieją i obiektyw okazał się dobry. Teraz, gdy już o tych przypadłościach wiem, to żadne szkło nie jest dobre :(
Tak w pełni popieram. Jak o czymś nie wiesz to śpisz o wiele spokojniej, ale w końcu od czego to forum, żeby zarywać noce na testach FF i BF-ów:)
eldritch
25-07-2008, 22:55
yyy... test czego? ja chcę taki test, ja chcę... ja chcę...
yyy... test czego? ja chcę taki test, ja chcę... ja chcę...
Mogę ci sprzedać specjalny dekiel do testów dekla. Jest wykonany z 5cm grubości ołowiu, tak że zatrzymuje nie tylko światło, ale i promieniowanie UV, podczerwone, rentgenowskie, kosmiczne i neutronowe. Z tym deklem możesz robić test dekla bez obawy, że matryca zarejestruje cokolwiek poza własnymi szumami, co mogłoby wywołać nagły zawał serca u sprzętowych onanistów.
:D
Mogę ci sprzedać specjalny dekiel do testów dekla. Jest wykonany z 5cm grubości ołowiu, tak że zatrzymuje nie tylko światło, ale i promieniowanie UV, podczerwone, rentgenowskie, kosmiczne i neutronowe. Z tym deklem możesz robić test dekla bez obawy, że matryca zarejestruje cokolwiek poza własnymi szumami, co mogłoby wywołać nagły zawał serca u sprzętowych onanistów.
buehehheeheh...masz tego więcej, ustawiam się w kolejce :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
;)
Poprawcie mnie jeśli napiszę bzdury :D Aparat jak wyżej napisano raczej nie kręci tak długo AF-em aż złapie ostrość. Artykuł podany w linku tłumaczy BF i FF jako wpływ wad obiektywów na pracę czujnika. Nie wspomniano że czujniki ostrości współpracują z lusterkiem odbijajacym obraz na czujnik i tam są owe często regulowane imbusy. Czemu wystepuje BF i FF ? Bo tak działa algorytm napedzania silnika, czujniki kontrastu "przewidują" w którą stronę i jak długo ma pracować krokowy silnik AF-a. Silnik kręci obiektywem o zadaną wartość, wykonuje czasami poprawkę i uznaje że jest "dobrze" i nie mierzy "efektu" swojej pracy.
Mierzy efekt i kręci AF aż złapie ostrość (ale też nie w nieskończoność; jeśli z jakichś powodów nie może ustawić ostrości, to daje sobie spokój i nie pozwala zrobić zdjęcia (przy priorytecie ostrości)). Żeby się przekonać o tym, że kręci aż złapie, wyceluj w jakiś daleki obiekt (np. przez okno), naciśnij spust do połowy i zanim AF ustawi ostrość, wyceluj w jakiś bliski obiekt (np. futryna okna). Jeśli zrobisz to zanim aparat zdąży ustawić ostrość, to "zreflektuje się" i ostatecznie ustawi na futrynie.
aries.mehehe
30-08-2008, 22:58
Odgrzewam starego kotleta, ale chyba nie ma sensu zakładać nowego wątku.
Jestem posiadaczem pewnej stałki z napędem HSM (i już wiadomo o co chodzi), która ma ewidentny FF. D80 z moimi wszystkimi obiektywami działa poprawnie, z pożyczanymi (także HSM) obiektywami również poprawnie, a z tą stałką nie. Ustawiam ostrość na bliski obiekt (ok 1m odległości) - mam ostrość jakieś 3 - 5 cm przed obiektem. Ustawiam ostrość na coś co jest 20m przede mną i ostrość mam coś koło 3 - 4 m przed obiektem! Czy to normalne, że między rzeczywistą odległością, a ustawianą na obiektywie różnica rośnie wraz ze wzrostem odległości? Wydaje mi się, że tak, bo i odległość ostrzenia nie jest liniowo zależna od obrotu pierścienia ostrości (prościej: na podziałce odległości jest zawsze 0,5... 0,7... 0,9... 1,2... 2... 5... nieskończoność).
PS. Los szkła już przesądzony - idzie razem z body na regulację.