Zobacz pełną wersję : d50-swiatłomierz
Witam..uzywam d50 juz prawie 2 lata i myslalem ze mnie juz nic nie zdziwi;)
Dzisiaj jednak to sie zmienilo..
Gdy celuje aparatem w trybie preselekcji przyslony lub czasu na jakas dosyc ciemna scene, w wizjerze i na wyswietlaczu pojawia mi sie "Lo" czyli ze scena jest za ciemna i bedzie niedoswietlona. Pomimo ze wyswietla sie Lo aparat robi zdjecie ustawiajac czas np. 10 sekund (czyli wcale nie najdluzszy)
"celujac" na jasna scene, tak sie nie dzieje i aparat pokazuje mi w wizjerze dobrany, odpowiedni czas.
Natomiast kiedy zmieniam tryb na manualny i znowu celuje w ta ciemna scene na tej samej przyslonie bez problemu moge dobrac odpowiedni czas..
w skrocie chodzi o to, ze aparat na preselekcji czasu i przyslony informuje ze fotografowana scena jest za ciemna i zdjecie bedzie niedoswietlone
Kurcze jakosc wczesniej wydawalo mi sie ze tak sie nie dzialo..jednak moglem na to nie zwrocic uwagi
Albo moze to jest normalne tylko ja jestem nienormalny i stwarzam problem wtedy kiedy go nie ma;)
pozdrawiam
Ale tak w zasadzie, to istota problemu polaga na czym? Bo się chyba zgubiłem... Że jest "Lo"?
A co mówi instrukcja na ten temat? :D
..
Gdy celuje aparatem w trybie preselekcji przyslony lub czasu na jakas dosyc ciemna scene, w wizjerze i na wyswietlaczu pojawia mi sie "Lo" czyli ze scena jest za ciemna i bedzie niedoswietlona. Pomimo ze wyswietla sie Lo aparat robi zdjecie ustawiajac czas ..
to podkreślone stwierdzenie to twoja nadinterpretacja wyswietlania Lo. Poczytaj instrukcję - powinno tam byc wyjaśnienie.
oczywiscie czytalem instrukcje przed utworzeniem tematu..
instrukcja mowi:
LO - "obiekt zbyt ciemny, zdjęcie będzie niedoświetlone"
jeszcze raz;p:
fotografujac ciemna scene w trybie manual: ustawiam f 3.5 czas naswietlania 10 sec - no i zdjecie jest OK
fotografujac ta sama scene w trybie preselekcji przyslony, ustawiajac te sama przysłone f 3.5 aparat zamiast dobranego czasu naswietlania (czyli czasu w granicach 10 sec) pokazuje mi "Lo"
i to mnie wkurza bo nie wiem jaki czas dobral..
10 sec? Hmm... A jaki jest najdłuższy czas otwarcia migawki w D50? W D80 napis "Lo" pojawia się, gdy 30 sekund to za krótko do poprawnej ekspozycji, a ile się orientuję, 30 sekund to właśnie najdłuższy czas otwarcia migawki w tej puszcze (pomijam "B"). Może po prostu aparat wyświetla "Lo", gdy już nie ma czym nadganiac?
i to mnie wkurza bo nie wiem jaki czas dobral..
nie tylko ciebie to wkurza. Nikony tak mają. Pokazują Lo i dobierają czas taki jak potrzeba. Chyba, że przekroczy to 30s lub czułośc swiatłomierza.
10 sec? Hmm... A jaki jest najdłuższy czas otwarcia migawki w D50? W D80 napis "Lo" pojawia się, gdy 30 sekund to za krótko do poprawnej ekspozycji, a ile się orientuję, 30 sekund to właśnie najdłuższy czas otwarcia migawki w tej puszcze (pomijam "B"). Może po prostu aparat wyświetla "Lo", gdy już nie ma czym nadganiac?
w d50 oczywscie tez jest 30 sekund..i wlasnie problem tkwi w tym ze aparat wyswietla Lo pomimo ze do poprawnego naswietlenia sceny wystarcza np. 10 sekund
Nikony tak mają. Pokazują Lo i dobierają czas taki jak potrzeba. Chyba, że przekroczy to 30s lub czułośc swiatłomierza.
ok..wiec to jednak dosyc normalne..
ciemne sceny raczej fotografuje w pelnym manualu, chyba dlatego tego wczesniej nie zauwazylem, bo podczas fotografowania jasnych scen wszystko jest ok
dobra przezylem z tym jakos 2 lata, to dam rade nastepne 2;) dzieki za pomoc..pozdrawiam
dobra przezylem z tym jakos 2 lata, to dam rade nastepne 2;) ..
może będziesz musiał więcej niż kolejne 2 lata, bo nikon nadal tak robi, także w wyższych modelach :-D
będe musiał mu wybaczyć;) gdzieś przecież pisało że: "...miłość nie pamięta złego...":mrgreen:
Dawno temu była już dyskusja na ten temat. "Lo" oznacza:
1. Brak zakresu (zdjęcie będzie niedoświetlone), lub
2. W słabym oświetleniu automatycznie dobrany czas/przysłona mogą być niedokładne (prawdopodobnie dlatego, że ilość światła jest na granicy czułości światłomierza).
Co nie zmienia faktu, że wygodniejsza by była np. migająca wartość, ale zeby wiadomo było jaka ona jest.
2. W słabym oświetleniu automatycznie dobrany czas/przysłona mogą być niedokładne (prawdopodobnie dlatego, że ilość światła jest na granicy czułości światłomierza).
no, ale niestety o tym instrukcja nie wspomina..albo ja przeoczylem
Co nie zmienia faktu, że wygodniejsza by była np. migająca wartość, ale zeby wiadomo było jaka ona jest.
Nie mam pojecia czemu Nikon własnie tak nie zrobił..
no, ale niestety o tym instrukcja nie wspomina..albo ja przeoczylem
Faktycznie nie wspomina. To co tam piszą dotyczy właściwie tylko przypadku, kiedy Hi/Lo pojawia się zamiast wartości przysłony (wtedy zdjęcie faktycznie będzie prześwietlone/niedoświetlone). Ale w przypadku czasów to jest trochę bardziej skompilowane. Pewnie nie chcieli umieszczać zbyt skomplikowanych rzeczy w instrukcji - napisali tylko, że Hi/Lo to zło i co trzeba zrobić, żeby się ich pozbyć :).