Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Studio legitymacyjne

Redskull
17-07-2008, 20:34
Przeszukalem, ale odpowiedzi nie znalazlem, wiec pytam doswiadczonych...

Potrzebuje sprzetu do objazdowego studia legitymacyjnego i tylko legitymacyjnego.

I tu pytanie:

Jaka lampa? Jaki softbox? Co na doswietlanie tla?

Generalnie potrzbuje:

1x lampa
1xsoftbox, okta
1xblenda
1xzarowka blyskowa?
1xmocowanie tel + bialy karton

Do wszstkiego statywy itp.

Blybym wdzieczny za WSZELKIE podpowiedzi, co zmienic, co kupic.

Redskull
18-07-2008, 11:45
Nikt sie nie wypowie? Zadanie za trudne, czy wymagam cudow?

dellos
18-07-2008, 12:24
Chyba raczej 2 lampy i 2 softboxy z tego co widzę w normalnych studiach. Pewno jeszcze jakiś plenerowy system ładowania dla lampek, pewno też jakieś D70 czy D100, laptop z softem do obróbki + drukarka termo do wydruku fotek legitymacyjnych. Ot tak mi się skapło, że komp i drukarka tyż. Co do lapmek to 2x200Ws albo 2x300Ws starczyć powinno w zupełności :)

Rozumiem, że fotki będą robione w jakiś lokalach czy w plenerze że tak powiem pod gołym niebem ?? Bo nie rozumiem, sensu tego przewoźnego studia legitymacyjnego ?

Redskull
18-07-2008, 12:52
dellos....KRYSTE! napisalem wyrazie jakiego sprzetu potrzebuje. Nie bylo mowy o generatorach, dwoch lampach itp...Chcialem znac opinie czy to wszystko zagra i jaki konkretnie sprzet kupic...

maciora
23-07-2008, 21:29
jeździłem z takim kompletem:

2xcy100 + statywy + parasolki (nabyłem kiedyś w funsporcie?chyba)zapakowane w walizeczce i futeralik na statywy.
do walizki zmieścisz jeszcze żarówkę błyskową z oprawką (do oświetlenia tła) i przedłużacz.
Tło- folia biała banerowa docięta na długość parasolki(nawijasz na parasolkę i pakujesz do futerału .
do mocowania tła gdziekolwiek klipsy, pinezki, lub silwer tape.

zestaw właściwie nie tylko do legitymacji-ostatnio przy jego pomocy + namiot robiłem małe przedmioty i dało rade.
minus tych lamp - przegrzewają się i nie ładują się błyskawicznie.

Redskull
24-07-2008, 10:09
@maciora

THX za podpowiedz, jest to bardziej budzetowa wersja zestawu, ktory poskladalem. Mozesz mi narysowac schemat jak ustawiales lampy i napisac po ilu blyskach sie grzaly?

wilus
24-07-2008, 10:32
jaki tam schemat... rozstawisz lampy i po 3 zdjęciach będziesz wiedział co i jak.
ja jeździłem z falconami 100 ws, softboxy 60x60, nie grzały sie bo mam wkręcone za piloty żarówki energooszczędne,
może zbyt duży pilot powodował przegrzane?

przykładowy efekt

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/07/e122fc6494ce4fc1-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)

maciora
24-07-2008, 20:01
Ustawienie oświetlenia to sprawa indywidualna, każdy świeci czym i jak może, wracając di lamp to nie przegrzewały mi sie przy portretach, a przy akcjach bardziej skomplikowanych. Robiłem kiedyś sesję w biurze, takie tam foty typu młodzi, piękni, biurowcy z laptopami i komórkami w wirze pracy. Po jakich 15 zdjęciach coś przestało działać:) nadajnik zmieniłem na kabel i błyskała mi tylko lampa podpięta do kabla, tak jakby fotocela sie przegrzała:). Po pół godzinnej przerwie było ok. wg instrukcji mają określoną ilość błysków na minutę i to przekroczyłem.
Poza tym CY 100mr wolno się ładują po błysku- dwie trzy sec i fotocela świeci na zielono.

maciora
24-07-2008, 20:05
http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=48461
tu możesz podpatrzeć ustawienia, ale wiesz... Twoje światło jest Twoje :0

Redskull
26-07-2008, 09:10
@wilus

Mozesz podrzucic linka do swoich lampek ?

fotojacek
27-07-2008, 21:57
dellos....KRYSTE! napisalem wyrazie jakiego sprzetu potrzebuje. Nie bylo mowy o generatorach, dwoch lampach itp...Chcialem znac opinie czy to wszystko zagra i jaki konkretnie sprzet kupic...

Skoro chcesz opinię co zmienić , co kupić to dellos Ci odpowiedział jak on to widzi a Ty go zjechalas jak gówniarza ....
skoro sam wiesz co kupić, to kup i nie zawracaj ludzią dupy. Chcesz jedna lampe kup jedną i nie zadawaj głupich pytań a przynajmniej na odpowiedz nie odpowiadaj w tak głupi sposób jak to zrobiłeś biorąc pod uwagę, że ktoś jakby na to nie patrzeć chciał Ci pomóc. Bo jakoś delkarowanej wdzięczności w Twej odpowiedzi nie było.
Sory za OT ale nie znosze chamstwa na forum