PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienie blendy

bialy260
17-07-2008, 19:32
Witam posiadam zestaw małego studia dwa statywy i dwie prasaolki oraz dwa błyski 68 Ws i zamierzam dokupic do tego zestawu blende 5in 1 i jakis statyw chiałbym zapytać w jaki sposób mam ją ustawić do portretu dla jak najlepszego jej wykorzystania

stig
17-07-2008, 19:38
Musisz ją ustawić tak, żeby odbiła Ci światło dokładnie tak, jak będziesz chciał.

sailor
17-07-2008, 19:42
chiałbym zapytać w jaki sposób mam ją ustawić do portretu dla jak najlepszego jej wykorzystania

musisz ją ustawić tak, żeby odbiła ci światło dokładnie tak, jak będziesz chciał.

:D

bialy260
17-07-2008, 19:43
Musisz ją ustawić tak, żeby odbiła Ci światło dokładnie tak, jak będziesz chciał.
Planuje zakupić owalna 120 cm czy jedna wytarczy do oświetlenia prawej i lewej strony twarzy ustawiajac ja np od góry ?

stig
17-07-2008, 20:00
Planuje zakupić owalna 120 cm czy jedna wytarczy do oświetlenia prawej i lewej strony twarzy ustawiajac ja np od góry ?Tak -- wystarczy. Nie dosc, ze oswietli lewa i prawa strone twarzy, to na dodatek jeszcze plecy i podeszwy butow.

Kryste!

samek
17-07-2008, 20:10
Tak -- wystarczy. Nie dosc, ze oswietli lewa i prawa strone twarzy, to na dodatek jeszcze plecy i podeszwy butow...

uhaaa... :-D

bialy260
17-07-2008, 20:11
Tak -- wystarczy. Nie dosc, ze oswietli lewa i prawa strone twarzy, to na dodatek jeszcze plecy i podeszwy butow.

Kryste!

Co sie czlowieku tak irytujesz!!Ty mozesz wiesz wszysto ja sie ucze. Troche zrozumienia i cierpliwosci dla innych.

stig
17-07-2008, 20:12
Co sie czlowieku tak irytujesz Ty mozesz wiesz wszysto ja sie ucze troche zrozumienia i cierpliwosciJa proponuje Tobie -- wiecej logicznego myslenia. Twoje pytania wygladaja dokladnie tak:

1. ile mam soli wsypac do salatki, zeby bylo dobrze?

2. Czy jak wsypie cala lyzeczke, to bedzie jednoczesnie slona i slodka?

bialy260
17-07-2008, 20:31
Ja proponuje Tobie -- wiecej logicznego myslenia. Twoje pytania wygladaja dokladnie tak:

1. ile mam soli wsypac do salatki, zeby bylo dobrze?

2. Czy jak wsypie cala lyzeczke, to bedzie jednoczesnie slona i slodka?

Wyluzuj człowieku, a na sałatke w tym momencie nie mam ochoty, a zmoim logicznym mysleniem wszystko w porzadku po drugie nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi co sie po raz kolejny sprawdza zwłaszcza w tym wątku i w Twoim wykonaniu

Redskull
17-07-2008, 20:36
STIG rozluznij sie :D

A do kolegi pytajacego o blende. Bawiles sie kiedys lusterkiem w puszczanie zajaczkow na scianie? Z blenda jest podobnie. Przed zakupem poprobuj ze styropianem, zalapiesz o co biega, a przy okazji zobaczysz jakiego rozmiaru potrzebujesz.... no i wyjdzie taniej ;D

Erie
17-07-2008, 20:40
...nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi...

ok, zatem:

czy jeśli stanę lewą nogą na lewej szynie, prawą nogą na prawqej szynie, a rękami chwycę za druty to pojadę jak tramwaj? ;)

bialy260
17-07-2008, 20:43
STIG rozluznij sie :D

A do kolegi pytajacego o blende. Bawiles sie kiedys lusterkiem w puszczanie zajaczkow na scianie? Z blenda jest podobnie. Przed zakupem poprobuj ze styropianem, zalapiesz o co biega, a przy okazji zobaczysz jakiego rozmiaru potrzebujesz.... no i wyjdzie taniej ;D

Stig widocznie jest tak przesączony wiedzą że nawet brakuje mu normalnych wypowiedzi
Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz kolegi ze styropiankiem napewno wykorzystam ten patent rozjasni to moja wyobraznie i logiczne myslenie, ktorego nie mam podobno wg Pana Stiga:):)

bialy260
17-07-2008, 20:44
ok, zatem:

czy jeśli stanę lewą nogą na lewej szynie, prawą nogą na prawqej szynie, a rękami chwycę za druty to pojadę jak tramwaj? ;)

Moze nie pojedziesz ale napewno bedziesz swiecil:)

Jacek_Z
17-07-2008, 20:58
Planuje zakupić owalna 120 cm czy jedna wytarczy do oświetlenia prawej i lewej strony twarzy ustawiajac ja np od góry ?
blenda puszcza zajączki. Na blende musi więc paść światło. Najlepiej uwzględnić zasadę kąt padania = kąt odbicia.
A teraz logika. Jak ustawisz blende nad głową by nie zasłaniać światła i w dodatku by swiecić częściowo na blendę, by miała co odbijać?
Jesli ustawisz blende z boku, to nie puścisz zajączka na lewy i na prawy policzek jednocześnie. Zresztą najczęściej nie ma takiej potrzeby, bo z jednej strony świeci lampa, blenda przyda się z drugiej.

W studiu używam tylko styropianu, mam tego z metr sześcienny :) w różnych rozmiarach. Blende Lastolite mam, ale używam w terenie.

bialy260
17-07-2008, 21:07
blenda puszcza zajączki. Na blende musi więc paść światło. Najlepiej uwzględnić zasadę kąt padania = kąt odbicia.
A teraz logika. Jak ustawisz blende nad głową by nie zasłaniać światła i w dodatku by swiecić częściowo na blendę, by miała co odbijać?
Jesli ustawisz blende z boku, to nie puścisz zajączka na lewy i na prawy policzek jednocześnie. Zresztą najczęściej nie ma takiej potrzeby, bo z jednej strony świeci lampa, blenda przyda się z drugiej.

W studiu używam tylko styropianu, mam tego z metr sześcienny :) w różnych rozmiarach. Blende Lastolite mam, ale używam w terenie.

Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz

sailor
17-07-2008, 21:18
kto sie zalozy za ile watkow pojawi sie kolejne pytanie o blende? :D

Redskull
17-07-2008, 21:41
Sailor, zawsze mozesz podyskutowac w moim watku o "studiu" do legitymacji... tam tez o blendzie :P

ADAM1
17-07-2008, 21:43
kto sie zalozy za ile watkow pojawi sie kolejne pytanie o blende? :d

:d :d :d

Motorniczy
17-07-2008, 21:44

Pro :) nic dodać nic ująć .

pebees
17-07-2008, 22:21
Jeśli masz prawie 5 metrów wzrostu, to tak :P

Erie
17-07-2008, 22:23
Jeśli masz prawie 5 metrów wzrostu, to tak :P

druty będą nisko z uwagi na rozszerzalność temperaturową ciał stałych (ostatnio nie wiedziec czemu cieeeeeepło jest :p)

sinner
17-07-2008, 22:46
swoją drogą to tam na śląsku często się te tramwaje wy ...... :(

pebees
17-07-2008, 22:53
druty będą nisko z uwagi na rozszerzalność temperaturową ciał stałych (ostatnio nie wiedziec czemu cieeeeeepło jest :p)
No tak, a do tego jeszcze tory tak się ugną, że uniosą Cię ku górze.. :)

Seeker
17-07-2008, 22:55
"druty będą nisko z uwagi na rozszerzalność temperaturową ciał stałych "

Erie, to tramwaj, a nie kolej trans-syberyjska ;)

Erie
17-07-2008, 22:56
No tak, a do tego jeszcze tory tak się ugną, że uniosą Cię ku górze.. :)

nooo dokładnie :D, a poza tym to na pewno pamiętasz ze spotkania w Łodzi, że jestem ultra wysokim gościem i nawet bez tego bym sięgał do drutów ;)... no może prawie ;)

Erie
17-07-2008, 22:57
"druty będą nisko z uwagi na rozszerzalność temperaturową ciał stałych "

Erie, to tramwaj, a nie kolej trans-syberyjska ;)

ech zero poczucia humoru :(

pebees
17-07-2008, 22:59
nooo dokładnie :D, a poza tym to na pewno pamiętasz ze spotkania w Łodzi, że jestem ultra wysokim gościem i nawet bez tego bym sięgał do drutów ;)... no może prawie ;)
No tak, zapomniałem o tym drobnym fakcie :)

stig
17-07-2008, 23:45
Stig widocznie jest tak przesączony wiedzą że nawet brakuje mu normalnych wypowiedzi
Stig jest tak przesaczony logika i wrazliwoscia na idiotów, że nie może ich ścierpieć. Pytasz o rozmiar blendy i efekty jej działania nie mając zielonego pojęcia nawet jak pada światło. To jak Ci odpowiedzieć? Dokładnie takie pytania zadałeś, jak ta analogia o sałatce. W ogóle nie wiadomo jak to i z czym spiąć. Zanim zaczniesz pytać o szczegóły, to weź lusterko do łapki i zobacz jak odbija światło, bo z Twoich pytań wynika tylko, że nawet tak oczywiste sprawy są dla Ciebie ogromną zagadką. Śmieszne, jeśli pomyśleć, że "zajączki" lusterkiem puszczało się w wieku 4 czy 5 lat.

sailor
17-07-2008, 23:51
stig .. daj na luz ..w tym dziale srednio raz na tydzien pojawia sie pytanie o to jakie studio kupic do 1-2kpln
nie pomoga wielokrotne odpowiedzi wciaz o tym samym .. i tak znajdzie sie ktos komu nie bedize sie chcialo przeczytac dwoch watkow nizej.

podobnie jest w dzialach z obiektywami choc tam jakos spokojniej
widac takie juz przyjemnosci czytania forum od czasow gdy "dzieci neo" postanowily zostac fotografami .. pozostaje albo cierpliwie udzielac odpowiedzi po raz tysieczny i tluamczyc od podstaw wszystko komus komu nawet sie nie chce zajrzec do jakiejkolwiek literatury by poznac podstawy albo pier...ac to wszystko w diably lub tez olewac takie watki i robic swoje

Jacek_Z
18-07-2008, 00:01
stig .. daj na luz ..w tym dziale srednio raz na tydzien pojawia sie pytanie o to jakie studio kupic do 1-2kpln
Dziś jeden wątek o tym założono. Myślisz, że więcej w tym tygodniu nie będzie ? :-D Optymista :-D

bialy260
18-07-2008, 11:31
Stig jest tak przesaczony logika i wrazliwoscia na idiotów, że nie może ich ścierpieć. Pytasz o rozmiar blendy i efekty jej działania nie mając zielonego pojęcia nawet jak pada światło. To jak Ci odpowiedzieć? Dokładnie takie pytania zadałeś, jak ta analogia o sałatce. W ogóle nie wiadomo jak to i z czym spiąć. Zanim zaczniesz pytać o szczegóły, to weź lusterko do łapki i zobacz jak odbija światło, bo z Twoich pytań wynika tylko, że nawet tak oczywiste sprawy są dla Ciebie ogromną zagadką. Śmieszne, jeśli pomyśleć, że "zajączki" lusterkiem puszczało się w wieku 4 czy 5 lat.

Panie inteligent wyluzuj pan troche ze swoja mądrościa w wieku 4 lat mialem ciekawsze zabawki niz lusterko a wniosek prosty tylko Ci wspołczuć:):)

stig
18-07-2008, 11:38
w wieku 4 lat mialem ciekawsze zabawki niz lusterko a wniosek prosty tylko Ci wspołczuć:):)Ciekawsze to takie, które pozwalają poznać świat na tyle, żeby w dorosłym życiu nie ośmieszać się taką elementarną niewiedzą. :P

bialy260
19-07-2008, 15:00
Ciekawsze to takie, które pozwalają poznać świat na tyle, żeby w dorosłym życiu nie ośmieszać się taką elementarną niewiedzą. :P

Masz chyba jakis problem emocjonalny i przepajasz sie swoja wiedzą na wszystkie strony. Pewne rzeczy, które są dla mnie nowościa dla Ciebie może i sa oczywiste i wiedza na ich temat również, myslę że słowo blenda nie jest popularnym słowem dla wiekszości ludzi, a już napewno nie wiedzą do czego służy i jak działa. Ty tez zaczynałeś kiedyś od zera więc daj szanse nauczyć sie innym . Troche tolerancji i zrozumienia

stig
19-07-2008, 15:08
Masz chyba jakis problem emocjonalny i przepajasz sie swoja wiedzą na wszystkie strony.Mylisz sie, bo tu sie nie ma czym chwalic. To wiedza "przedszkolna". :) To, ze mowa akurat o blendzie fotograficznej, nie zmienia nic w temacie, bo to "cos" dziala jak pieprzone lusterko -- a Ty zadajesz pytania, jakby to cud inzynierii kosmicznej byl, a w studio wykonywal ze swiatlem jakies niezrozumiale fiki-miki.

Pewne rzeczy, które są dla mnie nowościa dla Ciebie może i sa oczywiste i wiedza na ich temat również, myslę że słowo blenda nie jest popularnym słowem dla wiekszości ludzi, a już napewno nie wiedzą do czego służy i jak działa.Chcesz powiedziec, ze zajmujac sie fotografia, posiadajac "zestaw studyjny", ktory chcesz rozbudowywac i zadajac tutaj pytanie o blende -- nie wiesz jak ona wyglada i jak dziala? Jesli tak, to moze wlasnie w taki sposob nalezaloby zadac pytanie. Nie sadze jednak, ze jestes az tak niedoinformowany skoro zadales konkretne pytanie o jej wielkosc. :)

bialy260
19-07-2008, 17:50
Mylisz sie, bo tu sie nie ma czym chwalic. To wiedza "przedszkolna". :) To, ze mowa akurat o blendzie fotograficznej, nie zmienia nic w temacie, bo to "cos" dziala jak pieprzone lusterko -- a Ty zadajesz pytania, jakby to cud inzynierii kosmicznej byl, a w studio wykonywal ze swiatlem jakies niezrozumiale fiki-miki.

Chcesz powiedziec, ze zajmujac sie fotografia, posiadajac "zestaw studyjny", ktory chcesz rozbudowywac i zadajac tutaj pytanie o blende -- nie wiesz jak ona wyglada i jak dziala? Jesli tak, to moze wlasnie w taki sposob nalezaloby zadac pytanie. Nie sadze jednak, ze jestes az tak niedoinformowany skoro zadales konkretne pytanie o jej wielkosc. :)

Powtarzam jestem laikiem w tej kwestii i to że kupiłem sobie dwa statywy dwie parasolki z błyskotkami nie świadczy o tym że jestem juz zaje.... fotografem to chyba logiczne dla Ciebie dla mnie i dla innych

Budując mój zestaw mini studia pytałem o każdą jego część po co, dlaczego itd. a jesli chodzi o blende to wiedziałem do czego służy tylko nie wiedziałem jak tak naprawde ja wykorzystac w pełni w takim mini studiu czy jeest w ogole potrzebna jezeli z kazdej strony mam dobre źródło swiatła i jak ją mogę ustawić dla jescze lepszego zdjęcia, a Ciebie to strasznie zbulwersowało bo szczerze mówiąc na temat lustereczka i zajączków wiem dużo i fakt to porównanie bardzo usprawnia myślenie i działanie z blendą ale sorry nie każdy musi być tak błyskotliwy i na to wpaść i jeżeli zadaje dla Ciebie tak bezsensowne pytanie to widocznie tego nie wiedział, a wystarczyło to po prostu napisac, a nie wypowiadać się na temat mojego logicznego myslenia itd itp.:)

sailor
19-07-2008, 17:52
bialy260 .. to bylo smieszne przez pierwsze dwie strony ... teraz juz niz jest. naprawde.

bialy260
19-07-2008, 18:20
bialy260 .. to bylo smieszne przez pierwsze dwie strony ... teraz juz niz jest. naprawde.

Kolejny indywidualista:)

Jacek_Z
19-07-2008, 20:21
Temat ustawienia blendy chyba mamy załatwiony. Zamykam.