Zobacz pełną wersję : Opinie o obiektywie Tokina AT-X 235 AF PRO AF 20-35 mm f/2.8
Czy ktoś używał Tokinę AT-X 235 AF PRO AF 20-35 mm f/2.8 z cyfrowym body, najlepiej z D200 ? Jak się ten obiektyw sprawuje (ostrość, dystorsja, aberracja itp.) ? Bardzo proszę o opinie, gdyż zastanawiam sie nad zakupem tego obiektywu.
Witam,
posiadam ten obiektyw od 3tyg.
Jak na razie mogę napisać ze ostry od 2.8 dystorsja na 20mm znośna, niestety aberracje dość mocne pod słonce.
Dosyć pancerne i ciężkie szkło. Z d80 spisuje się wspaniale, żadnego BF/FF
Ogólnie jestem bardzo zadowolony.
Jak coś mogę wrzucić parę zdjęć.
pozdrawiam
Bardzo proszę o te zdjęcia. Będę bardzo wdzięczny. Adres do przesłania
[email protected].
okey, dzisiaj wieczorkiem wyśle fotki.
PS. czy masz zamiar kupić tą Tokine z Allegro ?!
pozdrawiam
Fotki już wyslane, sorki ale nie mogłem wyedytować posta.
Tak z Allegro. Ale nie wiem jeszcze czy kupię.
Tak z Allegro. Ale nie wiem jeszcze czy kupię.
heh sample aż takie złe były ?! :)
Dziękuję bardzo za zdjęcia. Są bardzo fajne, ale aberracja na jednym duża. Czy to ty sprzedawałeś ten obiektyw na Allegro ? Nie zdecydowałem się bo wysłałem zapytanie i liczyłem na dokładniejszy opis stanu obiektywu.
Witam
tak jak pisałem pod słońce jest źle ale, nie tragicznie ;-)
Nie, to nie ja sprzedawałem
PS. (myślę ze to szkło zostanie na dluuuugo w u mnie w torbie:))
Witam
tak jak pisałem pod słońce jest źle ale, nie tragicznie ;-)
Nie, to nie ja sprzedawałem
PS. (myślę ze to szkło zostanie na dluuuugo w u mnie w torbie:))
EDIT: przepraszam za dubel.
Witam.
Nie było mnie w sobotę i niedzielę, więc piszę dopiero teraz.
W takim razie będę szukał tego obiektywu, tylko nie chcę kupować w ciemno i wiedzieć w jakim jest stanie (nowych chyba już nie ma, bo nie produkują).
Ze względu na to, że potrzebuję szerokiego kąta i dużej jasności interesowałem się wcześniej Sigmą 20/1,8, ale zraziły mnie do niej niektóre wady (słaby autofocus, problemy z ostrością). Informacje czerpałem głownie ze strony optyczne.pl, a nie szukałem na tym forum i z ciekawości zerknę czy coś tu jest.
Pozdrawiam.
ja miałem podpęte pod swoje body 3 tokiny 20-35/2.8 i wiem, że to nie to. Mydło na 2,8 takie, że nie potrafiłem tego zaakceptować...
ja miałem podpęte pod swoje body 3 tokiny 20-35/2.8 i wiem, że to nie to. Mydło na 2,8 takie, że nie potrafiłem tego zaakceptować...
a jaka jest dobra cena za taki obiektyw?
rok temu ok 800-900 złotych to był max.teraz nie wiem.
Te obiektywy to mega fak szit. Miałem do czynienia z dwoma takimi obiektywami. Kupowałem jeszcze do analoga. Masakra, pojęcie ostrość jest obce producentowi. Mydło niezależnie od przysłony. Kupowaliśmy razem z kolegą. Jego egzemplarz był tak dramatyczny, że musiał go wymienić. Zdjęcia pod światło absolutnie bez kontrastu. Generalnie nie polecam.