PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon 1,4 i Różnice?

zebrantez
17-07-2008, 16:14
Witam
Chciałem zapytać czy różnice w jakości obrazu pomiędzy obiektywami AI AIS AF AFD są znaczne(widoczne). Może ktoś z Was miał możliwość używania AI AIS i jak one współpracują(czy w ogóle się nadają) z D200. proszę o jakieś opinie
PZDR

zebrantez
18-07-2008, 19:07
Nie wiem czy pytanie nie tegaz czy coś innego... Źle zadałem czy może nikt nie ma doświadczenia z takimi obiektywami?
PZDR

mpwt
18-07-2008, 20:06
Nie wiem czy pytanie nie tegaz (...)

No trochę... jakbyś zapytał czy lepsze są auta włoskie czy francuskie...

PaRaGaS
18-07-2008, 21:14
Witam
Chciałem zapytać czy różnice w jakości obrazu pomiędzy obiektywami AI AIS AF AFD są znaczne(widoczne). Może ktoś z Was miał możliwość używania AI AIS i jak one współpracują(czy w ogóle się nadają) z D200. proszę o jakieś opinie
PZDR

Z D200 będzie współpracować wszystko co powstało na bagnet F (czyli od 1959 roku), chociaż szkła pre-AI trzeba obrzezać.
Ale ty wiesz, że AI i AI-S to szkła manualne, czy jest Ci wszystko jedno i tak tylko pytasz?

zebrantez
18-07-2008, 21:45
Wolę zapytać ludzi na forum niż siedzieć i wertować kolejne strony, żeby otrzymać odpowiedź na proste pytanie. Zwięźle, szybko i na temat (nie zawsze, ale przeważnie). Czasami wychodzą inne różne rzeczy o których bym wcześniej nie pomyślał.

PaRaGaS -Nie tego nie wiedziałem, dzięki za odpowiedź:) To obrzezanie to jak się je i dlaczemu?

Mpwt- to porównanie chyba nie trafione... może bardziej powinno być czy lepsze renault megane czy laguna... bo marka jedna w moim pytaniu chyba była, chociaż w zasadzie też nie, bo wszystkie szkła mają ogniskową 50 i F1,4 chyba że się mylę. Chodziło mi bardziej o porównanie, silników, zawieszenia, jakości blachy, szybkości itp...

PaRaGaS
18-07-2008, 21:47
Wolę zapytać ludzi na forum niż siedzieć i wertować kolejne strony, żeby otrzymać odpowiedź na proste pytanie. Zwięźle, szybko i na temat (nie zawsze, ale przeważnie). Czasami wychodzą inne różne rzeczy o których bym wcześniej nie pomyślał.

A wystarczyłoby zacząć od przeczytania jakiejkolwiek historii i specyfikacji systemu Nikon F.
PS. http://www.kenrockwell.com/nikon/50-comparison

PaRaGaS -Nie tego nie wiedziałem, dzięki za odpowiedź:) To obrzezanie to jak się je i dlaczemu?

Pierwszy link jaki mi wywaliło Google: http://www.mynikon.com.pl/technika/ai_konwersja/ai_konwersja_ai_conversion.htm
Tak pi razy oko chyba zawiera wszystkie informacje.

zebrantez
18-07-2008, 22:26
tzn tak teraz po przeczytaniu dowiedziałem się, że są jeszcze jakieś modele przed AI, AI-S... Tylko nie wiem czy cala zabawa w to frezowanie ma sens jeżeli już nowsze modele można dostać w podobnej cenie (chyba, że ktoś za darmo dostał). I tu właśnie dotarliśmy do sedna mojego pytania... czy one się OPTYCZNIE bardzo różnią czy tylko minimalnie...?

mpwt
18-07-2008, 23:02
Mpwt- to porównanie chyba nie trafione... może bardziej powinno być czy lepsze renault megane czy laguna...

A jednak chyba nie ;)

Bo w szkłach AI i AIS i AF czy AFD są i Laguny i Meganki i Twingo i F1... tutaj trzeba porównywać konkretne modele...

zebrantez
19-07-2008, 08:11
Mpwt -dzięki za cierpliwość... interesuje mnie jakimi kryteriami się sugerujesz w ocenie auta. Wszystkie jeżdżą, a wygląd w naszej kwestii chyba nie ma znaczenia (twingo jest brzydkie).F1 nie pojeździsz po normalnych drogach( i nie powiesz mi, że któreś z tych szkieł jest szybkie, drogie, super dopracowane, i używasz sie go tylko raz lub dwa bo więcej nie wytrzymuje).
Generalnie te obiektywy maja to samo zastosowanie i nie wiem czy trzeba porównywać tylko dwa, ale da sie chyba powiedzieć ,że ais jest lepszy od af, bo ale już ai jest gorszy, ponieważ...
Jednak jeśli chcesz porównywać to AIS AFD i AFD i AF

mpwt
19-07-2008, 11:43
Nadal będę się upierał przy swoim. Są niezłe szkła AIS i kiepskie. Tak samo jak AF-D. Są świetne i słabe.

zebrantez
19-07-2008, 17:14
ale ja pytałem o Nikona-model 50mm F1,4...?! Więc to to samo auto tylko nowsze i starsze wersje czy nie?