Zobacz pełną wersję : WYdruki z Epsona r2400
Witam
Gdzie w Krakowie mógłbym obejrzeć wydruki z epsona r2400. Może ktoś z Was dysponuje wydrukami b&w na papierach epsona archival matte lub velvet fine art.
Zależy mi na efekcie nadającym się do galerii, czyli finalnie w passe-partout i ramie.
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Klepnij do Czornyja, on zdaje się ma któregoś epsona serii R, może nawet 2400
Ja drukuję na R2400. Nie robiłem cb. Natomiast widziałem efekty druku cb na na Epson Premium Luster Photo Paper - rewelacja - polecam. Papier ten jest nie do dostania w Polsce. Ja kupiłem opakowanie - jedna firma ściągnęła mi go z zagranicy. Velvet Fine Art chyba do specjalnych wydruków cb - jest lekko żółtawy. Archival Matte - o tyle bym nie polecał do cb, że przynajmniej wg. mnie daje mały kontrast, przynajmniej w kolorze.
Chętnie bym pokazał co mam tylko nie bardzo jest jak.
ovserwator
17-07-2008, 21:30
drukuję r2400 cb na archival mate i na semigloss epsona i powiem, że do wydruków kolekcjonerskich lub na wystawę zdecydowanie ten drugi - efekty rewelacyjne.
Dzięki.
No właśnie... tych papierów jest trochę. Generalnie interesuje mnie mat, ale może się okazać, że semi gloss jakiś dobry, też będzie odpowiedni. Szkło w ramie zawsze wprowadza jakiś refleks. Wydruk powinien być zatem mało, lub wcale, połyskliwy. No i co najważniejsze długotrwały.
Tak czy inaczej, miło było by zobaczyć kilka próbek, żeby nie wykupić całego asortymentu epsona, szukając odpowiednich materiałów.
Pozdrawiam.
Niestety, nie mam R2400, mam tylko R1800, a to zupełnie inna broszka. Jednakowoż R2400 nie powinna cię rozczarować - tusze K3 mają dobrą prasę, da się na nich uzyskiwać wysoki Dmax, stabilne wyniki, nie są podatne na metameryzm itd. Jest też do niej świetny, sharewareowy RIP do drukowania w B&W - dlatego jeśli kupisz to daj znać, mogę pomóc ci ją zlinearyzować. Warto też mieć na uwadze, że pojawił się już następca modelu R2400 - nowa R2880
Wadą tych drukarek są cholernie małe tusze (13ml) - jeśli masz zamiar drukować dużo powiększeń wystawowych, szlag cię trafi. Jako rozwiązanie bardziej ekonomiczne polecam HP-kę B9180/B8850 (27ml), lub ew. można iść na całość i kupić A2 - Epsonkę 3800 (80ml). Ewentualnie można pozyskiwać tusz z większych, 110-to lub 220-to ml kaset K3 do dużych maszyn.
Tradycyjnie też polecam lekturę testów z tej strony:
http://www.photo-i.co.uk/Menus/reviews.htm
Premium Luster nie jest papierem błyszczącym. Posiada lekko jedwabistą strukturę.
Co do tuszy, to rzeczywiście jest problem z małą pojemnością pojemników no i oczywiście z ich wysoką ceną. Alternatywą jest przejście na system stałego zasilania, ale to wymaga wykonania nowych profili barwnych dla każdego rodzaju papieru. Na papierach matowych o dużej gramaturze zużycie tyszu jest większe.
Zastosowanie szyby przed zdjęciem wg mnie stanowczo odpada. Pewnym rozwiązaniem jest zastosowanie szkła antyrefleksyjnego, jednak jest ono bardzo drogie. Jeżeli zdjęcia mają być oprawione na stałe, można zastanowić się nad użyciem lakieru.
Witam
Zainteresowałeś mnie Czornyj tym HP 9180. Wydaje się być dobrą alternatywą dla r2400 - r2880. A jak jest z papierem HP...? Znajdę coś wartego uwagi? Wszędzie jako główną wadę epsonów z tej serii, podają właśnie te cholerne lilipucie pojemniczki. Co prawda, nie zamierzam drukować dużo. Raczej chodzi o ilości rzędu 1-2 finalne produkcje na miesiąc.
T&T... Szyba przed zdjęciem jak najbardziej. Tyle, że 2mm float + Passe-partout z wcięciem 45 st. (dystansujące szybę od zdjęcia na jakieś 1,5-2 mm). Dobrze zrobiona oprawa, nie dość, że dodaje powagi, to jeszcze dodatkowo zabezpiecza.
Oczywiście to subiektywne jest... Nie każdemu musi się to podobać.
Pozdrawiam.
Nie wiem jak z papierem HP, ale na pewno znajdziesz coś sensownego z Hahnemüle, Fuji, Ilforda, Tetenala, Harmana itd. Profile do B9180 / B8850 (te dwa modele to praktycznie to samo, 9180 drukuje na grubszych podłożach) też powinny być dostępne na stronach producentów - to popularne i obecne już jakiś czas na rynku drukarki. W ostateczności na brak profili mogę - po forumowej znajomości - coś zaradzić, bo wpadł ostatnio w moje (owładnięte colormanagementową obsesją) łapki całkiem sympatyczny spektrofotometr...
Alternatywą jest przejście na system stałego zasilania, ale to wymaga wykonania nowych profili barwnych dla każdego rodzaju papieru.
Jest sporo firm robiących korespondencyjnie taką usługę. Plusem jest profil dla konkretnego egzemplarza urządzenia, jego sterownika, kombinacji materiałów eksploatacyjnych, warunków mikroklimatycznych pomieszczenia w której wydruk schnie. Ma to wszystko wpływ na końcową kolorystykę. Ponadto profile zakupione jako usługa, są z reguły liczone przez oprogramowanie, którego zakup do pojedynczej drukarki jest najczęściej finansowo nierealny.