Zobacz pełną wersję : D80 + CLS - pytanie o wbudowaną lampę...
aries.mehehe
17-07-2008, 12:15
Witam.
Zauważyłem coś takiego, co mnie zupełnie nie niepokoi, ale jednak chciałbym wiedzieć skąd taka reakcja się bierze.
Mianowicie... ustawiam wbudowaną lampę w tryb CLS, określam, że wbudowana ma nie błyskać na zdjęcie, lampa z grupy A (SB600) ma błyskać w TTLu. I teraz załóżmy, że SB600 nie zareaguje (załóżmy, że nie ma jej w ogóle) - jak zachowa się wbudowana lampa, która w ustawieniach CLSu jest specjalnie wyłączona? U mnie bierze udział w błysku (jest błysk na zdjęciu)...
Nie sugerujcie mi, że ustawienie wbudowanego flasha w tryb commander nie ma sensu jak zewnętrzna lampa "nie jest dostępna" - to wiem, ale przez przypadek odkryłem, że wówczas wbudowana lampa bierze udział w ekspozycji. Też tak macie? ;)
PS. Bierze udział w ekspozycji to mało powiedziane - zwyczajnie błyska jak w iTTLu.
a jak ma wyzwolic te zdalna jak nie blysnie?
inna sprawa to ze faktycznie nieco swiatla z niej zostaje, ale do tego sluzy SG3IR
Wbudowana lampa zawsze błyśnie, nawet jak jest ustawiona w trybie commander. Przecież musi odpytać lampy zdalne, przekazać im informacje o sile itd... Skąd ma wiedzieć, że lampy zdalne są wyłączone? Jeżeli chodzi o sam błysk, to z mojego doświadczenia (dosyć skromnego, ale zawsze) wynika, że błysk sterujący, mimo że bierze udział w ekspozycji, to jego wpływ jest pomijalny i w niczym mi nie wadzi. Zrób sobie eksperyment. Siądź w ciemnym pokoju, takiem całkowicie ciemnym, w nocy, ustaw błysk wbudowanej lampy tylko na sterujący i pstryknij zdjęcie. Zobaczysz ile z tego światła sterującego zostanie utrwalone. Praktycznie nic...
to prawda, ze byłysk wyzwalający nie ma wielkiego znaczenia w ekspozycji zdjęcia jako całości
gorzej trochę ta "neutralnośc" wyglada w przydapdku fotografii przedmiotów błyszczących itp ( również w forografii bezcieniowej) , moga siępojawić nieporządane odbicia swiatła wbudowanej lampy. Wtedy tak jak napisano nale3ży użyć nakładki SG3IR - ponoc działaja równiez wynalzaki z prześwietlonego negatywu itp :)
Wbudowana lampa zawsze błyśnie, nawet jak jest ustawiona w trybie commander. Przecież musi odpytać lampy zdalne, przekazać im informacje o sile itd... Skąd ma wiedzieć, że lampy zdalne są wyłączone? ...
no jak to skąd? Własnie z przedbłysków komunikacyjnych i pomiarowych, a raczej z ich braku ze strony lamp SB800/600. Body doskonale wie o lampach które są w zasięgu, ale dzieje się to w ułamku sekundy, w trakcie robienia zdjęcia.
Przedbłyski wysyła lampa wbudowana, ale i lampa SB800/600. TTL musi wiedzieć jaką mocą kazać błysnąć sb800, a to wie z przedbłysków sb800.
Można zrobić jedynie eksperyment - zrobić blokadę pomiaru błysku FV, potem wyłączyć lampę :mrgreen: (wtedy jest już po tych przedbłyskach pomiarowych) i dokończyć wciskanie spustu. Ciekawe czy body się da wykiwać.
no jak to skąd? Własnie z przedbłysków komunikacyjnych i pomiarowych, a raczej z ich braku ze strony lamp SB800/600.No właśnie. Ale tak, czy siak, wbudowana lampa musi błysnąć, żeby body się dowiedziało, jakie ma lampy zdalne do dyspozycji. Czyli błysk komunikacyjny jest zawsze, bez względu na to, czy lampy zdalne są wyłączone, czy nie...
nonnatus
17-07-2008, 15:53
przecież możesz zminimalizować maksymalnie moc błysku... błyśnie tylko delikatnie, NIEMAL CAŁKOWICIE pomijalnie, ale lampom to styknie i błysną... więc jako, że to Creative LIGHT System, to musi błysnąć...
ciekawe to co pisze jacek_z. dziś wypróbuję, haaa... :)
Ciekawe czy body się da wykiwać.
namieszasz ludziom w glowach a jutro nie nadazysz odpowiadac... ze cos jest popsute... :)
Czyli błysk komunikacyjny jest zawsze, bez względu na to, czy lampy zdalne są wyłączone, czy nie...
przedbłyski (body, komunikacyjne) muszą być, ale przedbłysków nie ma na zdjęciu, bo są przed.
Na zdjęciu są kolejne błyski komunikacyjne, na początku naświetlania i te się minimalnie rejestrują.
Przedbłysków jest więcej, dlatego są kłopoty z fotocelami z allegro. Łatwo zrobić fotocelę opuszczającą 1 przdbłysk, ale jak zrobić fotocele nie reagującą na zmienną liczbę przedbłysków?
aries.mehehe
18-07-2008, 08:25
No i muszę wyjaśniać...
Jak mam włączoną SB600 to udział błysku sterującego jest praktycznie żaden (te przedbłyski się dzieją przed otwarciem migawki - może ostatni sterujący się najwyżej łapie). Ale jak nie ma Sabinki w zasięgu (jest wyłączona) a lampa w body jest ustawiona TYLKO jako sterownik, to wbudowany flash naświetla mi scenę i to nie tak, że coś tam lekko jest którymś błyskiem muśnięte, tylko normalnie jakbym miał ją w iTTL ustawione.
Zrób sobie eksperyment. Siądź w ciemnym pokoju, takiem całkowicie ciemnym, w nocy, ustaw błysk wbudowanej lampy tylko na sterujący i pstryknij zdjęcie. Zobaczysz ile z tego światła sterującego zostanie utrwalone. Praktycznie nic...
Taki eksperyment zrodził we mnie ową ciekawość wyrażoną w pierwszym poście... Miałem lampę w trybie sterownika (tylko sterownika) a SB600 była wyłączona. Okazało się, że wbudowany flash PRAWIDŁOWO doświetlił całą scenę (na tyle prawidłowo, na ile daje radę wbudowana lampa).
Co do błysków pomiarowych - to się dzieje generalnie przed wykonaniem zdjęcia i kiedy SB600 jest włączona, to udział wbudowanej lampy ustawionej TYLKO jako sterownik jest żaden (ja nie zauważyłem, żeby był jakikolwiek - może jest minimalny).
Taki eksperyment zrodził we mnie ową ciekawość wyrażoną w pierwszym poście... Miałem lampę w trybie sterownika (tylko sterownika) a SB600 była wyłączona. Okazało się, że wbudowany flash PRAWIDŁOWO doświetlił całą scenę (na tyle prawidłowo, na ile daje radę wbudowana lampa).Kurcze, dzwina sprawa... Nie mogę sam potestować bo mi aparat jakiś czas temu poleciał na beton i mam potłuczoną wbudowaną lampę, ale kiedyś miałem taką sytuację, że bawiłem sie właśnie CLSem i później schowałem Sabinę do torby. Za jakiś czas chciałem na szybciocha, bez wyjmowania Sabiny z torby, strzelić jakąś fotke (wbudowana lampa była cały czas ustawiona jako commander, bo tak zostało po zabawie z CLS). No i na zdjęciu zobaczyłem ciemność. Tylko otoczenie w odległości dosłownie kilkudziesięciu centymetrów od obiektywu było tak ledwo, ledwo jaśniejsze od tej "ciemności". Jak możesz, sprawdź jeszcze raz. Tylko upewnij się, że lampę wbudowaną w menu puszki masz ustawioną na "sterownik błysku", a jej tryb na "--". Bo może zostawiłeś tam TTL. Wtedy faktycznie, jak wykryje lampę zdalną, sama nie bierze dużego udziału w ekspozycji, bo przerzuca doświetlenie na lampę zdalna. Ale jak nie dostanie odpowiedzi od Sabiny, to sama dopala na tyle, na ile może.
aries.mehehe
20-07-2008, 01:39
No i wygląda na to, że coś mi się musiało namieszać, bo teraz zjawiska nie umiem odtworzyć :/ Albo faktycznie miałem poza trybem "c" wbudowaną lampę ustawioną w TTL i tego nie pamiętam teraz (choć pamiętam zdziwienie owego dnia, jak zauważyłem ten "feler"), albo... sam nie wiem. Coś więcej może powiem, jak znajdę zdjęcia z tamtego dnia... W sumie nawet jeśli mam rację co do takiej "nieprawidłowości", to i tak na nic mi to nie wpływa... (jak SB600 czuwa jako slave, to udział błysku z lampy wbudowanej jest żaden).
Temat do zamknięcia w sumie...