Zobacz pełną wersję : Prosze o porade co zapakować do desktopa
Intel Core 2 Duo E8500, 3.16GHz, 1333FSB, 6MB Cache, LGA775, 45nm,BOX
Gigabyte GA-X48-DQ6, X48+ICH9R, DualDDR2-1200, SATA2, RAID,2xGBLAN, FW, ATX
Kingston 2 x 4GB 667MHZ DDR2 ECC Fully Buffered CL5 DIMM, DualRank, x4
Dysk Seagate Barracuda ES.2; 1TB, Serial ATA/300, 7200RPM,32MBcache, NCQ
Sapphire Radeon Atomic HD 3870X2 1GB GDDR3, 256bit,PCI-E,TV/2xDualDVI,CF,Retail
Lite-On Super AllWrite DVD+/-R 20x, SATA, retail+panele
Czytnik kart wewnętrzny Tracer C3 (TRP-003CWHA)
Cooler Master obudowa desktop Cavalier 4, czarna ( z zasilaczem 350W)
Szukam raczej innej obudowy ale konieczenie desktop i czarnej .
Nie sprawdzałem jeszcze kompatybilności wybranych elementów .
Cenowo do 4 tysiecy netto czy macie jakieś inne propozycje co do zawartosci zestawu ?
Mojsze być.:D
Dla bezpieczeństwa użyj tylko mocniejszego zasilacza.
No i konsument, zapowiada się z tego "desktupa", nie najgorszy.;)
Mojsze być.:D
Dla bezpieczeństwa użyj tylko mocniejszego zasilacza.
No i konsument, zapowiada się z tego "desktupa", nie najgorszy.;)
Może być hmmm czy to może oznaczać ze jeszcze coś zmienić ?
To co muszę uzyskać to minimum do 2 lat pracy(jak sie uda) na nim i obudowa musi być desktop .
Czy może mi ktoś napisać co wymienić by było jeszcze lepiej , proszę o dalszą pomoc .
Pozdrawiam Adam
Może być hmmm czy to może oznaczać ze jeszcze coś zmienić ?
To co muszę uzyskać to minimum do 2 lat pracy(jak sie uda) na nim i obudowa musi być desktop .
Czy może mi ktoś napisać co wymienić by było jeszcze lepiej , proszę o dalszą pomoc .
Pozdrawiam Adam
Nic nie zmieniaj poza zasilaczem, bo to, jak pisałem, całkiem niezły kawałek złomu.:D
Nie nadążysz za postępem w rozwoju hardware i nawet nie próbuj, bo wpędzisz sie chorobę.:)
Złóż tego komputra i nie kupuj pisemek informatycznych, by nie popadać w kompleksy.;)
no na tym zasilaczu to z TĄ ati to moze nie wstac nawet ;-) zaszumi zabuczy i nic sie nie wyswietli :p
Bardzo dobra konfiguracja:
Intel Core 2 Duo E8400 480zł
Płyta główna: GigaByte GA-X48-DS5 632zł
Pamięć DDR2 2x2GB PC8500 1066MHz OCZ Reaper 360zł
Samsung F1 HD322HJ 320GB x2 ( w raidzi'e 0) 272zł
Karta Radeon HD4850 PowerColor x2 930zł
Nagrywarka DVDR Pioneer DVR-215D 82zł
Obudowa Sharkoon Rebel12 Eco Black 300zł
Zasilacz Corsair CMPSU-750TXEU 750W 299zł
RAZEM:3365zł,składane w apollo.pl
:)
Cenowo do 4 tysiecy netto czy macie jakieś inne propozycje co do zawartosci zestawu ?
Pierwsza poważna wada tego zestawu: na 99% nie ruszy
i nie mówie już o zdecydowanie za słabym zasilaczu, lecz o źle dobranych pamięciach, ta płyta co prawda posiada tech. intel-ecc, lecz z tego co mi sie wydaje nie wspiera pamieci fb, o to zze strony kingstona jakie pamiatki pasują (wyszczególniłem te 4g)
KVR667D2E5K2/4G 4GB 667MHz DDR2 ECC CL5 DIMM (Kit of 2)
KVR667D2N5K2/4G 4GB 667MHz DDR2 Non-ECC CL5 DIMM (Kit of 2)
KVR800D2E5K2/4G 4GB 800MHz DDR2 ECC CL5 DIMM (Kit of 2)
KVR800D2N5K2/4G 4GB 800MHz DDR2 Non-ECC CL5 DIMM (Kit of 2)
-zmień liteona na samsunga (DVD)
-nie wiem za bardzo czym sie kierujesz wybierając ta grafike, jak napiszesz cos wiecej to może pomoge, ale w kazdym razie znajda sie znacznie lepsze w podobnej cenie
-czytnik kup sobie zewnetrzny na usb lub firewire - załamiesz sie gdy odpalisz moj komp. lub total com a tam 10 wirtualnych dysków zobaczysz, a zewn ciach i nie ma, pozatym tracer troche lipe robi, poszukaj juz lepiej czytników chiefteca lub apacera, sa w podobnych cenach
-jak sie nie podniecasz wygladem obudowy to wez sobie chiefteca lub colermastera centurion5 chyba, zasilke min 400w i taki w wiekszosci wystarcza, nie trzeba 1000w, moze byc tagan
ADAM1 : Szukam szybkiego desktopa taki mam cel
maly5 : zgadzam sie masz rację ale ostatnio za PC do domu rozgladałem się 5 lat temu technologia poszła do przodu a ja nie ;)
djarta : dziekuje za podpowiedz ale jak już pisałem do 4 tysiecy netto nie mniej jeśli troszkę wyjdzie wiecej to mi nie przeszadza mniej nie może :)
Dominiq: bardzo dziekuje za podpowiedzi oszczedzi mi to czas bo dwa razy do hurtowni jechac nie bede
Wiec moze jeszcze raz napisze co potrzebuje moje przemyślenie
1 Desktop (brak miejsca i dodatkowo monitor musi stac na obudowie super by było gdyby z zasilacza wychodziło gniazdo zasilania do monitora ale nie musi rozumiem że zasilacz waty itp...)
2 Procesor wydawał mi sie ciekawy do 800 zł (do tej pory tylko na AMD ale to są piekarniki a wentylatory budzą słonie w praskim zoo a mam do nich daleko)
3 Dysk prawie szatan miał być (wiecej niż 1TB mi sie nie przyda bo mam jeszcze zewn. backup .)
4 Kingston tu sie zamotałem wybierałem z cennika taką by zapchane było wszystko maksymalnie i jak widzicie poległem dzieki za rady
Proponowałeś te 2x2GB=4GB ? Wiec muszę szukać takich samych lecz 2X4GB=8
5 Grafika tu to ja z małpami tylko pogadać moge wiec lejcie mi swojego rozumu ile wlezie chce demona a nie jakąś gaficzkę ale czy demon zagnieździ sie w małej obudowie ? Pomocy szukam :)
6 Płyta głowna tu wybrałem jedyną jaką znałem co to teoretycznie może wszystko przyjmować z w/w elementów .
7 Samsunga nie lubie LGe zazwyczaj robił chyba tylko + czy - DVD wiec drugi raz nie chiałem sam sobie pod gorke robic
8 Czytnik wbudowany bo miejsca brak a i dzieciak czesto wycaga a szukanie w stercie zabawek czesto mnie przerasta nosic nie chce bo 2 wyniosłem i same do domu juz nie trafia
Wiec o pomoc proszę :)
ADAM1 : Szukam szybkiego desktopa taki mam cel
Zaprawdę powiadam Ci, co dziś szybkie, jutro wolnym będzie, więc szkoda tak bardzo to przeżywać.
Kup po prostu komputer i nie zaprzątaj sobie głowy duperelami.
Ten zestaw przez Ciebie na wstępie zacytowany wydaje się być wystarczający, tak więc niech Ci to ktoś złoży do kupy i rób zdjęcia.
Zaprawdę powiadam Ci, co dziś szybkie, jutro wolnym będzie, więc szkoda tak bardzo to przeżywać.
Kup po prostu komputer i nie zaprzątaj sobie głowy duperelami.
Ten zestaw przez Ciebie na wstępie zacytowany wydaje się być wystarczający, tak więc niech Ci to ktoś złoży do kupy i rób zdjęcia.
Dziś kupuję dziś ma być szybkie co jutro mnie nie obchodzi .
Chce kupić nowy stary mam ,a wychodząc z tego punktu widzenia po co mi nowy po co mi właściwie komputer ...
... byłem na wyspie słońca 3 razy palenie picie i chodzenie w sandałach odpowiada mi tylko na urlopie .
...... no ale kupuje za przeznaczoną na ten cel kase i dla mnie to tylko komputer i/lub duperela .
:) pozdrawiam Adam
hmn no jesli chcesz to wsadzic w mala obudowe to bedzie piekarniczek ;-)
jesli chcesz grafike demona to rozumiem ze chcesz grac ?
i teraz - jesli chcesz to wkladac w desktopa, ktory pewnie chcesz jeszcze jakos upchnac przy scianie z innymi klamotami po bokach to chyba raczej bym wzial jedna grafike mocniejsza niz dwie polaczone ze soba - zawsze troche mniej pradu wezmie i troche mniej ciepla pyknie.
pytanie czy potrzebne Ci tez ECC w pamieciach. no ale czemu nie ;-)
dysk - 1gb seagate jest b.szybki. pytanie czy jak chcesz demona nie lepiej wziac faktycznie dwoch 750 i postawic ich w raid ze soba.
co do nagrywarki - pytanie czy ma sluzyc glownie do backupu danych plytach - wtedy Pioneer - czy do odczytu (wtedy bym rozpatrywal miedzy LG a LiteOnem)
a jak juz bedzie to wiadomo, czyli ile kasy juz wydane i ile mocy potrzeba, to zasilacz, plyta i proc (ten intel spoko, ale jak cos to e8400 aktualnie sporo tanszy a roznica juz nieduza)
Wow! Ale fajny komputer do grania! Dwuprocesorowa karta graficzna za prawie 1000zł, topowa płyta główna za 700zł idealna dla overclocker'a.... Tyle że już na tych dwóch komponentach możesz zaoszczędzić prawie 900zł kupując tańsze odpowiedniki, takie jak Gigabyte GA-EP45-DS3R za 350 czy grafikę opartą na nowym Radeonie 4850 za ok. 500zł. A jak chcesz komputer do grania to dokupisz sobie drugiego Radeona 4850.
Wiec poczytam jakieś jeszcze opinie i testy moze znajde obudowe z zasilaczem co to sprosta temu czemuś ;)ale pamieci 4GBx2 to u dostawców nie widzę bez BF
Ok mam czas szukać będe :)
jedna rzecz - 8GB RAM (no i mozesz kupic jakies 1066MHz) = Vista... a jej na pewno bym nie zainstalował....
Nie wiem co chcesz na tym kompie robic - ja bym wział Core2Quad - lepiej 4 rdzenie niz 2 ;) no i jak ktos pisal karte graficzna i plyte bym o jakas 1-2 półki niżej dał kupując dla siebie porządniejszy monitor :)
Sam sie zastanawialem nad mocnym kompem (ale raczej iMac 24" - jeden kabel i tyle :D), bo do obrobki zdjec nie potrzeba 2 x Xenon 4 rdzeniowego + 16GB RAMu ECC ;) Bo do grania to powtarzam od zawsze... mamy konsole :)
P.S. A moze cos na DDR3 ?? np. ASUS P5E3 + pamieci 1800MHz ;) ja ma byc szybki
nie ma sensu ddr3 jak na razie (tzn sens moze jest ale to juz poziom finansowy abstrakcyjny za takie czest. ;p). dobra plytka na p45, dobre pamieci ddr2 i nie ma co kombinowac. jesli bierze 8GB no to zdecydowanie vista albo 2k3 i mozesz wziac spokojnie 4x2GB. co do wyboru proca to ja po testach uwazam ze do obrobki zdjec jednak caly czas dwurdzeniowka (porownuje tutaj q6600 z e8400/6850). chyba ze kupi sie quada podobnie taktowanego. i to by bylo nieglupie nawet, jesli jest go w stanie wykorzystac. tylko moze braknac na porzadne grafiki wtedy ;-) trzeba pamietac tez za quad mocniej sie grzeje i zzera wiecej pradu.
nie ma sensu ddr3 jak na razie (tzn sens moze jest ale to juz poziom finansowy abstrakcyjny za takie czest. ;p). dobra plytka na p45, dobre pamieci ddr2 i nie ma co kombinowac. jesli bierze 8GB no to zdecydowanie vista albo 2k3 i mozesz wziac spokojnie 4x2GB. co do wyboru proca to ja po testach uwazam ze do obrobki zdjec jednak caly czas dwurdzeniowka (porownuje tutaj q6600 z e8400/6850). chyba ze kupi sie quada podobnie taktowanego. i to by bylo nieglupie nawet, jesli jest go w stanie wykorzystac. tylko moze braknac na porzadne grafiki wtedy ;-) trzeba pamietac tez za quad mocniej sie grzeje i zzera wiecej pradu.
Wnioskując z wypowiedzi kolegi gadasa, to chce mieć wszystkie podzespoły NAJ, to raczej nie ma wyboru, tylko musi wsadzić NAJ.:D
Nie wiem po co, ale to nie moja sprawa.;)
Niemniej te NAJ, w desktopowej obudowie się uduszą.
no fakt .. ja nie mam desktopa i mam z 10 dodatkowych wentylatorow w obudowie dla cyrkulacji powietrza (fakt ze chodza na 5v zeby ich nie bylo slychac). ale np dyski maja miedzy 23 a 32 stopnie w zaleznosci od modelu.
opcja NAJ jest fajna. ale trzeba sobie odpowiedziec na pyt co sie chce robic na kompie. albo co sie głównie robic. bo na zajebisty do wszystkiego to na procki do niego malo kogo stac.
ja mając taką kasę bym złożył coś takiego:
obudowa: Silverstone Sugo SG01 (nie desktop, ale jest bardzo mała no i prezentuje się wyśmienicie szczególnie czarna ;) sam mam taką) cena w okolicach 550zł
płyta główna: Asus P5E-VM HDMI (standard mikro ATX ale lepsza od nie jednej dużej) cena koło 320zł
procesor: Intel Core2Duo E8400 cena 510zł (no tu można wziąć E8500 za koło 700zł)
pamięci: 4x 2GB Corsair Dominator 1066MHz cena 700zł
grafika: Asus GeForce 260GTX Top cena 1000zł
dysk: WD VelociRaptor 300GB cena 750zł (ten na system i programy) i do tego coś większego na pozostałe pierdoły jakieś 750GB cena 400zł
cooler na procesor: Silverstone Nitrogon NT06-lite cena 154zł
to co powyżej z E8400 wychodzi niecałe 4400zł brutto
do tego porządny zasilacz z wentylatorem od spodu wyciągającym powietrze (to wymóg konieczny, żeby cooler na procesor się sprawdził ;) ) to w okolicach 350zł
do tego jakaś nagrywarka (kompletnie nie wiem co tam jest na rynku teraz), czytnik na karty i mieścisz się mniej więcej w 4000zł netto (no i oczywiście do tego Viste 64bit, żeby obsłużyła tą ilość pamięci )
no ale to tylko moja propozycja, z uwzględnieniem moich preferencji :) bo nie lubię dużych kompów ;)
a no i tylko proszę o komentarze że mATX się do niczego nie nadaje, i że w tej obudowie się to ugotuję, bo tak nie będzie :)
who juz kij z microatxem. na temat wygladu obudowy sie nie wypowiem bo to kwestia gustu, ale za 550zl to znam ladniejsze. natomiast microatx jest dla komputerow biurowych a nie dla wydajnych maszyn. mozna sobie kupic taka plytke do domowej maszyny do pisania tudziez multimedialnej maszyny do www i filmow. jak sie kupuje mocne komponenty to lepiej tez wziac jednak MB przeznaczone do czegos takiego a nie ze zintegrowana grafika na pokladzie. a takiej konfiguracji nawet jakbys chcial to bys nie mial, bo sadze ze grafika 260GTX tam nie wejdzie, a nawet jakby po wyrwaniu kilku blach ze srodka weszla, to razem z raptorem i mocniejszym corasem pewnie by sie to zesralo za przeproszeniem w pierwszym tygodniu z przegrzania.
... a no i tylko proszę o komentarze że mATX się do niczego nie nadaje, i że w tej obudowie się to ugotuję, bo tak nie będzie :)
Mówisz i masz, komentarz.:D
Nie musi, ale może być problem z umieszczaniem gorących komponentów w małych obudowach.
Wszystko zależy od mądrego montażu i wzięcia pod uwagę głównie HDD, bo on najbardziej potrafi ucierpieć z powodu przegrzania.
Generalnie do "black boxików" nie pakuje się "gorących" zabawek.
natomiast microatx jest dla komputerow biurowych a nie dla wydajnych maszyn Hahaha, no widać że dawno nie patrzyłeś się co się dzieje na rynku mATX, spójrz się chociażby tutaj http://www.vr-zone.com/articles/Asus_P5E-VM_HDMI/5427-10.html no i dodatkowo może odpowiesz mi dlaczego dfi ma zamiar wypuścić mATX z crossfire a drugą z SLI ?? do pracy biurowej? obudowa droga, jak każda silverstone płaci dużo się za markę ale ja tam nie żałuję no i ten geforce wejdzie, fakt że pozostanie tylko miejsce na napęd optyczny i jeden dysk, ale od czego są dyski zewnętrzne :P
Hahaha, no widać że dawno nie patrzyłeś się co się dzieje na rynku mATX, spójrz się chociażby tutaj http://www.vr-zone.com/articles/Asus_P5E-VM_HDMI/5427-10.html no i dodatkowo może odpowiesz mi dlaczego dfi ma zamiar wypuścić mATX z crossfire a drugą z SLI ?? do pracy biurowej? obudowa droga, jak każda silverstone płaci dużo się za markę ale ja tam nie żałuję no i ten geforce wejdzie, fakt że pozostanie tylko miejsce na napęd optyczny i jeden dysk, ale od czego są dyski zewnętrzne :P
hahaha.. boszee.. no widzisz.. nie siedze i nie przypatruje sie rynkowi plytek w tym standarcie mATX z fascynacja. moze dlatego ze do mojej obudowy wchodza normalne. ja nie powiedzialem ze ta plytka ktora wkleiles jest zla, wrecz przeciwnie. to ze ktos sobie na niej cos kreci to fajnie. tylko w Twojej budzie takie krecenie by bylo srednio mozliwe bo malo ktory sensowny radiator z wentylem tam sie zmiesci. rozumiem ze ten ktory Ty podales sie miesci.. z wentylatorem, czy bez ? jesli nawet wejdzie z wentylatorem to jakbys tak podkrecil to po chwili bylby pad kompa poniewaz wentylator zasilacza zabieralby spora czesc chlodnego powietrza znad coolera procka, jesli po 2 minutach w ogole by tam bylo jakiekolwiek powietrze nadajace sie do chlodzenia a nie gotowania wody. po drugie mozna tak krecic na takiej plycie ale dosc szybko zakonczy ona swoj zywot, jesli sie jej troche nie zmoduje, poniewaz sekcje zasilania nie sa do tego przeznaczone, abstra****ac od tego ze w Twojej obudowie i tak by sie usmazyly to i tak domyslnie nie maja odpowiedniego chlodzenia zaaplikowanego. czyli znowu plecy. moze sobe i DFI robic plyte bardziej rozbudowana w tym standarcie, ale to jest odstepstwo od reguly.
co do grafiki to rozumiem ze sprawdziles ze wejdzie - czyli wyjmujesz kieszen na dyski, zeby wlazla, a w kieszeni 5,25 montujesz na lapach tego raptora pozbawiajac go juz w ogole jakiegokolwiek chlodzenia? a dostarczenie i odprowadzenie powietrza dla grafiki? i do tego drugi dysk zapinasz sobie na usb na zewnatrz zeby bylo ladnie? a czytnik kart, ktory chcial gadas, tez zapinasz na usb, ale przybity do biurka zeby dziecko sie nie bawilo? ha ha ha .. swietny plan ;-) widze ze siedzisz w temacie ;-) jak bede chcial sobie cos zmodernizowac to sie z pewnoscia Ciebie podpytam ;p
cooler tak wchodzi że wiatrak od zasilacza powoduje przepływ powietrza przez niego, tak głupio to brzmi ale działa w 100% szczególnie że obecne procki są chłodne (z resztą silverstone sam takie rozwiązanie proponuje) po za tym małe obudowy są lepiej pomyślane jeżeli chodzi właśnie o przepływ ja sam nie mam zbyt chłodnych komponentów (procek pentium d805 który ma DTP 95W) i porównując moje temperatury z wynikami, które można znaleźć w internecie są wyższe może o 1-2 stopnie, a tylko nie mam tego coolera który dałem tylko nitrogon NT03 (w skrócie dwa wentylatory 60mm, 3 ciepłowody), grafika to geforce 7600gt z zalmanem VF700 chodzącym na 5V i nie miałem żadnych problemów z jego temperaturą, przy pracy pasywnej trochę się grzał ale chodził bez problemu dysk nawet po godzinie defragmentacji nie ma 30 stopni silverstone akurat jest firmą, która myśli przy projektowaniu, a na pewno zrobiła to przy tej obudowie co do 260GTX fakt tu może być problem z czytnikiem, ale napisałem w pierwszym moim poście "ja mając taką kasę bym złożył coś takiego" co wyraźnie przynajmniej dla mnie, mówi że składałbym dla siebie, jeżeli gadas ma dostęp do obudowy z boku to jest jeszcze ciekawa obudowa Lian Li V350 (dostęp z boku jest wymagany bo kieszenie 5.25" montuje się w poprzek), ma standardowo zamontowane 2 wentylatory 120mm do zasysania powietrza, i jeden 80mm z tyłu odpowiadający za wydmuch i przepływ powietrza przez kieszenie z dyskami, i do niej wchodzi wszystko co napisałem bez problemów
cooler tak wchodzi że wiatrak od zasilacza powoduje przepływ powietrza przez niego, tak głupio to brzmi ale działa w 100% szczególnie że obecne procki są chłodne (z resztą silverstone sam takie rozwiązanie proponuje) po za tym małe obudowy są lepiej pomyślane jeżeli chodzi właśnie o przepływ ja sam nie mam zbyt chłodnych komponentów (procek pentium d805 który ma DTP 95W) i porównując moje temperatury z wynikami, które można znaleźć w internecie są wyższe może o 1-2 stopnie, a tylko nie mam tego coolera który dałem tylko nitrogon NT03 (w skrócie dwa wentylatory 60mm, 3 ciepłowody), grafika to geforce 7600gt z zalmanem VF700 chodzącym na 5V i nie miałem żadnych problemów z jego temperaturą, przy pracy pasywnej trochę się grzał ale chodził bez problemu dysk nawet po godzinie defragmentacji nie ma 30 stopni silverstone akurat jest firmą, która myśli przy projektowaniu, a na pewno zrobiła to przy tej obudowie co do 260GTX fakt tu może być problem z czytnikiem, ale napisałem w pierwszym moim poście "ja mając taką kasę bym złożył coś takiego" co wyraźnie przynajmniej dla mnie, mówi że składałbym dla siebie, jeżeli gadas ma dostęp do obudowy z boku to jest jeszcze ciekawa obudowa Lian Li V350 (dostęp z boku jest wymagany bo kieszenie 5.25" montuje się w poprzek), ma standardowo zamontowane 2 wentylatory 120mm do zasysania powietrza, i jeden 80mm z tyłu odpowiadający za wydmuch i przepływ powietrza przez kieszenie z dyskami, i do niej wchodzi wszystko co napisałem bez problemów
Who, na litość boską, probowales przeczytac swoja wypowiedz tak jak sie powinno czytac zdanie? Bo to wlasnie 1 zdanie jest!
przepraszam, coś mi się skopało z enterem, bo jak pisałem było ładnie podzielone na paragrafy
przepraszam, coś mi się skopało z enterem, bo jak pisałem było ładnie podzielone na paragrafyParagrafy tez sie rozpoczyna wielka litera i konczy kropka. ;)
No czas niechybnie nadchodzi na dokonanie zakupu a tu mała niespodzianka w postaci tańszych IMAC 24/3.06 GHZ/2GB/500GB/SD-POL/NVGeForce 8800GS 512 MB nie wiem jak to jest ale spadły ceny . Tylko mały problem wszystko co mam mam pod Win. Czy da się to jakoś pogodzić ? Jest jakiś emulator czy coś w tym rodzaju ?
Tylko mały problem wszystko co mam mam pod Win. Czy da się to jakoś pogodzić ? Jest jakiś emulator czy coś w tym rodzaju ?Zainstalowac Windows jako drugi system.
I przy odpalaniu wybierać na którym chcę pracować . Czy ktoś pracuje na takim systemie i może powiedzieć jak to sie sprawuje .
I przy odpalaniu wybierać na którym chcę pracować . Czy ktoś pracuje na takim systemie i może powiedzieć jak to sie sprawuje .
Idealnie.
Nie najgorszym rozwiązaniem jest też używanie VirtualBoxa.
Również go używam i jestem bardzo z niego kontent.
Nawet fotki da się na nim obrabiać.
blueblood
31-07-2008, 07:33
Witam
Co by nie otwierac nowego watku postanowilem napisac tutaj mam nadzieje ze nie przeszkadza to nikomu .
Przyszedl czas na wymiane mojego kompa i mam kilka pytan, zaczne od tego co wybralem.
1
procesor IntelŽ Core?2 Duo E8400, 3.00-GHz
2
plyta AsusŽ P5QC , Socket 775, IntelŽ P4
3
obudowa AntecŽ Nine Hundred Ultimate Gamer Case, Black
4
pamiec ram OCZ 4Gb PC2-8500 DDR2 Dual Channel Reaper HPC Edition (OCZ2RPR10664GK)
5
hd 1TB Seagate Barracuda 7200.11 SATAII-300 7200RPM 32Mb
36GB Western DigitalŽ Raptor? SATA-150 10,000RPM 16Mb OEM
6
karta graficzna SapphireŽ Radeon? HD 3650 - Radeon? HD 3650 VPU w/512Mb GDDR3 PCI Express x16
7
nagrywarka LG GH20NS15 Dual Layer DVDąR/RW Drive (SATA) OEM, Black
wiem ze potrzebny mi jeszcze zasilacz tylko nie wiem jaki i tu pytanie
Jaki zasilacz dokupic do tego zestawu ?
Co myslicie czy to co wybralem bedzie ze soba dobrze pracowalo?
Zastanawiam sie tez na lepszym procesorem,czy jest sens wydawac wiecej kasy na lepszy procek np. IntelŽ Core�2 Duo E8500, 3.16-GHz @ 1333Mhz w/ 6Mb Cache (Socket 775) a moze odrazu w IntelŽ Core�2 Quad Q9300, 2.5-GHz @ 1333Mhz w/ 6Mb Quad Core
No i na koniec jaki system zainstalowac Viste czy XP obydwa home edition do tej pory uzywalem tylko takie i nie znam zalet uzywania wersji profesjonalnej ?
Z gory dziekuje za wszystkie rady o opinie .
pozdrawiam Andrzej
ps komp tem ma sluzyc do typowych zadan domowych i amatorskiej obrobki zdjec, w zadne gry nie gram .
Kup 4 rdzeniowy procesor , pomysl czy 4gb ramu bedzie ci potrzebne, 32bitowe systemy widza ciut powyzej 3GB, wiec jesli chcesz wykorzystac w pelni 4GB to pamietaj ze musisz zainstalowac system 64bit.
Zasilacz dobry np Chiefftecha ( nie wiem czy dobrze napisalem nazwe )
Moze lepiej dwa dyski po 500GB ?? ... zawsze bezpieczniej ...
System ... Mam Viste , wiec szczerze polecam ci XP ! , o niebo szybsz , o NIEEEEEBO doslownie! chyba moja VIste w weekend do smieci wywale i postawie XPeka:)
Jeszcze taka porada od serca doloz troszke zlotych lub dolarkow :P i kup dobre, porzadne i ciche wentylatory.
Do tego drozsza obudowe z dobra wentylacja i dosc grubymi sciankami. Cisza jest naprawde wazna sprawa !
sevenoo Ty widziales ta obudowe, ktora chce kupic nasz kolega ? ;pp
co do sprzetu- jesli nie chcesz zmieniac niedlugo pamieci na ddr3 to nie bierz plyty ktora obsluguje oba typy, bo po co. lepiej dolozyc do np Asusa p5q-e. procek - roznice nie beda duze miedzy e8400 i e8500, choc w tej chwili roznica cenowa tez zrobila sie niewielka. ale 3Ghz na e8400 powinny Cie w pelni zaspokoic ;-). quada do Twoich potrzeb nie ma sensu brac. tak samo nie ma sensu Raptor 36gb, bo ten seagate jest bardzo szybki, a raptorek bedzie Ci wył. jak chcesz/potrzebujesz mozesz wziac drugi dysk na backup (ale 1 TB to duzo miejsca, a backup mozna robic na plytkach). pamieci .. sa tanie .. 2gb - malo. zasilacz - moze byc jakis chieftec, corsair, generalnie cos firmowego, nie musi byc high end. system - wiekszosc ludzi powie ze woli XPka.
sevenoo Ty widziales ta obudowe, ktora chce kupic nasz kolega ? ;pp
nie widzialem ...
teraz patrze ... OJESU ... :)
chyba sobie ja kupie:P
nie widzialem ...
teraz patrze ... OJESU ... :)
chyba sobie ja kupie:P
hehehe :-)
mocna rzecz :-D
blueblood
31-07-2008, 12:42
WItam
Czyli nic nie musze zmieniac ?
A co jest z tym raptrorem faktycznie tak wyje ?
Plyte specjalnie wybralem taka ze w przyszlosci gdy zechce cos zmieniac na lepsze plyta nie bedzie mnie ograniczac
a co z nagrywarka ta jest ok ?
pozdrawiam Andrzej
A co jest z tym raptrorem faktycznie tak wyje ?Pierwsze slysze... Jesli juz, to przyjemnie chrobocze niskimi tonami. O zadnym wyciu nie ma mowy.
nagrywarka jesli ma sluzyc do wszystkiego to jest ok. raczej niezly zapis i nie najgorsza korekcja przy odczycie. jak tylko do backupowania danych to Pionka.