Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : SB-800 zniknęły zakres odległości na LCD i program GN

roml
17-07-2008, 10:31
Witam,

Lampa przestała pokazywać mi zakres odległości oraz zniknął prgram GN. Dawno nie używałem i nawet nie wiem kiedy i od czego. Poza tym wygląda, że cała reszta działa poprawnie.Przejżałem całe menu, resetowałe, poczytałem manuala i już nie mam pomysłów. Może ktoś wie co to może być.

Z góry dzieks za pomoc,
Roml.

markB
17-07-2008, 16:58
Nie wiem co to program GN (GN to guide number, czyli liczba przewodnia). Natomiast brak zakresu odległości może być związany z tym, że głowica lampy nie jest ustawiona dokładnie w poziomie (może zatrzaski się wyrobiły i zamiast na 0 stopni wisi na tych -7 stopniach?).

dzejms
17-07-2008, 20:07
A dyfuzora nie masz założnego?

roml
17-07-2008, 22:53
Mam na myśli zniknięcie programu GN "Distance-priority manual flash". Jeśli chodzi o wykrywanie pochylenia głowicy na -7 stopni to też działa, ale w trybie jedynie wspomagania AF bez błysku (AF-ILLONLY). W pozostałych nie wyświetla ani poziomej linii, ani dystansu, nie zależnie od położenia głowicy. Wykrywanie wbudowanego i nakładanego dyfuzora również działa poprawnie. Może ktoś zna sposób na twardszy reset niż MODE+ON/OFF.

Jacek_Z
17-07-2008, 23:46
.. W pozostałych nie wyświetla ani poziomej linii, ani dystansu, nie zależnie od położenia głowicy. ...
to działa tylko przy położeniu głowicy na wprost, gdy głowica jest odchylona do góry lub na boki to nie wyświetla tych info (i są ku temu powody)
Przy głowicy na wprost (w osi obiektywu) nie wyświetla ci zakresu?

roml
18-07-2008, 13:40
Przy normalnej pracy lampy w ogóle nie wykrywa położenia głowicy - przy głowicy na wprost nie wyświetla się zasięg i pozioma linia, a przy -7 stopni przerywana linia. Natomiast w trybie AF-ILLONLY o dziwo sygnalizowane jest położenie -7 stopni, więc nie sądzę, żeby to była kwestia mechaniki. No i to dziwne zniknięcie programu GN. Sądzę, że to jakiś bag w oprogramowaniu, potrzebny więc porządny reset, albo przeflashowanie, ale pytanie, czy jest to możliwe w domowych warunkach.

Jacek_Z
18-07-2008, 14:26
Właśnie chyba to mechanika (elektromechanika). Po prostu lampa pracuje tak jakby nigdy nie była ustawiona na wprost, mimo, że jest - tak to rozumiem. Czyli może jakiś dzyndzel się popsuł i lampa nie wie, że jest na wprost. Nie wiem jak jest realizowane wykrycie normalnego ułożenia palnika, ale musi to byc jakiś styk, przełączniczek czy cóś :-D i pewnie to coś się spsuło:-D

roml
18-07-2008, 14:36
No ale w trybie AF-ILLONLY czyli z wyłączonym palnikiem wykrywa położenie -7, no i czemu zniknął program GN? czy on tez działa jedynie w pozycji 0 stopni? (bo nie pamiętam jak to było)

R
18-07-2008, 14:42
wydaje mi sie ze nie ma zadnego rozsadnego rozwiazania dla problemu ktory przedstawiles. jezeli nie pomaga reset lampy i wykorzystane zostaly wszystkie mozliwosci ustawien to pozostaje tylko serwis. dalsze dywagacje przesuwaja jedynie nieuchronna czynnosc jaka bedzie wyslanie lampy na postepu czy w inne miejsce celem zlikwidowania usterki.

wydaje mi sie ze reset powinien przywrocic ustawienia fabryczne, watpie rowniez by bylo to psowodowane ruszaniem glowicy bo sam maltretuje w ten sposob lampy kilkaset razy w ciagu godziny i nic im nie jest.

Jacek_Z
18-07-2008, 14:54
.. wykrywa położenie -7,
no ale to inne położenie, na położenie 0 musi być inny styk i on właśnie nie załapuje. Tak myślę.

roml
18-07-2008, 16:29
... nieuchronna czynnosc jaka bedzie wyslanie lampy na postepu czy w inne miejsce celem zlikwidowania usterki.

Też tego się obawiam i wcale mnie to nie cieszy. Łudziłem się troche, że może problem jest szerzej znany.