Zobacz pełną wersję : Zapis do jpg w PS CS2 z d70s - jak ?
Witam,
jak zapisac NEFa z d70s do jpg w PS CS2 (z camera raw 3.2) po obrobce NEFa i kliknieciu open ?
Pod save as nie ma mozliwosci wyboru jpg.
Mozna wybierajac save for web, ale wtedy kasuje sie exif.
Czy jedyne wyjscie, to po obrobce NEFa kliknac save, a nie open ?
Pozdrawiam
GR
po obróbce klikasz open. i masz opcje zapisz jako jpg - o ile otworzyłes NEFa w 8-bitach(okno w lewym dolnym rogu)
Zapewne otwierałeś go w 16 bitach i dlatego nie miałeś mozliwości zapisu jako jpg.
JPG jest 8-bitowy.
Bingo 8) dzięki :wink:
To może jeszcze :wink: - czy można jakoś na stałe wpisać dane "artysty", które są potem w exifie, czy trzeba za każdym razem uzupełniać File Info ?
w D200 bez problemu - wpisałem sobie w aparat i mam w exifie kazdego zdjęcia.
w innych nie wiem, nie kombinowałem w D70 ale nie rzuciło mi sie to w oczy nigdzie w instrukcji. Z drugiej strony wtedy tego nie szukałem, a teraz już nie mam.
Antonina
16-05-2006, 17:54
W D70 też można wpisać komentarz
Mogę prosić o podpowiedz jak ? :mrgreen: człowiek robi sie leniwy na starość :oops:
aries.mehehe
16-05-2006, 23:43
Mogę prosić o podpowiedz jak ? :mrgreen: człowiek robi sie leniwy na starość :oops:
Pewnie tak samo, jak w D50... Zakładka z "kluczem" -> Image Comment (zaznacz też pole Attach comment).
Antonina
17-05-2006, 07:46
Do D70 jest to opisane na 163 stronie Polskiej instrukcji