PDA

Zobacz pełną wersję : D50 i krzywy horyzont

grzegorz_75
16-07-2008, 22:16
Witam serdecznie.Jakiś czas temu zwróciłem uwagę,że prawa strona horyzontu "leci" w dół.Przez jakiś czas myślałem,że mam tendencję do przechylania aparatu w trakcie naciskania spustu.Jednak ostatnio zrobiłem test na statywie,obrałem poziomą krawędź i ustawiłem aparat tak,aby przebiegała ona w wizjerze dokładnie w poziomie.I okazało się,że rzeczywiście prawa strona leci lekko w dół.Jeśli chodzi o zdjęcia np.portretowe,wada ta jest kompletnie niezauważalna,jednak gdy w kadrze pojawia sie obiekt o regularnych konturach,zaczyna razić przechył.Czy ktoś miał podobny przypadek i czy jest możliwość skorygowania tej cholery.Może pryzmat,lustro?Matryca?Dodam jeszcze,że aparat nie upadł,i skłaniam się do tezy,że to raczej jakaś wada fabryczna.
Dzięki i pozdrawiam.

Grzybu
17-07-2008, 10:39
Być może przekrzywiła Ci się matryca.
Podobny przypadek był tutaj:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=54854

carl00s
17-07-2008, 10:45
ale zaraz, moment, czegoś tu nie rozumiem. Obraz przekrzywiony masz juz w wizjerze, czy na zdjęciu. Piszesz o zdjeciach, ale tez o pryzmacie itp. Nie okresliles jednoznacznie.

Valwit
17-07-2008, 11:20
Witam serdecznie.Jakiś czas temu zwróciłem uwagę,że prawa strona horyzontu "leci" w dół.Przez jakiś czas myślałem,że mam tendencję do przechylania aparatu w trakcie naciskania spustu.Jednak ostatnio zrobiłem test na statywie,obrałem poziomą krawędź i ustawiłem aparat tak,aby przebiegała ona w wizjerze dokładnie w poziomie.I okazało się,że rzeczywiście prawa strona leci lekko w dół.Jeśli chodzi o zdjęcia np.portretowe,wada ta jest kompletnie niezauważalna,jednak gdy w kadrze pojawia sie obiekt o regularnych konturach,zaczyna razić przechył.Czy ktoś miał podobny przypadek i czy jest możliwość skorygowania tej cholery.Może pryzmat,lustro?Matryca?Dodam jeszcze,że aparat nie upadł,i skłaniam się do tezy,że to raczej jakaś wada fabryczna.
Dzięki i pozdrawiam.

D50 nie ma pryzmatu, ma uklad lusterek i prawdopodobnie ktores sie przekrzywilo. to jest niestety wada takiej budowy i dlateo w lepszym sprzecie sa pryzmaty. jesli nei jest to zbyt upierdliwe to przyzwyczaj sie, jak nie chcesz to czeka cie serwis i za jakis czas ta sama historia.

zeby sie upewnic czy to na pewno to sugerowalbym ustawienie aparatu za pomoca poziomicy na sankach lampy. jak aparat jest prosto a widac krzywo - lustra sie przekrzywily, jesli wizjer jest ok to znaczy ze faktcyznie przesunieta jest matryca - korekcja tego to banal.

grzegorz_75
17-07-2008, 15:41
Grzybu-dzięki za link.Moje fotki "lecą" dokładnie w ten sam sposób.Test Valwita przeprowadzę,tylko muszę pożyczyć od kogoś poziomicę.A carlOOsowi wyjaśniam,że jeśli obraz w wizjerze jest prosty-na fotce ma przechył.
Być może w przyszłym tygodniu oddam sprzęt fachowcowi,bo jeśli okaże się,że to kwestia regulacji matrycy(i jeśli to "banał" ;) ) raczej wolałbym tę wadę usunąć.
Dzięki za pomoc.Dam znać,jak się coś wyjaśni.Pozdrawiam!