PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wgrać zdjęcia do D80 po obróbce na PC?

nikorr
16-07-2008, 20:37
Witam serdecznie:)

Czy ma Ktoś z Was taki patent ( jak w temacie)?
U mnie to wygląda tak, że po zgraniu zdjęć na kompa, obrabiam je w IrfanView, kadruję itd. i zapisuję finalnie jako jpg.
Chciałbym je jednak ponownie wrzucić na aparacik aby móc np. pokazać je komuś kto dysponuje tylko telewizorem.
Planowałem je wgrać obrobione w PC i skorzystać z bajeranckiego pokazu slajdów wbudowanego w D80 po podłączeniu D80 do telewizorka.

Tymczasem po przegraniu zdjęć z kompa na SD aparat ich nie wykrywa.
Dodam że wrzuciłem je z kompa do folderu który utworzyłem z poziomu aparatu, zastosowałem się nawet do narzuconej przez D80 numeracji plików. I nic nie widzi. Wyświetla komunikat "Brak informacji o zdjęciu".
Kojarzy jednak że tam są, bo kiedy wrzucę ich tam np 10, on ich nie widzi, zrobię wtedy na gorąco kolejne, te oczywiście zobzaczy i nada mu numer DCD_0011, ale tych z kompa wrzucanych to juz nie widzi i wyświetla ten dziwny monit.

Czy ma ktoś z Was sprawdzony sposób ( nie teorię) aby to obejść?
Byłbym bardzo wdzięczny.
Potraktujmy to jako wyzwanie do sprawdzenia;-)

jendryn
16-07-2008, 21:25
Witam, próbowałem tego samego z d200 , najpierw wrzucałem foty pozmieniane w PS i aparat nie reagował, wyślwietlał ten sam komunikat co u Ciebie. Zdenerwowany tym spróbowałem przerzucic jakiekolwiek foty wykonane różnymi " cyfrówkami" sony h9, sony t5 , i też zdziwiłem sie ponieważ kilka zdjęc aparat wczytywal dobrze, a kilka kolejnych z komunikatem " brak info o obrazie" . Wydaje mi się że konstrukcja aparatu nie pozwala na takie zabiegi. Mimo to popróbuje dzisiaj jeszcze raz i dam znac pozdro

więc po kilku próbach problem w d200 jest dokładnie ten sam, przerabiałem fote w ps, nastepnie wrzuciłem na karte, aparat wyświetla info że nie może odczytac informacji o zdjęciu, dziwne. Możektoś z zaawansowanych użytkownikówda znac pozdro

igorzak
16-07-2008, 21:33
tak się nie da

mietek440
16-07-2008, 21:33
owszem da się , ja skopiowałem zdjęcia poprzez czytnik na kartę i aparat wyświetla mi zdjęcia normalnie

nikorr
16-07-2008, 21:57
owszem da się , ja skopiowałem zdjęcia poprzez czytnik na kartę i aparat wyświetla mi zdjęcia normalnie

To byłaby sensacyjna wiadomość!;-) Tylko czy te zdjęcia które wgrałeś z powrotem na kartę SD poprzez czytnik kart były uprzednio modyfikowane na kompie, tzn. np. kadrowanie na inną rozdizelczość, korekcje kontrastu itd?. czy to były te same nie zmieniane zdjątka co po zrzuceniu na kompa? A może inny aparat niż D80?

Jeżeli tak jest że to działa to pocieszające, ale akurat ja czytnika kart nie mam, bo nie był mi potrzebny;-(

Niech Ktoś to jeszcze wypróbuje i potwierdzi zanim rzucę się na zakup czytnika;-)

ekonet
16-07-2008, 22:03
Tylko zdjęcia nienaruszone mogą być widoczne w aparacie. A sposób ich wgrania nie ma znaczenia - przez czytnik czy kabel, wszystko jedno. I nie istnieje żadne zaklęcie, by to zmienić ;)

igorzak
16-07-2008, 22:06
to miałem na myśli
aparat nie odczyta zmodyfikowanych plików

Tofifik
16-07-2008, 22:10
raczej sie nie da bo tez probowalem i nie wyswietlal zdjec :/

Gerpi
17-07-2008, 05:01
Jeśli miałbyś rawy to moze by się ten zabieg powiódł.

nikorr
17-07-2008, 21:31
Dziękuję Wam za podjęte próby i wnioski:)

ekonet
17-07-2008, 21:52
Jeśli miałbyś rawy to moze by się ten zabieg powiódł.
Bez modyfikacji - tak.

mietek440
17-07-2008, 22:11
faktycznie po obróbce fotki na kompie aparat nie może jej odczytać

Zink
18-07-2008, 11:10
Prawdopodobnie jest to możliwe. Problem w tym, że programy do obróbki zapisują plik z innymi ustawieniami, niż aparat (podpróbkowanie koloru, metoda DCT, jakość, miniaturka, itd.). Aparat obsługuje tylko jeden zestaw tych ustawień (a właściwie trzy - po jednym dla każdego ustawienia jakości). Gdyby był program umożliwiający zapisanie zmodyfikowanego zdjęcia z dokładnie takimi ustawieniami, jakie obsługuje aparat, nie byłoby problemu w jego wyświetleniu w aparacie (prawdopodobnie rozmiary zdjęcia też musiałyby być identyczne, jak te "produkowane" przez aparat). Kiedyś dobierając eksperymentalnie ustawienia udało mi się wywietlić w starej hybrydowej Minolcie obrazek narysowany przeze mnie (to nie było nawet zdjęcie). Zrobiłem kilka testów GIMPem, który ma opcję "użyj ustawień jakości z oryginalnego zdjęcia", ale nie chciało to działać. Prawdopodobnie pomimo zastosowania tej opcji program zmienił jednak niektóre ustawienia. Domyślam się, że może chodzić o wymiary miniaturki (w GIMPie nie ma możliwości ręcznego ustawienia wymiarów).

Gerpi
18-07-2008, 14:53
Bez modyfikacji - tak.
A to nie jest tak ,że raw po obróbce dalej jest tym samym rawem,a informacje o samej obróbce są zawarte w pliku XMP ???

Dx2
18-07-2008, 15:08
A to nie jest tak ,że raw po obróbce dalej jest tym samym rawem,a informacje o samej obróbce są zawarte w pliku XMP ???

Informacje o obróbce też są trzymane w pliku NEF.

nikorr
29-12-2008, 21:10
Witam ponownie;-)
Chciałbym nieco ten wątek wskrzesić do życia.
Czy w międzyczasie udało się coś komuś z tym fantem zrobić?

Xano
29-12-2008, 22:56
Zauważyłem jedno. Jeśli w kodzie binarnym zdjęcia pojawi się fraza "photoshop" to aparat (w moim przypadku D-90) po prostu głupieje. Natomiast zdjęcia z innych aparatów np. Fuji czy Olympus po przetworzeniu tylko w NX2 są wyświetlane, jednak bez parametrów zawartych w exif-ie. Również wyświetlanie jest trochę dziwne. Najpierw ukazuje się "rozmazana" miniatura, a dopiero po powiększeniu (jednokrotne naciśnięcie +) pojawia się w pełnej rozdzielczości.
Pozdrawiam.

luczek
30-12-2008, 11:15
U mnie to samo przełożyłem kartę ze zdjęciami z małpki canon a460 do mojego d80, wyświetla się rozmazana miniatura, dopiero po przyciśnięciu '+' pokazuje dobrze.

nikorr
30-12-2008, 15:13
Chętnie ten problem skierowałbym do samego NIKONA, ale w sumie nie bardzo mam pomysł do kogo?

Najlepiej by było aby NIKON podał jak ładować zmodyfikowane zdjęcia do D80, może zrobił jakiś mini programik.

Wiem że to pobożne życzenia, ale myślę że gra jest warta świeczki.

Sam niejednokrotnie się przekonałem jak fajną sprawą jest pokazywanie na telewiorze zdjęć rodzinie z wbudowanego pokazu slajdów.

Pewnie że ktoś powie, po co na telewizorze, lepiej na kompie i po problemie.
Jasne że tak, tyle że życie jest bardziej skomplikowane.
Nie każda ciocia na imieninach używa i posiada komputer i nie każdy chce i może na wszelkie wyjazdy prócz aparatu wozić ze sobą jeszcze laptopa.
A tak, wystarczyłaby malutka karta SD ze zgranymi naszymi obrobionymi profesjonalnie zdjęciami, zrobionymi panoramami i kabelek aby zrobić niezły show.

A tak to mamy na SD jedynie do dyspozycji niekoniecznie udane zdjątka z bieżącej sesji, a gdzie kadrowanie, korekcja w PS, nie mówiąc już o złożonych wielomegapikselowych panoramach?