PDA

Zobacz pełną wersję : Klawiatura Logitech - nie działają mi klawisze

Just
16-07-2008, 17:30
Witam! Może niezbyt się wstrzeliłem w dział, ale mam dość poważny problem z klawiaturą. Kilka dni temu wylał mi się soczek na niektóre klawisze i od tego czasu nie działają mi niektóre klawisze :-/ Co robić? Klawiatura firmy Logitech. Nie chce oddawać do naprawy? Czy można da się naprawić we własnym zakresie? Jeśli tak, to jak się do tego zabrać?

ropusz
16-07-2008, 17:34
Na początek podsusz suszarką - powinno się poprawić. Niestety czasem płyn wejdzie między folie i się nie da wysuszyć powodując zwarcie kliku nitek - efekt jest taki, że wciskasz jeden przycisk a wyskakuje kilka literek na ekranie. Jeśli nie masz już gwarancji to spokojnie możesz ją rozkręcić. W środku będzie kilka folii ze ścieżkami przewodzącymi prąd. Z pewnością płyn powchodził pomiędzy te folie. Trzeba go po prostu wytrzeć.

stig
16-07-2008, 18:48
Jak mi sie nazbiera za duzo tytoniu, popiolu i kurzu i sie po prostu klawiurka "ufajda", to wkladam ja do wanny, polewam jakims detergentem i na maksa odkrecam prysznic z goraca woda. Po takiej kilkuminutowej sesji jest jak nowka (nie liczac tego, ze na kilkunastu klawiszach plastik wytarl sie rowno z wglebieniami napisow -- no, ale to od "klikania", wiec juz sie nie naprawi). ;) Potem odstawiam ja w jakies suche przewiewne miejsce, i podlaczam inna -- rownie dobra, porzadna, stara klawiaturke. Kiedy ta kolejna wymaga kapieli, to ponawiam proces. :)
Tyle tylko, ze to stare sprzety -- ostatnie bez klawiszy "Win". Watpie, zeby jakis nowy, delikatny Logitech doszedl kiedykolwiek do siebie po takiej kapieli. :|

yaqb
16-07-2008, 18:55
Stare klawiatury były nie do zajechania. Ja robiłem tak jak Stig. Jedynie co to rozkręcałem klawiatury na części pierwsze i dopiero myłem wszystko po kolei. Teraz przy stacjonarnym kompie mam klawiaturę Logitecha na Bluetootha.
Ale po przygodzie z wylanym piwem na klawiaturę laptopa(musiałem niestety kupić nową klawiaturę) wszystkie napoje trzymam jak najdalej od komputera i jego podzespołów.

stig
16-07-2008, 19:04
Jedynie co to rozkręcałem klawiatury na części pierwsze i dopiero myłem wszystko po kolei.No, a mi sie wlasnie nie chcialo, dlatego wrzucalem ja pod prysznic. ;) Chwilka szorowania ostra szczotka w zalewie goracej wody i blyszczala sie jak psu oczy.

ptero
16-07-2008, 21:02
za STIGIEM pod prysznic z klawiaturą, w tamtym tygodniu ja topiłem po wcześniejszym zalaniu piwem

Władca Pixeli
17-07-2008, 06:36
Na przyszłość :mrgreen:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.grandtec.com/products/video/images/MED-1000_300dpi.JPG)

yaqb
17-07-2008, 06:52
Niezłe Władco :D
Jak coś można zwinąć taką klawiaturę i do torby ;)

sokrates
17-07-2008, 08:32
konia z rzędem temu kto wytrzyma dłużej niż 10 minut z taka gumową klawiaturą :-)
nadaje się to do okazjonalnego uzycia - a nie ciągłej pracy. niestety - ale patent jest świetny.

maly5
17-07-2008, 16:12
Just - zalezy ktora klawa. poza tymi cienkimi z ktorymi trzeba sie mocno nameczyc, wiekszosc jest rozkladalna bez problemu - mozna od gory wyciagac pojedycze klawisze (mozesz stestowac np na "/" na klawiaturze numerycznej - podloz srubaczka plaskiego pod klawisz i dzwignia go w gore) , albo sie odreca dol, wyjmuje elektronike z kablem a reszte wrzuca do miski z mydlem i juz.

Pawel92
17-07-2008, 20:28
Mialem dosyc podobna przygode : szampan mi sie wylal na klawiature(Logitech). Otworzylem, czyscilem alkoholem, dmuchalem etc, etc . na zakonczenia klawiatura wyladowala w koszu. Obys mial wiecej szczescia, chociaz jesli soczek byl slodki to ...:(.

maly5
18-07-2008, 10:12
ja swojego navigatora zalalem cola, druga tez ktos mi uplynnil sokiem i kawa, na dinovo poszla cola (z ta bylo duzo babrania) i wszystko dziala, wiec trzeba miec niefart. choc musze przyznac ze jak podpinalem na slepo usb zewnetrzne kiedys na plycie to udalo mi sie jednego logitecha spalic. smrod byl masakryczny. wtedy na szczescie poleciala klawiatura. ale na glupote nie ma rady ;-)

Just
25-07-2008, 01:08
Kupiłem nową, bo nie mogłem się nawet zalogować do systemu ;)
Dzisiaj rozkręciłem starą, wyczyściłem, ale niestety ten schemat, który jest w środku pod tymi wszystkimi klawiszami nie reaguje na polecenia, to znaczy nadal nie działają klawisze, które mi nie działały po zalaniu :( W sklepie pytałem o wymianę tego schematu, ale nie mieli na stanie - zresztą nic dziwnego :) Czy w Logitechu mogę dostać ten schemat?

ropusz
25-07-2008, 18:21
Ważne, żebyś ten schemat wyczyścił suchą szmatką, nawet ręcznikiem papierowym. W środku nie może być nigdzie mokro ani żadnych plam, bo mogą zwierać ścieżki. Jak dobrze wyczyścisz to powinno zadziałać.

Just
30-07-2008, 15:00
Są plamy. Jak je usunąć?

Seeker
02-08-2008, 17:48
Trzymajac sie ogolnych wytycznych (z tego watku) - nieco dluzej pomoczyc. Potem zgarnac pedzlem nylonowym pod kranem i DOKLADNIE wysuszyc PRZED zlozeniem.