PDA

Zobacz pełną wersję : D70 przeslal dzialac PGO

gen.PIRX
16-05-2006, 13:26
najpierw chodzil dobrze - potem trzeba bylo mocniej paluchem walnac w przycisk by zadzialal a teraz nic - tylko dziwek jest normalny a w wizjerze ciemnosc....- ogolnie zadko uzywalem ale teraz troche kviatki i robie i by sie przydal... - jakies rady?

R
16-05-2006, 13:33
tak jakby lustro sie powiesilo...

gen.PIRX
16-05-2006, 14:21
tam zdaje sie lustro nie ma nic do rzeczy - czy ktos wie jak to dokladnie tam dziala mechanicznie - i skad ten dziwiek niby podoszenia sie lustra...

R
16-05-2006, 14:27
to nie jest dzwiek podnoszenia sie lustra tylko prawdopodobnie migawki. a jesli jest ciemno w wizjerze to znaczy ze lustro wisi. zdaje sie ze to dosc czesta przypadlosc w d70

Seeker
16-05-2006, 14:28
Moze jakies szkielko wlazi glebiej, niz ustawa przewiduje?
Na kazdym obiektywie ten sam efekt?

Pod samo lustro teoretycznie mogloby podchodzic, jesli w wizjerze ciemnosc,
ale gdyby to wystepowalo nawet bez szkla, to sie sam mechanizm zacina widocznie.
Moze mocowanie czegos (po drodze) sie odkrecilo.
Mysle, ze im predzej znajdziesz przyczyne, tym zdrowsze moze to byc dla reszty aparatu.

gen.PIRX
16-05-2006, 15:01
z kitem to nawet czasem zadziala (1 na jakies 20 wcisniec) ale z 70-300G to juz kompletnie (kilka razy mi sie udalo jak jeszcze wszytsko chodzilo plynnie - w sensie guzik wystarczylo lekko wcinac) a wlasnie o prace na 70-300G mi sie rozchodzi - nie wiem czy czasem nie ma jakichs luzow na zlaczu jezyczka wystajacego z obiektywu z wajcha w body przy mocowaniu - bo to przez to zlacze zdaje sie jest to wszystko realizowane - ale jak wkrece obiektyw to do srodka nie zajrze.... :D

[ Dodano: Wto 16 Maj, 2006 ]
i czy serwis ewentualnie na to by cos poradzil...? choc pewnie nie jest to warte fatygi tym bardziej ze zapewne chcieliby mnie ograbic z siana...

irekka
16-05-2006, 21:24
Podgląd GO jest mało praktyczny przy tym śwaitełku w tunelu jaki jest wizjer d70. W moim przypadku jest tak, że lekki nacisniecie powoduje ciemnosc w wizjezre - a zdecydowane pokazuje dopiero GO. Nie wiem jak nikon to zrobił, ze lekki musnięcie powoduje podneisienie lustra - widocznie inzynierowie japonscy mieli w tym jakiś cel. Funcka ta jest realizowana mechanicznie.

szymony
16-05-2006, 22:08
Podgląd GO jest mało praktyczny przy tym śwaitełku w tunelu jaki jest wizjer d70. W moim przypadku jest tak, że lekki nacisniecie powoduje ciemnosc w wizjezre - a zdecydowane pokazuje dopiero GO. Nie wiem jak nikon to zrobił, ze lekki musnięcie powoduje podneisienie lustra - widocznie inzynierowie japonscy mieli w tym jakiś cel. Funcka ta jest realizowana mechanicznie.
Nie wiem jakim cudem podnosi się wam lustro używając tego ficzera.
Wiem jedno podglad GO w D70 nie jest realizowana mechanicznie.

Rave
17-05-2006, 01:34
mechanizm podnoszenia lustra sie zrypal a ty tu dedukujesz jakies nie wiem co, do serwisu dzwon.

GeKo
17-05-2006, 13:26
Miałem to samo. Sprzęt powędrował do serwisu na gwarancji. I wymienione zostało to: Wymiana mechanicznego wybierka przysłony. Mam nawet numer części i angielska nazwę jakby ktoś chciał :mrgreen: 1C998-605 Aperature Control Base Unit.

BTW serwis uporał się z tym poniżej 2 tyg. Sprzęt dostarczyłem im osobiście przed świętami Bożego narodzenia i 30 Stycznia o godz. 17 sprzęt był u mnie, byłem w wielkim szoku. Jedyny minus nie było mnie w domu to kurier zostawił u sąsiadki, trochę dziwne.

Adam Trzcionka
17-05-2006, 13:36
BTW serwis uporał się z tym poniżej 2 tyg. Sprzęt dostarczyłem im osobiście przed świętami Bożego narodzenia i 30 Stycznia o godz. 17 sprzęt był u mnie - strasznie się dłużyły te dwa tygodnie, ponad miesiąc... ale serwisy tak mają :mrgreen:

GeKo
17-05-2006, 13:46
Aaaaaaj gapa ze mnie 30 grudnia :lol: miało być

irekka
17-05-2006, 17:51
Tez mnie na początku troszkę to zdziwiło - ale podnoszenie lustra jest faktem. Może to mieć cos wspólnego z tym, że przymykanie przysłony nastepuje gdy lustro jest podnoszone - nie wiem czy najpierw lustro, potem przysłona czy odwrotnie. Z obserwacji przy korzystaniu z menu z funkcji pozwalącej czyścić matryce wynika, że zachodzi to jednocześnie. Podglad GO jest realizowany nie mechanicznie jak napisałem poprzednio tylko elektromechanicznie.