Zobacz pełną wersję : Nikon F65 - jaki szerokokątny ???
Witam wszystkich
tak naprawdę nie bardzo znam się na fotografii. Potrzebuję zasięgnąc Waszej pomocy w kwestii doboru obiektywu szerokokątnego do Nikona F65 (lustrzanka analogowa). Chciałbym go kupić komuś na prezent. Cena do około 1500pln. Jestem Zdolnego Śląska :-) może jakieś zaprzyjaźnione komisy, a może zupełnie nowy obiektyw...
Pomóżcie proszę:???:
W tej cenie to AFD 24 2.8 nowiutki i pachnący, a jak dobrze poszukasz to może i z filtrem się wyrobisz.
Oczywiście tej osobie może pasować inna ogniskowa, 24mm na małym obrazku to już całkiem szeroko - 84° po przekątnej.
jeszcze tylko rozszyfruj mi skrót AFD, poza tym dzięki for quick action
pzdr
AF oznacza, że obiektyw umożliwia działanie funkcji autofocus w lustrzance z silnikem, jaką jest Nikon F65. D zaś informuje o tym, że obiektyw jest wyposażony w mikroprocesor, który przekazuje do korpusu informacje o nastawionej odległości.
Wieść gminna niesie, że D to chwyt marketingowy i równie dobrze sprawują się obiektywy bez D, jednak wszystkie nowe tę właściwość już mają i raczej nie uda Ci się kupić innego (nowego).
ppfalcon
17-07-2008, 10:10
Ja ze swojej strony polecam zoomika Nikona: 18-35/3.5-4.5. Na analogu sprawuje się bardzo dobrze i przede wszystkim jest bardzo, bardzo szerokokątny. A w przyszłości można również zapinać do cyfry, co i ja czynię (ewentualnie również pełnoklatkowej).
Rowniez polecam 18-35, niedawno byl o nim watek. Poszukaj w tym dziale. Uzywke w swietnym stanie ponizej tysiaca mozna znalezc.
Za około 1500 zł można wyrwać używaną Sigmę 12-24/4.5-5.6.
... obawiam się że Sigma jest lekko poza moimi możliwościami finansowymi, zwłaszcza nowa, a na używana nie bardzo mam czas - urodziny coraz bliżej:), natomiast troszkę poczytałem i przejrzałem opinię i zastanawiam się nad dwoma typami: NIkon 24/2.8 lub Nikon 18-35 f/3.5-4.5, gdybyście mieli wybrać któryś z tych dwóch to który???
ja mam 18-35 i zastanawiam się czy nie zamienic na 24...to kwestia gustu i zapotrzebowania...jak to ma byc prezent to cokolwiek wybierzesz z tych dwóch szkieł to obdarowany będzie zadowolony!
że też mi nikt nie chce kupowac takich prezentów... :(
gdybyście mieli wybrać któryś z tych dwóch to który???
Sigmę 20/1.8 :p
przepraszam
A co do prezentu, to może lepiej jakby go wybrała osoba, która ma to coś dostać?
A co do prezentu, to może lepiej jakby go wybrała osoba, która ma to coś dostać?[/QUOTE]
no nie ma takiej możliwości, to będzie mega niespodzianka:mrgreen:!!!
no nie ma takiej możliwości, to będzie mega niespodzianka:mrgreen:!!!
A nie MEGA rozczarowanie? :???:
p.s. a co do S20/1.8 to nie żartowałem
no mam nadzieje że nie, biorąc pod uwagę że osoba fotografuje amatorsko i będzie to jej pierwszy obiektyw niestandardowy, poza tym wspominane było że przydałby się obiektyw szerokokątny...
.. ale dzięki za szczerość...
ps.
S20/1.8 jest za droga
Piszę o tym, bo już na forum ktoś pisał, że dostał obiektyw w prezencie który totalnie nie wpasował się w jego gusta. Więc chciałem tylko przestrzeż przed taką sytuacją.
biorąc pod uwagę że osoba fotografuje amatorsko i będzie to jej pierwszy obiektyw niestandardowy
biorąc to pod uwagę kup N 18-35
Zoom chyba bedzie lepszy, jest bardziej uniwersalny.
Do stalek to trzeba byc koneserem ;P
:-D
podjałem decyzję, zakupie obiektyw Nikona 18-35
zaraz po urodzinach dam Wam znać czy dobrze trafiłem czy nie, jeszcze raz pozdrawiam