PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Starość nie radość - [Nemeth]

Nemeth
16-07-2008, 00:44
Witam

Mało lexusowa starość.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img228.imageshack.us/img228/6066/dsc9832zy1.jpg)

pozdr.

Piotr_ek
16-07-2008, 00:48
dobrze wypatrzone :) nie wiem co można więcej napisać o tym zdjęciu.

Nemeth
16-07-2008, 00:55
dobrze wypatrzone :) nie wiem co można więcej napisać o tym zdjęciu.

Porywające, poruszające, genialne, dające do myślenia, itp. itd.

;)
:twisted:

shaolin
16-07-2008, 02:58
Obciales krzaczek! nie podoba mi sie... ;) :twisted:

Nemeth
16-07-2008, 09:20
Obciales krzaczek! nie podoba mi sie... ;) :twisted:

Obcięty krzaczek jest nawiązaniem do symboliki odwołującej się do ludzkiej egzystencji, która może zostać skrócona w najmniej przewidywalny sposób.
;):twisted:

Grzegorka
16-07-2008, 10:02
Obcięty krzaczek jest nawiązaniem do symboliki odwołującej się do ludzkiej egzystencji, która może zostać skrócona w najmniej przewidywalny sposób.
;):twisted:

A kontrast pomiędzy ukwieconymi balkonami a brzydkim parkanem w dole to zapewne symbol relacji piekło - niebo :p;)

kronos28
16-07-2008, 11:33
tiaaa, tylko że to nie lexus jeno honda ;)

Adagio
16-07-2008, 11:37
To po pierwsze, a po drugie to nie przemawia do mnie ten krzaczek, ucięty to nie wszystko, zobaczcie jaki on krzywy, fuj :P

A serio to fota jak fota, dobry moment.

Nemeth
16-07-2008, 19:57
tiaaa, tylko że to nie lexus jeno honda ;)

Ja zdjęcia robię ;) Samochodów nie sprzedaje ;)
Może i honda.
W sumie się nie przyglądałem.

Polsar74
17-07-2008, 21:10
a mnie się nic nie wyświetliło
:-(
a bardzo lubię Twoje zdjęcia oglądać

Szuwar
17-07-2008, 21:32
Ja także nie widzę :(

Nemeth
17-07-2008, 21:55
Serwer nawalił. Już jest ok.

Szuwar
17-07-2008, 22:12
No .... reflex to masz. Dobra fota.

Calme
17-07-2008, 23:08
Dobre zdjęcie - jest nastrój ulotny.

Nemeth
17-07-2008, 23:26
Dziękuję :)

50/1.8 machnięte... gryzę się w myślach czy już kupować 1.8 czy zbierać dalej na 50/1.4 :)

Calme
17-07-2008, 23:40
Dziękuję :)

50/1.8 machnięte... gryzę się w myślach czy już kupować 1.8 czy zbierać dalej na 50/1.4 :)
Pozbieraj ;) mysle, ze niedlugo jednak pokaze sie 50 i 85 z 1/4 i AF-S - a wtedy ceny zejda w dol
Ja ostatnio na 85 nabralem ochoty....to gorsze jak papierosy :-D

peters
18-07-2008, 00:14
Na początku od razu napiszę, że nie krytykuję tego. Chciałbym uzyskać tylko informację. Napisz dlaczego akurat to ujęcie postanowiłeś zrobić w bw. Co jest ciekawego w odcieniach szarości ? Dlaczego to zdjęcie ma lepiej przemawiać jako bw niż byłoby w soczystych kolorach ? A może balans bieli się skopał i nie dało się uratować ? Zawsze mnie to zastanawia co motywuje ludzi do pesymizmu - bo dla mnie zdjęcia bw są smutne. Sorry - ale dzisiaj czepiam się zdjęć bw - może mi przejdzie ...

Nemeth
18-07-2008, 00:28
Na początku od razu napiszę, że nie krytykuję tego. Chciałbym uzyskać tylko informację. Napisz dlaczego akurat to ujęcie postanowiłeś zrobić w bw. Co jest ciekawego w odcieniach szarości ? Dlaczego to zdjęcie ma lepiej przemawiać jako bw niż byłoby w soczystych kolorach ? A może balans bieli się skopał i nie dało się uratować ? Zawsze mnie to zastanawia co motywuje ludzi do pesymizmu - bo dla mnie zdjęcia bw są smutne. Sorry - ale dzisiaj czepiam się zdjęć bw - może mi przejdzie ...

Zapraszam na moją stronę - jest cały dział b&w. Będzie można podyskutować nad znacznie większym materiałem badawczym ;)

Rozbawił mnie Twój post. Robię wyłącznie w RAW'ach zatem nie wiem co to "skopany balans bieli".

Chyba po prostu nie rozumiesz zdjęć b/w (bo to kolejny post w którym dziwisz się czemu b/w)?
Kolor jest jedynie jednym w wielu środków przekazu - w tym wypadku - całkowicie zbędnym. Bez znaczenia jest to czy babcia ma torebkę czerwoną a ściany są seledynowe.
B/w smutne? Też. Ale przecież nie każde!

mOSAd
19-07-2008, 13:56
Ja tak króciutko a propos B&W. W reporterce pozwala na uninięcie bałaganu w tle i niezakłócony odbiór głównego motywu - jakieś pstrokacizny, niezgrane kolory, nagle stają się do siebie podobne i już nie razi, że coś niebieskiego jest tuż koło żółtego, a wszystko w tle i nie powinno zwracać uwagi. Załóżmy że te kontenery w tle były pomarańczowe. W kolorze, każdy by się zaraz przyczepił, że jak to - taka różowa plama w tle. A w B&W wszystko gra. Nie dość, że kolor nie wnosi nic do części zdjęć, to natrętnie przeszkadza.

A zdjęcie jak dla mnie przeciętne, choć dobrze wypatrzone i całkiem nieźle zrealizowane.

igorzak
19-07-2008, 14:10
bardziej pasowałby mi tutaj bliższy kadr.

Marta Baranowska
21-07-2008, 19:15
Porywające, poruszające, genialne, ... takie własnie jest :)

koziak
22-07-2008, 09:38
Nemeth, zastrzeliłeś mnie tą fotą, niestety w sensie negatywnym. Zawsze jak widzę w tytule Twój podpis to z wielką radością otwieram zdjęcia. Niestety tym razem strasznie się zawiodłem. Kompletnie mi nie leży, zdjęcie wygląda bardzo przypadkowo, BW bardzo niedopracowane. Pozostaje mi czekać na Twoje niezawodne krajobrazy znad morza. Pozdrawiam.

Jacek S
22-07-2008, 09:49
Zdjęcie fajnie wypatrzone, ale jak na Ciebie to raczej przeciętne. Nie zrozum mnie źle, fotka nie jest sama w sobie zła, ale tytuł obiecuje coś bardziej dramatycznego, a ty wiele razy pokazywałeś zdjęcia, które wyzwalały więcej emocji.

Nemeth
22-07-2008, 10:03
(...) BW bardzo niedopracowane.(...)

Czy mógłbyś rozszerzyć wypowiedź? Czego zabrakło.

Zdjęcie faktycznie jest "przypadkowe". Nie ustawiłem tam babci ;) Street jak street ale jestem bardzo ciekaw co nie podoba Ci się w b&w.

Calme
22-07-2008, 10:24
Czy mógłbyś rozszerzyć wypowiedź? Czego zabrakło.

Zdjęcie faktycznie jest "przypadkowe". Nie ustawiłem tam babci ;) Street jak street ale jestem bardzo ciekaw co nie podoba Ci się w b&w.
Wyprzedziłeś mnie....miałem zapytać dokładnie o to samo, co jest nie tak z BW ?

koziak
23-07-2008, 08:29
ale jestem bardzo ciekaw co nie podoba Ci się w b&w.

Jak dla mnie jest szaro bure, ale to może być wina monitora. Po prostu wolę bardziej kontrastowe zdjęcia czarno biale. Z drugiej strony wiem jak trudno osiągnąć w cyfrze idealny obraz B&W. Ja jeszcze nigdy nie byłem zadowolony z konwersji w swoim wydaniu i rzadko zdarza mi się zaobserwować w sieci super czarno białe zdjęcie.
Pozdrawiam.