Zobacz pełną wersję : Kolejny raz pytanie o plecak
Witam.
Odkąd doszła mi Sigma 70-200 mój plecak (Naneu Pro Alpha) zrobił się troszkę za mały.
Obiektyw jest za długi i sam nawet nie wchodzi na długość (wchodzi, ale wypycha przegródki), natomiast podpięty pod body mieści się na długość, ale ciężko wsadzić coś poza tym, bo jest tak gruby że rozpycha inne ścianki.
Dlatego też zgłaszam się z pytaniem do was, co moglibyście polecić?
Czego bym chciał od plecaka:
-komora na na sprzęt i druga komora na wodę, kurtkę itp.
-najlepiej, jakby wyglądem nie rzucał się w oczy (dokładnie tak jak alpha)
-miejsce na statyw najlepiej z tyłu
-sporo miejsca na dodatkowe pierdoły
-warto żeby miał pokrowiec przeciwdeszczowy (ale nie jest to wymóg)
-no i przede wszystkim, żeby insert na sprzęt foto był większy niż w alphie.
Co do ceny.... oczywiście im taniej, tym lepiej.
Gdyby udało się zmieścić w okolicach 200 zł byłoby fajnie.
Co moglibyście polecić?
no przecież tych wątków o poszukiwaniach plecaka jest wiele...
poczytaj...
jakbys miał pytania odnośnie jakiegoś konkretnego jak ja o Flipside to specjalnie pytałem, żeby ktos z autopsji opowiedział :)
może chcesz sprzedać alphe po okazyjnej cenie ? :)
Tak, ale ja szukam raczej konkretnej rady.
Flipside 200 będzie za mały, a 300 jest już za droga, więc nie rozwiązuje to mojego problemu.
Dość szczegółowo wynotowałem, jakiego plecaka potrzebuje i mam nadzieję, że ktoś pomoże mi takowy znaleźć.
Najprawdopodobniej tak, będę chciał.
Pisz na Priva.
nie ma nic takiego co będzie dwukomorowe, będzie spełniało wszystkie twoje założenia i będzie nie drogie...
takie cos to tylko w biedronce...
Jakoś Alpha spełniała wszystkie te wymagania (prócz tej wielkości, żeby była tak parę cm większa).
Dobra, to może inaczej.
Czy ktoś używał czegoś takiego:
http://allegro.pl/item395357390_jpa_plecak_foto_na_canon_400d_nikon_ d80_sony_alfa.html
albo takiego:
http://allegro.pl/item400930884_plecak_safepaq_profi_bp2_wroclaw_fv_ gwarancja_.html
?
Ten drugi nie ma niestety pokrowca, ale z tym da się żyć.
kronos28
15-07-2008, 22:10
fomei pvr3 sport
Myślałem o nim, ale po przeczytaniu tego wątku:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9908
jakoś mi trochę przeszło.
kronos28
15-07-2008, 22:36
no mi sie jakoś nic nie popruło. Ale pokrowiec przeciwdeszczowy w tym plecaku to pomyłka - zakladany jest od góry co powoduje że woda leci do komory pokrowca. Ale tak to plecak dobry jak na tą cenę i baaardzo pojemny. Zamki tez mi sie trzymają. A nie mam w zwyczaju jakoś specjalnie dbać o torby, plecaki itd. fomei przeżył Norwegię (pokrowiec przeciwdeszczowy użyty wtedy został i następnie szybko zdjęty jak zboczyłem, że woda leci do komory pokrowca; materiał z którego plecak jest zrobiony nie przemaka), ulewy w Bergen, leżenie w śniegu, kąpiel w bagnie, więc jest dobry.
No to całkiem ciekawa oferta.
Widziałem prawie identyczny plecak, tylko innej firmy (nie mogę sobie przypomnieć jakiej).
Dostałem właśnie odp. na innym forum w sprawie tego Safepaq.
Okazało się, że po 4 miesiącach użytkowania rozpruł się bok pokrywy na całej długości.
Czytam teraz recenzję tych nowości ze stajni Lowepro.
Dokładnie chodzi o Fastpacki i Flipside.
Całkiem ciekawie to wygląda, ale nie wiem, jak to się ma w praktyce.
A powiedz mi Kronos, czy da się w niego wsadzić np: 1.5 litrową butelkę i np: zeszyt A4?
kronos28
15-07-2008, 22:57
ma komore na laptopa i to sporego, wytrzymuje spore obciążenia. Na upartego dużą wode mozna wsadzić w boczną kieszonkę z siatki i zabezpieczyć "ściągaczem" które są na bokach plecaka.
No to chyba mam już pretendenta.
A co do tego, że widziałem jego "klona", to jest coś takiego:
http://allegro.pl/item398663804_plecak_cb_806_point_nowy_importer.ht ml
Nie wiem, czy jest jakaś różnica?
Zawsze to 30 zł + wysyłka w garści, ale jeśli to ma okazać się szmelcem to wolę już dopłacić.
oryginalnie to takie plecaki robi FOMEI :)
a to jego klon
oryginalnie to takie plecaki robi FOMEI :)
a to jego klon
To byś się vasco zdziwił. Czasem występują jako Rehwa, icam - jest jeszcze kilka innych firm z klonami. Zależy od dnia tygodnia w fabryce ;)
Oki.
No to już chyba wszystko jasne.
Poczekam jeszcze parę dni, ciekaw jestem jak rozwinie się temat dotyczący nowości Lowepro, bo wyglądają interesująco.
Wydaje mi się, że widziałem ten plecak na giełdzie w Stodole, więc może się tam wybiorę.
kronos28
16-07-2008, 15:49
z fastpackami i flipsidami to sie w 200zł nie zmieścisz
To niestety wiem.
Jestem tylko ciekaw, czy w Fastpack'u 100 bym się zmieścił, bo flipside jest już sporo droższy.
Poszukam jeszcze gdzieś na żywo tego SafePaq i jak będzie ok to go zakupie.
Może jeszcze popróbuje jakoś poukładać przegrody w Alphie tak, żeby było wygodnie.
kronos28
16-07-2008, 16:14
cambags.com - sprawdź sobie.
No tak, tylko tam jest Fastpack 300, a 100 nie ma.
Kasandra
16-07-2008, 17:19
mini a nie możesz sobie dokupić na ten tele takiego osobnego jak Krzysiek ma?
Mogę, ale taki pokrowiec (przynajmniej Lowepro) kosztuje 100 zł i to już totalnie się nie opłaca.
Wydaj lepiej na pokrowiec dla zooma i nos go przy boku na pasku a na plecach mniejszy plecak .
Uwierz mi tak w praktyce mniej sie zmeczysz a i szybciej bedziesz mogl machlowac szklami .
Co do plecaczka do ktrego podales linka :
http://allegro.pl/item398663804_plecak_cb_806_point_nowy_importer.ht ml
mam ale jestem zawiedzony i zadko go uzywam - suwak rozwalil sie po pol roku .
Po nastepnym pol jakos dziwnie sie zdeformowal i przestaly kleic sie rzepy .
Osobiscie nie polecam
Takprawde mowiac za super dobry plecak trzeba dac odpowiednie pieniadze .
Sam mam dylemat teraz jaki plecak kupic ale to juz inna bajka :)
Musze w srodek zmiescic 2szt body, 80-200, 100-300, dwa krotkie szkla, lampa i drobiazgi.
Przejrzałem dziś całą stronę Cambags w poszukiwaniu czegoś ciekawego i nic nie znalazłem :)
Oczywiście, są jakieś Lowepro Primusy, Compurovery czy Oriony, ale wcale nie mają aż tak dużo tego wolnego miejsca, a ich cena.....
Mi się spodobał jeszcze taki plecaczek:
http://allegro.pl/item398988654_plecak_na_lustrzanki_laptop_case_log ic_profi_slr4.html
czy
http://www.agito.pl/plecaki/case_logic_slrc5.252.328971.html
Ciekaw jestem, jaką długość ma ta komora na obiektyw, może tam zmieściła by się butelka z wodą :mrgreen:
Pozostaje chyba tylko zakup pokrowca i na tym się zakończy.
oj tu chyba nie włożysz 1,5l butelki wody...
a nie lepiej będzie jak kupisz sobie pas Lowepro lub kamizelkę i pokrowce SlipLock ??
będziesz miał wszystko pod ręką...
No nie bardzo.
Ja z takim plecakiem chodzę po mieście normalnie zawsze, a jakby wyglądało, jakby gość wychodzący z uczelni obwiesił się pasami :)
Dla mnie ten plecak służył jako tornister, tyle, że wypchany sprzętem i szukam teraz czegoś podobnego, tylko większego.
Jarek S.
28-07-2008, 17:36
Jak znajdziesz coś daj zanć też sobie szukam plecaka jakiegoś dobrego.
Ja postanowiłem zostać przy naneu alphie i dokupiłem pokrowiec na tele. Przejrzałem ofertę wielu firm i nie znalazłem nic ciekawego w segmencie plecaków dwukomorowych
Jarek S.
28-07-2008, 22:44
W sumie caeną przystępnydo zakupu ja mieszkam w górach więc jakiś plecak musze mieć ale jeszcze stoje przed wyborem przyglądam się jeszcze Lowepro FastPack 350 jest całkiem ciekawy ale za to drogi musze poszperać w sieci czy ten sam plecak da rade kupić poza granicami naszego kraj dużo taniej. jak ktoś coś wie niech pisze.