Zobacz pełną wersję : Puszka do D80
Witam wszystkich!
Wiem, że już było na ten temat sporo tematów, ale ta kwestia wymaga raczej indywidualnego podejścia do tematu, a nie ogólnego. Zdecydowałem się na zakup Nikona D80 i zastanawiam się jakie szkło do tego wybrać. Jestem fotografem-amatorem, robię zdjęcia każdego typu, choć najczęściej są to krajobrazy. Budżet to 3000zł w porywach do 3200zł. Samo body wyniesie mnie +/- 2000 zł. Myślałem nad kitowym 18-70 lub Tamronem 28-75. Proszę o fachowe doradztwo i/lub jakieś inne propozycje. Chciałbym zaznaczyć, że oczywiście z biegem czasu planuję zakup kolejnych obiektywów, jednak to odległa perspektywa.
PS. Słyszałem, że serwis Nikona w Polsce cieszy się raczej nie najlepszą opinią, czy ktoś może po krótce opisać dlaczego?
PS2. Czy ta (http://www.pstryk.pl/details:6683/sandisk+sdhc+extreme+iii+4+gb+czytnik+usb) karta będzie dobrym wyborem do D80?
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
pioter m
15-07-2008, 20:47
Puszka nazywa sie korpus aparatu lub z ang. body. Jesli wiec chodzi ci o obiektyw to bedzie to 'sloik'. Dobrych obiektywow raczej sie tak nie nazywa.
Wracajac do tematu. Sigma 17-70 f/2.8-4.5 HSM raczej. Niektorzy napisza, ze szukajka i beda mieli najwiecej racji, bo do znudzenia takich zapytan tu pada.
Karta jest oczywiscie swietna, a serwis to serwis. Praktycznie kazdy ma klienta w du..e. Najznosniej wypada pod tym wzgledem sigma, a najgorzej tamron.
Mój błąd, dzięki!
Jakby ktoś jeszcze zechciał się wypowiedzieć, zapraszam :)
nonnatus
15-07-2008, 21:00
może beterszym wyjściem będzie zakup używanego D200 i tamrona 17-50/2.8 powinno styknąć z kasą.
...z czasem uzupełnisz to o jakieś tele... potem (albo wczesniej) lampa... potem inne szkło... potem kolejne... potem jeszcze jedno... potem druga puszka... potem lampy do studia... potem nowa torba lovepro 650... potem... potem... potem...
:) :) :)
Moja propozycja jest taka: kup nowe d80 i do tego używany nikkor 18-55. cena tego obiektywu na giełdzie forumowej to ok.150zł. wystarczy że napiszesz ogłoszenie w dziale ‘kupie’ i zostaniesz zalany ofertami.
Dlaczego tak mówię? Po pierwsze jest to naprawdę dobry obiektyw, po drugie jest super tani, po trzecie zakres ogniskowych jest na tyle uniwersalny, że można prawie wszystkiego popróbować.
Jak Ci się znudzi sprzedasz, a kasę którą zaoszczędziłeś przeznaczysz na coś lepszego z tą różnicą, że będziesz świadomy czego ci trzeba.
A czy obiektyw kitowy 18-135 jest dobry?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=64735
polecam ten wątek
Nikonozaur
23-07-2008, 12:56
Jeśli nie jest za późno to w 100% popieram KOLO. D80 + 18-55 jest akuratnym narzędziem do startu w foto przez troszkę większe F. Jak pokumasz o co biega bez problemów opchniesz to szkiełko nic, lub niewiele na tym tracąc i zainwestujesz w następne z tą różnicą, że już świadomie.
Nie, gorszy od 18-70. Generalnie im dłuższy zoom tym gorszy. Nielicznym wyjątkiem od tej reguły jest 18-200 który jak tak długi zoom jest całkiem akceptowany (jakkolwiek jest klasa 18-70 czyli raczej sprzęt kitowy).
Radziłbym wrócić i przeczytać poradę od nonnatus, dobrze Ci radzi zarówno co puszki jak słoika :)
Askatebar
26-07-2008, 14:01
Popieram opcje D80 + N18-55. Sam od takiej zaczynałem a teraz zamieniałem na Sigme 18-50 f2,8 Ex DC HSM
i jestem zadowolony.
Pozdrawiam
Uważam jak na obiektyw kitowy jest bardzo dobry (z takim zakresem ogniskowych chyba najlepszy w swojej klasie). Oczywiście nie jest idealny, ma też wady, ale za tą cenę (ok. 600 zł) można rozważyć jego zakup. Sam mam i jestem z niego b zadowolony (mimo, że wszyscy narzekają, że plastikowy itd. - no nie przesadzajmy chyba nie będziesz nim rzucał ani używał przez 15 lat:) ) Jeżeli masz świadomość, że to nie obiektyw pancerny dla profesjonalisty tylko obiektyw kitowy to bierz. Jeżeli nie potrzebny Ci taki zakres ogniskowych, wtedy rozważ Nikkora AF-S 18-70/ 3.5- 4.5