PDA

Zobacz pełną wersję : nowe NX 1.3.4 i nowe profile do D300 /D3

krzysztof jot
15-07-2008, 19:25
Jakoś nie widzę tradycyjnych linków czy opinii - może wakacje uśpiły czujnośc :) - no to zawiadamiam kolegów iż pojawiły się na stronie Nikona nowe wersje softu -
- profile do D300 / D3 - landscape i Portrait oraz - o dziwo
- aktualizacja starego Captura NX - jest NOWA wersja NX 1.3.4

stig
15-07-2008, 19:33
Linka juz za trudno bylo podac? ;)
Pytam, bo wlazlem na Nikon.pl i nic nie ma. Na nikonimaging.com -- takze. No chyba, ze zmarnotrwawie kolejne 10 minut albo zatrudnie do tego Google, ale skoro juz napisales newsa, to podanie linkow jest prawie ze naturalne, prawda? ;)

wilk325
15-07-2008, 19:42
Są tutaj: http://nikonimglib.com/opc/

Macro
15-07-2008, 20:56
A tu update CNX pod win:
link (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=25403&p_created=1215002813&p_sid=uVYDNQ8j&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD02OSZwX3Byb2RzPTQyJnBfY2F0cz02NDkmcF9wdj0 xLjQyJnBfY3Y9MS42NDkmcF9zZWFyY2hfdHlwZT1hbnN3ZXJzL nNlYXJjaF9ubCZwX3BhZ2U9MQ**&p_li=&p_topview=1)

krzysztof jot
15-07-2008, 20:59
Linka juz za trudno bylo podac? ;)
Pytam, bo wlazlem na Nikon.pl i nic nie ma. Na nikonimaging.com -- takze. No chyba, ze zmarnotrwawie kolejne 10 minut albo zatrudnie do tego Google, ale skoro juz napisales newsa, to podanie linkow jest prawie ze naturalne, prawda? ;)

tak miałbyś racje , ALE - wydaje mi sie oczywistym, że w chwili kiedy to juz jest oficjalne i legalne i jest na stronie Nikona - to po prostu jest - wchodzisz na NP dalej na Wsparcie Techniczne, dalej na Oprogramowanie -i masz co chcesz - kilka linków - wiec uznałem ze samao info wystarczy - bo LEZY JAK WÓŁ - jak to mozliwe ze nie widziałeś ?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.krzysztofjot.neostrada.pl/foto/np.jpg)

Vodafone
15-07-2008, 21:37
Ooo... super :-) Wielkie dzięki za info.

251kris
15-07-2008, 21:48
Pytam, bo wlazlem na Nikon.pl i nic nie ma. Na nikonimaging.com -- takze

Od razu widac żes świeżak jeśli chodzi o soft Nikona, ale fakt, ze na poczatku cieżko to znalezc:)
No i dodam jeszcze, ze z polskiej strony sie troche slimaczy.

stig
16-07-2008, 00:15
tak miałbyś racje , ALE - wydaje mi sie oczywistym, że w chwili kiedy to juz jest oficjalne i legalne i jest na stronie Nikona - to po prostu jest - wchodzisz na NP dalej na Wsparcie Techniczne, No widzisz... Normalny czlowiek, to wchodzac na strone producenta i poszukujac oprogramowania, wchodzi w dzial Produkty / Oprogramowanie -- jest to nadzwyczaj logiczna sciezka poszukiwan, prawda? No ni cholery nie pomyslalbym, ze moze byc to w dziale wsparcie techniczne, bo wsparcie techniczne to wsparcie techniczne, a nie oprogramowanie (tak samo absurdalne miejsce dla dystrybuowania softu jak "biuro prasowe" czy "punkty sprzedazy"). :)

Erie
16-07-2008, 00:19
No widzisz... Normalny czlowiek, to wchodzac na strone producenta i poszukujac oprogramowania, wchodzi w dzial Produkty / Oprogramowanie -- jest to nadzwyczaj logiczna sciezka poszukiwan, prawda? No ni cholery nie pomyslalbym, ze moze byc to w dziale wsparcie techniczne, bo wsparcie techniczne to wsparcie techniczne, a nie oprogramowanie (tak samo absurdalne miejsce dla dystrybuowania softu jak "biuro prasowe" czy "punkty sprzedazy"). :)

Nie do końca Stig - skoro to NIE jest produkt, tylko uaktualnienie/ poprawka to oczywistym miejscem na szukanie tego jest jednak wsparcie techniczne (czy też z angielska Support) :).

ekonet
16-07-2008, 00:29
Dotychczas odpalało się NX i sam się pruł o aktualizację. A teraz milczy.

stig
16-07-2008, 00:33
Nie do końca Stig - skoro to NIE jest produkt, tylko uaktualnienie/ poprawka to oczywistym miejscem na szukanie tego jest jednak wsparcie techniczne (czy też z angielska Support) :).Moglibysmy dlugo dyskutowac nad tym co jest oczywiste, wszak kazdy inaczej postrzega rzeczywistosc. Oprogramowanie, to oprogramowanie, a wsparcie techniczne (support), to wsparcie techniczne (pytania i odpowiedzi serwisu, etc.). Zwalam to na karb (jak to juz kolega 251kris wspomnial) braku doswiadczenia z nielogicznym dla mnie sposobem dystrybuowania softu przez firme Nikon. ;)
Najwazniejsze, ze nastepnym razem na tej stronie bede szukal (nawet nie tylko softu) rowniez, w najmniej oczywistych dla mnie lokacjach. ;)

ekonet
16-07-2008, 00:37
nastepnym razem na tej stronie bede szukal (nawet nie tylko softu) rowniez, w najmniej oczywistych dla mnie lokacjach. ;)
I może o to chodzi, byś jak najwięcej czasu spędzał na stronach firmy-matki ;)

stig
16-07-2008, 00:47
I może o to chodzi, byś jak najwięcej czasu spędzał na stronach firmy-matki ;)Q! Zeby ta matka czasami zryc dala! (czytaj: np. raz w roku zrobila darmowy przeglad i czyszczenie sprzetu, tudziez nie robila laski, kiedy trzeba sprzet naprawic).

ADAM1
16-07-2008, 08:52
Byłby ktoś tak miły i zamieścił linki bezpośrednie do poszczególnych, nowych elementów paczki softu Nikona?

wilk325
16-07-2008, 08:56
Landscape : http://nikonimglib.com/opc/landscape/index.html.en#os-windows
Portrait : http://nikonimglib.com/opc/portrait/index.html.en#os-windows

lesheck
16-07-2008, 09:30
Czy mi sie wydaje, czy w D300 mozna wgrac tylko 4 profile?
Mam wgrane 3 profile d2x, wgrywam landscape, a na portret juz nie ma miejsca :(

wilk325
16-07-2008, 09:31
W d3 też można tylko dograć 4 profile.

ADAM1
16-07-2008, 09:50
Landscape : http://nikonimglib.com/opc/landscape/index.html.en#os-windows
Portrait : http://nikonimglib.com/opc/portrait/index.html.en#os-windows

Bardzo Ci dziękuję.

Jacek S
16-07-2008, 14:26
Czy mi sie wydaje, czy w D300 mozna wgrac tylko 4 profile?
Mam wgrane 3 profile d2x, wgrywam landscape, a na portret juz nie ma miejsca :(

Wydaje Ci się! Nie wiem co robisz źle, ale na pewno jest coś nie tak, no chyba że ja coś źle rozumiem.
Mam wgrane profile d2x, kilka profili od Wojteha i mogę spokojnie wgrywać następne, więc nie widzę problemu. Myślę też, że nie inaczej będzie w D3.

wilk325
16-07-2008, 15:21
Wydaje Ci się! Nie wiem co robisz źle, ale na pewno jest coś nie tak, no chyba że ja coś źle rozumiem.
Mam wgrane profile d2x, kilka profili od Wojteha i mogę spokojnie wgrywać następne, więc nie widzę problemu. Myślę też, że nie inaczej będzie w D3.

To ja też nie wiem co źle robię, ale mój D3 i D300 przyjmuje tylko dodatkowe 4 profile, aby wgrać nowe musiałem jeden z d2x wykasować.

cichy70
16-07-2008, 18:36
tez mam podobnie..teoretycznie mam jeszcze wolne miejsca na profile..ale nie sa podświetlone w menu i nic z tym nie mozna zrobic:( musiałem jedno ustawienie wykasowac

Jacek S
16-07-2008, 19:56
Kurcze, nie pamiętam teraz jak to się robiło!! Był gdziesz wcześniej wątek o profilach, które zebrał u siebie kolega Wojteh, tam było wszystko opisane. Ja mam u siebie ponad 10 profili wgranych i wszystkie działają. Jak gdzieś to znajdę to podlinkuję.

OK!
Znalazłem stronę Wojteha, mam nadzieję, że się nie pogniewa, że podlinkuję, sam ja kiedyś podawał na forum:
http://www.wojteh.com/profile.htm

Tam jest też opis.

wilk325
16-07-2008, 20:00
Kurcze, nie pamiętam teraz jak to się robiło!! Był gdziesz wcześniej wątek o profilach, które zebrał u siebie kolega Wojteh, tam było wszystko opisane. Ja mam u siebie ponad 10 profili wgranych i wszystkie działają. Jak gdzieś to znajdę to podlinkuję.

OK!
Znalazłem stronę Wojteha, mam nadzieję, że się nie pogniewa, że podlinkuję, sam ja kiedyś podawał na forum:
http://www.wojteh.com/profile.htm

Tam jest też opis.
A nie wgrywałeś tych dodatkowych profili przez Camera Control Pro 2?

Jacek S
16-07-2008, 20:12
Może i tak? Nie pamiętam w tej chwili, ale robiłem to na 99% w/g instrukcji na tej stronie, którą podałem!

Korekta: robiłem to przez Picture Control Utility pod Nikon Capture NX

cichy70
16-07-2008, 20:47
mozna wgrac wiecej profili przez camera control 2 - po prostu aktualne profile mozna zapisac sobie jako nowe, a na te juz wgrane dograc inne;) własnie sprawdzono empirycznie

Jacek S
16-07-2008, 20:50
Wgrałem te profile w/g instrukcji ze stron Nikona i faktycznie macie rację: trzeba było zastąpić jeden z profili z D2x (wybrałem 1 bo go w ogóle nie używam).
Nie wiem na czym polega różnica, ale tych profili od Wojteha mogę wgrać wiele, a tych oficjalnych już jest ograniczona ilość. Ciekawe, czy da się to jakoś obejść???

mozna wgrac wiecej profili przez camera control 2 - po prostu aktualne profile mozna zapisac sobie jako nowe, a na te juz wgrane dograc inne;) własnie sprawdzono empirycznie

Właśnie mnie trochę uprzedziłeś. Spróbuję jutro jeszcze raz z tym powalczyć.

lesheck
16-07-2008, 21:00
To od wojteha to sa krzywe korekcyjne, ktore wgrywa sie do wybranego profilu. A to co daje nikon to sa wlasnie profile.

Patryk Salczyński
16-07-2008, 21:02
cyt.z fotografuj.pl "Oprócz wspomnianych czterech predefiniowanych zestawów możemy w pamięci aparatu zapisać dziewięć własnych profili. Tworzymy je na podstawie profili fabrycznych, zostało to jednak naszym zdaniem rozwiązane mało intuicyjnie – trzeba w osobnej zakładce wprowadzić zmiany do profilu fabrycznego, i zapisać go pod własną nazwą"

Patryk Salczyński
16-07-2008, 21:07
dla jasności jak u pozostałych musiałem zrezygnować z jednego profilu i zastąpić go nowym!!! Miałem cztery fabryczne + cztery wolne pozycje!!!! po wgraniu tych z D2x pozostała jedna wolna!!!!! W naszym przypadku mamy 4 niezmienne + 4 wolne miejsca a oni mają 9 i o co tu chodzi???

wilk325
16-07-2008, 21:41
Też pobawię się jutro za pomocą Camera Control Pro 2, na razie też wyrzuciłem d2x-pierwszy.

antelao
17-07-2008, 16:42
Jeszcze w tym tygodniu był taki fajny samouczek na tej stronie do wgrywania profili a dzisiaj już mi się nie wyświetla. Czy ktoś z kolegów ma może go gdzieś zapisanego i mógłby podac linka czy mi podesłać?

rafau
17-07-2008, 17:57
Jeszcze w tym tygodniu był taki fajny samouczek na tej stronie do wgrywania profili a dzisiaj już mi się nie wyświetla. Czy ktoś z kolegów ma może go gdzieś zapisanego i mógłby podac linka czy mi podesłać?
bardzo proszę http://www.wojteh.com/poradnik.htm

Krzysiek82
17-07-2008, 18:04
Poradnik dotyczy wgrywania krzywych. Aby wgrać profil Nikona należy pobrać jego instalkę. Na stronie Nikona są trzy przyciski w poziomie (tam jest profil do puszki D3, D300 oraz D700) oraz jeden przycisk pod nimi (tam jest profil do Nikon Capture NX, Nikon View NX). Ściągacie na dysk i odpalacie. Pojawia się normalny instalator, który instaluje te dwa profile (oczywiście trzeba ściągnąć dwie instalki - do Landscape oraz Portrait) w Nikon Capture NX (bo jak wiadomo profile D2X już są w nim). To nie ma nic wspólnego z tym poradnikiem.

PS.
Tu jest link:
http://nikonimglib.com/opc/
Macie trzy przyciski z trzema profilami. Wybierając któryś przechodzi się do następnej strony z tymi opisywanymi przeze mnie wyżej 4 przyciskami. Powinno już być jasno.

Pozdrawiam

antelao
18-07-2008, 22:29
Dzięki za informacje. Mój rocznik niestety nie jest tak sprawny w całej tej informatyce:-D Dlatego szukałem takiego krok po kroku jak np. http://www.nikon-euro.com/kdb/en/2008/25158/pl/d300ab_win_pl_ABF.html był podany i zainstalowanie nowego oprogramowania było zupełnie bezproblemowe. Kilka dni temu było na stronie Nikona zupełnie taka sama instrukcja ftp://ftp.nikon-euro.com/Manuals/5q75I12T6z8/D300/Pl/D300_D2XMODE_Win.html jak zainstalować te profile. Niestety nie otwiera się jak widać. Trudno będę kombinował według rad Krzyśka.

Gawronnek
19-07-2008, 11:37
no cóż jest aktualizacja i to wydana po premierze nowego body a jednak nie obsługuje NEFów z D700, pewnie razem z body trzeba będzie kupować NX2, wkurza mnie taka polityka producentów oprogramowania, podobnie jest z Adobe nie wypuszczają aktualizacji Camera Raw do CS2 , jak chcesz otwierać nefy z nowych puszek to trzeba kupić CS3 to jawne olewanie legalnych użytkowników, którym starsze wersje oprogramowania w zupełności wystarczają do pracy

Erie
19-07-2008, 11:41
no cóż jest aktualizacja i to wydana po premierze nowego body a jednak nie obsługuje NEFów z D700, pewnie razem z body trzeba będzie kupować NX2, wkurza mnie taka polityka producentów oprogramowania, podobnie jest z Adobe nie wypuszczają aktualizacji Camera Raw do CS2 , jak chcesz otwierać nefy z nowych puszek to trzeba kupić CS3 to jawne olewanie legalnych użytkowników, którym starsze wersje oprogramowania w zupełności wystarczają do pracy

a potem ię jeszcze dziwią, że piractwo :( - jak sami olewają ludzi, którzy u nich za ciężkie pieniądze kupują soft :(

Gawronnek
19-07-2008, 12:06
a potem ię jeszcze dziwią, że piractwo :( - jak sami olewają ludzi, którzy u nich za ciężkie pieniądze kupują soft :(

dokładnie tak, bo kto piraci to zawsze ma najnowsze wersje, pazerność producentów jest w jakimś stopniu powodem piractwa

Vodafone
19-07-2008, 21:30

Mylisz pojęcia... to nie jest jawne olewanie lecz jedna z zasad biznesu która mówi że aby zarobić to najpierw trzeba coś sprzedać... Producent softu to nie instytucja charytatywna,która będzie wspierać ludzi z takim podejściem do praw ekonomii...

dokładnie tak, bo kto piraci to zawsze ma najnowsze wersje, pazerność producentów jest w jakimś stopniu powodem piractwa

Wcale nie jest tak słodko z tym pirackim oprogramowaniem,bo 90% tego zawiera trojany i inne tego typu "gadżety" :-) nie narzekajcie na to że producent nie chce uaktualniać starych wersji a woli wypuścić nowszą bo to jest jak najbardziej normalne... każda firma chce zarobić a nie ciągle uaktualniać soft ludziom którzy chcą dzięki niemu zarabiać a nie wydać więcej ani grosza... Jak wy sobie to wyobrażacie ? Ze np: programiści będą pisać za free upgrade do starej wersji po to tylko żeby np: ludzie z tego typu podejściem do życia mieli cały czas sprawny soft ??? To kto tu jest w takim razie pazerny ?! producent softu czy odbiorca ? ;-) Prawda jest taka że... jak kogoś nie stać to nie kupuje,zamyka firmę i otwiera np: warzywniak tam nie trzeba inwestować w soft. ;-)

ekonet
19-07-2008, 21:38
Prawda jest taka że... jak kogoś nie stać to nie kupuje,zamyka firmę i otwiera np: warzywniak tam nie trzeba inwestować w soft. ;-)
Oj, u niejednego tu kupisz Ty marchewkę czy cebulę dopiero, gdy zabulisz za wyhodowanie całkiem nowej odmiany...

Vodafone
19-07-2008, 21:44
Oj, u niejednego tu kupisz Ty marchewkę czy cebulę dopiero, gdy zabulisz za wyhodowanie całkiem nowej odmiany...

Takie są prawa ekonomii... jeśli ktoś miał wiedzę i wyhodował nową odmianę wnoszącą coś nowego np:smak... to co ma to rozdawać za darmo bo jest już na rynku coś podobnego ? ;-)

Władca Pixeli
19-07-2008, 21:57
Ze np: programiści będą pisać za free upgrade do starej wersji po to tylko żeby np: ludzie z tego typu podejściem do życia mieli cały czas sprawny soft ???
Po wypuszczeniu D40 Adobe, Nikon i inne firmy zmuszały do kupna nowego oprogramowania. Tak samo jest z D700.
Problem w tym, że przy małej zmianie bajtów w nef, D40 bez problemu otwiera się jako D50 a D700 jako D3.
Poprawka w programie trwa kilka sekund, a mimo to firmy wmawiają głupoty odbiorcom, że muszą pisać całkiem nowy soft aby można było czytać nowe kamery.
Jak użytkownik kradnie soft to jest pirat, jak firma kradnie użytkownika to się nazywa biznes.

Erie
19-07-2008, 22:01
Mylisz pojęcia... to nie jest jawne olewanie lecz jedna z zasad biznesu która mówi że aby zarobić to najpierw trzeba coś sprzedać... Producent softu to nie instytucja charytatywna,która będzie wspierać ludzi z takim podejściem do praw ekonomii...

Wcale nie jest tak słodko z tym pirackim oprogramowaniem,bo 90% tego zawiera trojany i inne tego typu "gadżety" :-) więc nie narzekajcie na to że producent nie chce uaktualniać starych wersji a woli wypuścić nowszą bo to jest jak najbardziej normalne... każda firma chce zarobić a nie ciągle uaktualniać soft ludziom którzy chcą dzięki niemu zarabiać a nie wydać więcej ani grosza... Jak wy sobie to wyobrażacie ? Ze np: programiści będą pisać za free upgrade do starej wersji po to tylko żeby np: ludzie z tego typu podejściem do życia mieli cały czas sprawny soft ??? To kto tu jest w takim razie pazerny ?! producent softu czy odbiorca ? ;-) Prawda jest taka że... jak kogoś nie stać to nie kupuje,zamyka firmę i otwiera np: warzywniak tam nie trzeba inwestować w soft. ;-)

wiesz jak już pi... głupoty to przynajmniej przydałoby się mieć jakieś o tym pojęcie

Vodafone
19-07-2008, 22:03
wiesz jak już pi... głupoty to przynajmniej przydałoby się mieć jakieś o tym pojęcie

Skoro tak twierdzisz to znaczy,że Ty go nie masz...

Erie
19-07-2008, 22:20
Skoro tak twierdzisz to znaczy,że Ty go nie masz... ;-)

dokładnie - o niczym nie mam pojęcia, ale przynajmniej jak widzę że cała zmiana między plikami NEF D700 i D3 to parę bajtów to wiem że ktoś mnie robi w konia twierdząc, że się nie da - podobnie jak kiedys M$ twierdził, że się nie da IE wywalić z Windy

Vodafone
19-07-2008, 22:21
dokładnie - o niczym nie mam pojęcia, ale przynajmniej jak widzę że cała zmiana między plikami NEF D700 i D3 to parę bajtów to wiem że ktoś mnie robi w konia twierdząc, że się nie da - podobnie jak kiedys M$ twierdził, że się nie da IE wywalić z Windy

Spoko... rozumiem ale... każda firma chce zarobić i skoro wyszedł nowy sprzęt to wychodzi tez nowy soft... ;-) Jeżeli napiszą poprawkę do starego softu to większość ludzi " mocno " się zastanowi nad sensem kupna nowego... a przecież firma musi zarabiać...

Gawronnek
20-07-2008, 03:59

Wcale nie jest tak słodko z tym pirackim oprogramowaniem,bo 90% tego zawiera trojany i inne tego typu "gadżety" :-) więc nie narzekajcie na to że producent nie chce uaktualniać starych wersji a woli wypuścić nowszą bo to jest jak najbardziej normalne... każda firma chce zarobić a nie ciągle uaktualniać soft ludziom którzy chcą dzięki niemu zarabiać a nie wydać więcej ani grosza... Jak wy sobie to wyobrażacie ? Ze np: programiści będą pisać za free upgrade do starej wersji po to tylko żeby np: ludzie z tego typu podejściem do życia mieli cały czas sprawny soft ??? To kto tu jest w takim razie pazerny ?! producent softu czy odbiorca ? ;-) Prawda jest taka że... jak kogoś nie stać to nie kupuje,zamyka firmę i otwiera np: warzywniak tam nie trzeba inwestować w soft. ;-)

piszesz bzdury, Nikon właśnie wypuścił uaktualnienie NX 1 jaki to problem dopisać D700 do listy? żaden to jest złodziejstwo a nie ekonomia, ja rozumie że nie uaktualnia się oprogramowania z przed lat, to logiczne ale z rok może dwa powinno być obowiązkiem producenta

ADAM1
20-07-2008, 10:19
piszesz bzdury, Nikon właśnie wypuścił uaktualnienie NX 1 jaki to problem dopisać D700 do listy? żaden to jest złodziejstwo a nie ekonomia, ja rozumie że nie uaktualnia się oprogramowania z przed lat, to logiczne ale z rok może dwa powinno być obowiązkiem producenta

To co, piszemy kolejną PETYCJĘ do firmy NIKON, którą to podetrą sobie tylną część ciała?:D

ekonet
20-07-2008, 10:48
tylną część ciała?:D
...czyli body... ;)

ADAM1
20-07-2008, 10:54
...czyli body... ;)

A niechaj Ci będzie i tak, Drogi Kolegusie.:D

Postawa skośnookich z firmy produkującej nasze BODY, coraz bardziej mnie wkurza.

Ciekawe czym to się zakończy, bo zmiana systemu chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu.

A byłem takim wiernym WIERNYM, tego systemu.:D

Mont
20-07-2008, 12:36
Udało mi się poprawnie zainstalować oba profile na kompie, widać je w Picture Controle.
Jak wyeksportować je do aparatu ??
Po zapisaniu ich na karcie (czy to w pliku głównym czy poza nim) wybieram "dopasuj przetwarzanie obrazu" i "ładuj/zapisz" ale mam info o braku profili na karcie.
Na karcie zapisuję przez Pict.Contr. daję save... etc. zresztą "przeciągając" z pliku na kartę też nic nie dało :(

ekonet
20-07-2008, 12:39
Musisz na karcie zapisać profile w folderze "Nikon".

Mont
20-07-2008, 12:46
"Na karcie pamięci nie ma plików ustawień przetw.obrazu" choć utworzyłem plik NIKON i tam zapisałem profile.
Coś muszę robić źle , tylko CO ??

Macro
20-07-2008, 14:25
Coś muszę robić źle , tylko CO ??

A ściągnąłeś profile do puszki czy do software'u? Bo to dwie różne sprawy. Tego pliku który instalujesz na kompie nie da się wgrać do puszki tylko trzeba ściągnąć plik z profilem przewidzianym dla puszki.

Mont
20-07-2008, 21:26
Dzięki, "gra i buczy" :)
Kawalerskie kolegi będzie chyba średnim wytłumaczeniem :)

witold68
19-10-2008, 13:40
Spoko... rozumiem ale... każda firma chce zarobić i skoro wyszedł nowy sprzęt to wychodzi tez nowy soft... ;-) Jeżeli napiszą poprawkę do starego softu to większość ludzi " mocno " się zastanowi nad sensem kupna nowego... a przecież firma musi zarabiać...
A malo mnie to obchodzi, ze firma musi zarabiac....

rabijki
19-10-2008, 13:59
zaloz firme i poczekaj az ci tak powie twoj klient. ciekawe czy wtedy bedziesz taki madry!!!

kochamgory
27-10-2008, 00:24
Mam problem właśnie z regionem ściągałem nakładke ze strony nikona eu i us i dalej lipa co tutaj poradzić?

samek
28-10-2008, 17:46
Capture NX 1.3.5
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8054

szymony
28-10-2008, 18:50
Capture NX 1.3.5
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8054
To się chłopaki postarali. Lista zmian jest imponująca :evil: psia krew.

kochamgory
28-10-2008, 19:11
Poradnik dotyczy wgrywania krzywych. Aby wgrać profil Nikona należy pobrać jego instalkę. Na stronie Nikona są trzy przyciski w poziomie (tam jest profil do puszki D3, D300 oraz D700) oraz jeden przycisk pod nimi (tam jest profil do Nikon Capture NX, Nikon View NX). Ściągacie na dysk i odpalacie. Pojawia się normalny instalator, który instaluje te dwa profile (oczywiście trzeba ściągnąć dwie instalki - do Landscape oraz Portrait) w Nikon Capture NX (bo jak wiadomo profile D2X już są w nim). To nie ma nic wspólnego z tym poradnikiem.

PS.
Tu jest link:
http://nikonimglib.com/opc/
Macie trzy przyciski z trzema profilami. Wybierając któryś przechodzi się do następnej strony z tymi opisywanymi przeze mnie wyżej 4 przyciskami. Powinno już być jasno.

Pozdrawiam

Jak skorzystać z tych profili po ściągnięciu i zainstalowaniu gdyż nie widzę ich w NCapture w sekcji Colour Profile może źle szukam?

fusbo
29-10-2008, 23:52
Jak skorzystać z tych profili po ściągnięciu i zainstalowaniu gdyż nie widzę ich w NCapture w sekcji Colour Profile może źle szukam?
Przyłączam się do pytania:) Może też ktoś dorzuci info jak korzystać z profili w LR2 i jak je do niego zainstalować?