PDA

Zobacz pełną wersję : D80 a kompakt nikona - ładowanie

Przemsky
15-07-2008, 14:10
Witam,
Mam taki może banalny problem.

Mam D80+ładowarke - standard.
Moja kobieta ma dość starego nikona kompakta (ze 3 lata - jakies 4Mpix - tyle wiem) i zgubiła ładowarkę od niego.
Czy ładowarka od d80 nie zniszczy baterii od kompakta? lub odwrotnie bateria ładowarki?
Niestety nie znam parametrów tamtej baterii, nie mam dostępu do aparatu, a muszę wiedzieć czy na gwałt kupować dedykowaną do tego kompakta, czy awaryjnie może chodzić na mojej ładowarce.

Dzieki za odpowiedź
Pozdrawiam

edit: z tego co mi sie kojarzy - to kształt baterii taki sam (pamięć dotykowa :P )

carl00s
15-07-2008, 14:35
za malo szczegolow podajesz. Ani typu aparatu, ani baterii, ani nic... Nie da sie okreslic tak na czuja. Choc znajac polityke nikona raczej nie ma prawa to dzialac.

Przemsky
15-07-2008, 14:53
Niestety sam szczegółów nie znam. Jakbym miał model aparatu/baetrii, Woltarz oraz pojemność - to sam bym wiedział czy sie nic nie napsuje.
Dzieki za zainteresowanie.. wychodzi na to ze nie będzie 2 aparatu na wypadzie, bo nie zdarze kupić ładowarki (o ile są dostępne w ogole).
No nic.. dzięki za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam

Seeker
16-07-2008, 16:07
Nie chce byc zlosliwy, ale najczesciej na elektronice podaje sie tak podstawowe parametry.

Nieswiadome manipuilowanie moze pozbawic zdrowia/zycia (niepotrzebne skreslic) lub/i miejsca zakwaterowania.
Nie jest to niewinna zabawa plaska bateryjka i zaroweczka...

Mam na mysli akumulatory litowe i zblizone technologie.

who
16-07-2008, 18:54
a po za tym ładowarka do D80 jest przystosowana do en-el3 (chodzi o konstrukcję) i wątpię że jakakolwiek inna bateria da radę wejść do tej ładowarki

no i z tego co ja wiem to tego typu baterii niegdy nie stosowana w kompaktach (toż to 1/3 wielkości obecnych kompaktów ;) )

Przemsky
17-07-2008, 01:57
Okeeeej,
zrozumiałem przesłanie :)
Dokładnie takie samo miałem przeczucie.
Miałem tylko nikłą nadzieję że może się mylę i nie będę musiał szukać jakiejś cholernej ładowarki od zabytka.

Przepraszam za kłopot.
Pozdrawiam

edit: szukać po allegrach, 'tanich używanych' i komisach, sic!

sqb
17-07-2008, 02:05
A czasem nie wystarczy kupic akumulatorki aa i ladowarke do nich? takie zazwyczaj sa stosowane w kompaktach. Przynajmniej w tych co moi znajomi maja;)