Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : macbook + wifi linksys

adrian
15-07-2008, 10:00
Hej,

szukam dobrego routera wifi, który obsługuje 802.11n, żeby maksymalnie wykorzystać to co oferuje macbook mojej żony. Myślałem nad linksysem WRT150N, ale niestety nie miałem z nim styczności.

Ktoś z was próbował to spiąć z makiem? Jakieś problemy?

Chciałbym wiedzieć, czy:

- działa to stabilnie,
- czy się nie przytyka np. przy słuchaniu mp3/oglądaniu filmu/kopiowaniu plików udostępnionych na drugiej maszynie itp.

Teoretycznie odtwarzanie w HD powinno działać bez problemu. Ktoś wie jak jest w rzeczywistości?

Tom01
15-07-2008, 10:58
Liksysy bez wyjątku co do modelu, są niestabilne z niektórymi kartami sieciowymi. Sytuację poprawia lepsze oprogramowanie, polecam DD-WRT, ale i tak trafia się od czasu do czasu na sieciówkę, która wiesza lub resetuje AP. Jeśli ktoś przeżyje trochę mniejsze możliwości administracji siecią, ale za to żąda niezawodności, polecam 3Com'a. Zdarzają się też modele nierówne jakościowo, ale ogólnie w porównaniu do okołochińskiej tandety, jest to stabilność nie do porównania.

Tr0n
15-07-2008, 11:34
Każdy router będzie miał ograniczenie wynikające z mocy procesora jaki w nim jest zainstalowany. Dlatego nawet w sieci G z WPA2 i AES można uzyskać maksymalnie transfer około 3 mega. Obraz HD da się już oglądać. Pytanie czy drugi komputer jest podłączony po kablu czy tez po wifi? Ja mam na co dzień styczność z WRT300N. Po uruchomieniu N występowały spore problemy ze stabilnoscią i dostępem do sieci komputerów które miały karty G. Po kilku dniach walk ustawiliśmy sieć G i problemy odeszłyz zapomnienie. Firmware oryginalny - stabilność OK. Sam mam WRT54GL z DD-WRT i nie mam żadnych problemów ze stabilnością.
Może Tom01 ma szersze spojrzenie, albo ma styczność z jakimiś egzotycznymi kartami. Ja z około 20 linksysami nie mam żadnych problemów, natomiast w Twoim przypadku 3com może mieć problem z wydajnością.

Osobiście wydaje mi się, że jeszcze jest odrobinę za wcześnie na N, producenci jeszce nie wyszli z chorób wieku niemowlęcego ze sprzętem.

Tr0n
15-07-2008, 11:38
...trafia się od czasu do czasu na sieciówkę, która wiesza lub resetuje AP. ...

Ja spotkałem się z przypadkiem resetowania modemu Thomson SpeedTouch przez przeglądarkę, która chciała odtworzyć wiadomości TV na stronie Onetu tub WP - chyba generalnie tam gdzie jest wykorzystywany plugin WMP11. Inne serwisy działają prawidłowo. Podłączenie ADSL->SpeedTouch->Linksys WRT54GL->Laptop na wifi.

Tom01
15-07-2008, 11:43
Może Tom01 ma szersze spojrzenie, albo ma styczność z jakimiś egzotycznymi kartami.

Trafiają do naszego serwisu różne sprzęty, raczej normalne, nie egzotyczne. Problem jest z 10-30% kart sieciowych. Nie zauważyłem związku z modelem. Ot, loteria.

natomiast w Twoim przypadku 3com może mieć problem z wydajnością.

Jeśli więcej niż jeden komputer ma działać po Wi-Fi, może być problem, bo transfery spadają bardzo mocno. Najlepsze stabilne wyniki, w przypadku pojedynczego komputera, jakie uzyskiwałem na 3Com'ach były wyraźnie niższe niż na Linksys'ach. Jednorodność pola i zasięg jest natomiast wyraźnie lepsza w 3Com. Ważna jest też czystość pasma, oraz jakość kart sieciowych w komputerach.

Tr0n
15-07-2008, 11:50
Trafiają do naszego serwisu różne sprzęty, raczej normalne, nie egzotyczne. Problem jest z 10-30% kart sieciowych. Nie zauważyłem związku z modelem. Ot, loteria.
Czyli masz szersze spojrzenie niż ja ;) Problemy pojawiają się bez względu na szyfrowanie? Rozumiem, że sterowniki nie powodują tych rzeczy? Czy problem dotyczy wszelkich kart (PCI, miniPCI, pcmcia)? Pytam celem uzupełnienia wiedzy - może pomóc uniknąć wpadki lub szybciej zdiagnozować problem

Tom01
15-07-2008, 11:56
Problemy pojawiają się bez względu na szyfrowanie?

Bez związku.

Rozumiem, że sterowniki nie powodują tych rzeczy? Czy problem dotyczy wszelkich kart (PCI, miniPCI, pcmcia)?

Próbowałem wymieniać sterownik. Bezskutecznie. Karty różne. Wpływ na zjawisko, przypadkowo zaobserwowałem przy zmianach mocy promieniowania. W skrajnym wypadku, kiedy przełączenia w sterowniku było sobie a muzom, pomagało wykręcenie anteny z AP lub karty. Wygląda to na przesterowanie sygnału w torze radiowym i jest bezpośrednim dowodem na słabą jakość urządzeń.

adrian
15-07-2008, 12:26
Każdy router będzie miał ograniczenie wynikające z mocy procesora jaki w nim jest zainstalowany. Dlatego nawet w sieci G z WPA2 i AES można uzyskać maksymalnie transfer około 3 mega. Obraz HD da się już oglądać.

Tak, to się zgadza - dlatego chcę wypróbować 802.11n. Pytanie tylko jak będzie ze stabilnością i wydajnością takiego połączenia. Teoretycznie, dzięki MIMO, powinno to zasuwać nawet z prędkością FastEthernetu, ale znając życie będzie sporo mniej, z tym, że nawet jeżeli przepustowość będzie na poziomie 5-8MB/s to będzie to prędkość zupełnie wystarczająca do codziennego klikania, słuchania muzyki z drugiego komputera itp.

Pytanie czy drugi komputer jest podłączony po kablu czy tez po wifi? Ja mam na co dzień styczność z WRT300N. Po uruchomieniu N występowały spore problemy ze stabilnoscią i dostępem do sieci komputerów które miały karty G. Po kilku dniach walk ustawiliśmy sieć G i problemy odeszłyz zapomnienie. Firmware oryginalny - stabilność OK. Sam mam WRT54GL z DD-WRT i nie mam żadnych problemów ze stabilnością.

Drugi komputer przez 95% czasu będzie wpięty po miedzi, ale chcę czasem mieć możliwość skorzystania z WiFi, w związku z czym zastanawiam się jak będzie działał taki linksys obsługując równocześnie G i N.

Osobiście wydaje mi się, że jeszcze jest odrobinę za wcześnie na N, producenci jeszce nie wyszli z chorób wieku niemowlęcego ze sprzętem.

Tak, ale jak kupować, to najnowsze, najwyżej się wyłączy ;)

Tr0n
15-07-2008, 12:48
Tak, to się zgadza - dlatego chcę wypróbować 802.11n. Pytanie tylko jak będzie ze stabilnością i wydajnością takiego połączenia. Teoretycznie, dzięki MIMO, powinno to zasuwać nawet z prędkością FastEthernetu, ale znając życie będzie sporo mniej, z tym, że nawet jeżeli przepustowość będzie na poziomie 5-8MB/s to będzie to prędkość zupełnie wystarczająca do codziennego klikania, słuchania muzyki z drugiego komputera itp.

A jakie masz łącze do internetu? Do klikania, słuchania muzyki, a nawet do oglądania filmów HD wystarcza mi G. Do internetu wszystko jedno bo i tak mam łącze 2048/512, myślałem nad zmianą na 8 Mbits/s ale wówczas właśnie miałbym ten sam problem co Ty - jak wykorzystać pełną przepustowość - i to nawet nie ze względu na potrzeby, ale z czysto inżynierskiego punktu widzenia.
A w miedzi chcesz mieć fast ethernet czy już gigabit?

Tom01
15-07-2008, 12:54
myślałem nad zmianą na 8 Mbits/s ale wówczas właśnie miałbym ten sam problem co Ty - jak wykorzystać pełną przepustowość

Wydaje mi się, że popełnia Pan częsty błąd w interpretacji. Przepływność sieci, podaje się w jednostkach o rząd wielkości mniejszych, niż przyjmowana powszechnie przepustowość danych. 8Mb/s daje w przeliczeniu około 0,8MB/s (800KB/s) nawet z nadmiarem protokołu. Każda sieć Wi-Fi temu podoła. Dane które podawałem o przepustowości, są w MB (magabajty) a nie Mb (megabity) na sekundę.

adrian
15-07-2008, 13:29
A jakie masz łącze do internetu? Do klikania, słuchania muzyki, a nawet do oglądania filmów HD wystarcza mi G. Do internetu wszystko jedno bo i tak mam łącze 2048/512, myślałem nad zmianą na 8 Mbits/s ale wówczas właśnie miałbym ten sam problem co Ty - jak wykorzystać pełną przepustowość - i to nawet nie ze względu na potrzeby, ale z czysto inżynierskiego punktu widzenia.
A w miedzi chcesz mieć fast ethernet czy już gigabit?

Łącze 8mbit/512kbit, ale w tym wypadku mówię o transmisji danch w lanie -> czasem latają mi po sieci duże pliki, regularnie mnóstwo mniejszych (backupy) i nie chcę zapchać WiFki ;)

W miedzi gigabit. Wszystkie moje komputery mają gigabitowe śmieciówki a ten linksys ma gigabitowego switcha. :)

Tr0n
15-07-2008, 15:16
Łącze 8mbit/512kbit, ale w tym wypadku mówię o transmisji danch w lanie -> czasem latają mi po sieci duże pliki, regularnie mnóstwo mniejszych (backupy) i nie chcę zapchać WiFki ;)

W miedzi gigabit. Wszystkie moje komputery mają gigabitowe śmieciówki a ten linksys ma gigabitowego switcha. :)

Internet to jakiś ADSL czy sieć osiedlowa? WRT150N ma switcha 10/100 nie ma 1000. Musisz szukać WRT310N, WRT330N, WRT350N lub WRT600N

adrian
16-07-2008, 10:52
Internet to jakiś ADSL czy sieć osiedlowa? WRT150N ma switcha 10/100 nie ma 1000. Musisz szukać WRT310N, WRT330N, WRT350N lub WRT600N

Internet to osiedlówka. Kurde, faktycznie jest tylko 10/100mbit/s :/

werwolf
25-07-2008, 09:54
Żeby wykorzystać to co maki dają to należałoby chyba najlepiej użyć routera od Apple. Myślę, że Air Port Extreme byłby ok. Używam Maków od ponad 2 lat i takie rozwiązanie jest ok.

adrian
25-07-2008, 10:32
Żeby wykorzystać to co maki dają to należałoby chyba najlepiej użyć routera od Apple. Myślę, że Air Port Extreme byłby ok. Używam Maków od ponad 2 lat i takie rozwiązanie jest ok.

Pewnie, ale trochę to rozwiązanie jest za drogie ;)

Tom01
25-07-2008, 11:24
Żeby wykorzystać to co maki dają to należałoby chyba najlepiej użyć routera od Apple

Bez przesady...

adamouse
25-07-2008, 20:34
Ja spinam w jednej sieci LAN iMac, Laptop HP, telefon HTC, Xbox 360 i kamerkę ethernetową Veo przez starego D-Linka DI-524 i działa. Nie odczuwam potrzeby kupienia Airporta, trochę mnie kusi Time Capsule z uwagi na wbudowany NAS, ale nie jest jeszcze wart swojej ceny.
Więc zgadzam się z Tom01 - bez przesady ;)