PDA

Zobacz pełną wersję : praktyczna zmiana balansu bieli na NEFach

fjerzy
15-07-2008, 08:12
Robiłem zdjęcia w pomieszczeniach, dosyć ciemno, użycie lampy wykluczone, kolorowe ściany plus światło dzienne w oknach i żarówki w pomieszczeniach praktycznie wykluczały ustawienie jednego właściwego balansu. Zdałem się na automatykę no i teraz mam "zafarby" czerwone, zielone, jakie kto chce. Mam Capture NX, jakąś tam praktykę w obsłudze, opis programu i jego funkcje, praktykę w PS-ie, ale nigdy nie miałem takiej kaszany. Bardzo proszę o podzielenie się praktycznymi uwagami dotyczącymi sekwencji kroków przy zmianie balansu bieli NEFów. jedno wiem, zawsze mogę zrobić "artystyczne" B&W :) .

Erie
15-07-2008, 08:23
użyj funkcji "set gray point" w ustawieniach WB w NXie - najszybciej i najmilej

markB
15-07-2008, 16:40
Możesz też poszukać czegoś co powinno być ewidentnie białe w kadrze i kliknąć białym kroplomierzem. To jest też metoda na szybko. Ponieważ masz źródła światła o całkiem różnej temperaturze możesz mieć kłopot z uzyskaniem wszysytkich naturalnych barw. Coś z zafarbem pewnie zostanie, ale musisz znaleźć taki balans, który nie będzie przykry dla oka.

ekonet
15-07-2008, 16:51
Często też banalna funkcja "Autolevels" w NX daje przyzwoite efekty, na ogół jednak trzeba potem obniżyć kontrast. Zaś klikanie białym kroplomierzem u mnie skutkuje drastycznym rozjaśnieniem zdjęcia - w 90% przypadków, więc nie używam, posiłkuję się szarym kroplomierzem.

markB
15-07-2008, 17:15
Tylko luminancję po kliknięciu białym można zmniejszać. Fakt, że trzeba wybrać odpowiednio oświetlony biały motyw i czasami nie udaje się za pierwszym razem. Szarego też czasem używam, ale nieraz trudno coś o odpowiedniej szarości znaleźć na zdjęciu. Chyba, żeby na testowym kadrze użyć szarej karty. Co też polecam koledze (jak i białą kartę, np. X-Rite ma w katalogu specjalną białą kartę do korekcji WB, hmm drogie to, ponad 200 zł, http://www.xrite.com/product_overview.aspx?ID=944)

ekonet
15-07-2008, 17:40
ale nieraz trudno coś o odpowiedniej szarości znaleźć na zdjęciu.
Dobre efekty daje często użycie szarego kroplomierza na detalach białych (lub prawie białych) lub czarnych. Przy sporym doświadczeniu często bez trudu wyławiamy punkty zdjęcia, gdzie kliknięcie przyniesie spodziewany efekt.

fjerzy
15-07-2008, 20:44
dzięki za te rady. już wiem, że łatwo nie będzie, ale przynajmniej wiem, że nie będę błądzić szukając rozwiązan dla poszczególnych kadrów. pozdrawiam.

Vodafone
15-07-2008, 21:38
dzięki za te rady. już wiem, że łatwo nie będzie, ale przynajmniej wiem, że nie będę błądzić szukając rozwiązan dla poszczególnych kadrów. pozdrawiam.

Spokojnie,to nie takie trudne... sam się przekonasz