PDA

Zobacz pełną wersję : Canon szaleje z cenami !?

prz3mo
14-07-2008, 17:03
Firma Canon najprawdopodobniej przygotowuje grunt pod nowe modele lustrzanek, które wszyscy spodziewają się ujrzeć na tegorocznej Photokinie. W amerykańskich sklepach miała miejsce spora obniżka cen aparatów Canon EOS 5D i EOS 40D. Pierwszy z nich w sklepie Amazon.com można w tej chwili nabyć za $1,799.95, czyli 28% mniej w stosunku do poprzedniej ceny, która wynosiła $2,499.

Model 40D kosztujący nie tak dawno $1,299, jest obecnie dostępny za $899.95, co jak łatwo policzyć daje nam spadek o 31%. Różnica w cenie między 40D a 450D wynosi teraz zaledwie $96.

źródło:
http://www.optyczne.pl/1090-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_5D_i_EOS_40D_-_ceny_ostro_w_d%C3%B3%C5%82.html

Oj... będzie się chyba działo :) Liczę, że na ceny nikona też to wszystko wpłynie :)

diZaster
14-07-2008, 17:23
moze nikt juz nie kupuje canonow poprostu ;)

superkomornik
14-07-2008, 17:47
C40d to teraz naprawdę niezła okazja :) Świetny sprzęt za małą kase :)

slanting_eye
14-07-2008, 19:34
na wyspach tez zauwazylem spadek cen,
najbardziej chyba spadl d60 w tym wypadku

http://www.jessops.com/Store/c481/1-136-481/Home/Cameras--and--Lenses/Digital-SLRs/details.aspx

badi
16-07-2008, 18:43
moze nikt juz nie kupuje canonow poprostu ;)

w sumie mam oba haha. sprzedali obu modeli na potege, ale co sie dziwic. za ta cene to naprawde dobre puchy. to co ? zaczynamy zabawe kiedy i z czym 5d II? ;]

diZaster
16-07-2008, 18:59
badi, po prostu, uzywamy profesjonalnej linii lustrzanek cyfrowych Canon ;)
tylez ze ja schodeczek nizej niz 40ka.

pn
16-07-2008, 21:00
Kupilem rok temu 30D za 600 euro - jestem fanem Nikona, ale tez wlasnego portfela - Nikon nie mial dla mnie po prostu za te cene nic - D80 jest niezly, ale kosztowal troche wiecej, a oferuje jednak troche mniej.

badi
16-07-2008, 22:06
badi, po prostu, uzywamy profesjonalnej linii lustrzanek cyfrowych Canon ;)
tylez ze ja schodeczek nizej niz 40ka.

czy ja wiem. w sumie te 2 puchy sa prawie identyczne.

w polszy profeska pelna geba hihi. mialem okazje ostatnio zmacac 2 marki troche blizej, i jak na obecne ceny uzywek mysle czy nie zmienic. z drugiej strony zawsze mozna sprzedac 40stke dolozyc i kupic 5d II jakis czas po premierze. od kiedy kupilem 5d, to 40stki raczej juz z torby nie wyciagam, choc czasem powinienem.

whatsilenceknows
16-07-2008, 22:09
Jak się bawimy w wish-list to chciałbym, żeby nowa piątka poszła raczej w ślady D700, a nie bardziej studyjnej maszyny.

diZaster
16-07-2008, 22:15
30d i 40d to prawie to samo i to nie tylko moja opinia, 5d jest inne, kazdy z nich jest bardzo dobry i za cene za jaka mozna je dostac bija na glowe - te dwa pierwsze - d8o, taka prawda.

Kolekcjoner
16-07-2008, 22:20
30d i 40d to prawie to samo i to nie tylko moja opinia, (....)

Wiesz to "prawie" jest bardzo zależne od tego czy ktoś tylko czytał specyfikacje, ewentualnie oglądał w sklepie ;) czy używał tych puszek.

badi
16-07-2008, 22:32
Wiesz to "prawie" jest bardzo zależne od tego czy ktoś tylko czytał specyfikacje, ewentualnie oglądał w sklepie ;) czy używał tych puszek.

40d mam, 30d sie tylko bawilem od kumpla. jak mozesz, to poszerz wypowiedz. chetnie poslucham.

Tofifik
16-07-2008, 22:38
będę płakał, czemu nikon ma takie ceny? ja chce niskie ceny! ale w polsce a nie w stanach czy angli. no jeszcze jakies szczescie maja ci co moga drakonski vat odliczyc :(

Kolekcjoner
16-07-2008, 22:39
40d mam, 30d sie tylko bawilem od kumpla. jak mozesz, to poszerz wypowiedz. chetnie poslucham.

Ja nic nie będę poszerzał, bo nie ja wywołałem temat.

diZaster
16-07-2008, 22:44
wiekszy wyswietlacz, troche lepsze iso, prawie uszczelki, digic III < przewaga 40ki.
takie jest zdanie kumpla, ktory ma 40ke i uzywal troche 30ki.

obrazuja bardzo podobnie, maja inne menu (40ka ma lepsze) no i ma czyscik 40ka.
pewnie mozna sie doszukac tego i owego w specyfikacji, ale tabelkami sie zdjec nie robi, a na papierze i 'w akcji' zdaniem kumpla (i moim) nie ma ogromnego skoku miedzy puszkami.

ale to moze tylko zezowate slepia mlodych fotoamatorow tak to widza ;)
ja raczej nie wskoczylbym na 40, chyba ze w ekstremalnie okazyjnej cenie, a cena nowej 40ki teraz to smiech na sali...
za ta kase chyba najlepszy wybor.

nie kibicuje zadnemu systemowi, to po prostu zimne kalkulacje cenowe i systemowe.

badi
16-07-2008, 22:56
Ja nic nie będę poszerzał, bo nie ja wywołałem temat.

szkoda.

pn
16-07-2008, 23:05
wiekszy wyswietlacz

Tak samo nic nie widac na nim.

troche lepsze iso

???

prawie uszczelki

Hahahahahahaha. :-D

To tak jak jakby powiedziec na onanizm - prawie seks. :-)

Piekna nazwa na dziadowska gabeczke przyklapce.

PS. Duzy plus 40D jak dla mnie -> banki pamieci. Po rewelacyjnej KM D7D strasznie mi tego brakuje.

Kolekcjoner
16-07-2008, 23:11
wiekszy wyswietlacz, troche lepsze iso, prawie uszczelki, digic III < przewaga 40ki.
takie jest zdanie kumpla, ktory ma 40ke i uzywal troche 30ki.

obrazuja bardzo podobnie, maja inne menu (40ka ma lepsze) no i ma czyscik 40ka.
pewnie mozna sie doszukac tego i owego w specyfikacji, ale tabelkami sie zdjec nie robi, a na papierze i 'w akcji' zdaniem kumpla (i moim) nie ma ogromnego skoku miedzy puszkami.

ale to moze tylko zezowate slepia mlodych fotoamatorow tak to widza ;)
ja raczej nie wskoczylbym na 40, chyba ze w ekstremalnie okazyjnej cenie, a cena nowej 40ki teraz to smiech na sali...
za ta kase chyba najlepszy wybor.

nie kibicuje zadnemu systemowi, to po prostu zimne kalkulacje cenowe i systemowe.

Widać że kolega chyba nie tylko "trochę" używał 30-tki ale i z 40D jest podobnie ;):D.
No dobra ;).
Wyświetlacz LCD w 40D jest większy ale gorszy. Iso minimalnie gorsze niż w 30D (jednak na tyle, że w pewnych sytuacjach jest to widoczne). Do tego dochodzi kwestia, że matryca w 30D jest czulsza i np. iso 1600 w rzeczywistości jest 2000. Digic - jak dla mnie może być i 77 byleby się dało zdjęcia dobre produkować. Obrazują podobnie jak wszystkie aparaty na rynku jednak jeśli wejść w detale to z raw-a 40D daje się więcej wyciągnąć w przypadku problemów z naświetleniem. Jakoś też tak jest że bardziej mi się podobają kolory z 40-tki (choć nie przeczę, że być może da się sprawić że tu różnic nie będzie). Menu, czyścik ok. Najważniejsze różnice to sporo lepszy AF (szczególnie w ciemniejszych pomieszczeniach) ale też i zauważalnie szybszy, wizjer (znów to samo), większy bufor, szybsze seryjne, tryby silent, sRaw. I spora liczba dość istotnych drobiazgów.
Oczywiście rozumiem tych dla których te różnice są nie istotne ale piszmy o faktach, a nie o tym co komuś ktoś powiedział, bo coś widział ;).

badi
16-07-2008, 23:24
Oczywiście rozumiem tych dla których te różnice są nie istotne ale piszmy o faktach

i dzieki za ta wypowiedz.

niektore roznice znalem, ale o bufforze np. nie widzialem. nie strzelam seriami raczej, wiec zadko kiedy go zapycham.

diZaster
16-07-2008, 23:32
tez nie strzelam seriami, sRAW mi nie potrzebny.
reszta to dla mnie drobiazgi, bo AFa szybkiego mi nie potrzebuje, stad tez nie zauwazylem roznicy bo tego nie sprawdzalem.

dobra, nie lubie starsznie watkow sprzetowych wiec dla mnie juz koniec pisania ;)
to tylko moje spostrzezenia i nie musza nikomu pasowac - po prostu nie zmienilbym 30ki na 40ke i juz.

Klos
19-07-2008, 23:26
ciekawy post kolegi Corwina z CB:

"Witam w końcu z Polski
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/01/icon_smile-1.gif
źródło (http://canon-board.info/images/smilies/icon_smile.gif) Przepraszam, że tak długo się nie odzywałem ale braki czasowe.... Czytam sobie wasze wypowiedzi i cytaty z innych forów i mam nadzieję, że Canon nie rozczaruje większości fanów tej marki. Czytam tez o projektach Canona trzymanych w szufladach, cyklu technologicznym i muszę wam powiedzieć, że widziałem co najmniej 5 puszek które nie wejdą raczej do produkcji a służą inżynierom za "ostateczne testy" pewnych rozwiązań bo co innego projekty a co innego sprawdzenie tych cudów w praktyce.
Jeśli chodzi o układy AF to jedna linia (z podjednostkami) produkuje praktycznie wszystkie typy AF do różnych modeli Canona. Uruchomienie produkcji jednego z opracowanych już typów AF nie zajmuje dużo czasu. Ale już matryce to inna historia. Tam proces produkcyjny jest bardziej skomplikowany i tutaj potrzeba więcej czasu na wprowadzenie nowej matrycy o innych parametrach.

Jak już pisałem wcześniej marketing Canona to dziwne zwierze i czasami potrafi przyblokować wspaniałą puszkę (jedną z tych 5 z R&D), kosztem innej słabszej bo tego wg. nich wymaga sytuacja rynkowa. Czasami to trzeba posłuchać jak inżynierowie klną na Marketing
źródło (http://canon-board.info/images/smilies/icon_smile.gif) Ale w każdej firmie najważniejszy jest zysk i jeśli Canonowi wyjdzie, że 5D daje nadal lepszy zysk niż wypuszczanie nowej puszki to oni potrafią przytrzymać premierę nowej puszki następne kilka miesięcy. W końcu koszty developmentu 5D już kilka razy się zwróciły to samo dotyczy linii produkcyjnych, etc. To tak jak z 1Ds2 Oskarkowego który zwrócił się jak pisze 10x a prawdopodobnie zarobi jeszcze dużo więcej. Ale czuje przez skórę, że tym razem nie przytrzymają...

Ale mając okazję patrzeć na to nad czym pracuje R&D Canon-a to Nikon powinien się bać albo błagać by Canonowy Marketing przyblokował niektóre funkcjonalności lub nowe modele. Ciekawe jak szybko Ci co porzucali Canona dla Nikona będą chcieli wrócić...

Pozdrawiam,
Corwin

PS. Jak ktoś byłby zainteresowany zakupem 5D wersja przedprodukcyjna z firmware 3.7.1 to mam taką do sprzedania od ręki. Model ma już kilka lat ale jest w znakomitym stanie i robi świetne zdjęcia. Moja stopka chwilowo nieaktualna bo mam teraz 3 puszki Canona
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/07/icon_mrgreen-1.gif
źródło (http://canon-board.info/images/smilies/icon_mrgreen.gif)"

arturs
19-07-2008, 23:48
ciekawy post kolegi Corwina z CB:

"Witam w końcu z Polski
źródło (http://canon-board.info/images/smilies/icon_smile.gif) Przepraszam, że tak długo się nie odzywałem ale braki czasowe.... Czytam sobie wasze wypowiedzi i cytaty z innych forów i mam nadzieję, że Canon nie rozczaruje większości fanów tej marki. Czytam tez o projektach Canona trzymanych w szufladach, cyklu technologicznym i muszę wam powiedzieć, że widziałem co najmniej 5 puszek które nie wejdą raczej do produkcji a służą inżynierom za "ostateczne testy" pewnych rozwiązań bo co innego projekty a co innego sprawdzenie tych cudów w praktyce.
Jeśli chodzi o układy AF to jedna linia (z podjednostkami) produkuje praktycznie wszystkie typy AF do różnych modeli Canona. Uruchomienie produkcji jednego z opracowanych już typów AF nie zajmuje dużo czasu. Ale już matryce to inna historia. Tam proces produkcyjny jest bardziej skomplikowany i tutaj potrzeba więcej czasu na wprowadzenie nowej matrycy o innych parametrach.

Jak już pisałem wcześniej marketing Canona to dziwne zwierze i czasami potrafi przyblokować wspaniałą puszkę (jedną z tych 5 z R&D), kosztem innej słabszej bo tego wg. nich wymaga sytuacja rynkowa. Czasami to trzeba posłuchać jak inżynierowie klną na Marketing
źródło (http://canon-board.info/images/smilies/icon_smile.gif) Ale w każdej firmie najważniejszy jest zysk i jeśli Canonowi wyjdzie, że 5D daje nadal lepszy zysk niż wypuszczanie nowej puszki to oni potrafią przytrzymać premierę nowej puszki następne kilka miesięcy. W końcu koszty developmentu 5D już kilka razy się zwróciły to samo dotyczy linii produkcyjnych, etc. To tak jak z 1Ds2 Oskarkowego który zwrócił się jak pisze 10x a prawdopodobnie zarobi jeszcze dużo więcej. Ale czuje przez skórę, że tym razem nie przytrzymają...

Ale mając okazję patrzeć na to nad czym pracuje R&D Canon-a to Nikon powinien się bać albo błagać by Canonowy Marketing przyblokował niektóre funkcjonalności lub nowe modele. Ciekawe jak szybko Ci co porzucali Canona dla Nikona będą chcieli wrócić...

Pozdrawiam,
Corwin

PS. Jak ktoś byłby zainteresowany zakupem 5D wersja przedprodukcyjna z firmware 3.7.1 to mam taką do sprzedania od ręki. Model ma już kilka lat ale jest w znakomitym stanie i robi świetne zdjęcia. Moja stopka chwilowo nieaktualna bo mam teraz 3 puszki Canona
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/07/icon_mrgreen-1.gif
źródło (http://canon-board.info/images/smilies/icon_mrgreen.gif)"

Byłeś szybszy bo miałem właśnie wkleić..
dla informacji "żółtych braci" Corwin to taki gość który miał sporo wcześniej niz premiera/oficjalne wzmianki Canona 5D i robił nim zdjęcia.. więc teraz wzmianka o posiadanym 3cim body (o jednym więcej niż w stopce) daje dużo do myślenia.. oj ciekawie będzie chyba na photokinie

arturs
20-07-2008, 00:17
no to jeszcze dwa ciekawe cytaty (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=21820&page=159) :

hej Corwin, świetnie że napisałeś. Bardzo mnie zaciekawiła twoja wypowiedź na temat linii do produkcji AF. Jeśli dobrze zrozumiałem, to elementy są identyczne, trzeba tylko zrobić wzorzec, zaprogramować linię i znaleźć okienka harmonogramu do uruchomienia nowego układu. To mnie dziwi, myślałem, że o bardziej skomplikowane. Niestety, w takiej sytuacji naprawdę nie potrafię zrozumieć co Canon zrobił z tą całą historią z AF od 1dMk3 i ogólnie czemu nie wymodzi lepszego AF do wszystkich swoich puszek. To jest realny i spory problem.

A propos uchylania rąbka tajemnicy: mam dziwne wrażenie, że nie powiedziałeś wszystkiego i że możesz powiedzieć więcej. W końcu inaczej nic byś nie powiedział, Canon dobrze wie co robi pozwalając jakimś informacjom przenikać na zewnątrz ;)

To pytam: czy to co testowałeś będzie w tym roku w produkcji? I czy uważasz, że po premierze D700 Canon będzie nie tyle doganiał co zaskoczy nas czymś ciekawym i nowatorskim w tej puszce?

Osobiście myślę, że jak to bywało canon poszedł swoją drogą i pewnych rzeczy nie da, jak choćby guzików, ale jest szansa na zmiany m.in. w sofcie (generalnie obróbce). Puszki będą się różniły dużo bardziej niż tylko Mpx i szybkostrzelnością - raczej filozofią projektowania :)

Hej Kubman,

Jeśli to co leży teraz koło mnie na biurku wejdzie do produkcji w tym roku (a wierzę, że wejdzie), to Canon nie będzie doganiał D700 a wręcz odwrotnie...

PaRaGaS
20-07-2008, 00:26
No to reakcja łańcuchowa rozpoczęta.
Ciekawy kiedy puszki FF będą dodawać jako gratisy do pisemek dla gospodyń domowych. :mrgreen:

whatsilenceknows
20-07-2008, 00:50
Zobaczymy po premierach.

Kaleid
21-07-2008, 11:03
Byłeś szybszy bo miałem właśnie wkleić..
dla informacji "żółtych braci" Corwin to taki gość który miał sporo wcześniej niz premiera/oficjalne wzmianki Canona 5D i robił nim zdjęcia.. więc teraz wzmianka o posiadanym 3cim body (o jednym więcej niż w stopce) daje dużo do myślenia.. oj ciekawie będzie chyba na photokinie

Z całym szacunkiem, ale zawsze jak czytam takie posty to nasuwa mi się na myśl, że mówi to mały Jasio; "A jak dorosnę to Ci wpier..., bo będę duży i silny a ty stary i słaby". Kolega Corwin, czy jak mu tam, nie pisze niczego co jest w jakiś sposób wyjątkowe. Przy każdym procesie projektowym powstaje przeważnie kilka prototypów, gdzie testowane są nowe rozwiązania i patenty. Część z nich trafia na rynek, część do szuflady, a część jest patentowanych by zapobiec ew. skorzystaniu z nich przez konkurencję (chociażby patenty Nikona z matrycą RGB na mikro-zwierciadłach dichroicznych czy np ostatni z optyczno-elektronicznym wizjerem), nawet jeśli samemu nie planuje wdrożyć się ich w życie; jest to standardowa część procesów produkcyjnych, i Canon nie jest tu w żaden sposób wyjątkowy :) Nie wątpię, że inżynierowie w Canonie pracują aktualnie nad nowymi modelami i testują rożne rzeczy, ale myślicie że ich odpowiednicy w Nikonie siedzą w kącie i trzęsą się ze strachu ? :) Pewnie aktualnie wysyłają listy (błagalne) do Canona o blokadę nowych modeli. Takie trochę hmm...naiwne :) A teksty o tajemniczym sprzęcie z sejfu Canona są chyba tak stare jak popularna fotografia cyfrowa. Zapewne prezesi Canona już od dawna mają okulary pokryte nano-powłokami, i tylko czekają na odpowiednią chwilę :) Hutę szkła Canon też pewnie w szufladzie trzyma i czeka na ten odpowiedni moment; trochę więcej dystansu, to zdrowsze :)

PS: zarówno ja, jak i kilka osób z tego forum testowaliśmy przedprodukcyjnego D2x (a był nawet prototyp z matrycą 10mpix :) tak tak :) ), D200, D300 i D3, a nawet przedprodukcyjnego D700 dwa tygodnie temu. I co z tego wynika ? Nic. Może tyle, że u mnie na biurku leży właśnie prototyp D4....

life
21-07-2008, 14:59
Patrząc na linię dwucyfrową Canona 10D 20D 30D i 40D to jedynie ten ostatni można nazwać rozwojowy w stosunku do poprzedników, skoro Canon miał i ma takie cuda niewidy to o co kaman? :) sami Canoniarze narzekają, że Canon kotlety robił

Więc gadki że jest nie wiadomo co śmieszą mnie trochę bo pewnie i są prototypy ale albo coś z nimi nie tak albo koszty wprowadzenia są tak wysokie, że potencjalna puszka nie znalazła by nabywców lub ich grono było by bardzo małe a inwestycje ponieść trzeba

mówmy i porównujmy to co jest na rynku a nie to co trzymają w sejfach :) Canon wypuści następce 5D nie ulega wątpliwości tylko kiedy i co będzie sobą reprezentować, czas pokaże

pozdrowienia dla sejfiarzy ;)

Kolekcjoner
21-07-2008, 15:10
Z całym szacunkiem, ale zawsze jak czytam takie posty to nasuwa mi się na myśl, że mówi to mały Jasio; "A jak dorosnę to Ci wpier..., bo będę duży i silny a ty stary i słaby". Kolega Corwin, czy jak mu tam, nie pisze niczego co jest w jakiś sposób wyjątkowe. Przy każdym procesie projektowym powstaje przeważnie kilka prototypów, gdzie testowane są nowe rozwiązania i patenty. Część z nich trafia na rynek, część do szuflady, a część jest patentowanych by zapobiec ew. skorzystaniu z nich przez konkurencję (chociażby patenty Nikona z matrycą RGB na mikro-zwierciadłach dichroicznych czy np ostatni z optyczno-elektronicznym wizjerem), nawet jeśli samemu nie planuje wdrożyć się ich w życie; jest to standardowa część procesów produkcyjnych, i Canon nie jest tu w żaden sposób wyjątkowy :) Nie wątpię, że inżynierowie w Canonie pracują aktualnie nad nowymi modelami i testują rożne rzeczy, ale myślicie że ich odpowiednicy w Nikonie siedzą w kącie i trzęsą się ze strachu ? :) Pewnie aktualnie wysyłają listy (błagalne) do Canona o blokadę nowych modeli. Takie trochę hmm...naiwne :) A teksty o tajemniczym sprzęcie z sejfu Canona są chyba tak stare jak popularna fotografia cyfrowa. Zapewne prezesi Canona już od dawna mają okulary pokryte nano-powłokami, i tylko czekają na odpowiednią chwilę :) Hutę szkła Canon też pewnie w szufladzie trzyma i czeka na ten odpowiedni moment; trochę więcej dystansu, to zdrowsze :)

PS: zarówno ja, jak i kilka osób z tego forum testowaliśmy przedprodukcyjnego D2x (a był nawet prototyp z matrycą 10mpix :) tak tak :) ), D200, D300 i D3, a nawet przedprodukcyjnego D700 dwa tygodnie temu. I co z tego wynika ? Nic. Może tyle, że u mnie na biurku leży właśnie prototyp D4....

Ale nie denerwuj się tak bardzo ;):D. Tu na tym forum i na CB przed różnymi premierami pojawiały się też różne informacje czego to Nikon nie ma w szufladach. Ludzie się podniecają takimi informacjami - to normalne :).

Kaleid
21-07-2008, 15:48
Ależ ja jestem zupełnie spokojny ;) Ale z tego co widzę, to ekscytacja przesłania realistyczne myślenie niektórych tam piszących. Część postów brzmi wręcz jak modlitwa. Nie łudziłbym się że nowa 5-ka będzie lepsza od jedynek. 5D tez lepszy od DsII nie był. Tzn dla wielu był - bo pojawił się w zasięgu :)

pn
21-07-2008, 15:52
Co to ma za znaczenie, czy Canon wypusci jakis osmy cud swiata, czy nie?

Wazne, ze Nikon wypuscil rewelacyjne aparaty D300, D700, D3 i system trzyma sie swietnie.

Jeszcze tylko nastepca slabego D80 i mozna czekac do nastepnych targow.

Kolekcjoner
21-07-2008, 16:08

(....)

Pewne ma. Choćby w kontekście cen nowości z różnych systemów. Nie dla każdego jest obojętne czy np. taki D700 będzie kosztował 8 kzł czy 5 (ceny przykładowe oczywiście).

pn
21-07-2008, 16:09
Pewne ma. Choćby w kontekście cen nowości z różnych systemów. Nie dla każdego jest obojętne czy np. taki D700 będzie kosztował 8 kzł czy 5 (ceny przykładowe oczywiście).

W tym sensie tak, zgadzam sie.

Ale mam wrazenie, ze Koledzy niektorzy uwazaja, ze ich D300/D700 straca raptownie umiejetnosc rejestrowania obrazow jak Canon wypusci cos swietnego.

Kolekcjoner
21-07-2008, 20:29
W tym sensie tak, zgadzam sie.

Ale mam wrazenie, ze Koledzy niektorzy uwazaja, ze ich D300/D700 straca raptownie umiejetnosc rejestrowania obrazow jak Canon wypusci cos swietnego.

Wiesz to jest standard po premierach nowych puszek. Nagle zaczyna się poszukiwanie w nich "tego wewnętrznego fuj" :D. Nagle okazuje się, że jednak te 6 czy 8mln pikseli to stanowczo za mało, kolory wyblakły, gumy się nie da przykleić etc. :mrgreen:.

wyrwiflak
22-07-2008, 12:17

Wazne, ze Nikon wypuscil rewelacyjne aparaty D300, D700, D3 i system trzyma sie swietnie.

Jeszcze tylko nastepca slabego D80 i mozna czekac do nastepnych targow.

tylko czy następca D80 jest wogole potrzebny? tylko patrzeć na spadek ceny D300, D200 ciagle jest na rynku i pewnie byłby tanszy od domniemanego D90... wydaje mi się że Nikon więcej zarobi na tanim D80, no chyba że markietingowy stwierdzą że brakuje w ofercie czegoś taniego z LV - ale to bym prędzej liczył na szybki updejt D60 z LV, tymbardziej że niemal cała konkurencja cenowa ma LV, a to przyciąga eks-kompakciarzy.

pn
22-07-2008, 13:00
tylko czy następca D80 jest wogole potrzebny?

Tak, dla niedzielnych amatorow ktorzy chca miec CMOSa za rozsadne pieniadze w rozsadnej puszce Nikona i nie potrzebuja body D300 za spore pieniadze.

D90 to bylby aparat w sam raz dla mnie. Taki aparacik z matryca ala 30D (dla mnie bomba) w puszce dla ludzi. Dlatego sie wstrzymam jednak z tym d200.

PaRaGaS
22-07-2008, 13:42
D90 to bylby aparat w sam raz dla mnie. Taki aparacik z matryca ala 30D (dla mnie bomba) w puszce dla ludzi. Dlatego sie wstrzymam jednak z tym d200.

Dla mnie idealnym aparatem jest D700, nawet gdybym miał go używać w trybie DX (chociaż 80-200 nie odmówiłbym pełnej klatki, brakuje mi zakresu 50-80 w DX). Zgrabna reporterska puszka z zabójczym obrazowaniem na wysokich ISO.

Tylko że nagle, cholera, dokładnie ~8kpln będę musiał prawdopodobnie wydać na studia. :(

pn
22-07-2008, 13:56
Dla mnie idealnym aparatem jest D700, nawet gdybym miał go używać w trybie DX

I o to chodzi, dla kazdego to co lubi.

Erie
22-07-2008, 23:34
Tylko że nagle, cholera, dokładnie ~8kpln będę musiał prawdopodobnie wydać na studia. :(

no cóż alborybki albo wędka - lepiej wydaj na wędkę (studia)

MR
23-07-2008, 00:16
a jakie to studia, ze takie wydatki ?

PaRaGaS
23-07-2008, 00:21
Anglistyka na UW. Jest jeszcze szansa na dzienne. :D
A jak nie, to nie wiem czy sobie nie odpuszczę i nie podejdę znowu za rok.
Po takich studiach i tak nie ma co robić, gorsza jest chyba tylko filozofia. Nie ma pośpiechu.

MR
23-07-2008, 16:45
to co tyle na anglistyce kosztuje ?

a co do teamatu, jak zobaczylem dzisiaj na amazon.com, ze 5d jest juz za 1800 $ a 40d,30d za mniej 900 $ - to byl szok dla mnie.

pn
23-07-2008, 17:17
Po takich studiach i tak nie ma co robić, gorsza jest chyba tylko filozofia. Nie ma pośpiechu.
Nie rozumiem, to po co chcesz to studiowac?

Jacek_Z
23-07-2008, 17:38
z tego co wiem to nauczycieli angielskiego brakuje, szczególnie na prowincji. No ale nie każdy chce się aż tak poświęcać :-D

Kolekcjoner
23-07-2008, 18:12
z tego co wiem to nauczycieli angielskiego brakuje, szczególnie na prowincji. No ale nie każdy chce się aż tak poświęcać :-D

Teraz jeszcze tak (a i to coraz mniej) ale za 5lat ???

pn
23-07-2008, 18:24
Do anglii mozna zawsze wyjechac :-D :-D :-D

Kolekcjoner
23-07-2008, 18:41
Do anglii mozna zawsze wyjechac :-D :-D :-D

Za 5lat :lol:? Jak w anglii tyle pobędzie to sam się nauczy ;):D.

whatsilenceknows
23-07-2008, 18:43
Teraz jeszcze tak (a i to coraz mniej) ale za 5lat ???

Może być ich jeszcze mniej? Mało rzeczy w kwestiach 'edukacyjno-pracowniczych' jesteś w stanie precyzyjnie przewidzieć na przestrzeni pięciu - czy nawet więcej - lat. Stąd co rozsądniejsi zdecydowanie odradzają kierowanie się 'modami' czy 'potymjestpracanapewno!' ;-) w wyborze studiów.

P.S.
A jaka ma być generalnie konkluzja? Kupuj D700, zarabiaj nim i idź na dzienne studia! ? :D

pn
23-07-2008, 18:46
Za 5lat :lol:? Jak w anglii tyle pobędzie to sam się nauczy ;):D.

Ja slysze samoukow niemieckiego czesto. Mieszkajacych tutaj po 15-20 lat. Tragedia.

Za to ludzie znajacy jezyk przed przyjazdem juz po kilku latach czesto nawet akcentu nie maja.

swiatlo
23-07-2008, 20:54

Masz jakąś konkretną ofertę? Mam już tych Stanów dosyć, chętnie się przeprowadzę...

prz3mo
23-07-2008, 21:08
Masz jakąś konkretną ofertę? Mam już tych Stanów dosyć, chętnie się przeprowadzę...

heheheheeh.. a wiesz ile się w Polsce zarabia? :mrgreen:

BugsBunny
23-07-2008, 21:29
jak dolar dalej będzie tak spadał, to mu się opłaci wracać :mrgreen:

robin102
23-07-2008, 21:53
Dziś to już całkiem przyzwoicie rzędu 1500-2000$ w normalnej pracy można miesięcznie wyciągnąć, ale pamiętam czas jak moja pensyjka równała sie wartości 20$, co ja plotę 20 bonom PKO SA. Co to się porobiło :-D
W TV dziś podawali , ze gdzieś w Polsce dolar w skupie był po 1,8 zł he he he - czyli jak przewidywałem.

prz3mo
23-07-2008, 21:56
Dziś to już całkiem przyzwoicie rzędu 1500-2000$

Zapraszam do woj. lubuskiego :) Jakbym Ci napisał ile zarabiam na stanowisku Informatyka w firmie, w której pracuje juz 6 lat to byś nie uwierzył.

Kolekcjoner
23-07-2008, 22:02
Może być ich jeszcze mniej? Mało rzeczy w kwestiach 'edukacyjno-pracowniczych' jesteś w stanie precyzyjnie przewidzieć na przestrzeni pięciu - czy nawet więcej - lat. Stąd co rozsądniejsi zdecydowanie odradzają kierowanie się 'modami' czy 'potymjestpracanapewno!' ;-) w wyborze studiów.

P.S.
A jaka ma być generalnie konkluzja? Kupuj D700, zarabiaj nim i idź na dzienne studia! ? :D

No tak by było najrozsądniej. Chyba że poczeka do września :D.

Ja slysze samoukow niemieckiego czesto. Mieszkajacych tutaj po 15-20 lat. Tragedia.

Za to ludzie znajacy jezyk przed przyjazdem juz po kilku latach czesto nawet akcentu nie maja.

Ale to chyba w dużym stopniu indywidualna sprawa. Nie generalizujmy :).

robin102
23-07-2008, 22:05
Przemku ja zawsze żałuję, że nie wykształciłem się choćby na marnego niedouczonego informatyka :( bo w mojej firmie właśnie Oni zarabiają najwięcej i jeszcze uciekają do konkurencji albo za granicę, że muszę zakasywać rękawy i sam nieumiejętnie się grzebać w blaszaku stojącym na biurku.

pebees
23-07-2008, 22:10
robin102 daj namiar na firmę i powiedz ile zarabiają, chętnie zmienię pracę na lepiej płatną :)

prz3mo
23-07-2008, 22:12
Przemku ja zawsze żałuję, że nie wykształciłem się choćby na marnego niedouczonego informatyka :( bo w mojej firmie właśnie Oni zarabiają najwięcej i jeszcze uciekają do konkurencji albo za granicę, że muszę zakasywać rękawy i sam nieumiejętnie się grzebać w blaszaku stojącym na biurku.

A ja żałuję, że właśnie wybrałem zawód informatyka. W moim miescie, gdzie oprocz handlu mozna policzyc duze firmy na palcach jednej reki, z pracą dla inf. jest bardzo ciezko. Poza tym przestało mnie to fascynowac, a jak praca nie fascynuje to jest źle.

pn
23-07-2008, 22:16

Jeszcze pare tygodni, a dolar bedzie po 1 zl. :-) :-)

pn
23-07-2008, 22:18
Zapraszam do woj. lubuskiego :) Jakbym Ci napisał ile zarabiam na stanowisku Informatyka w firmie, w której pracuje juz 6 lat to byś nie uwierzył.

Pochodze z Zielonej Gory, do grudnia 2000 pracowalem jako informatyk w nieduzej firmie, zarabialem na reke wiecej niz podanea wyzej rownowartosc $1500-2000.

pn
23-07-2008, 22:20
Ale to chyba w dużym stopniu indywidualna sprawa. Nie generalizujmy :).

Oczywiscie, ze tak. Ja mowie o przewazajacych tendencjach. Z doswiadczenia. Wyjatki sa rzadkie.

pn
23-07-2008, 22:23
W moim miescie, gdzie oprocz handlu mozna policzyc duze firmy na palcach jednej reki, z pracą dla inf. jest bardzo ciezko.

Znajdz prace w innym miescie.

Poza tym przestało mnie to fascynowac, a jak praca nie fascynuje to jest źle.

Tak, wtedy trudno oczekiwac poprawy...

Rob wiec co innego.

swiatlo
23-07-2008, 22:30
jak dolar dalej będzie tak spadał, to mu się opłaci wracać :mrgreen:

O to chodzi! Niedługo to będzie mi się opłacało wymienić moją pensję informatyka w USA na czarną robotę na budowie w Polsce! Jak kiedyś się wyjeżdżało na wakacje na truskawki albo na budowę na Zachód, to teraz będę na wakacje przyjeżdżał aby dorobić na czarno w RP! Ale dlaczego na czarno, dowód polski wciąż przecież mam.. :)

Na serio, to nie miałbym nic naprzeciwko aby się zaszyć gdzieś na wschodnich Kresach. Oj, jak bym chciał! Krajobrazów do focenia mnóstwo, bym focił też lokalne młode wieśniaczki wśród łanów żyta. Bym był jak ten diabeł z filmu "Diabelska Edukacja". A lokalnych Renat Dancewicz bym miał na pęczki!
Czy nie ma jakiejś roboty informatyka albo nauczyciela angielskiego gdzieś w zamojskich wsiach albo gdzieś nad Bugiem?

prz3mo
23-07-2008, 22:32
Pochodze z Zielonej Gory, do grudnia 2000 pracowalem jako informatyk w nieduzej firmie, zarabialem na reke wiecej niz podanea wyzej rownowartosc $1500-2000.

Ja nie twierdzę, że sie nie da. Twierdzę, że w Gorzowie jest bardzo mało miejsc pracy dla inf., a jak już są to PRZEWAŻNIE (nie zawsze) za lipną kasę.

pebees
23-07-2008, 23:02
Czy nie ma jakiejś roboty informatyka albo nauczyciela angielskiego gdzieś w zamojskich wsiach albo gdzieś nad Bugiem?
Są. Za 300 dolarów miesięcznie - reflektujesz?

prz3mo
23-07-2008, 23:03
Znajdz prace w innym miescie.

Tu mam mieszkanie, rodzine. Nie chce mieszkać w innym miescie.

PaRaGaS
23-07-2008, 23:10
Nie rozumiem, to po co chcesz to studiowac?

Bo na wszystko inne jestem za cienki a to jest jeszcze w miarę interesujące (ja jestem taki ścisłowiec bez głowy do samych nauk ścisłych, stąd ciężko mi coś dla siebie dobrać - jak zobaczyłem, co potrzeba np. na poligrafię na PW to mi szczęka opadła) no i mój angielski od zawsze stoi na bardzo wysokim poziomie, mógłbym to wreszcie jakoś wykorzystać.

Główny powód to papier, łyso by mi było bez niego. Nie mam koncepcji na siebie a tak będę miał chwilę do namysłu i jednocześnie nie zmarnuję całkiem tego czasu. Dla mnie bezczynność jest najgorsza, mogę się bardzo łatwo załamać i już nie pozbierać.

Teraz planuję przy okazji zapisać się na egzamin CPE, w toku studiów i tak będę musiał zrobić co najmniej poziom C1 (CAE wg Cambridge), czemu nie pójść oczko wyżej. :D

pn
23-07-2008, 23:12
Tu mam mieszkanie, rodzine. Nie chce mieszkać w innym miescie.

No coz...

Albo, albo.

pn
23-07-2008, 23:14
Bo na wszystko inne jestem za cienki a to jest jeszcze w miarę interesujące

W sumie to Cie rozumiem. Ja studiowalem fizyke (bardzo mnie interesowala i interesuje) wiedzac, ze nie ma po tym co robic za bardzo poza uczelnia. Teraz zarabiam na zycie swoim hobby z czasu studiow. Bez formalnego wyksztalcenia.

swiatlo
23-07-2008, 23:18
W sumie to Cie rozumiem. Ja studiowalem fizyke (bardzo mnie interesowala i interesuje) wiedzac, ze nie ma po tym co robic za bardzo poza uczelnia. Teraz zarabiam na zycie swoim hobby z czasu studiow. Bez formalnego wyksztalcenia.

Hej, to idziesz śladami Dragana!

pn
23-07-2008, 23:22
Hej, to idziesz śladami Dragana!

Ale tym hobby nie byla fotografia. :-)

swiatlo
23-07-2008, 23:24
Ale tym hobby nie byla fotografia. :-)

Czy na fizyce spotkałeś niejaką Dorotę Sokołowską?

pn
23-07-2008, 23:29
Czy na fizyce spotkałeś niejaką Dorotę Sokołowską?

Nie znam.

PaRaGaS
23-07-2008, 23:50
Kurna, właśnie znajoma mi napisała, że się zakwalifikowała z wynikiem 258pkt. i 388. miejscem na liście. Ja mam 252pkt i 538. miejsce...

Teraz po trzydziestym druga tura TRZECIEJ tury rekrutacji i kij wie, co jeszcze. :/

Się offtop przeze mnie zrobił, niniejszym się kajam i EOTuję.
Ewentualnie możnaby te posty przenieść do nowego wątku, coby nie śmiecić.

swiatlo
23-07-2008, 23:53
Kurna, właśnie znajoma mi napisała, że się zakwalifikowała z wynikiem 258pkt. i 388. miejscem na liście. Ja mam 252pkt i 538. miejsce...

Ile jest maksimum?

PaRaGaS
23-07-2008, 23:58
Ile jest maksimum?

Maksimum jest 300. Wiem, że od pierwszej tury próg spadł z ~270pkt do okolic 255, jak jest teraz.
Jak się rozminę z dziennymi o 1pkt, to chyba im podziękuję całkowicie i zrobię sobie rok przerwy, znajdę pracę jako kelner w jakimś dobrym punkcie miasta i będę tyrać sześć dni w tygodniu. :evil:

Adam Trzcionka
06-08-2008, 09:48
http://www.kamerabild.se/artikel/26_augusti_kommer_ny_canon_eos_080805195332-677.html

no i niechby się stała jasność ;-)

diZaster
06-08-2008, 10:22
wczytywanie i wczytywanie i wczytywanie i nic :|

co tam jest :?:

Adam Trzcionka
06-08-2008, 10:43
26 VIII oficjalnie pokażą nową puszkę

pn
06-08-2008, 10:47
Badzie nowy i jak to zwykle u Canona swietny aparat tej firmy. Pewnie z jak zwykle niedoscigniana matryca dysponujaca do tego ISO 100 i ISO 50.

diZaster
06-08-2008, 10:51
o, ciekawe.
beda nowe wojenki wsrod masturbatorow sprzetowych :roll:

adrian
06-08-2008, 11:00
12mpix? Uff ;)

Adam Trzcionka
06-08-2008, 11:08
12mpix? Uff ;)

mówi się o d 2 nowych puszkach. jedna 12 mpix, zaś druga ma mieć więcej, spekulacje mówia o przedziale 14-20 mpix. pożyjemy, zobaczymy.

nowart
06-08-2008, 11:15
taa... jedna to 1000Dx druga to 500D :mrgreen:

Adam Trzcionka
06-08-2008, 11:16

ty razem nieco się zdziwisz ;-)

diZaster
06-08-2008, 11:19
beda krecic filmiki ;)

pn
06-08-2008, 11:24

Ale przynajmniej obok ISO 6400 i ISO 12800 beda jeszcze ISO 100 i ISO 50 mialy, czego niektorzy inni inzynierowie zrobic nie potrafia. :-P

elanek
06-08-2008, 11:24
Nie ma się co wydurniać - od czasu 5D coś lepszego wymyślili. Wojna między 2 wiodącymi producentami mi odpowiada, ceny lekko w dół, duży postęp technologiczny, może jakaś wartość dodana do puszek.

adrian
06-08-2008, 11:27
mówi się o d 2 nowych puszkach. jedna 12 mpix, zaś druga ma mieć więcej, spekulacje mówia o przedziale 14-20 mpix. pożyjemy, zobaczymy.

Lepiej niech zostanie te 12mpix, tylko z nową matrycą (lepszą np. o 2ev względem tej z 5D). No i mam tu na myśli wyłącznie fotografię "okołoślubną", gdzie 12mpixelowe pliki są wystarczające.

Adam Trzcionka
06-08-2008, 11:30
Lepiej niech zostanie te 12mpix, tylko z nową matrycą (lepszą np. o 2ev względem tej z 5D). No i mam tu na myśli wyłącznie fotografię "okołoślubną", gdzie 12mpixelowe pliki są wystarczające.

lepszą o 2 EV? chyba by ci serce pekło :twisted::mrgreen:

adrian
06-08-2008, 11:56
lepszą o 2 EV? chyba by ci serce pekło :twisted::mrgreen:

Hehe, żeby przegonić nikonowego FF, trza napędzać konkurencję ;) Nic mi nie pęknie, jestem zadowolony ze swojego FX'a ;)

kolosm
06-08-2008, 11:58
Czy dobrze wyczytałem: -Surprisingly cheap, US$ 1,899<br>
Jeśli tak to to jest wręcz niemożliwe

Adam Trzcionka
06-08-2008, 12:06
Czy dobrze wyczytałem: -Surprisingly cheap, US$ 1,899<br>
Jeśli tak to to jest wręcz niemożliwe

a niby dlaczego?

kolosm
06-08-2008, 12:22
No żeby na starcie nowoczesna pełna klatka z Canona kosztowała ok 4tyś pln, gdzie w naszym kochanym systemie na starcie było 8999 to 120% przebicia, tym bardziej ze teraz stary 5d kosztuje dalej 5tyś pln!
Aczkolwiek ostatnio widziałem jakieś tam body sony (chyba a200) za 880zł....więc zaczyna się dla nas wspaniały okres!

Adam Trzcionka
06-08-2008, 12:28
4 to to cena dla amerykańców. u nas będzie kosztował z 6-7 k. nie ma tez go co porównywać z d700, to jednak będzie puszka semipro, albo nawet zaawansowana amatorska. miejmy nadzieje, ze matryca będzie dawać ognia. w jakąś szczegółną poprawę AF nie wierzę, ale lepiej być musi, bo gorzej cięzko ;-)

malisz
06-08-2008, 12:30
12MP, 5fps, czyszczalka, 15polowy af, wizjer 96%, kino domowe 3", live view, body a'la 5d. nie czaje tylko iso do 3200 a extended na 12800 i 25600. 6400 nie bedzie? tak czy owak cena akurat US$ 1,899 wydaje sie prawdopodobna. jestesmy po prostu spaczeni kursem dolara :-D

Adam Trzcionka
06-08-2008, 12:33
natywnego 6400 może nie być. będzie za to ISO 100, a być może nawet ISO 50. coś za coś. ale jeśli to 6400 softowo ciągane będzie zachowywać się podobnie jak softowe 3200 w 5d, to jestem spokojny, będzie swobodnie używalne.

pn
06-08-2008, 12:43
Pewnie bedzie na wysokich ISO podobnie do Nikona D700 lub lepiej, za to beda tez swietne ISO 100 i ISO 50.

Czyli jak to zwykle u Canona -> w obrazowaniu gwarancja jakosci.

malisz
06-08-2008, 12:45
26 sierpnia moze byc ciekawie. zwlaszcza jak wyjdzie jeszcze ten drozszy korpus o ktorym juz od dawna plotki kraza, 16-18mp z uszczelkami, wizjerem 100% i lepszym af.

a francuzi juz rzucaja cenami w sklepach :)
CANON EOS 7D BOITIER NU 2990.00EUR

whatsilenceknows
06-08-2008, 12:58
4 to to cena dla amerykańców. u nas będzie kosztował z 6-7 k.

Oby. Jest szansa, że dzięki temu będę mógł sprzedać za jakiś czas 5D za więcej niż 2000 zł. :mrgreen: ;-)

adrian
06-08-2008, 13:29
natywnego 6400 może nie być.

Uuu... lipa ;)

akustyk
06-08-2008, 14:01
Uuu... lipa ;)
jak komu wygodniej. do landszaftow ISO 50 jest niewspolmiernie lepsze niz ISO 6400.
zreszta, nie tylko do landszaftow

adrian
06-08-2008, 14:19
jak komu wygodniej. do landszaftow ISO 50 jest niewspolmiernie lepsze niz ISO 6400.

hehe, serio? ;)

btw, sygnaturkę masz mocną :mrgreen:

pn
06-08-2008, 14:57

Ja tez wole ISO 100 i 50 niz minimalnie lepsze 6400, ktore 1. nie uzywalbym i tak 2. Slabe jest na przykladach, ktore widzialem

whatsilenceknows
06-08-2008, 15:04
No i podstawa, że zapowiada się wybór, aby każdy mógł dokonać zakupu wedle swoich preferencji, bo ja np. wolę używalne ISO 6400 i wyżej. :)

Pawel Pawlak
06-08-2008, 15:08
Przyznam, że zadziwiające jest jak kolegom z canona w miarę popularyzacji d3/d700 przestaje zależeć na wysokim iso... Z pewnością niebawem okaże się że np. w reportażu czy fotografii ślubnej ważniejsze jest 16mpix niż bardzo dobre najwyższe iso ;)

Adam Trzcionka
06-08-2008, 15:16
Przyznam, że zadziwiające jest jak kolegom z canona w miarę popularyzacji d3/d700 przestaje zależeć na wysokim iso... Z pewnością niebawem okaże się że np. w reportażu czy fotografii ślubnej ważniejsze jest 16mpix niż bardzo dobre najwyższe iso ;)

nie, nie jest. ja dobre ISO w canonie zakładam w ciemno. 1600 to w mojej robocie normalka, 3200 od czasu do czasu, czasem 6400 bym użył. dobre 12 mpix i niezłe 3200 canon ma w 5d od dawna. chciałbym może coś o działke lepszego - jak d3, choć spodziewam się, że będzie jeszcze lepiej. a jeśli przy okazji miałoby to mieć 16 mpix, nikt raczej płakał nie będzie. a najmniej z czerwonej strony ;-)

tak czy inaczej, w mojej robocie zdecydowanie wolę mieć natywną przestrzeń ISO 100-3200, niż 200-6400.

pn
06-08-2008, 15:24

Co to znaczy przestaje? 26 sierpnia bedzie i wysokie ISO i ISO100, a pewnie tez 50.

Canon - gwarancja jakosci. :-P :-P :-P

pn
06-08-2008, 15:26
ja dobre ISO w canonie zakładam w ciemno.

To jest w Canonie najpiekniejsze. Na puszki mozna psioczyc, ale nikt nie zastanawia sie jaki bedzie obraz w kolejnym modelu - z gory wiadomo, ze bedzie swietny.

whatsilenceknows
06-08-2008, 16:26
To jest w Canonie najpiekniejsze. Na puszki mozna psioczyc, ale nikt nie zastanawia sie jaki bedzie obraz w kolejnym modelu - z gory wiadomo, ze bedzie swietny.

Być może to kwestia tajemnych receptur inżynierów (a w zasadzie - szamanów) Canona. Słyszałem, że nasączają matryce specjalnym sokiem, który jest wyciskany przez japońskie wróżki leśne z kwiatów Gallantus nivallis canonis, które zakwitają jedynie w czas nocy świętojańskiej w lasach na przedmieściach Tokyo (stąd przewidywalny kalendarz premier).

(Bez przesady - matryce Nikona ostatnimi czasy są również wysokiej klasy. ;-) )

pn
06-08-2008, 16:57
(Bez przesady - matryce Nikona ostatnimi czasy są również wysokiej klasy. ;-) )

Nie neguje, ale zawsze jest to myslenie, jak bedzie. I czym okupione (np. brakiem ISO100). A w Canonie wiadomo. Bedzie swietnie i bedzie wszystko.

Jacek_Z
06-08-2008, 17:00
matryce Nikona ostatnimi czasy są również wysokiej klasy.
tez tak sądzę, rekord DR w tej chwili ma matryca z D3/D700.
co do koloru - na WB PRE porobiłem zdjęcia na D200 i D700. Kolor jest niemal nie do odróżnienia. Na automatyce to inna sprawa, wtedy w niektórych sytuacjach sobie nikony "szaleją", skóra wychodzi za zimna. Ale to nie kwestia matrycy, a softu, bądź obróbki zdjęcia.

sv
06-08-2008, 17:07
tez tak sądzę, rekord DR w tej chwili ma matryca z D3/D700.
nie wszyscy są tego samego zdania co Ty Jacku:-)

From Rob Galbraith: "The EOS-1D Mark III produces the best overall file of any digital SLR we've ever used. A CR2 coming from this camera contains a level of detail, dynamic range, tonality and overall quality that is hard to match. The Nikon D3, for example, produces a better NEF at really high ISO settings (plus very good quality generally), but at lower ISOs it can't quite deliver the fineness of detail from each pixel that the EOS-1D Mark III does."
From Ken Rockwell: "...either Canon [5D or 1Ds Mk III] has finer detail than the Nikon, and the 1Ds has finer detail then the 5D. It makes sense that the Nikon has less fine detail: the D3 is a sports, news and action camera optimized for speed, while each of these Canons is much slower and optimized for fine image quality."

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=28842274

Jacek_Z
06-08-2008, 17:15
nie wszyscy są tego samego zdania co Ty Jacku:-)

To nie jest moje zdanie, a wyniki pomiarów. Z fizyką się nie dyskutuje.
Ci panowie piszą o czymś innym.

sv
06-08-2008, 17:15
To nie jest moje zdanie, a wyniki pomiarów. Z fizyką się nie dyskutuje.
Ci panowie piszą o czymś innym.

a gdzie można te pomiary zobaczyć? :-)

Jacek_Z
06-08-2008, 17:20
choćby tu: http://www.dpreview.com/reviews/NikonD3/page20.asp
i tu w porównaniu D3/5D http://www.optyczne.pl/65.8-Test_aparatu-Nikon_D3_Zakres_tonalny.html
oraz tu w porównaniu D3 i 1D MK3 http://www.optyczne.pl/79.8-Test_aparatu-Canon_EOS-1D_Mark_III_Zakres_tonalny.html

pn
06-08-2008, 17:27
choćby tu: http://www.dpreview.com/reviews/NikonD3/page20.asp

Tylko, ze tam sa porownywane inne ISO na Canonie, a inne na Nikonie.

Za dpreview, jednolite, podstawowe ISO:

D3 -> 7,5 EV
5D -> 8,2 EV
1DsMKIII -> 8,6 EV

:-P

PS. Co do optycznych sie nie wypowiadam, bo to tak jak bysmy rozmawiali o pomiarach z Chip Foto Video :-D :-D :-D

Kaleid
06-08-2008, 17:30
Dodatkowo tu (http://theory.uchicago.edu/~ejm/pix/20d/posts/tests/D300_40D_tests/) mozesz zobaczysz sprawność ukladu zmierzoną laboratoryjnie (efektywność wyrażona w elektronach łapanych przez pojedyczny element fotoczuły, jeśli już chcecie się tak rozdrabniać :) ) Jeśli Canon osiągnie podobny wynik sprawnościowy układu, to będzie bardzo dobrze. Tyle w kwestii "gwarancji jakości."

Pawel Pawlak
06-08-2008, 17:30
From Rob Galbraith: "The EOS-1D Mark III produces the best overall file of any digital SLR we've ever used. A CR2 coming from this camera contains a level of detail, dynamic range, tonality and overall quality that is hard to match. The Nikon D3, for example, produces a better NEF at really high ISO settings (plus very good quality generally), but at lower ISOs it can't quite deliver the fineness of detail from each pixel that the EOS-1D Mark III does."

Rzeczywiście nowe canony mają słabsze filtry AA niż nowe nikony. Tylko zauważ, że w tym przypadku canon ma 10 a nikon 12mpix. Niby niewielka różnica, ale niewielka tak naprawdę jest różnica między ostrością detali z jednego i drugiego aparatu. O ile przy tych niskich iso, założe śię że niewielu pozna która fota, nawet duża będzie z której puszki, o tyle przy wyższym iso na 100% da sie zauważyć przewagę d3/d700.
Bez wątpienia jest że 1dmk3 ma lepsze iso100 ;)

pn
06-08-2008, 17:31
A to sie bedzie dzialo 26 sierpnia. :-)

Pawel Pawlak
06-08-2008, 17:45
No ciekawe... Okaże się m.in. czy iso6400 i 12800 jest jednak kluczowe w nowym lustrze ? czy jednak jego jakość nie ma zanczenia bo jest całkowicie zbędne... ;)

A tak na poważnie... Canon zapowiedział coś na tego 26tego ? czy to znów tylko błagania o miotłę ? ;)

pn
06-08-2008, 17:47
Pewnie sie okaze, ze mozna miec i swietne ISO100 (a moze tez 50) i niezle ISO-wysokie. Canon can do. :-D

Adam Trzcionka
06-08-2008, 18:05
No ciekawe... Okaże się m.in. czy iso6400 i 12800 jest jednak kluczowe w nowym lustrze ? czy jednak jego jakość nie ma zanczenia bo jest całkowicie zbędne... ;)

A tak na poważnie... Canon zapowiedział coś na tego 26tego ? czy to znów tylko błagania o miotłę ? ;)

Paweł, a dla ciebie ISO 6400 i 12800 jest kluczowe?

Pawel Pawlak
06-08-2008, 18:24
Paweł, a dla ciebie ISO 6400 i 12800 jest kluczowe?
Nie, choć widzę dla nich zastosowanie o których kiedyś nawet nie myślałęm.
Ale ja nigdy nie piałem że żadnym nikonem nie można robić zdjęć bo mają kiepskie wysokie iso. I nie opowiadałem bajek że nikonem nie można robić zdjęć akcji bo do tego tylko canon. A takie pierdy niestety padały z ust canonierów. Datego teraz jak czytam wypowiedzi tych samych canonierów, którzy piszą że wysokie iso (które stało się obecnie domeną nikoa - d3 i d700) w sumie nie jest potrzebne to mie trochę śmiech ogarnia.
Żeby było wszystko jasne; Adam nie piszę o Tobie, bo to co napisałeś że wolisz mieć zakres 100-3200 niż 200-6400, biorąc pod uwagę Twoją specjalizację (kościół z wysokim iso + plener gdzie możę się przydać iso 100 + Twoje umiłowanie maksymalnie otwartych szkieł) jest dla mnie jak najbardziej zrozumiałe.
Ale już jak czytam że w sumie lepiej będzie iso3200 i 14 albo 16mpix (często od fotografów ślubnych) to zawsze zadaję pytanie i nigdy nie otrzymuję odpowiedzi - DO CZEGO WAM TO JEST POTRZEBNE WOBEC obecnie świetnie się spisujących 12mpix w d3/3700 czy prawie 13mpix w 5D ??

Adam Trzcionka
06-08-2008, 18:30
Nie, choć widzę dla nich zastosowanie o których kiedyś nawet nie myślałęm.
Ale ja nigdy nie piałem że żadnym nikonem nie można robić zdjęć bo mają kiepskie wysokie iso. I nie opowiadałem bajek że nikonem nie można robić zdjęć akcji bo do tego tylko canon. A takie pierdy niestety padały z ust canonierów. Datego teraz jak czytam wypowiedzi tych samych canonierów, którzy piszą że wysokie iso (które stało się obecnie domeną nikoa - d3 i d700) w sumie nie jest potrzebne to mie trochę śmiech ogarnia.
Żeby było wszystko jasne; Adam nie piszę o Tobie, bo to co napisałeś że wolisz mieć zakres 100-3200 niż 200-6400, biorąc pod uwagę Twoją specjalizację (kościół z wysokim iso + plener gdzie możę się przydać iso 100 + Twoje umiłowanie maksymalnie otwartych szkieł) jest dla mnie jak najbardziej zrozumiałe.

wiesz Pawle, o opowiadaniu pierd chyba pora obustronnie zapomnieć. pamiętam ile pierd tu opowiadano choćby o zbędności pełnej klatki, nad którą teraz nie kończą się ahy.

dla mnie sprawa jest prosta - jeśli dadzą ISO 100-3200, przyzwoity AF, a całość zachowa walory obrazowania 5d, będzie to dla mnie wymarzona puszka, choć już ta absolutnie wymarzona mogłaby mieć 16 mpix. obaczymy.

Pawel Pawlak
06-08-2008, 18:38
wiesz Pawle, o opowiadaniu pierd chyba pora obustronnie zapomnieć. pamiętam ile pierd tu opowiadano choćby o zbędności pełnej klatki, nad którą teraz nie kończą się ahy.

dla mnie sprawa jest prosta - jeśli dadzą ISO 100-3200, przyzwoity AF, a całość zachowa walory obrazowania 5d, będzie to dla mnie wymarzona puszka, choć już ta absolutnie wymarzona mogłaby mieć 16 mpix. obaczymy.

Wiesz o pierdach staram się zapomnieć, ale czasem pamięc wraca - razem z niektórymi canono-prorokami którzy pojawiają się na forum nikona tylko w kluczowych momentach (jakaś premiera) i szerzą swoją, jedynie słuszną czerwono-wiarę ;)

A co do Twoich oczekiwań; Myślę że masz nie wygórowane oczekiwania i pewniekiem się niebawem doczekasz. Ja doczekałem się sprzętu jakby dla mnie projektowanego, tego samego życzę Tobie :)

Jacek_Z
06-08-2008, 20:28
Tylko, ze tam sa porownywane inne ISO na Canonie, a inne na Nikonie.

Za dpreview, jednolite, podstawowe ISO:

D3 -> 7,5 EV
5D -> 8,2 EV
1DsMKIII -> 8,6 EV

:-P

PS. Co do optycznych sie nie wypowiadam, bo to tak jak bysmy rozmawiali o pomiarach z Chip Foto Video :-D :-D :-D

patrzymy na te sama strone i co innego widzimy? D3 ma 8,6 EV - 200 to jest jego podstawowe, natywne ISO.

Dynamic Range compared

Camera
Shadow range / Highlight range / Usable range
Nikon D3 (ISO 200) -4.7 EV 3.9 EV 8.6 EV
Nikon D300 (ISO 200) -4.7 EV 4.1 EV 8.8 EV
Canon EOS 5D (ISO 100) -4.7 EV 3.5 EV 8.2 EV
Canon EOS 1DS Mk3 (ISO 100) -5.1 EV 3.5 EV 8.6 EV

Co do pomiarów z optycznych - możesz się nabijać z paru wpadek, ale generalnie mają rację w swoich opiniach. A tym bardziej tam, gdzie nie ma miejsca na interpretację, a "głupi" program wyrzuca wynik.
Skoro o interpretacji mowa - gdzieś w opisie na optyczne były opisane czynniki wpływające na wynik. Czym większa ostrość tym większe prawdopodobieństwo, że program odróżni dwa sąsiadujące ze sobą pasy. Przekładając to na praktykę: (wg mnie) traktowanie w ten sam sposób plików z nikona i z canona działa na szkodę nikona. Canon ma słabszy filtr AA. Jeśli pliki są "tak samo" (cudzysłów celowy) traktowane, to z nikonowskich plików osiąga się słabszy wynik. Zastanów się co by było, gdyby pliki z nikona były ostrzejsze. Róznica na korzyść nikona by jeszcze wzrosła.
Wg mnie pliki powinno się przygotowywać do testu tak, by wrażenie uzyskanej ostrości w obu porównywanych przypadkach było równe. Tymczasem robi się je tak, że suwaki sa równo ustawione. W efekcie pliki z nikona mają zaniżone wyniki.

sv
06-08-2008, 20:44
Z Twojego postu wynika, że topowy nikon i topowy Canon mają po 8,6 EV. Skoro tak, to nie widzę tutaj przewagi nikona o której wcześniej pisałeś :-)

sv
06-08-2008, 20:48
Rzeczywiście nowe canony mają słabsze filtry AA niż nowe nikony. Tylko zauważ, że w tym przypadku canon ma 10 a nikon 12mpix. Niby niewielka różnica, ale niewielka tak naprawdę jest różnica między ostrością detali z jednego i drugiego aparatu. ;)

jasne, ale Canon ma jeszcze ds'a; niby niewielka różnica (12 do 21). Niby niewielka różnica, ale ... :-)

Jacek_Z
06-08-2008, 21:01
Z Twojego postu wynika, że topowy nikon i topowy Canon mają po 8,6 EV. Skoro tak, to nie widzę tutaj przewagi nikona o której wcześniej pisałeś :-)
wg dpr mają po 8,6, a na optyczne przy bardziej szczegółowym badaniu (w dwóch wersjach - z rozbiciem na wysoką jakość i dobrą jakość) miał D3 w wysokiej jakości większą DR od canonów.

To już wchodzenie w niuanse, nie tylko DR się liczy, ważne jest oprogramowanie matrycy - np pod kątem wyników jakie daje na WB AUTO i tu nie jest najlepiej w tych nowych CMOSach nikona, zdjęcia są za zimne dla tych co mają często na fotkach odcienie skóry. WB Pre załatwia sprawę, ale nie każdy i nie zawsze może na nich pracować. Nie porównywałem tego z canonami, jak robiłem porównanie z 5D to pracowałem tylko na WB pre - co u mnie jest raczej normą. Teraz sobie porównywałem WB Auto D700 i D200 i zauważyłem sporą róznicę w niektórych przypadkach. Gdybym nie sprawdzał dla innych jak to jest, to pewnie nawet bym o tym nie wiedział.

Pawel Pawlak
06-08-2008, 23:02
sven, wiedżę żę brzytwy się chwytasz... ;) no i co z tego że ma smarka ? odnisłem się do tego co przytoczyłeś o wyższości 1dmk3 nad d700/d3. A ty mi wyjeżdzasz ze smarkiem... zaraz będzie d3x który wciągnie nosem smarka bo będzie miał niewiel, ale więcej mpix :) a jak miotła będzie miała za dużą rozdzielczość, to za 2 chwile pokaże się d900 z matrycą od d3x któr ją też wciągnie... ;)

sv
06-08-2008, 23:13
sven, wiedżę żę brzytwy się chwytasz... ;) no i co z tego że ma smarka ? odnisłem się do tego co przytoczyłeś o wyższości 1dmk3 nad d700/d3. A ty mi wyjeżdzasz ze smarkiem... zaraz będzie d3x który wciągnie nosem smarka bo będzie miał niewiel, ale więcej mpix :) a jak miotła będzie miała za dużą rozdzielczość, to za 2 chwile pokaże się d900 z matrycą od d3x któr ją też wciągnie... ;)
ależ niczego się nie chwytam:-) jeżeli d3x będzie taki dobry, to sobie go kupię,. jeżeli sony będzie oferowało to samo co d3x za połowę ceny, to kupię sony z 2 zeisami, a jeżeli canon to wszystko pozamiata, to kupię canona. w przeciwieństwie do Ciebie ja nie jestem przyszyty do marki :-)

Erie
06-08-2008, 23:15
ależ niczego się nie chwytam:-) jeżeli d3x będzie taki dobry, to sobie go kupię,. jeżeli sony będzie oferowało to samo co d3x za połowę ceny, to kupię sony z 2 zeisami, a jeżeli canon to wszystko pozamiata, to kupię canona. w przeciwieństwie do Ciebie ja nie jestem przyszyty do marki :-)

Sven nie masz czasem czego innego do roboty zamiast trollować na forum?

sv
06-08-2008, 23:17
Sven nie masz czasem czego innego do roboty zamiast trollować na forum?

może jakiś cytat? zwsze możesz sobie wygumować, dać warna itd.

Erie
06-08-2008, 23:19
może jakiś cytat? zwsze możesz sobie wygumować, dać warna itd.

większość Twoich wypowiedzi w tym wątku, a co do warna to jaki sens byłby Co go dawać? przejąłbyś sie nim mniej więcej tak samo jak ja zeszłorocznym śniegiem

Roberrto
06-08-2008, 23:21
A ja mam nieodparte wrażenie, że większość wpisów Svena, pn i niestety habakuka w tym wątku jest jak puszczanie "bąków" po długim wzdęciu wywołanym pojawieniem się D700 i D3 przepraszam za dosadność ale tak to widzę

sv
06-08-2008, 23:22
większość Twoich wypowiedzi w tym wątku, a co do warna to jaki sens byłby Co go dawać? przejąłbyś sie nim mniej więcej tak samo jak ja zeszłorocznym śniegiem

wg Ciebie, trollowanie, to dowolna wypowiedz, która nie potwierdza wyższości nikona. co do reszty Twojej wypowiedzi; oczywiście masz rację.

Kolekcjoner
06-08-2008, 23:28
A ja mam wrażenie (za co znów pewnie Pawel Pawlak będzie na mnie krzyczał - że się mądrzę), że znów te dywagacje są przedwczesne. Nie wiadomo jeszcze co pokaże Canon jakie będą te matryce jakie iso. Nie za bardzo jest się tu o co spierać. Ceny poszły w dół szczególnie jeśli chodzi o model 40d co nie dla wszystkich jest jasne (szczególnie wziąwszy pod uwagę wyniki jego sprzedaży). Być może czyszczą magazyny przed następcą?

Adam Trzcionka
06-08-2008, 23:30
A ja mam nieodparte wrażenie, że większość wpisów Svena, pn i niestety habakuka w tym wątku jest jak puszczanie "bąków" po długim wzdęciu wywołanym pojawieniem się D700 i D3 przepraszam za dosadność ale tak to widzę

ale - wybacz - co ciebie to interesuje?
to jest jedyne miejsce, gdzie mogę sobie swobodnie o sprzęcie, który lubię, cenie i na który czekam - popisać. wzdęcia nie mam. gdyby d3 był takim cudem, i gdyby miałoby mi ulżyć po jego zakupie, leżałby koło mnie, pewnie i ze dwie sztuki. w kwestii wzdęć radzę pilnować własnego tyłka ;-)

Erie - ty chyba nie do końca pojmujesz pojęcie trolowania. ja w tym wątku widzę klasyczny troling w kilku wypowiedziach. bynajmniej nie są to posty svena.

Erie
06-08-2008, 23:37
wg Ciebie, trollowanie, to dowolna wypowiedz, która nie potwierdza wyższości nikona. co do reszty Twojej wypowiedzi; oczywiście masz rację.

nie drogi Svenie, trollowaniem wg mnie jest pisanie na tematy na jakie się nie ma pojęcia, na złym forum i w dodatku próba wymuszania wojenek systemowych, tak więc wzywam do zakończenia tejże "zabawy"

PS w przeciwieństwie do Ciebie nie mam potrzeb rekompensowania sobie jakiś braków udowadnianiem, że sprzęt jaki posiadam jest lepszy/ gorszy od tego który posiada ktoś inny w innej piaskownicy - aparatu używam do robienia zdjęć, czasem lepszych czasem gorszych, doskonale zdaję sobie sprawę z ograniczen posiadanego sprzętu, z ograniczeń całej fotografi cyfrowej, stosunkowo dobrze postrafię sobie poradzić z redukcją niepożądanych efektów w postaci szumu, małej dynamiki itd - radzę Ci również zainteresować się praktycznym zastosowaniem fotografii i edycji obrazu zamiast porównywać wielkość pe... oj sorry ISO/ DR/ rozdzielczości w aparatach

ale - wybacz - co ciebie to interesuje?
to jest jedyne miejsce, gdzie mogę sobie swobodnie o sprzęcie, który lubię, cenie i na który czekam - popisać. wzdęcia nie mam. gdyby d3 był takim cudem, i gdyby miałoby mi ulżyć po jego zakupie, leżałby koło mnie, pewnie i ze dwie sztuki. w kwestii wzdęć radzę pilnować własnego tyłka ;-)

Erie - ty chyba nie do końca pojmujesz pojęcie trolowania. ja w tym wątku widzę klasyczny troling w kilku wypowiedziach. bynajmniej nie są to posty svena.

Adam, akurat sądzę jak sądzę i rozumiem pojęcie trollowania jak rozumiem. Nie tylko Sven jest tu trollem, parę innych osób również wykazuje takie działanie (przy czym wbrew temu co napisał kolega powyżej akurat Ciebie do tej grupy nie wliczam).

Aaaa... Roberrto wybacz, ale to nie jest chyba poziom wypowiedzi jaki jest pojmowany przez społeczeństwo jako
poprawny.

sv
06-08-2008, 23:37
nie drogi Svenie, trollowaniem wg mnie jest pisanie na tematy na jakie się nie ma pojęcia, na złym forum i w dodatku próba wymuszania wojenek systemowych, tak więc wzywam do zakończenia tejże "zabawy"

Jesteś mocno nieobiektywnym moderatorem :-) . Jestem dokładnie takim samym posiadaczem sprzętu marki nikon jak Ty, co nie zmienia faktu, że widzę zarówno zalety jak i wady tego sprzętu. Nie Ty będziesz mi dyktował, które forum jest "dobre" a które "złe". Napisz mi jeszcze proszę w którym miejscu napisałem coś na temat o którym nie mam pojęcia.

Erie
06-08-2008, 23:42
Jesteś mocno nieobiektywnym moderatorem :-) . Jestem dokładnie takim samym posiadaczem sprzętu marki nikon jak Ty, co nie zmienia faktu, że widzę zarówno zalety jak i wady tego sprzętu. Nie Ty będziesz mi dyktował, które forum jest "dobre" a które "złe". Napisz mi jeszcze proszę w którym miejscu napisałem coś na temat o którym nie mam pojęcia.

Tak, jestem nieobiektywnym moderatorem - nie ma na świecie kogoś kto jest obiektywny. Ja Ci nie dyktuję, które forum jest dobre, a które złe. Proszę tylko o zakończenie kretyńskich moim zdaniem wojenek systemowych które sobie tutaj urządzasz i do tego akurat mam możliwości i uprawnienia.

PS
W chwili obecnej najlepszym wyborem dla amatora fotografii z niezbyt grubym portfelem moim zdaniem jest 40D, z grubszym zasobem gotówki 5D i D300, a dopiero potem daleeeeko dalej są zabawki w stylu D700, D3, 1D, 1Ds. Czy to też jest przejaw "potwierdza wyższości nikona"?

sv
06-08-2008, 23:44
Proszę tylko o zakończenie kretyńskich moim zdaniem wojenek systemowych które sobie tutaj urządzasz

gdzie konkretnie? cytat?

Pawel Pawlak
06-08-2008, 23:47
A ja mam wrażenie (za co znów pewnie Pawel Pawlak będzie na mnie krzyczał - że się mądrzę), że znów te dywagacje są przedwczesne. Nie wiadomo jeszcze co pokaże Canon jakie będą te matryce jakie iso. Nie za bardzo jest się tu o co spierać. Ceny poszły w dół szczególnie jeśli chodzi o model 40d co nie dla wszystkich jest jasne (szczególnie wziąwszy pod uwagę wyniki jego sprzedaży). Być może czyszczą magazyny przed następcą?

hehe.. ja się irytuję tylko kiedy bezpośrednio mnie oceniasz, nie mając ku temu żadnych uprawnień :)
A jak będzie matryca w nowym canonie ustalono już kilka postów wcześniej ;) Żadnych niespodzianek - będze świetna ! :mrgreen:

Jacek_Z
06-08-2008, 23:54
Jest grupa osób nie przywiązana nadmiernie do żadnej marki, zarabiająca na zdjęciach na tyle dużo, że może się od czasu do czasu przesiadać na inne systemy. Nie widzę powodów by ograniczać wypowiedzi w sytuacji gdy nie ma "przegięć" i klapek na oczach, a jest dyskusja z argumentami. Ja w akurat się przywiązuje do marki, tyczy się nie tylko foto, ale i innych, np telefony miałem wiele lat różne ericssony i sony-ericssony, ale ostatnio byłem zmuszony kupić nokię. Samochód bym chętnie też nabył tej samej marki co mam. Nie widzę nic złego w tym, że kto inny chce postępować inaczej. Pilnujmy poziomu dyskusji, a co do poglądów - to mamy wolność.
Jestem ciekaw co się dzieje w innych systemach - rozwiązań technicznych, parametrów itp, od strony teoretycznej i praktycznej.
Erie, może sven się tu też czegoś dowie :wink: i przekona się do nikona?
Bo forum CB nie jest najlepszym miejscem do wyrabiania sobie opinii o nikonach, parę razy mnie skręcało by coś ostro napisać, bo stawiano dziwne hipotezy :-D

pn
06-08-2008, 23:54
Żadnych niespodzianek - będze świetna ! :mrgreen:

Yes, yes, yes! :-)

Jacek_Z
06-08-2008, 23:57
PS - może zamknąć ten wątek?
On miał być o cenach canona. O tym, że 40D potaniał już wiemy.